un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Nici o casă fără laptop! (p)

2 Oct 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

Am fost întrebat care-i laptopul ideal pentru mine. Răspunsul s-a prefigurat singur de-a lungul anilor, prin încercări și experiență: cel portabil ȘI performant. Bineînțeles că asta este și combinația cea mai scumpă, că așa e viața.

Primul meu laptop a fost unul din acela foarte ieftin, luat cândva mai din primele mele salarii, cu procesor Celeron și un upgrade de RAM făcut de mine aproape din prima zi. Acel laptop și-a îndeplinit cu brio scopul: m-am uitat la filme, am citit cărți, am editat fotografii, am utilizat chiar și CorelDraw pe el, dar mai greu. Era pe vremea când se lansa Windows Vista Release Candidate, așa că l-am testat tot pe acel laptop, în dual-boot.

Câteva mii de articole au fost scrise tot pe acel laptop. Era o vreme când lucram cam 10-12 ore pe zi, așa că preferam ca, ajuns acasă, să scriu pentru blog cu laptopul în pat, nu cu desktop-ul de sub masă, așa că mai petreceam câteva ore în acest mod scriind articole de blog pentru a doua zi.

Abia după lansarea Air-ului și venirea ultrabook-urilor împinse pe piață de Intel am văzut că există alternative mai bune. Am trecut la unul de 13 inchi și acum orice altceva mi se pare prea mare. Am trecut apoi la unul mai subțire și apoi la punctul de astăzi, portabil și performant.

Alegerea aceasta s-a dovedit foarte bună și banii cheltuiți au fost recuperați ulterior sub formă de timp câștigat, care-i cea mai prețioasă resursă. Am trecut de la o vreme când puneam clipurile la randat seara și mă trezeam dimineața ca să le urc pe YouTube la alta când le făceam în background, în paralel cu scris, browsing sau video chat. Puteam chiar să joc și World of Tanks pe el, ceea ce am și făcut vreo doi ani de zile.

Faptul că-l pot căra o zi în spate aproape fără să-l simt este un alt bonus.

Chiar și așa, însă, mereu apare unul mai bun. La un zbor recent o doamnă de lângă mine a scos din bagaj unul atât de subțire că a încăput în suportul de reviste din scaun. Nu în plasa elastică, ci în suport din acela de plastic, îngust. Era așa subțire că am vrut să-i zic în glumă “mă mir că v-au lăsat cu lama aia la bord…”.

Indiferent ce nevoi aveți, sunt laptopuri pentru toată lumea pe piață. Altex are peste 250 de modele listate, plus avantajul că le puteți butona în rețeaua de magazine. Asta e important, că la un laptop e bine să vedeți cum se simt butoanele, cât de dură e balamaua sau cum se vede ecranul din diverse unghiuri. În prezent au și o ofertă bună la laptopuri Lenovo.

Modelul de top din ofertă este Lenovo Ideapad 710s Plus, un laptop cu ecran ce se deschide 180 de grade, ecran de 13,3 inchi, SSD de 512 GB tip PCI-Express, 8 GB memorie RAM, placă grafică GeForce 940MX și Windows 10. Are difuzoare JBL, ecran IPS cu ramă îngustă, cititor de amprente, porturi USB 3.0 și USB-C, webcam HD și autonomie 7 ore pentru baterie.

Un altul interesant este Yoga 710. Core i5, SSD, 8 GB memorie RAM, fără placă nVidia, dar cu ecran de 11,6 inchi, ceea ce-l face super-portabil, de încape și în poșetă.

 

    14 comentarii

  1. la alta când le făceam în background, în paralel cu scris, browsing sau video chat.

    Hăhă…

      (Citează)

  2. Era o vreme, nu prea indepartata, cand nu recomandam nimanui sa-si cumpere un laptop decat daca era dispus sa cheltuie cam 1000 euro pe el.
    Acum chiar si cele ieftine sunt decente si pot inlocui cu brio un desktop pt. nevoile majoritatii oamenilor (Internet, HD video, casual games, d-astea). Progres :)

      (Citează)

  3. 720S mi se pare ok si la un pret bun.

      (Citează)

  4. Mda, modelul ala al doamnei era mai mult ca sigur o configuratie foarte slaba, ca daca vrei subtire tre sa renunti la coolere, si atunci… mergi pe procesoare slabe care pot duce un browsing si o redare video, dar atit. Adica nu m-as oftica de fiecare data cind vad ceva mai subtire…
    In alta ordine de idei, imi aminteam la bilantul de inceput de an sau ceva asemanator ca ne amenintai cu o tema noua pentru blog. Noutati?

      (Citează)

    • N-am avut timp de o nouă temă. Probabil la început de 2018.

      Modelul doamnei, da, probabil avea procesor de tip M. Dar dacă nu faci ceva video/foto pe el, ci doar office/browsing, e bun, că am testat și eu unele. Și la cât de subțire era, îl ținea direct în poșetă.

        (Citează)

  5. Well, la oferte bune as mai adauga si Thinkpad 13, am luat recent unul, foarte fain.
    Doar service-ul este jenant, a avut o problema cu ecranul din prima zi, nu am putut sa il returnez si dureaza deja de cateva saptamani.

      (Citează)

  6. https://altex.ro/laptop-asus-vivobook-s510uq-bq203-intelr-coretm-i7-7500u-pana-la-3-5ghz-15-6-full-hd-8gb-1tb-nvidiar-geforcer-940mx-2gb-endless

    A fost 3300 la eMAG săptămâna trecută…destul de ok prețul și cu posibilitate de upgrade ssd(parca are încă un slot m2 disponibil) și ram.

      (Citează)

  7. Mă scuzați că întrerup, dar nu prea susțin ideea de laptop doar așa, ca să fie în fiecare casă. Dacă nu trebuie cărat atunci nu trebuie să fie laptop. Toate avantajele laptopului o să se întoarcă fix împotriva ta când vrei un upgrade de aproape orice.

      (Citează)

  8. @Teniescu, 90% dintre proprietarii de laptop (incl. eu) îl țin cam la fel ca un desktop, ca durată vreau să zic.

    Dacă la desktop tb să schimbi placa de bază, cu tot cu proc și eventual cu memorii și disc, că au trecut cîțiva ani și deja ce ai tu acolo este învechit, deja nu prea mai e upgrade ci înlocuire cu totul – cei mai mulți useri normali NU fac un astfel de upgrade complex. La fel de bine poți înlocui laptopul cu totul.

      (Citează)

  9. În 2009 mi-am cumpărat primul laptop Asus X540 în rate pe 2 ani. Și-a făcut treaba excelent. Din păcate nu mă mai pot întoarce la un desktop, să stau cu el în casă și să stau doar la birou. M-am obișnuit să mă plimb, să ies în curte sau în grădină și să lucrez.

    Așa că un laptop în fiecare casă, e ok, dar nu orice pocnitoare de 2000 de lei. Dacă vrei doar să ai un “laptop” e ok, dar nu merită.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus