un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce noutăți vin cu Windows 10 Fall Creators Update, proaspăt lansat

19 Oct 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

51 comentarii

Lansat ieri, duce Windows 10 la versiunea 1709 și vine cu diverse noutăți ce îmbunătățesc sistemul de operare. Eu încă n-am făcut update-ul, îl amân pentru weekend când am timp suficient (update-urile de Windows sunt ca o cutie de bomboane, niciodată nu știi dacă vor funcționa), dar am tot citit despre ce aduce nou.

Ce mă atrage cel mai mult este integrarea superioară cu OneDrive. Folosesc de mult acest serviciu, dar majoritatea fișierelor mele sunt în cloud, puține fiind sincronizate și în PC. Cu noul update, toate fișierele OneDrive, inclusiv cele online, vor putea fi manevrate în Explorer și, dacă vrei să le accesezi, downloadate pe loc. Asta îmi va permite să țin mai puține fișiere sincronizate cu PC-ul.

Calculatorul de Windows capătă și un convertor de valută, actualizând automat cursul. Nu știu de unde preia valorile, dar sună interesant și elimină nevoia de a intra întâi pe cine știe ce site pentru a afla cursul valutar.

Game Mode înțeleg că este pentru momentele când vrei ca Windows să elibereze cât mai multe resurse pentru ca un joc să ruleze cât mai bine. Personal am 32 GB de RAM în PC, așa că nu mă interesează prea mult, dar opțiunea este foarte bună. Ani în șir m-am specializat pe închis procese și servicii de Windows pentru a obține mai multă memorie sau a elibera procesorul.

Cortana primește niște îmbunătățiri. Cea mai interesantă este introducerea de Cortana Skills, adică interoperabilitate cu echipamentele altor producători. Poți comanda redarea muzicii sau aprinderea becurilor, ceea ce nu-i nou, dar Cortana este singura soluție cu care poți face asta de pe PC, Siri, Alexa, Google și Bixby fiind momentan doar pe telefoane. Din ce înțeleg, Cortana va putea controla și funcții suplimentare în Windows, de exemplu îi vei putea spune să facă un shut down.

Pentru laptopuri, a apărut un slider de care poți trage pentru a regla mult mai fin dacă vrei autonomie mare pentru baterie sau performanță ridicată. Windows va putea face și o limitare automată a programelor din background pentru a prelungi viața bateriei. Asta este asemănător cu ce se întâmplă pe telefoane, unde aplicațiile trec după un timp într-un fel de stare suspendată. În Windows, majoritatea programelor rulează la fel de “tare” chiar și când dai atenție altui program, iar uneori nu este necesar acest lucru. Rămâne de văzut cum va funcționa în practică.

Se poate dicta text oriunde în Windows 10. Aveți nevoie de un microfon bun și nu știu dacă va funcționa și în română, dar e un început bun. Winkey+H pornește dictarea.

Suport îmbunătățit pentru monitoare HDR. Nu știu câți au monitoare HDR, dar televizoare HDR sunt pe piață și acum Windows va rula mai bine filme sau jocuri pe ele.

Îmbunătățirea design-ului după regulile Fluent Design System. Aș vrea să mă bucur, dar din câte înțeleg doar câteva aplicații și meniuri folosesc acest design. Windows 10 rămâne un sistem de operare hibrid, în care poți găsi aceleași opțiuni în două ferestre diferite, cu aspect diferit (gândiți-vă la partea de Settings și Control Panel), iar uneori un buton din interfața modernă deschide o fereastră cu interfață rămasă din Windows 7.

Cei cu tablete cu Windows 10 se vor bucura să audă că tastatura virtuală a fost îmbunătățită cu tehnologii SwiftKey, așa că suportă predicție avansată de cuvinte și swipe între litere.

Task Managerul va afișa acum și încărcarea plăcii video. Teoretic puteam afla asta din driverele ei, dar nu folosesc acele utilitare. Afișarea plăcii video într-un meniu accesibil la un Ctrl+Alt+Del va arăta mult mai bine inclusiv cum folosesc diverse programe această placă, de exemplu browserul sau rularea sau randarea video.

Dacă folosiți Microsoft Edge, apar noi opțiuni. Puteți lipi direct pe taskbar anumite site-uri, de exemplu cel de muzică pentru a-l deschide direct. 1,18% dintre vizitatorii acestui blog folosesc Edge, așa că să nu mai menționăm momentan subiectul. Tot pe taskbar se pot lipi direct și contacte din aplicația de contacte, iar dacă trageți un fișier peste mutra lor, le va fi trimis direct, deși nu știu prin ce metodă.

Windows Defender devine mai eficient, având protecție anti-ransomware și anti-exploit. Elimină tot mai mult nevoia unui program antivirus de bază.

Trimitere linkuri de pe telefon pe PC. Introduci numărul de telefon în setările acestei opțiuni, primești pe telefon linkul de download al unui utilitar (iOS și Android) și apoi poți face ca linkuri de pe telefon să fie deschise direct în PC sau salvate în Action Center. Mi se pare mișto ideea de a citi un articol interesant pe telefon și, folosind această opțiune, să-l găsești deschis pe PC când ajungi acolo pentru a-l continua. Deschide o nouă dimensiuni în mersul la WC, sunt sigur. Probabil că linkurile vor fi deschise automat în Edge, apropo.

Mai sunt multe alte noutăți legate de căști VR, integrare mai bună cu galeria foto, meniul de Start, stylus șamd. Puteți citi mai multe pe blogul Windows, Windows Central, PC World, How to Geek.

Dintre cei cu Windows ce accesează blogul, 10 și 7 sunt practic la egalitate.

    51 comentarii

  1. Eu nu am vazut cutie cu bomboane care sa nu functioneze; cel putin pentru mine :)

      (Citează)

  2. puteau să aibă succes dacă nu abandonau partea de telefoane.

      (Citează)

  3. Am deschis cutia azi dimineață.
    N-am probleme, ba chiar dimpotrivă – a început să funcționeze placa de rețea gigabit integrată, care n-a mai mers după “Aniversary Update”, ăla din iulie 2016.

    Instalarea a decurs fără probleme, am văzut și câteva episoade din “Stranger Things 1” cât s-a instalat update-ul.*

    * pe telefon, nu pe laptop :D

      (Citează)

  4. Am incercat partea cu integrarea telefonului. Sounds good doesn’t work. Incearca sa instaleze Cortana pentru mobil care nu este disponibila in Romania. Inca.

      (Citează)

  5. Game mode e fucking useless.

      (Citează)

  6. Sefu, convertor avea si pana acum daca porneai cortana.

    Incearca in search sa bagi orice conversie $ to lei, whatever.

      (Citează)

  7. Un update pentru ăștia care nu vor să aibă știri etc în meniul de start? Meniul să fie meniu, nu să adune tot felul de date de pe net să mi le arate în start.

      (Citează)

    • Nu se rezolvă cu cele din Settings > Personalisation > Start?

      Cică în ăsta nou poți trage de colțul meniului și-l faci cât vrei, poate îl poți și micșora.

        (Citează)

    • Nu dimensiunea mă deranjează, ci că se întâmplă multe căcaturi în spate când deschid o mizerie de meniu cu o listă de aplicații și vreau doar sa dau un click pe ceva de-al meu, nu reclame, știri, bursă, știri din sport din US, sugestii de jocuri etc.
      Mă uit să văd ce se poate cu update-ul nou.

        (Citează)

    • Păi de ce nu le ștergi de acolo?

        (Citează)

    • Classic shell. Folosesc de când era windows-ul in beta.

        (Citează)

  8. Eu am Windows 8 :))

      (Citează)

  9. Facut, net picat si din motive necunoscute a trebuit sa gadil vreo ora la Netgear pana si-a revenit. Nu stiu de ce a picat, nici de ce si-a revenit.

      (Citează)

  10. Eu am o intrebare mai simpla.
    Cortana asta nu are buton de OFF ca sa nu ma mai sacaie cu tipsuri si alte mizerii? Nici jumatatea nu reuseste sa o fie atat de obositoare :)
    Intreb pentru un prieten.

      (Citează)

  11. Cătălin Tănase

    19/10/2017 la 6:16 PM

    Am instalat și eu actualizarea. A durat 20 de minute. Până acum pare să funcționeze corect

      (Citează)

  12. Păcat ca scri de chestii doar din cărți.
    Feature-ul cu deschis pe Phone cu sync cu pc – aplicația de ios nu e pt store de România…

      (Citează)

  13. nwradu:
    Cota aia de piață s-ar fi crescut prin investiții de miliarde și nu avea rost, cu Android și iPhone oricum pe val crescător.

    Eu cred ca putea fara mari eforturi sa mai creasca. Erau tari in Europa si America de Sud, unde WP avea cota de piata 20%. Plus multe companii care foloseau intern WP pentru securitate si integrarea excelenta cu solutiile business Microsoft.

    Caderea a fost cauzata de decizia de a schimba radical platforma (WP 8 -> Windows 10 Mobile) care a cauzat un delay foarte mare in care nu s-au lansat device-uri interesante si nu s-a facut deloc marketing. WP 8 era perfect functional, stabil si rapid.

    Eu unul inca sunt pe Windows (Lumia 650). Cat timp aplicatiile pe care le folosesc vor functiona, nu prea am motive sa caut altceva. Am dat 500 de lei pe telefon si se misca excelent. Un Android la banii aia e varza ca responsiveness.

      (Citează)

  14. am zis ios boss

    Cătălin Tănase:
    Ba este disponibilă și în România, dar folosind asta: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.microsoft.appmanager
    A fost prima chestie instalată după actualizare. In ciuda haterilor ca tine, funcționează perfect :)

      (Citează)

  15. Astia in windows 10 încă urmăresc fiecare chestie pe care o faci? Ca e supărătoare faza asta.

      (Citează)

  16. Piua intai: am un folder nou pe C: numit Windows10Upgrade de 20 GB, asa ca atentie la spatiu inainte de instalare. Am hotarat sa fiu precaut, ca la ultimul update major s-a stricat partitia C: (intrase in bootloop dupa update) si am avut noroc cu Acronis si cu o imagine facuta inainte. M-am dus mai intai in sectiunea update din setari si am dat acolo cautare, a gasit 1709 si de jumatate de ora descarca si Preparing to install updates cu un procent langa, care a ajuns acum la 93%. Revin dupa update, cu timp de instalare si cateva impresii, daca totul functioneaza ok. Binenteles ca am si acum o imagine recenta cu Acronis a partitiei C: la indemana, ceea ceva sfatuiesc si pe voi sa faceti.

      (Citează)

    • 20 de minute dupa ce am restartat prima oara (zic prima oara pentru ca au urmat cateva restartari automate, in timpul update-ului la 1709), totul e ok. Am ramas in continuare cu cei 20 Gb pe SSD, dar voi incerca un Disk Clean-up, sa recuperez spatiul ocupat “abuziv”.

        (Citează)

    • Se pare ca “de vina” e Windows Update Assistant, pe care il poti dezinstala dupa update, ca pe un program normal din Settings -Apps, numai ca folderul a disparut dupa dezinstalare, insa spatiul ocupat e acelasi. Am ramas un pic fara idei, cum sa recuperez spatiul de dinainte de update…. Am banuiala ca e un fel de punct de restaurare, pe care l-a ascuns bine windows-ul, desi am blocate restaurarile pe toate partitiile.

        (Citează)

    • Caută un program numit WinDirStats, îți va aranja folderele din calculator după mărime. Eu așa îmi dau seama pe unde se pierde spațiul. Ai fi uimit câte se adună în AppData sau Roaming sau alte foldere obscure.

        (Citează)

    • Cartuș, disk cleanup, selectezi system files.

        (Citează)

    • Tocmai am folosit acum WinDirStat, ocazie cu care am aflat că aveam 20 GB în arhive ce erau oricum și dezarhivate și 7 GB în screenshoturi făcute undeva, pe care le-am convertit în JPG și acum ocupă 155 MB.

        (Citează)

    • radu, in caz ca folosesti total comamander cu alt shift enter (cele din stanga) vezi dimensiunea directoarele. daca bifezi use folder like files, sau ceva de genul, poti sa le sortezi. in plus poti sa faci o gramada mare de alte chestii cu tc-ul.

        (Citează)

    • Am TC, dar cu WinDirStat văd dintr-o privire tot ssd-ul, direct sortat.

        (Citează)

    • Era hibernarea, care a pornit iar dupa update si imi lua din spatiul de pe SSD (ocupa jumatate din cantitatea de ram). Am oprit-o iar, acum e ok.

        (Citează)

  17. “Personal am 32 GB de RAM în PC”
    huooo blogare!

      (Citează)

  18. Dar problemele cu procesele din background care duc disk use la 100% le-au rezolvat?

      (Citează)

  19. WIndows 10 LTSB. Pentru cei care vor un Windows mai curat, mai uscat.

      (Citează)

  20. Ok, am citit articolul cu atentie.

    La final, habar n-am ce a pus nou Windows in acest update. A facut oarece oareunde, si oarescum oaresce. Cand or sa invete si ei de la Apple cum se fac prezentari.

    O sa testez convertorul valutar, ca ala e singura chestie clara.

      (Citează)

  21. Nu-mi pare rau ca dupa 10 ani de windows am trecut pe osx. De un an de cand folosesc Mac, nu am nici o problema, nimic nimic. Pe windows trebuia sa-l reinstalez o dat cam la 6 luni.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus