un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Germania interzice smartwatch-urile pentru copii

21 Nov 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

Pentru că le consideră nesigure. Practic, raționamentul lor este de tipul următor:

  • ceasurile smart pentru copii au microfoane și sisteme de localizare cu care aceștia pot fi ascultați și monitorizați fără să știe asta
  • mai mult, hackerii ar putea interveni în sistem și să spioneze și ei copiii
  • ba chiar ar putea spiona și persoanele din jurul copiilor, de exemplu ar putea asculta conversațiile din casă

Toate acestea sunt posibile, dar foarte improbabile, aș zice eu. Pe total, eu m-aș simți mai bine dacă fiul sau fiica mea ar purta un ceas ce mi-ar permite să știu pe unde umblă, dacă ies dintr-o zonă predefinită șamd.

Ceasurile pe care le știu eu mai bine sunt cele Vonino. Au cartelă SIM în ele, au GPS, aplicația de telefon îți permite să afli cu precizie unde este purtătorul ceasului. Copilul are la dispoziție butoane SOS și unele predefinite pentru a suna pe cineva (e ca un telefon cu 2-3 numere predefinite), părintele poate configura zona din care să fie alertat atunci când copilul pleacă. Costă 179 de lei la ofertă, iar un SIM câțiva euro pe lună.

Este util? Eu zic că este. Poate fi hăckuit? Probabil că da. În fond, ce nu poate fi hăckuit în zilele noastre?! Nu știu ce securitate include și cât de bun este softul său în această privință, dar nu mă aștept la minuni de la un ceas de 179 de lei. Are cineva motive să hăckuiască fix ceasul copilului tău pentru a afla ce discuții despre Spiderman și organe sexuale poartă acesta la școală? Mă îndoiesc.

Trăgând linie, eu cred că ceasul aduce mai multe beneficii decât riscuri unui părinte.

Germania are însă legi foarte dure privind privacy-ul. E țara unde nu poți filma cu camera video pusă în parbrizul mașinii, unde datele cetățenilor sunt foarte bine păzite, unde orice lucru care le-ar putea afecta intimitatea este reglementat și de obicei interzis. Unii spun că astfel de politici stricte își au originea în anii ’50, după război, când au fost adoptate pentru a împiedica să se descopere că, de fapt, majoritatea nemților îl cam simpatizau pe Hitler și politicile sale.

Într-un astfel de caz, ar fi fost mai bine să atragă atenția asupra probleme securității datelor acestor ceasuri, să îndemne publicul să se informeze pe subiect și să aleagă ei dacă vor sau nu un astfel de ceas în casă. Altfel, pe același principiu ar putea interzice și Facebook, Whatsapp, Gear S3 și Apple Watch, că toate au microfon, iar securitatea lor este greu de pus pe o scară elocventă.

sursa: Mashable.

    24 comentarii

  1. Un astfel de ceas e ca o bratara de monitorizare pe care o poarta cei arestati la domiciliu. De ce ai vrea sa-i faci asa ceva propriului copil? Lasand la o parte aceasta forma de paranoia tot mai raspandita in randul parintilor, de a-si supraveghea copii 24 din 24, oare cei mici nu va fi afectati mai tarziu prin faptul ca au avut o copilarie asemenea personajelor din romanul 1984?

      (Citează)

    • *nu vor fi afectati

        (Citează)

    • Nu știu dacă e vorba de paranoia. Noi comparăm cu copilăria noastră când nu existau astfel de lucruri, dar comparația este inutilă.

      Întâi, pentru că nu existau astfel de lucruri.

      Apoi, vremurile erau mai liniștite. Acum, social media este peste tot, copiii se provoacă între ei la tot felul de nebunii pentru “faimă”, pericolele sunt mai multe, nebunii ies la iveală.

      Când auzi pe la știri de copii morți pentru că au vrut să-și facă un selfie cine știe pe unde, te gândești că poate e nevoie de o supraveghere mai avansată până ce copiii ajung la vârsta la care pot recunoaște și singuri riscurile.

        (Citează)

    • nu esti parinte, ha?

        (Citează)

    • @nwradu, pericole erau si pe vremea noastra. Onanisti care si-o frecau prin scari de bloc, pedofili care incercau sa te agate cu o invitatie la cofetarie sau mai stiu eu ce alte “oferte”, baietasi de cartier care-ti luau banii cu japca in drum spre scoala s.a. Nu cred ca vremurile de astazi sunt mult mai periculoase prin comparatie cu cele de acum 20-30 de ani.

        (Citează)

  2. Recunosc că am citit foarte pe diagonală știrea, dar mă dusese cu gândul la pedofili și traficanți de copii, nu la spioni.

      (Citează)

  3. gigi:
    Un astfel de ceas e ca o bratara de monitorizare pe care o poarta cei arestati la domiciliu. De ce ai vrea sa-i faci asa ceva propriului copil? Lasand la o parte aceasta forma de paranoia tot mai raspandita in randul parintilor, de a-si supraveghea copii 24 din 24,oare cei mici nu va fi afectati mai tarziu prin faptul ca au avut o copilarie asemenea personajelor din romanul 1984?

    Nu stiu daca ai copii sau nu. Pana la urma e neimportant. Eu am unul de aproape 4 ani. Eu am 33 ani. De multe ori am gandit ca si tine. Lasa ca noi am crescut liberi, cu cheia la gat, cu fotbal pe strada. Gandeste te bine inainte sa raspunzi, dar bine: tu ai avea curaj sa iti lasi copilul la clasa 0, 1, 2, 3 sa se intoarca singur de la scoala.
    Eu m am dus singur la gradinita de cand aveam 4 ani. Am fost singur in prima zi de scoala in clasa I. Mi ai zis ai mei sa ma duc unde ii vad pe colegii de la gradinita. Am stat la sat ce-i drept si multe din astea nu ar fi fist posibile la oras dar totusi.

      (Citează)

    • eu am copilarit la oras si aveam cheia legata de gat de la gradinita, si maica-mea a fost in prima zi de clasa 1 numa sa-mi arate care e invatatoarea si a plecat la munca.
      ma intorceam si-mi incalzeam singur mancare ca pana la 5 eram home alone.

      nu mai e cazul azi, sa fim seriosi. in primul rand ca nu erau atatea masini.

        (Citează)

  4. Germania interzice ceasurile de copii pentru ca parintii le-au folosit la scoala pentru a asculta ce se intampla si a reclama profesorii.
    Atata timp cat ceasul este tinut in ghiozdan in timpul orelor, fie ca vorbim de scoala, fie ca vorbim de gradinita, nu vad nici o problema. Ca la orice, depinde masura in care este folosit.
    Poti lasa ceasul la mana copilului si in felul asta sa vezi de exemplu cu ce viteza merge masina cu care se duce la teatru, scoala etc.
    Poti lasa in parc, intr-un spatiu de joaca si sa activezi geofencingul si nu mai stai ciorchine dupa copil.
    Copilul nu are de ce sa se simta urmarit pentru ca e o jucarie pentru el ceasul. Nu il va purta pana la 20 de ani.

    Cat despre privacy, orice poate fi hackuit, asa ca sa lasam mai usor paranoia asta. Ca sa nu mai zic de aia cu pedofilii…really…

      (Citează)

  5. Salut, baiatul meu foloseste unul (alt brand, nu conteaza). Pe langa faptul ca este “worry free” pentru mine, lui i se pare ca este ca in filmele cu spinderman sau alti eroi de gen. Apesi pe un buton si vorbesti la telefon de pe ceas! How cool is that?
    (are 7 ani). In alta ordine de idei, scoala nu permite folosirea telefoanelor mobile de catre elevi (nu au voie cu ele in clasa – sigur il poti ascunde in ghiozdan si nu verifica nimeni), dar nu au avut nimic impotriva folosirii unui astfel de ceas la mana. Chiar am explicat profesorilor despre ce este vorba, le-am trezit si mai mult interesul.

    Concluzionand, consider ca beneficiile aduse de un astfel de ceas sunt net superioare riscurilor de a fi ascultat, track-uit sau alte chestii de genul.

    Numai bine!

      (Citează)

  6. Publicul e prea prost să se informeze pe subiect și să decidă pertinent.

    Ceasurile nu sunt interzise pentru tot publicul ci pentru copii. Care nu pot decide singuri dacă vor, sau nu, ceasul ăla. Poate nu vor să fie monitorizați de părinți, poate nu vor să își asume riscul hackingului, dar nu pot decide, că sunt copii. Si-atunci statul ia decizia asta pentru ei. Da, nu-i plăcut, în România copiii le aparțin de drept părinților (nu stiu cat e de bine) dar în Europa de vest copiii sunt cetățeni ai statului, părinții nu sunt posesorii lor, ci protectorii lor.Dar statul decide chestii, știu sună bizar, nici mie nu-mi place dar așa e în societatea modernă, știi?
    Vorba aia, nu îți convine, nu faci copii. Sau nu în Europa de Vest, oricum.

      (Citează)

    • Da, dar acum pare o decizie excesivă și bruscă. Puteau să o ia treptat, nu cu interzicere și recomandare de distrugere.

      Copiii nu pot decide singuri nimic, o fac părinții pentru ei.

        (Citează)

    • În România, Radu, decid părinții pentru ei la orice. În alte țări dreptul la decizie este reglementat / restrâns. Copiii primesc implicit drepturi de cetățeni iar părinții sunt obligați să le respecte. La fel ție ca adult ți s-ar putea spune că e înspre binele tău să fi supravegheat – să zicem de către instituții ale statului care au grija de tine, să nu cumva să pățești ceva, nu?

      Dar stai, tu ești adult și decizi singur.
      Eh, pentru copii decide statul, nu tu, în vest. Eu nu sunt sigur că e bine sau rău, îți explic că societatea modernă e așa.
      Dar cred că e de bine, pe undeva.

      Strict în cazul asta, cred că echipamentele astea supun riscului ( oricât de mic ar fi el) mai mulți copii în același timp, decât riscurile care se supun oricum prin lipsa lui.
      Cât de mic e riscul în sine, ca să îl evaluezi multiplicandu-l cu numărul de echipamente/copii, nu știu, nu am un calcul. Dar dacă existinzi asta la un număr de 1 milion de copiii, sa zicem, cred că devine semnificativ. Și e semnificativ că i-ar putea pe toți în același timp ( viruși, chestii) .

        (Citează)

  7. P.S. Facebookul e, în principiu, interzis pentru copii. Nu îți poți face cont sub 13 ani.

      (Citează)

  8. discutia e complicata.
    inteleg ca nemtii le-au interzis nu doar pentru ca pot fi hackuite, ci si pentru ca unele modele ruteaza toate datele prin servere din China (eu cred ca toate fac asa, ca tu urmaresti ceasul de pe telefon printr-o aplicatie care se conecteaza la un server, la fel ca si ceasul, ca doar nu te conectezi direct la ceas; unde sunt serverele si ce face proprietarul lor cu datele is anybody’s guess).

    deci nu e doar ca pot fi hackuite in caz ca te targheteaza cineva (ceea ce e putin probabil sa se intample pe scara larga, de acord), e ca deja toate informatiile transmise de ceasuri trec si pe la o terta parte. ma rog, la fel ca tot traficul de internet, dar aici e vorba de copii.

    acum, e adevarat ca genul asta de tehnologie intretine si amplifica paranoia parintilor elicopter, dar pe de alta parte spatiul public din ziua de azi este intr-adevar mai periculos pentru un copil decat era acum 30-40 de ani cand au fost copii parintii de azi.

    problema mea cu aceste ceasuri insa e ca sunt proaste. am acasa vreo 2 modele, le-am folosit asa mai mult ca sa le testez, concluzia mea e ca sunt niste chinezarii mizerabile.

      (Citează)

  9. Cand ai un copil super energic cum este fimiu la aproape 4 ani te gandesti si la astfel de ceasuri. Cand vezi cat de toante sunt educatoatele care in loc sa supravegheze copiii stau pe FB, iar copiii misuna singuri prin curtea gradinitei cu poarta de accees strada uitata deschisa (in repetate randuri), te gandesti la astfel de ceasuri. Cand observi tot felul de ciudati (a se citi drogati sau nebuni) pe langa locurile de joaca, desi tu nu iti pierzi copilul din ochi crede-ma ca te gandesti si la astfel de ceasuri.

      (Citează)

  10. nwradu: Întâi, pentru că nu existau astfel de lucruri.

    Ce anume nu exista inainte ? Tin minte cand eram copil si imi era frica sa merg prin anumite locuri pentru ca erau “baietii de cartier” care se luau de tine fara motiv. In ziua de azi nu prea se mai intampla asa ceva. Ah, ca sa nu mai zic de cainii vagabonzi care erau la tot pasu’. Eu zic ca era mai rau inainte si iata-ne ajunsi oameni mari fara ceasuri smart sau bratari care te electrocuteaza cand iesi din perimetrul predefinit.

      (Citează)

    • GabrielG: Ce anume nu exista inainte ? Tin minte cand eram copil si imi era frica sa merg prin anumite locuri pentru ca erau “baietii de cartier” care se luau de tine fara motiv. In ziua de azi nu prea se mai intampla asa ceva. Ah, ca sa nu mai zic de cainii vagabonzi care erau la tot pasu’. Eu zic ca era mai rau inainte si iata-ne ajunsi oameni mari fara ceasuri smart sau bratari care te electrocuteaza cand iesi din perimetrul predefinit.

      Eu cred ca se intampla si azi, doar ca acele locuri sunt altele: locul de joaca pt copii la varste f mici, iar apoi la scoala si online.
      Uita-te sa vezi cum se poarta copiii in locurile de joaca, acolo unde sunt supravegheati: se imping din scaun, sunt trasi, agresati, iar parintii nu corecteaza comportamentul copiilor ce cele mai multe ori. Au fost si cazuti in care parintii s-au batut din cauza asta.
      Apoi nu uita ca generatiile actuale sunt conectate la internet si ca agresiunea poate fi si online. Efectele sunt aceleasi, ba chiar mai mult pt ca ceea ce patesti este vizibil pentru un numar mult mai mare de colegi/oameni, etc.

        (Citează)

  11. E vorba sa se interzica doar smartwatch-urile care au si microfon, cele doar cu gps, de exemplu, vor fi in continuare acceptate, se pare. Asa ca parintii paranoici nu au de ce sa se teama.

    Nu se vor interzice facebook, whatsapp si restul pentru ca, teoretic, conexiunea este criptata si este mult mai greu pentru un hacker sa aiba acces la datele utilizatorului. La ceasurile alea de zici ca sunt picate la pufuleti nu ma astept la cine stie ce securitate. Sa nu mai zic update-uri software.

      (Citează)

  12. Multa lume vrea un telefon din asta pentru a-l folosi cu un SIM Digi, ca e cel mai ieftin. Vedeti ca nu toate au 3G si nu o sa mearga pe Digi.
    De ex. https://www.emag.ro/ceas-gps-copii-iuni-kid730-3g-rds-touchscreen-gps-lbs-wi-fi-camera-buton-sos-blue-502484/pd/D52WBNBBM/ stie 3G, l-am vazut in functiune. In aplicatia de smartphone a parintelui ai optiuni de localizare pe harta (nu functiona tot timpul), ascultare microfon, foto, alerta la iesirea din perimetru (banuiesc ca la fel nu functiona mereu).

      (Citează)

  13. Eu, daca as fi copil, as apasa toata ziua pe butoinul SOS. ?

      (Citează)

  14. “The key to good parenting is control.” (Black Mirror – https://www.youtube.com/watch?v=yef_HfQoBd8 )

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus