un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Discuția geeky despre Star Wars The Last Jedi, cu spoilere

22 Dec 2017  ·

GÂNDURI  ·

35 comentarii

Abia așteptam să treacă săptămâna ca să vă pot spune adevăratele mele gânduri despre Star Wars: The Last Jedi, cu tot cu spoilere. Dacă nu l-ați văzut încă, nu citiți acest articol, ci reveniți după ce urmăriți cel mai nou film din epopeea Războiul Stelelor. Dacă l-ați văzut deja, haideți să-l discutăm cu nume și prenume mai jos și în comentarii.

Here be spoilers.


Mi-a plăcut mult filmul. L-am văzut deja de două ori și mi-a plăcut și mai mult după aceea pentru că am avut ocazia să observ mici detalii, ba chiar să-mi dispară unele nemulțumiri inițiale.

Să începem direct cu elefantul din cameră. Luke Skywalker moare.

Eu am văzut prima oară Star Wars când aveam vreo 5 ani, la cinema Scala. Ai mei se temeau să nu mă sperii de “unul mic, verde și cu urechi de porc”, dar Yoda nu era oricum în Episodul 4. Filmul mi-a plăcut mult și probabil că ani de zile după aceea m-am jucat închipuindu-mi nave spațiale, săbii laser și lupte de diverse feluri.

Luke Skywalker este cel mai vechi erou al meu. Iar acum este mort.

Am intuit în film că nu este prezent și în realitate pe planeta Crait, ci un soi de miraj, o proiecție a Forței, mai ales că arăta bine aranjat, tuns și cu roba călcată cu dungă. Sunt și alte indicii în film, le-am observat la a doua vizionare: pașii lui Kylo Ren lasă urme în sarea roșie, ai lui Luke nu; fulgii de zăpadă sfârâie pe sabia laser a lui Ren, pe a lui Luke nu.

După luptă, însă, când s-a ridicat cu greu de jos pe insula sa, istovit de greaua încercare, am crezut că scapă. Că va rămâne retras acolo, alături de animăluțele sale, dar în viață. Zâmbetul său de la final, dispariția prin contopirea cu Forța și haina goală, luată de vânt, m-au lăsat blocat. Întreaga sală a fost blocată, cu ochii umezi, cu excepția unei femei de pe rândul din spatele meu, care plângea în hohote.

The Last Jedi are punctele sale rele. Este prea lung, iar o mare parte din fazele cu cazinoul și caii de curse putea fi eliminată fără probleme, că pare de umplutură. Un alt punct ilogic este cel cu coliziunile dintre nave. Dacă un crucișător poate distruge toată flota inamică printr-un impact la viteză foarte mare (perfect realist, de altfel), de ce n-au folosit această strategie de la început? Și de ce viceamiralul Holdo stătea și se uita cum navele ei sunt distruse, din moment ce oricum voia să se “scufunde” cu corabia? Câțiva actori sunt, de asemenea, cam lipsiți de carismă.

Dar cam aici se opresc punctele rele. Am reproșat filmului că Snoke este un personaj foarte puternic, dar nu ni se explică cum apare și de unde vine. Mi-am amintit apoi că nici Impăratul Palpatine nu este deloc explicat în trilogia originală, ci doar apare și ne uimește pe toți cu puterile sale. Universul Extins și trilogia ulterioară le-au explicat, de fapt, ceea ce probabil se va întâmpla și cu Snoke.

Am reproșat și glumele prea puerile, dar în sală se râdea zgomotos, așa că se pare că au prins la public.

Filmul are, în schimb, o mulțime de puncte bune, fiind bine gândit și bine realizat. I-am reproșat episodului 7 că repetă prea mult scenariul din episodul 4, dar se pare că totul era intenționat și acum, în Episodul 8, am văzut și de ce: istoria poate părea ciclică, dar oameni diferiți fac uneori alegeri diferite ce duc la deznodăminte diferite.

Treaba asta este subtil redată în film. Kylo o duce pe Rey cu liftul către întâlnirea cu liderul suprem, așa cum și Vader l-a dus cândva pe Luke la întâlnirea cu împăratul. Atunci, după o înfruntare de caractere, Vader îl distruge pe împărat și, în final, renunță la partea întunecată a forței și moare ca un Jedi. Aici, Kylo Ren îl distruge pe Snoke, dar preia puterea și vrea să-i omoare pe toți.

Luke eșuează cu maestru al lui Ben, dar Rey este alt tip de om și lucrurile se termină altfel. Luke nu vrea să plece la război, considerându-se bătrân și neputincios împotriva armatelor noului imperiu, iar R2-D2 îi aduce aminte că,  acum mulți ani, Obi-Wan Kenobi n-a șovăit într-o situație similară. Obi-Wan îi spune lui Vader, înainte de a fi omorât de acesta, “If you strike me down, I shall become more powerful than you can possibly imagine.”; Luke vede puțin diferit lucrurile și-i spune lui Ren: “Strike me down in anger and I’ll always be with you.”, dar amândoi se sacrifică pentru ca elevii lor să aibă timp să fugă.

Snoke n-o fi bine explicat, dar mi-a plăcut cum vorbește. Pare puternic, pare dezamăgit de Kylo Ren, îl arde unde trebuie. Nu este un clișeu amuzant precum Generalul Hux, de exemplu, sau precum Phasma, care din nou mi s-a părut că apare absolut fără nici un rost în film.

Mi-a plăcut și dialogul dintre Yoda și Luke despre cum nu există o rețetă sigură în a antrena pe cineva să devină o persoană bună. Faci ce poți și speri la cât mai bine, dar este normal ca elevul să-și depășească maestrul nu musai în performanță și putere, dar măcar în felul de a gândi.

Și mai mult mi-a plăcut, însă, faptul că Jedi sunt demitizați și Forța dată jos de pe sfântul piedestal pe care o așezaseră anterior. Nu-i vorba doar de universului filmului, ci și de acest din lumea reală, unde unor fani li se urcaseră fanteziile la cap și mai că te înjurau dacă nu te închinai, ca ei, la un altar al fanteziei lui George Lucas.

M-a uns la inimă ce-a zis Luke despre cum cavalerii Jedi pot dispărea, că energia ce unește toate lucrurile va rămâne bine mersi și fără ei, iar oamenii se pot descurca și fără ajutorul celebrilor Jedi care, trăgând linie la final, n-au fost așa infailibili și superiori precum se credeau. Episoadele 2 și 3 oricum i-au prezentat drept o grupare prea încremenită în reguli stricte și principii prea corecte, oarecum anacronici față de restul societății din univers și a problemelor de acolo.

Dacă, la finalul Episodului 9, Rey învinge și totuși decide să nu antreneze alți viitori Jedi, nu i-aș reproșa nimic. Mesajul acestei trilogii moderne mi se pare că este, mai degrabă, că și oamenii fără puteri speciale pot și trebuie să facă ceea ce-i corect, după cum vedem de altfel în refuzul lui Finn de a fi un stormtrooper sau sacrificiul atâtor soldați ai Alianței Rebele.

Unul dintre mesajele trilogiei Lord of the Rings a fost că și cea mai mică persoană poate schimba lumea. Star Wars se dusese prea mult în extrema cealaltă, că numai persoanele speciale, înzestrate cu puterea de a mânui Forța, pot schimba ceva. O întoarcere la un mesaj mai echilibrat trebuie apreciată.

Au lăsat-o mai moale chiar și cu “partea întunecată”. Rey o caută în acel… anus de pe insulă, dar nu o găsește. Kylo Ren preia puterea pentru că poate, pentru că este un “monstru” care vrea să ucidă. Inclusiv spune că trebuie să lase să moară imperiul, Jedi, Sith, rebeli și orice altceva, adică vrea să conducă pentru că poate, fără mare legătură cu principiile Sith de altădată.

Echilibrul în Forță, despre care se vorbește de câteva filme, poate că va veni odată cu dispariția tuturor Jedi și Sith.

Dacă vreți o dovadă a faptului că este nevoie de așa ceva, uitați-vă pe ce i se reproșează filmului. Unii se plâng că Luke aruncă în sictir sabia peste umăr. Vă dați seama, aruncă sfânta sabie! Alții fac petiții ca filmul să fie modificat sau șters din “canon”. Alții sunt dezamăgiți că sfinții lor eroi nu trăiesc fericiți până la adânci bătrâneți, ci le-a mers prost după Episodul 6. Asta e. Doar pentru că povestea n-a decurs după cum își închipuia fiecare fan că va decurge, nu înseamnă că este un film prost, ci doar diferit.

Daisy Ridley când se îmbracă în rochie, nu în costume spațiale. The Force is strong with that one.

    35 comentarii

  1. “The Photoshop is strong with that one.”

      (Citează)

  2. gigi:
    “The Photoshop is strong with that one.”

    Arata ca o catea udă

      (Citează)

  3. “Dacă un crucișător poate distruge toată flota inamică printr-un impact la viteză foarte mare (perfect realist, de altfel), de ce n-au folosit această strategie de la început?”

    Pentru ca e un film de desene animate pentru copii cu varsta pana in 10 ani.

    SW a fost tot timpul desene animate, nu asta e problema, problema e ca media de varsta caruia i se adreseaza a scazut dramatic de cand a luat disney franciza.

    Filmul este plin de faze stupide dar cel mai ridicol e ca nu e nici o lupta cu sabiile laser in el. Sunt doar 2 faze, dar alea nu sunt lupte. Kylo Ren e cel mai penibil personaj negativ din lume si habar nu are sa tina sabia in mana.

    Snokes este cel mai puternic din galaxie dar nu face nimic cu puterea asta si noare in cel mai stupid mod cu putinta, fara nici un gram de lupta.

    E primul film din ultimii 15 ani la care am vrut sa ies din sala. Dar tocmai incepea batalia finala si am zis sa mai stau juma’ de ora ca poate se bat (evident, nu a fost cazul)

    Cu ocazia acestui film pot sa spun ca am incetat sa-mi mai placa Star Wars.

      (Citează)

    • Intelegem ca si la varste medii tot la desene animate te uiti! :D

        (Citează)

    • Eu, ca regula, ma uit la tot. Exista unele animatii excelente facute in ultimii 15 ani, imi vine acum in minte de exemplu Coraline. Iar la Tom & Jerry cred ca o sa ma uit si la 80 de ani.

        (Citează)

    • Ai mare dreptate dar ideea e ca snoke nu a murit și probabil in star wars 9 luptele vor fi mai aprige asa s a intamplat in fiecare trilogie luptele erau mai palpitante însă tot este mai bun ca cel de acum 2 ani ?

      Robo:
      “Și gardienii ăia roșii erau mai puternici decât Kylo Ren și Rey ”

      Da frate, kylo ren il omoara cu puterea mintii pe Snokes cel mai tare din parcare si apoi e cat pe ce sa fie omorat de gardieni, fara ca gardienii sa arate ceva special in lupta, ca se luptau fix cum m-as lupta si eu cu sabia.

        (Citează)

  4. Ai punctat bine părțile negative, eu aș mai alege cu penseta și faza când pilotul ăla șmecheraș al rebelilor (ca să vezi cât rețin numele unora) distruge de unul singur toate tunurile de suprafață a răilor. Păi dacă a reușit chestia aia, la fel de bine putea să distrugă toată nava.

    Și Leila, când a explodat nava lor de-a ieșit în spațiu a trebuit să-și țină un pic respirația așa inconștientă, dar fata din bombardier (aia cu telecomanda vieții) respira bine mersi.

    Și gardienii ăia roșii erau mai puternici decât Kylo Ren și Rey luați individuali (adică dacă nu erau împreună, praf se alegea de ei) – bine, să spunem că nu au ajuns la maturitatea unor Jedi – dar cred că erau mai puternici și decât Snoke.

    Și poate că-s rău, dar mai trebuia să se ducă și Chewbacca în așa fel încât să se încheie vechea eră. Dar să spunem că e bunicel filmul, eu am avut un pic de mixed feelings când l-am văzut, deși poate că și din cauza tuturor colegilor de sală care ronțăiau, sorbeau, chicoteau, se foiau, discutau, se mutau și în general toate acțiunile care nu au legătură cu vizionatul unui film.

      (Citează)

    • “Și gardienii ăia roșii erau mai puternici decât Kylo Ren și Rey ”

      Da frate, kylo ren il omoara cu puterea mintii pe Snokes cel mai tare din parcare si apoi e cat pe ce sa fie omorat de gardieni, fara ca gardienii sa arate ceva special in lupta, ca se luptau fix cum m-as lupta si eu cu sabia.

        (Citează)

  5. inca nu l-am vazut dar era previzibil acest episod tinand cont de cel anterior.
    am vazut toate episoadele din sw in ultima luna. ani de zile m-am ferit de faptul ca nu voi rezista la primele episoade (avand in vedere ca am crescut cu efecte speciale din noua generatie). am mai incercat in timp dar nu puteam rezista. acum dupa ce le-am vazut consider ca primele 3 filme sunt cele mai bune. aveau o intriga aparte

      (Citează)

  6. ca de obicei am fost si eu la el, cu foarte mici asteptari si cu toate astea tot m-a dezamagit.

    nu am chef sa scriu toate punctele negative ca mai am doar juma de ora pana plec la munca dar cel mai mult m-a enervat rasolul pe care l-au facut cu snoke.

    chiar avea potential bun, pana si tampenia cu el fiind jar jar era mai okish decat rahatul produs.

      (Citează)

    • ca idee din toata seria asta noua pana acuma nu am retinut decat scenele in care darth vader omoara in mod casual niste rebeli, nu am gasit nimic memorabil. chiar trebuie sa ma chinui sa imi amintesc povestea din ele.

      seria veche o pot povesti cap coada putand sa descriu de la hainele personajelor pana la expresii in scene.

        (Citează)

  7. E singurul film din toate Star Wars-urile care mi se pare cu adevarat bun si echilibrat. Intr-adevar, toti prietenii mei supermegafani ziceau ca sunt hater, ca mesajele lor puerile din anii 70-80, ca nu inteleg eu ce e special, ma simteam ca si cum o religie de nebuni le luase mintile.
    The Last Jedi aduce un pic de ratiune intr-un univers mistificat la maxim, scade putin pretentiile de clasa si minimum requirements pentru a a fi un Jedi (care toti fanii SW considera ca Jedi=om bun) si ne arata cu adevara a new hope.
    Imi place ca personajele vechi si-au gasit cat de cat locul in lumea lor, urmeaza Rey, care se va impaca cu originea si soarta pe care si-o va croi singura.
    Singura mea nemultumire a fost legata de partea cu printesa Leia. Ce naiba a fost mizeria aia cu hai sa plutim in spatiu, dar de fapt nu, dupa 2 minute zambim si revenim pe nava, all good, no harm done. Bataie de joc fata de actrita si personaj.

      (Citează)

    • SW a fost tot timpul nerealist in ce priveste fizica spatiului, de aia auzim exploziile in spatiu (unde nu e atmosfera deci nici sunet). De aia am zis ca intotdeauna SW a fost desene animate.

      Dar faza cu Leia intr-adevar tops them all. Am si uitat de asta, a fost prea stupid.

        (Citează)

  8. Salut, multi oameni sunt conștienti de agenda pe care o împinge Hollywood, iar acum vad printre rânduri propaganda care le este vârâtă pe gat. O încerc sa detaliez mai jos:
    – diversitate pusă înaintea competenței. Asta înseamnă că trebuie să includă reprezentați ai tuturor etniilor, trebuie să fie roluri pentru toate orientările sexuale. Nu mă deranjează că există așa ceva, dar sa nu ne fie băgate forțat peste tot.
    – ‎barbatul alb care este intruchiparea răului și a patriarhiei asupritoare ori joaca un rol de idiot ori demasculinizat (soyboy). Câți barbati crezi că vor să vadă iar și iar clișeul asta.
    – ‎societatile conduse de femei sunt o insulă de pace și prosperitate, în contrast cu patriarhatul violent. Asta era mai evident in Wander Women.
    – ‎eroii femei nerealiști, ce ajung să aibă calitățile unor super bărbați. Puternice, vitejie, sacrificiu pe câmpul de luptă. Ce este rău în a fi feminine? Mintea mea nu accepta că cineva cu masa mica poate imprima forta pe care o sugerează in scenele de lupta.
    – ‎caractere nerealiste care ajung sa dobândească fara munca sau sacrificiu calități necredibile.

    O prezentare mai cuprinzătoare a perspectivei: https://youtu.be/LPsRp7uUXUk

      (Citează)

  9. Eu sunt supărat doar ca Ackbar a murit fără să știm dacă într-o capcană sau nu…

      (Citează)

  10. Sala cu ochii umezi și o persoana care pangea in hohote? Sigur nu era scena când murise Bobby in Dallas?:) Nu de alta dar la imax cu sala plină nimeni din jurul meu nu a avut reacția asta…

      (Citează)

  11. Pe mine m-a distrat “urmarirea” cu incetinitorul intre navele alea mari. Ce pixu’ oprea nava alora rai sa faca un mic salt cu viteza luminii si sa ajunga la distanta suficienta ca sa bubuie nava rebela?

      (Citează)

    • si faptul ca in nava trebuie sa ramana cineva care sa “o piloteze”.
      nava e capabila sa atinga viteza luminii dar nu are pilot automat, tre’ sa tii de covrig altfel se duce in sant.

        (Citează)

  12. Stai.. tu zici ca Luke e deja mort de la inceputul filmului?
    Sau care e momentul in care el moare?

    De ce a trebuit sa mulga mamiferul?

      (Citează)

  13. primele sali au fost wow, cei care au vazut dupa 1-2 zile au avut o reactie mai la rece.

    vrei sa vorbim geek?
    sa vb geek.

    1 star wars avea niste valori mai asa, pentru adolescenti, si, cu indulgenta din cauza nostalgiei, mergeau chiar si la adulti. De ex, munca si disciplina ca sa devii un jedi. Acum, nu trebuie decat sa crezi ca poti sa zbori! si tu poti sa zbori! si tu poti sa zbori! Weee! the end.

    2 hai sa vedem ce ne invata noul star wars, copii.
    – Sa ne supunem complet autoritatii!! daca nenea ala in loc sa isi faca griji pentru viata lui si a prietenilor lui asculta de tanti aia cu par portocaliu care se uita la el cu dispret, era mai bine, ca filmul se termina cu o ora mai repede!

    3 au bagat atata propaganda de stanga in faza cu cazinoul, incat imbatati de bucurie au fost 100% sinceri: au eliberat animalele si au lasat copiii in sclavie. Si au mai si zis “asta e adevarata victorie”. :)

    4 umilirea lui Luke, fara nici un motiv, obligat sa bea laptele ala din tata morsei etc. Si el a zis ca nu e de acord cu nici 0% din rolul lui, dar nu au vrut sa schimbe nimic. Si ar fi trebuit, din obligatiile pe care le au fata de el.

    Ai vazut vreun alergator de stafeta, care asteapta, preia batonul de la cel dinainte, apoi se intoarce si il mpusca pe acela?

    La rece, ce inseamna asta pentru mine: nu mai simt obligatia sa vad un film pentru ca e Star Wars – nostalgia, magia daca vrei – care facea sa ma simt obligat a disparut. Daca in aceeasi zi o sa ruleze star wars si un film gen Harry potter care au palarii zburatoare pe care si le pun si zboara, dar e mai bine facut, o sa ma duc la ala.

    Gata cu star wars! It’s time for the star wars to end.

      (Citează)

  14. “mesajul acestei trilogii moderne mi se pare că este, mai degrabă, că și oamenii fără puteri speciale pot și trebuie să facă ceea ce-i corect”

    fals. Mesajul este ca au chemat tot universul in ajutor la sfarsit, si nu a venit nimeni. Daca nu venea Luke sa-i intarzie si Rey, alt jedi, erau morti. Iar cei care erau acolo erau din cauza lui Leia, care poate i-a vrajit cu Forta.

    Mesajul e mai curand ca oamenii fara puteri speciale ori nu fac nimic, ori fac prostii, ori cand le iese planul tot mor 80% din oameni fara sa obtina nimic.

      (Citează)

    • ca sa nu mai zic ca baga scuturile din star trek in universul star wars numai ca planul tipei cu par roz sa aiba sens.

        (Citează)

  15. a fost interesant ca si film facand parte din unviersul SW dar mi se pare ca o iau pe aratura pe masura ce scot filmele noi din mai toata punctele de vedere.

    Propaganda asta cu diversitatea mi se pare absolut aberanta , seria SW era foarte diversa inca din 70 80 ,mereu a fost plin de extraterestrii , lando calrissian , leia ca si personaj principal , chiar nu cred ca era nevoie s-o duca si mai departe.

    Au fost doar doua faze mai “palpitante” cea cu Snoke (care avea potential dar este omorat in mod absolut stupid , dar sa zicem ca ar fi fost o posibilitate) si duelul final cu Luke. , unde insa ori nu mai putea Hamil ori au zis sa nu o lalalie , macar un duel mai acrobatic am fi meritat – vezi seria de prequels.

    Deja Star Wars nu prea mai e Star Wars , prea putine dueluri cu sabii , utilizarea fortei aproape inexistenta , daca scoti acele cateva elemente , ai putea sa zici ca e doar un SF oarecare.

    Cred ca Rogue One care a fost si ala tras in raspar era mai coerent si mai antrenant ca VIII

    Astept sa vad daca scot filmul despre Bobba Fett, macar acolo ar trebui sa fie altceva , fingers crossed.

    Overall de cand a luat Disney franciza au fost mai multe parti proaste decat bune. Bun ar fi ca au inceput sa scoata filme , prost e ca fac filme din ce in ce mai proaste si orientate spre captarea unei generatii noi de clienti pentru orice felul de produse licentiate.

    Desenele SW Rebels aveau ceva potential dar cu ultimul sezon au cam inceput sa o balbaie si acolo. Poate o serie mai dark , adult in universul SW ar multumi si capra si varza.

      (Citează)

  16. Puteți să mă înjurați, dar eu sunt cu Robo. E prima oară când am crezut că ies din sală! Și am rezistat la Barbie cu fetele mele!
    Dar glumele au fost de o prostie rară. Eu mă uit cu plăcere la Orville, dar acolo glumele sunt mult mai puțin puerile!
    Nu știu dacă se vede la orice proiecție, dar Rey are par pe față la greu! E drept că e mare vogă cu barba de doua zile… și mă întreb cum ar fi episodul 8 fără nici o scenă cu Rey. La filmul ăla parcă m-aș risca!
    Kylo? Tot ce pot să spun despre pateticul ăla: “Nici Sith nu mai e cum era pe vremea mea”.

    Și la final să nu fiu de acord cu Radu: dacă în Star Wars nu e vorba despre Jedi și Sith ci despre oameni normali nu ar fi mai corect că franciza să se cheme Star Trek?

      (Citează)

  17. De departe cel mai prost film de pana acum. Si mie mi-a venit sa ies din sala de vreo cateva ori, pur si simplu cine a scris scenariul ar trebui impuscat ca e paralel cu logica. Un Timothy Zahn sau Greg Bear (scriitori buni de SF care au scris carti in universul Star Wars) cred ca ar face atac cerebral citind atatea ineptii.

    1. Faza cu bombele. In spatiu bombele o iau in jos ca … fuck logic. Ai roboti, FTL, alte n tehnologii futuriste, dar amorsarea bombelor se face de la o caramida cu un buton mare pe ea … oricat de retard ai fi poti gasi 10 variante mai bune.
    2. Leia in spatiu. Impotriva fizicii si a logicii elementare draga printesa face vals prin vid. Palpatine moare atunci cand Vader il arunca in gol, iar Leia care nu avea nici 10% din antrenamentul si experienta acestuia in folosirea Fortei se joaca cu gravitatia.
    3. Am ramas fara combustibil. Rebeliunea opereaza de peste 20 de ani, timp in care selectia naturala cu siguranta i-a cernut pe cei incapabili. Este complet neverosimila situatia, mai ales ca nu se intampla cu o singura nava (shit happens) ci cu mai multe.
    4. Urmarirea. Din nou logica este aruncata la gunoi, ai FTL pur si simplu sari in fata lor nu stai cu orele in curul lor.
    5. Sacrificiul suprem. Din nou stupid si contrar a tot ce se “stia” despre SW. Cand treci la hyperspeed esti intr-un alt univers, nu mai interactionezi cu asta. Doi la mana, scuturile functioneaza un pic dupa principiul scuturilor individuale din Dune (parca e prin capitolul 2 sau 3 cand Paul se antreneaza cu Duncan Idaho si ii explica ce si cum), in sensul ca opresc tot ce se misca peste o anumita viteza / masa. De asta turbolaserele se opresc in scut, dar navele mici pot trece. In ROTJ, inainte ca scutul planetar de pe Endor sa fie dezactivat Rebelii pierd 1-2 nave.
    6. Moartea lui Snoke. Pe langa faptul ca nu se explica nimic de el este destul de neverosimila faza, ar fi trebuit sa simta o avertizare in Forta, mai ales ca spre deosebire de Palpatine nu era ocupat in momentul in care este atacat de discipolul sau.
    7. Lupta cu red guards. Facuta doar ca sa avem o scena de lupta. Dooku sau Windu nici nu s-ar fi obosit sa-si aprinda sabia cu ei.
    8. Fantoma lui Luke. Din nou complet neverosimil, nimic din ce se stia despre Forta nu permite asa ceva. Yoda, cu niste secole de experienta, isi misca curul din Templu ca sa mearga pe Geonosis, dar Luke fara pic de antrenament (omul vroia sa stea izolat deci putin probabil sa fi incercat asa ceva) reuseste un tur de forta (pun intended) incredibil.
    9. “Lupta” dintre Luke si Kylo Ren. Anarkin, dupa niste ani buni de antrenament, tot nu era la nivelul celor mai buni Jedi (Dooku il expediaza rapid). dar Luke e batut in 3 secunde. Si marmota …

    Nu mai continui, desi mai sunt destule momente penibile prin film. In concluzie : niste bani aruncati degeaba la cinema.

      (Citează)

  18. Există un review făcut de tine la Avatar ? Sunt foarte curios să aflu cum ar suna.
    Nu am văzut încă ultima serie din Star Wars. Cel mai bun din cele văzute: Star Wars Rogue One. Mulți au folosit peiorativ termenul desene animate. Două desene animate care merită fiecare minut: Ghost in the Shell 1995 (nu gluma proastă din 2017) și Grave of the Fireflies

      (Citează)

    • scuze, dar nici Ghost in the Shell si nici Grave of the Fireflies nu sunt “desene animate”, alea sunt “alt tărâm”.

        (Citează)

  19. Daca asta e “singurul care ti se pare cu adevarat bun”, inseamna ca fie nu le-ai vazut pe cele vechi, fie ai un mod extrem de ciudat (?!) in aprecierea unui film… Asta aduce practic rusine intregii serii, e plin de faze ridicole, la fel ca cea care ti se pare, chiar si tie, “bataie de joc”…

    Andreea:
    E singurul film din toate Star Wars-urile care mi se pare cu adevarat bun si echilibrat. Intr-adevar, toti prietenii mei supermegafani ziceau ca sunt hater, ca mesajele lor puerile din anii 70-80, ca nu inteleg eu ce e special, ma simteam ca si cum o religie de nebuni le luase mintile.
    The Last Jedi aduce un pic de ratiune intr-un univers mistificat la maxim, scade putin pretentiile de clasa si minimum requirements pentru a a fi un Jedi (care toti fanii SW considera ca Jedi=om bun) si ne arata cu adevara a new hope.
    Imi place ca personajele vechi si-au gasit cat de cat locul in lumea lor, urmeaza Rey, care se va impaca cu originea si soarta pe care si-o va croi singura.
    Singura mea nemultumire a fost legata de partea cu printesa Leia. Ce naiba a fost mizeria aia cu hai sa plutim in spatiu, dar de fapt nu, dupa 2 minute zambim si revenim pe nava, all good, no harm done. Bataie de joc fata de actrita si personaj.

      (Citează)

  20. Apropo de ideologia din SW, am gasit asta si m-am distrat: in ciuda aparentelor, SW e cat se poate de patriarhal si inchis la minte

    https://medium.com/@saramichener/sad-men-in-space-1b4a2c8e5d81

      (Citează)

  21. Marcel:
    Ai mare dreptate dar ideea e ca snoke nu a murit și probabil in star wars 9 luptele vor fi mai aprige asa s a intamplat in fiecare trilogie luptele erau mai palpitante însă tot este mai bun ca cel de acum 2 ani ?

    Robo:
    “Și gardienii ăia roșii erau mai puternici decât Kylo Ren și Rey ”

    Da frate, kylo ren il omoara cu puterea mintii pe Snokes cel mai tare din parcare si apoi e cat pe ce sa fie omorat de gardieni, fara ca gardienii sa arate ceva special in lupta, ca se luptau fix cum m-as lupta si eu cu sabia.

    “the gems are in comments” ca de obicei :))

    Marcelush baiete, buna replica! :) asa m-am simtit si eu , niste ratati gardienii aia , asa puteam sa tin si eu armele alea , ba poate chiar mai bine :)
    /sarcasm desigur

      (Citează)

  22. Mie mi-a plăcut că apare Yoda din nou, este personajul meu favorit, și cea mai tare fază e cînd se uită la cărțile alea distruse și zice:

    Page-turners they were not :-)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus