blog demisec cu note fine de tehnologie

Urmăriți-mă pe Instagram și pe YouTube!

Cinci site-uri geeky de hărți în timp real

Clock icon

2 Oct 2017

Tag icon

TEHNOLOGIE

Comments icon

8 comentarii

LightningMaps.org – iată o hartă care vă arată în timp real unde se produc fulgere în lume.  Poate fi configurată prin butoanele din partea de sus, în special stânga sus unde există setarea perioadei pe un minut. Nici nu știam că există așa ceva. Uitați cum arăta România la furtuna de zilele trecute și cum mătura ea țara:

Iată acoperirea:

Ingineria din spate este destul de simplă. Un fulger produce un semnal electromagnetic pe anumite frecvențe, semnal foarte puternic ce poate fi captat de la distanțe mari. Măsurând timpul în care același semnal este captat de diversele stații de detecție din lume, este determinată poziția sa prin triangulare.

Stațiile sunt private, menținute de amatori. Hardware-ul uneia costă vreo 300 de euro, zice site-ul. În România sunt vreo 5-6 stații, dar majoritatea fulgerelor de la noi sunt detectate de stații din țările vecine.

Flightradar 24 pentru avioane. Pe acesta probabil că-l știți, că am mai pus screenshot-uri din acest serviciu. Puteți urmări în timp real avioanele din lume, identificatorul acestora fiind recepționat de diverse stații radio ale amatorilor și informațiile sunt afișate pe FR24.

Serviciul este gratuit. Eu am cont plătit pentru a avea acces la mai multe informații.

Vessel Finder – un fel de FR24 pentru vapoare. Le puteți vedea inclusiv pe cele de pe Dunăre avansând ușor spre destinația lor. Nu știu exact cum functionează, nu am studiat mai în detaliu, dar bănuiesc că la fel ca la FR24.

Meteo Romania – au hartă radar pentru formațiuni noroase, actualizată o dată la câteva ore. Mai găsiți acolo și hărți de temperatură și altele.

Waze România – știți aplicația de mobil, dar cea live de pe acest site vă arată pe desktop aceleași informații. Puteți activa și dezactiva semnalizările folosind Legenda din dreapta jos.

  8 comentarii

 1. Un serviciu similar pe care il folosesc atunci cand calatoresc:

  windy.com

  Ofera posibilitatea de a vedea evolutia meteo in timp, pe diferite moduri: nori, precipitatii, vanturi, etc.

  Din experienta de pana acum, e rezonabil de precis.

    (Citează)

 2. Eu sunt curios ce servicii meteo folosiți, meteoblue si accuweather mi se par cele mai ok dar parca nu le nimeresc de fiecare data.

    (Citează)

 3. Si cel de pe iOS (Yahoo Weather) este foarte bun.

    (Citează)

 4. Pentru starea vremii actuale in Romania folosesc hartiile de pe pagina http://vremea.tv/harti-meteo-romania/ Nu sunt chiar geeky, dar imi place contrastul si imi pot face repede o impresie cum este vremea in tara

    (Citează)

 5. nwradu:
  Eu sunt curios de unde iau diversele servicii datele de meteo. Senzația mea este că din aceleași surse pentru România și diferă doar modul cum le pun în pagină.

  Din pacate asa este.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite.

sus