un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Star Trek: Discovery rămâne un serial ciudat și în noul episod

3 Oct 2017  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

28 comentarii

Episodul 3 din Star Trek Discovery m-a surprins din nou și tot cu bune și cu rele. În continuare nu am o opinie clară despre serial, ci, ca și celelalte Star Trek-uri, de altfel, rămâne așa și așa.

Episodul 3 ne prezintă, în sfârșit, nava USS Discovery și restul personajelor serialului. Primele două episoade au fost, să zicem, o introducere elaborată pentru personajul Michael.

Ce mi-a plăcut: echipajul nu este acea echipă bine unită de oameni perfecți, toți aliniați idealurilor Federației, voioși și veseli să exploreze spațiul și pericolele sale. Nu, aici oamenii cârcotesc împotriva căpitanului, ordinele sunt chestionate, deciziile stârnesc nemulțumiri. Mi s-a părut chiar că acest aspect a fost dus spre extrem încât pare nerealist. Culmea, în ciuda unei astfel de atmosfere, Michael era primul ofițer al Federației condamnat pentru răzvrătire.

Ce nu mi-a plăcut: scenariul este în continuare prost. Care-i ideea principală? Ceva legat de spori și călătorii fără limită? (încerc să nu dau prea multe spoilere aici) Și apoi o navă în derivă, pe care luminile clipesc aleator și unde o creatură ca-n Alien, dar neexplicată, aleargă echipajul? Ce avea căpitanul, nu suporta luminile puternice, dar apoi acestea nu par să-l deranjeze?

Nu era mai simplu dacă, în loc de un monstru oarecare, cercetau o navă în derivă, se luptau cu doi klingonieni ajunși și ei acolo, apoi fugeau și asta era tot? Nu avea mai mult sens?

Serios, cine a gândit astea? Mă uit în continuare, că na… e online și mă uit când vreau eu, așa că-i voi găsi timp și în viitor. Pare, însă, făcut cam la mișto, parcă improvizat de la un episod la altul.

    28 comentarii

  1. M-am uitat strict că am citit la tine despre aparitia lui. O sa-i aloc timp si acestui episiod, nu pot spune că a reușit să mă capteze. “Generatia Urmatoare” a fost cel mai misto, dupa umila mea parere.

      (Citează)

  2. “Ce avea căpitanul, nu suporta luminile puternice, dar apoi acestea nu par să-l deranjeze?” – Nu suporta tranzitia brusca la lumina puternica.

    Episodul asta mi s-a parut chiar mai tare decat primele doua. Sunt cateva chestii ciudate in legatura cu modul in care poate dispune un capitan de un dezertor, dar ma gandesc ca era razboi si ala era pe o nava de cercetare vitala pentru razboi, adica putea cere orice voia.
    Altfel, mi se pare ciudat ca i se pun in carca aleia pierderile din episoadele anterioare, cand tocmai ca, daca o ascultau de la inceput, aveau sanse sa castige.

      (Citează)

    • Dar ce ți-a plăcut în el? Ești sigur că nu-ți plac doar navele care apar prin ceață și efecte speciale? Alea sunt obiecte pe tabla de joc, dar dacă analizezi tabla la baza ei reiese un scenariu prost rău.

        (Citează)

    • Imi place pentru ca pare cea mai realista reprezentare a perioadei in care are loc, comparativ cu toate celelalte (poate cu exceptia TNG). Imi place pentru ca personajele nu pot fi definite in termeni de bun/rau. Imi place pentru ca actorii chiar joaca roluri intr-un serial SF, nu intr-o piesa de teatru (Star Trek TOS) sau intr-o sceneta in care functioneaza ca receptori placizi ai analizelor filosofice si morale ale unui britanic chel.

        (Citează)

  3. Episodul asta a fost foarte aproape de esenta de prostie!
    A fost faza gratis cu lumina capitanului, ofiterul cu nume de barbat acceptat de capitan desi era condamnat, gagica aia de sforaia, iar apoteotica a fost faza cu testul respiratiei!
    Incepe sa-mi para ca au adunat cei mai cretini scenaristi si le-au dat alcool de foarte proasta calitate. Ma uit si lunea viitoare si cam acolo va fi limita.
    Privesc cu alti ochi The Orville. Macar acolo este evidenta parodia si scenariul subtire este acceptabil.

      (Citează)

  4. Da ma da’ macar klingonienii vorbesc klingoniana intre ei. Nu engleza ca in mai toate celelalte Star Trek-uri. Nu e cel mai cel scenariu dar fata de ultimul film cand omorau aia swarm-uri de extraterestri cu muzica in banda FIF… asta pare inca foarte OK.

      (Citează)

  5. A fost un episod mai aproape de esența Star Trek (cunoaștere și explorare) dar serialul pare să aibă o intrigă foarte complicată și este foarte dark, în comparație cu toate celelalte seriale din franciză.

      (Citează)

  6. Pina una alta sa ne bucuram ca exista..bun prost cum o fi. Americanii il iubesc asa cum este (vezi emisiunea dedicata After Trek..)
    Daca vreti sa analizati SF de calitate luati cele vechi rusesti.. sau chiar Blade Runnerul din ’82, fiasco total la acea vreme..

    Mie mi-a luat mai.mult sa fac familia sa intelega trendul de “dark” cu care e invaluit serialul.. la moda acum.. (violenta gratuita, macabru tip Alien, dialoguri ireverentioase etc..)

      (Citează)

  7. Nu se poate sa nu comentez si la articolul asta despre ST:D.

    Daca la primele 2 episoade mi s-a parut cam meh … acum incepe sa-mi placa. Atmosfera schimbata spre dark, pericole noi, iesirea din tiparele ST precedente. Iti serveste cu lingurita povestea, nu se mai inchide in 1-2 episoade toata intriga, clar e de durata si se va complica zic eu tot fara multe raspunsuri in urmatoarele episoade.
    Acum clar ca il voi urmari :)

      (Citează)

    • +1

      Episodul 3 a fost redemption si in ochii mei.

        (Citează)

    • Da – la fel si pentru mine.

      Si sincer – nu va inteleg babaietz de ce trebuie sa despicati firul in 16 . Sigur – scenariul poate sa scartie pe alocuri insa e vb de un serial TV pentru numele lui D-zeu. E fictiune. Ideea e sa te distrezi . Daca nu va distreaza – mutati canalul. Oferta este imensa oricum Ș)

        (Citează)

  8. Mie imi plac micile conexiuni cu TOS, gen povestea citita de Amanda pentru fiul ei si Michael. Cine nu stie, nu are ce cauta pe aici.

      (Citează)

    • Nu am nici cel mai mic interes sa intru in vreo polemica cu tine!
      Doar ca citindut-te mi-am adus aminte de cum isi povestea singura Michael-vulcaniana din Alice in Wonderland sa se calmeze/incurajeze. Pentru mine bucatica aia a fost apogeul pateticului! Bine, sunt mult prea puternic influentat de cat de misto era Sasha in The Walking Dead si ce rol de “descoperire” joaca in serialul asta.

        (Citează)

    • Și mie mi s-a părut faza cu recitarea din Alice o tâmpenie. Are ceva sens în contextul în care și Picard era mare fan Moby Dick sau Shakespeare, dar aici arată de parcă Michael ar fi fost foarte relaxată cum se duce ea să alerge creatura prin tuburi.

        (Citează)

    • Fiecare avem carti care ne-au influentat si au ramas cu noi. Alice in Tara minunilor mi se pare extraordinar de potrivit, pentru ca are un tunel, teleportare, creaturi ciudate si magie care seamana cu universul Star Trek. Parca era si un episod din TOS in care se faceau cateva referiri la Alice in Tara minunilor.

      Dar mai ales, e recitata pentru ca ambele personaje scapa printr-un tunel. Si conexiunea cu Spock ar trebui sa fie evidenta.

        (Citează)

  9. Mi se pare OK modul in care povestea se intinde pe mai multe episoade, spre deosebire de TOS/TNG etc. unde lucrurile sunt in general restranse la nivelul unui episod.

      (Citează)

  10. Andrei STANCIU

    03/10/2017 la 4:05 PM

    E ciudată relația între personaje, mai ales că devierea gravă de la orice regulă de disciplină prin acceptarea încălcării deciziei justiției Flotei. Sunt curios cum o va impune pe Michael echipajului care o evita cu multe emoții negative.

      (Citează)

  11. Episodul 3 reprezinta un salt calitativ, chiar daca explicatia spori – calatorie instant nu are fundament stiintific clar. Star Treck fata de Star Wars tocmai prin asta se remarca, soliditatea fundamentelor stiintifice. Gaura de vierme, acea bucla spatiu timp chiar este posibila din punct de vedere matematic:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Wormhole

    Se pare ca actualul serial are consilieri stiintifici foarte slabi (sau deloc !), culmea fiind verificarea persoanei dupa respiratie. Chiar si acum suntem mai avansati, folosindu-se verificarea dupa iris.

    Aparitia unui barbat human alb in rol, capitanul Lorca, a insemnat mana cereasca dupa grohaielile klingonienilor din episodul anterior, poate asta s-a si dorit.
    In plus actrita din rolul lui Michael joaca foarte bine, incepe sa devina carismatica.

      (Citează)

  12. Voi marii specialiști care sunteți în securitate, știți că în respirație exista ADN-ul respectivului, da? Și e mai comod decât să îți dai o gaură în deșt de fiecare dată sau să îți orbești un ochi cu o scanare de iris sau retina.

    Există show-ul After Trek, după serial, special pentru discutat astfel de probleme.

      (Citează)

  13. Iata ca episodul 4 a fost foarte bun, a avut logica, suspans, efecte, tot ce vrei, deci se pare ca suntem pe drumul cel bun.

      (Citează)

  14. Eu vin dupa ce am vazut The Expanse weekendul asta si e absoluti genial, Discovery misepare bataie de joc asa….
    Si cel mia frumos Star trek a fost Enterprise si cel mai personal si legat. PArerea mea. :)

      (Citează)

  15. Adevăratul Star Trek din această toamnă nu este Discovery, un serial dark și sumbru. Dacă vă doriți să regăsiți spiritul Star Trek din TOS și TNG, atunci trebuie să urmăriți serialul lui Seth MacFarlane, The Orville. Buget mare, aventură, umor, decoruri superbe, personaje interesante și extratereștri fabuloși, muzică de calitate, efecte speciale spectaculoase, machiaj și costume de calitate. Cu alte cuvinte, un adevărat Star Trek dar cu alt nume.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus