un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am o propunere pentru a rezolva situația bisericilor

19 Dec 2017  ·

GÂNDURI  ·

24 comentarii

Citesc că, în 2017, Primăria Municipiului București a dat bisericilor suma de 67 de milioane de lei, mai mult decât dublu față de 2016, când încolo au curs doar 30 de milioane de lei. Asta e doar contribuția PMB; primăriile de sector au alocat și ele alți bani, că bucureștenii sunt mulși la două țâțe sau, dacă preferați, furați din două buzunare în același timp. Primăria sectorului 5 a dat 12 milioane de lei doar ea, de exemplu. Primăria Sectorului 1 a dat 10 milioane de lei în decembrie și alți 10 milioane de lei în noiembrie.

Așa este când ai un oraș și 7 primari. New York, Londra, Beijing și alte orașe par să se descurce cu unul singur, dar noi suntem mai deștepți, aici s-a mers pe principiul “de ce să furi dintr-o sursă, când poți fura din șapte?”. Dar asta e altă discuție.

Personal nu înțeleg de ce Biserica are nevoie de atâția bani. Credința este o chestiune sufletească, interioară, imaterială. Te poți ruga unde și oricând vrei tu, Dumnezeu te ascultă la fel de bine. Nu țin minte, din cunoștințele mele căpătate la Cartea Cărților cu robotul Memo, să se fi zis pe undeva că prioritare sunt rugăciunile făcute într-un anumit mod sau într-un anumit loc, iar restul sunt inutile. Pustnicii, în fond, se rugau în peșteri.

Nu înțeleg nici de ce cele 16.403 biserici ortodoxe (cifra oficială de la 31 dec 2015) nu sunt de ajuns. Este aproape o biserică la fiecare 1000 de credincioși, nu-i suficient? Raportat la orice altceva (spitale, școli, grădinițe, secții de poliție, de pompieri, autobuze și ce mai vreți), lăcașurile de cult stau cel mai bine. Nu contează, tot nu-i suficient!

Am o propunere.

Pentru trei ani la rând, dăm toți banii către biserici. Bugetul statului, bugetul local, totul să se ducă la biserici. Oprim orice altă investiție în orice alt domeniu, iar toate celelalte instituții vor avea un buget de criză, cât să supraviețuiască acestor trei ani.

Sună dur, dar ar putea salva România.

La finalul vom avea un gazilion de biserici. Fiecare bloc va avea una. Fiecare centru comercial va avea una. Fiecare instituție publică va avea și o biserică în curte. Catedrala Neamului va avea alte 4 catedrale mai mici, pe lângă ea, ca sateliți. Vom avea o biserică și-n metrou, la Unirii, una și în rondul de la Universitate.  Putem face și o biserică tip tunel, poate pe Kiseleff, ca să treci cu mașina direct prin interiorul ei și să se roage, pe rând pe măsură ce avansează coloana, toți cei blocați în trafic.

Vom avea biserici și-n vârf de munte, și lângă urșii gunoieri, și pe plaja Vadu, și unde intră Dunărea în țară, și unde se varsă. Chipul lui Decebal de pe Dunăre ar fi mai frumos cu o mică biserică drept șapcă. Coloana Infinitului n-ar mai putea fi vandalizată dacă ar fi integrată într-o biserică nouă în Târgu Jiu.

Când nu va mai fi loc pentru noi biserici, dărâmăm tavanul celor existente și facem biserici supraetajate, ca la pagode.

După trei ani de muncă asiduă, poate că patriarhul va considera că are destule și-și va vedea de ale lui, iar bugetele pot fi folosite pentru chestiuni reale, nu spirituale. După încă vreo 5 ani, poate că românii vor observa că rugăciunile și votul după cum zice preotul nu i-au ajutat cu nimic, că trăiesc tot prost, că sunt în continuare furați. Poate, într-un final, vor spune “gata cu rugăciunea, hai să mai facem și ceva treabă”.

O nouă rectificare bugetară a fost aprobată în şedinţa de joi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), urmând să fie reduse cu 175 de milioane de lei fondurile de la infrastructură. În schimb, va fi suplimentat cu 16,7 milioane de lei bugetul pentru biserici şi pentru Administraţiei Monumentelor. Nu se vor mai aloca fonduri pentru semaforizarea a 38 de intersecţii, iar bugetul pentru colectarea, tratarea şi distrugerea deşeurilor va fi redus şi el cu peste 3 milioane de lei. (News.ro)

Consiliul Local Sectorul 1 a aprobat luni alocarea a inca 10 milioane de lei pentru Catedrala Mantuirii Neamului. Hotararea a fost adoptata cu votul consilierilor PSD si PNL. Reamintim ca la finalul lunii noiembrie, Primaria sectorului 1 a mai alocat 10 milioane lei pentru Catedrala Mantuirii Neamului, proiectul fiind votat in Consiliul local atat de PSD cat si de PNL. (Hotnews)

    24 comentarii

  1. Esti optimist!
    Uita-te la catolici, cand nu au mai avut loc sa construiasca biserici, au inventat capelele. Alea ocupa loc mai putin asa ca e simplu sa ai cate una pentru fiecare credincios. Nu stiu daca in Europa exista vreun exemplu, dar am vazut prin lume capele inclusiv in malluri! Ca niciodata nu stii cand te apuca nevoia de o rugaciune!

    Cel mai bun raspuns la intrebarea “de cate biserici e nevoie” e Malta! Multe, la tot pasul! Uriase! Inclusiv una langa alta (nu imi aduc aminte numele pietei cu 2 biserici aproape lipite una de alta, deh, una a unor cavaleri, cealalta a altui grup, ambele pline de aur de parca ar fi vreo mina uriasa de aur in zona!)

      (Citează)

    • Este capela ortodoxa in mall-ul din Bacau, de fapt e un fel de biserica ca are si preot paroh.

      Si in Iasi este o capela in Iulius Mall.

        (Citează)

    • Malta a construit biserici cand faceau bani cu sacul, nu ca noi “rupti in fund” de saracie.
      Apropo, in occident se construiau catedrale cand tara era in varf, oamenii aveau bogatii (furate sau muncite asta e alta poveste) si isi permiteau sa bage bani “pentru iertarea pacatelor”.

        (Citează)

  2. Pai, toate astea sunt privite dintr-un unghi total eronat. De ce se prezinta cu atata fast succesul unor companii internationale iar biserica este prezentata ca fiind hrapareata ? E tot un business. Si, din cate se pare, e un business de real succes. Daca are oameni asa de capabili in atragere de fonduri si de clienti, eu zic ca e demna de lauda nu de critici. Si-apoi, nimeni nu-ti interzice sa te angajezi acolo. Bașca, nu mai spunem ce program de lucru are, pe langa cateva ore de plictiseala restul e aproape numai paranghelie, socializare si beutura… nu-mi spuneti mie ca va duceti la inmormantari sau nunti si va si pasa la maximum de miri sau, respectiv, decedati, atata timp cat nu sunteti voi insiva in postura aceea, ma rog, ca mort, nu prea cred ca ar avea de ce sa-ti mai pese, iar ca mire, ar fi si mai rau. Deci, business mai de succes ca biserica, mai rar. Poate Apple sa fie prin zona. Si industria porno. :D

      (Citează)

    • Avem aici un cetățean care pune semnul egal între pomparea de bani de către stat în biserici cu atragerea de fonduri de către companiile private.

      Atât l-a dus pe el capul!

        (Citează)

    • “A bon entendeur, salut !”, cum zice englezul. :)

        (Citează)

    • 1. Comentariul tau este ironic.
      2. Dacă nu ar fi ironic as putea spune pompare a asta de bani s ar lăsa in ani de temnita daca statul ar da bani asa companiilor private.

        (Citează)

    • cata_nv: Si-apoi, nimeni nu-ti interzice sa te angajezi acolo

      N-am voce.

      Dincolo de asta, serios vorbind, statul dă bani privaților pentru ca aceia să genereze afaceri pe care statul le taxează și angajați cu salarii mari ce cheltuie bani în economie. Biserica nu generează contribuții la stat.

        (Citează)

  3. Mi-ai adus aminte de George Carlin – advertising and bull shit: https://www.youtube.com/watch?v=AtK_YsVInw8&feature=youtu.be&t=7m43s

    La nivel național, cele mai multe biserici se află în județul Cluj, unde sunt 833.

    In 2013, în județul Iași erau 637 de biserici, adică o biserică la peste 1.100 locuitori. 30 dintre acestea sunt incluse pe lista monumentelor istorice, cele mai vechi fiind Biserica Sfântul Nicolae Domnesc care a fost construită în 1491, Mănăstirea Trei Ierarhi în anii 1637 dar și cea mai veche Sinagogă din țară construită între anii 1657-1671.

      (Citează)

  4. Aici ar trebui aplicat modelul din Germania unde esti intrebat la primarie la ce confesiune ai aderat : catolic, baptist, ortodox, pastafarian ,etc.

    Iar din venitul tau un procent de x % este redirectionat automat catre contul confesiunii tale , simplu si eficient,

    As vrea sa vad din procentul de peste 90% de persoane crestine din tara daca fac exact ca-n vorba aia “put your money where your mouth is”

    atunci nu mai trebuie sa dea bani guvenrul, primaria, extraterestrii samd si toata lumea ar fi fericita.

      (Citează)

    • Cum adica ai aderat ? Ateii vor spune ca au fost botezati crestini impotriva vointei lor. Daca e sa o luam mot-a-mot ei au aderat la ateism. Inseamna ca nu vor da bani nicaieri, desi au fost botezati crestineste ?

        (Citează)

    • GabrielG: Cum adica ai aderat ? Ateii vor spune ca au fost botezati crestini impotriva vointei lor.

      La nemți, dacă te declari ateu, nu-ți ia suma respectivă din salariu, ci-ți rămâne ție.

      Dacă te declari de o religie, îți ia 8 sau 9% din impozite, în funcție de land, pentru acel cult. https://en.wikipedia.org/wiki/Church_tax#Germany

        (Citează)

  5. CristiX:
    1. Comentariul tau este ironic.
    2. Dacă nu ar fi ironic as putea spune pompare a asta de bani s ar lăsa in ani de temnita daca statul ar da bani asa companiilor private.

    Punctul 2 este foarte adevarat si fara ironie….

      (Citează)

  6. Eu zic sa le punem gratii si sa le facem puscarii. Si asa nu e loc destul.

      (Citează)

  7. banii din buget sunt cel mai usor de sifonat daca sunt trimisi ca donatie la biserica, jumatate se intorc cash. Poate DNA sa investigheze asa ceva ? sa se lege de biserica ? niciodata nu ai sa vezi asa ceva.

      (Citează)

  8. ba, este incredibil ce se intampla in tara in ultima vreme, sunt socat si inca nu mi-am revenit, e ziua si what-the fuck-ul.
    este absolut incredibil cum animala asta de firea baga bani numai si numai in concerte de rahat, sclipici, firme ale primariei si biserici – absolut incredibil.

    un semafor pentru biciclete la arcul de triumf (care costa probabil 500 de euro) nu se poate face, in schimb biserica ia milioane si milioane la fiecare rectificare care are loc o data la cateva luni.

    suntem niste animale.

      (Citează)

  9. Nu stiu cum e situatia in tara, dar in Bucuresti, mai ales prin zonele unde in ultimii ani s-au tot construit blocuri/asambluri rezidentiale, este o nevoie reala de biserici noi, cele existente devenind neincapatoare. Vorbesc in cunostinta de cauza.

    Legat de credinta, pentru orice crestin (cu adevarat practicant), biserica trebuie sa fie a doua sa casa. Nu te poti numi crestin daca duminica nu mergi la biserica pentru a lua parte la Sfanta Liturghie adica la slujba in timpul careia se pregateste si se aduce jertfa Sfintei Euharistii. Pe langa asta, doar in biserica se fac cununii, botezuri, spovedanii etc.
    Exista si persoane care prin natura jobului nu pot participa la Sfanta Liturghie deoarece lucreaza in zilele de duminica, sau persoane care sufera de o boala sau sunt mult prea in varsta si nu se pot deplasa, dar acestea sunt exceptii.

      (Citează)

    • Absolut corect nea gigi…au devenit neincapatoare la cati mor din cauza lipsurilor din spitale, din cauza lipsei de infrastructura, din cauza lipsei de educatie, etc, etc, etc.
      Nu mi dau seama daca ai fost ironic, dar eu zic mai bine sa ne folosim casa noastra ca prima casa pentru rugaciuni si apoi a doua casa sa o dezvoltam dupa ce vom avea niste spitale, scoli, drumuri conforme cu anul in care ne aflam…
      nu zice nimeni sa nu faca o biserica MODESTA in fiecare cartier nou rasarit, pentru evenimente fericite sau nefericite din viata omului + rugaciuni, dar cred ca prioritatea o aveau spitalele fata de biserica aia aporape cat casa poporului de mare – aici problema este si de backround, pentru ca daca eram vreo tara de stiam sa atragem turisti, si mega, uber, uriaso catedrala, era vizitata si admirata de acestia, genera poate un buget care se ducea si pe la alte institutii muuuuult mai falimentare ca si PATRIARHIA.
      si mai e si alta nuanta…tie nu ti se pare ca sunt neincapatoare spitale, scoli, gradinite, sectii de politie (aici interioarele arata ca in 79 cand s au construit), ghisee de pasapoarte, carti de identitate, plati de taxe, parcari, etc. Nu ti se pare ca e foarte aglomerat si acolo sic a in anii urmatori s ar putea sa stam la cozi si in trafic atat de mult incat sa nu mai ajungem la slujba de Duminica?

        (Citează)

    • Bani in Sanatate se tot dau, an de an. Nu e vina Bisericii pentru faptul ca banii din Sanatate nu sunt gestionati corect de catre cei care ii administreaza. Iar cat despre scoli, din lipsa de elevi, in fiecare an sunt inchise unitati de invatamant. Odata ce in Romania natalitatea e in scadere, nevoia de scoli noi nu mai poate fi o prioritate. Poate doar in Bucuresti, Cluj-Napoca si alte 2-3 orase mai mari sa mai fie nevoie de construirea unor scoli.

        (Citează)

  10. Suntem o societate medievala in care biserica are un cuvant greu datorita prostiei,ignorantei si misticismului.

      (Citează)

  11. Am si io o propunere: Ce ar fi sa facem un partid sau prin USR si la urmatoarele alegeri sa castigam controlul in aceasta tara? Si sa discutam dupa aia aceste propuneri, atunci cand le vom putea si aplica.

      (Citează)

  12. Rolul bisericii pentru omu de rand trancsende puterea de intelegere a aitistului sau telectualului format inginereste de si de (post)comunism..

    Singurul lucru care opreste umilul boschetar sau gainar roman sa-ti dea in cap sau in noua masina ghiceste care este..sau poate fi..

    Ca si invatamantul pentru minoritati..unde scolile nu vor fi niciodata destule..

    Nu conteaza unde (si la cate biserici) se roaga si unde invata cata vreme optiunile civilizatoare ale poporului sunt si asa putine..

    Bunicii stiau cel mai bine sa explice..

      (Citează)

  13. Tu cu cine vorbesti de fapt? Ti se pare ca asculta vreun factor decizional astfel de pareri?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus