un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce bine că nu avem și aici dreptul de a deține arme

2 Oct 2017  ·

GÂNDURI  ·

42 comentarii

Credeam că în Las Vegas a avut loc mass shooting-ul clasic de americani, adică cineva cu o armă a deschis focul în mulțime și a omorât cât a putut de mulți înainte să fie oprit.

Este mult mai oribil de atât. Criminalul se afla într-o cameră a hotelului Mandalay, la etajul 32, cu câteva arme de vânătoare la el, și a deschis focul asupra celor adunați la un concert de muzică în zonă, oarecum vizavi, unde erau 20.000 de oameni.

E ca și cum s-ar urca cineva pe Palatul Parlamentului și ar trage, foc după foc, în mulțimea adunată în Piața Constituției, la nimereală, omorând pe cine s-o putea. Nu vezi pe cine omori și nici nu-ți pasă. Tragi la nimereală, oameni cad, urlă, mor, disperă când celui de lângă ei îi sunt zburați creierii de un glonț ce nici nu știu de unde vine, iar la distanță mare criminalul găsește plăcere în asta. S-a tras aproape 10-15 minute, spun martorii, uneori cu foc automat. Mi se pare oribil.

Criminalul era un american de 64 de ani numit Stephen Paddock. Tare sunt curios dacă se va descoperi vreun alt motiv în afară de “era nebun”, pentru că nu se poate spune că pe moment l-a deranjat muzica de la festival și noroc că avea arme de vânătoare și muniție la el, în camera de hotel. În momentul acesta sunt peste 50 de morți, 406 răniți, iar criminalul este mort, încă nu se știe clar dacă împușcat de poliție sau prin sinucidere.

Cu deja peste 50 de morți, este cel mai mare mass shooting din SUA. Anterior recordul era la un club din Orlando, cu 49 de morți într-un club de noapte, la Virginia Tech, cu 32 de studenți și profesori morți, la Sandy Hook cu 20 de copii și 6 adulți omorâți la școală. Ca și în toate aceste cazuri și în multe altele, simt că întregul masacru putea fi evitat dacă armele n-ar mai fi la liber.

Uneori sute de americani mor, anual, uciși de astfel de nebuni. Nebuni sunt mulți, nebuni cu acces la arme de foc este combinația letală. Dar nu vor să renunțe le ele pentru că este o industrie de miliarde de dolari, iar niște băieți deștepți au justificat-o cu raționamente de genul “dacă guvernul vrea să ne asuprească, trebuie să avem arme cu care să îi înfruntăm!” Pentru că , în mintea lor, există această posibilitatea ca propriul guvern să se transforme într-o mașinărie nazistă și deci fiecare american ar fi bine să aibă o mitralieră (sau 8) ascunse sub pat, gata să iasă cu ea la luptă.

Pun pariu că nici acest caz nu va schimba mare lucru. Vor face în continuare exerciții de evacuare pentru atacuri armate. Statistica din 2015, unde USA Today arăta că în SUA are loc un atac armat la fiecare două săptămâni, probabil rămâne valabilă.

Doar industria tutunului a fost mai de succes atunci când a convins oamenii să folosească un alt produs inutil și care provoacă anual și mai multe victime.

Găsiți pe CNN alte detalii și clipuri video.

    42 comentarii

  1. Simplifici prea mult ideea. Sunt mult mai multe interese decat cele ale industriei de aparare/productie de armament.

    In schimb in EU, si in Romania in particular, se face absolut orice e posibil pentru a limita accesul la arme, desi nu a existat niciodata o cultura a detinerii si niciodata nu a fost asa de simplu sa obtii o pusca. Cadem intr-o alta extrema, idioata rau, in care la un moment dat se dorea schimbarea statutului replicilor de airsoft.

      (Citează)

    • Vorba lui Alin mai jos, dacă sunt deja atâtea riscuri, de ce să nu încerci să elimini unele dintre ele?

      Cu toții vom muri cândva, dar până atunci încercăm să ne păzim pe diverse planuri, de exemplu limitând viteza, inspectând alimentele șamd.

        (Citează)

    • @Radu. Nu are nici o legatura mass shootingu din las vegas cu legile ptr arme s munitii. Pentru ca ala a folosit o mitraliera automata M16. In nici un magazin din US sau din europa nu poti sa iti cumperi arme de foc automate. Am vazut ca s-a redeschis brusc retorica anti-arme.
      @Eugen. Inainte de legea comunista din 1948 oricine avea bani in romania putea sa aiba arme. Exemplu luptatorii anti comunisti din munti care au refuzat sa isi predea armele. Cultura armelor am avut-o. Din pacate mentalitatea comunista a distrus complet un drept ce ar trebui sa fie fundamental. Singura metoda prin care te poti apara este cu o arma de foc.

        (Citează)

    • “Singura metoda prin care te poti apara este cu o arma de foc.”

      Bullshit.
      Arma de foc este singura metoda prin care te poti apara intr-o societate in care exista o gramada de arme de foc.
      In rest, legile si educatia functioneaza mult mai bine.

        (Citează)

    • @Giani Mucea. Ia spune si mie cum te aperi tu de un ins care are un cutit sau topor/maceta (ce arma alba vrei tu). Ia zi cunosti tehnici de autoaparare? =)))))))))))))))))

        (Citează)

    • “Arma de foc este singura metoda prin care te poti apara intr-o societate in care exista o gramada de arme de foc.”

      Also bullshit, dar m-am prins mai tarziu.
      Au murit impuscati 58 de oameni intr-o tara in care aveau dreptul sa poarte arma. Faptul ca aveau dreptul sa poarte arma nu i-a salvat. Nu stiu daca erau printre ei si oameni care chiar aveau arme, dar, daca erau, nu aveau cum sa se apere oricum.

        (Citează)

    • Nu stiu nici o tehnica de autoaparare. Cu toate astea, am rezistat asaltului oamenilor cu topor si cutit si maceta timp de 35 de ani.

        (Citează)

    • Poate s-au inselat cei de la ProTv, dar au zis ca in Nevada se pot cumpara astfel de arme, si ca nu exista limita la munitie. In plus, controalele la intrarea in hoteluri si cazinouri tind spre zero.

        (Citează)

  2. Daca nu tragea cu arma, intra cu camionul si tot pe acolo se ajungea..
    p.s. Nu generaliza, nu in toata America sunt aceleasi reguli privind armele. Legile difera foarte mult, in functie de state.

      (Citează)

    • Exact. La un moment dat aveam un magazin ce făcea dropshiping pentru archery related stuff şi erau state unde nici măcar o arbaletă sau o sarbacană nu se putea cumpăra aşa de simplu.

        (Citează)

    • Da, nu in toata America sunt aceleasi legi privind armele, dar ce faci daca esti rezident al unui oras/stat unde legea armelor nu este permisiva si vine un texan nebun (exemplu random) si incepe sa traga inspre tine in timpul unui concert?

      Eu sunt impotriva acelor state, chiar nu pot sa-mi imaginez cum in era in care traim exista locuri de unde iti poti cumpara o arma automata fara nici un fel autorizatie, nimic.

      Poate ca putea folosi un camion, cutit sau o bata de baseball, dar nu asta era ideea acestui articol. De ce sa nu incerci eliminarea cat mai multor metode posibile de a evita astfel de evenimente?

        (Citează)

  3. Alex:
    Da, nu in toata America sunt aceleasi legi privind armele, dar ce faci daca esti rezident al unui oras/stat unde legea armelor nu este permisiva si vine un texan nebun (exemplu random) si incepe sa traga inspre tine in timpul unui concert?

    Eu sunt impotriva acelor state, chiar nu pot sa-mi imaginez cum in era in care traim exista locuri de unde iti poti cumpara o arma automata fara nici un fel autorizatie, nimic.

    Poate ca putea folosi un camion, cutit sau o bata de baseball, dar nu asta era ideea acestui articol. De ce sa nu incerci eliminarea cat mai multor metode posibile de a evita astfel de evenimente?

    Correction: De ce sa nu incerci eliminarea cat mai multor metode posibile de a se intampla astfel de evenimente?

      (Citează)

  4. Ce facea Eugene? Ia mai spune ce facea…

      (Citează)

  5. Sa vezi cati aparatori ai drepturilor americanilor de a detine arme o sa te certe…

      (Citează)

  6. Cred ca acest idiot fusese descoperit cu cancer incurabil si s-a gandit cum sa intre el in cartea recordurilor inainte de moarte. Si mintea lui i-a kakat acest scenariu oribil, caci banuiesc ca nu era prea inteligent.

      (Citează)

  7. Si totusi prohibitia la arme nu i-a impiedicat pe altii sa faca lucruri similare prin Europa. Cel cu camionul in Nisa, Franta a omorat 87, asta vreo 50.

    Daca e tacanit tipul din Nevada e un semn ca trebui sa mai verifice si starea mentala a oamenilor, nu sa-i lase asa.

      (Citează)

    • Nu există motive să legi prohibiția armelor de acțiuni teroriste. Întâi pentru că nu are legătură evenimentul de azi cu alte metode de a ucide oamenii, apoi pentru că aici scopul n-a fost terorismul, ci așa se excita ăla, omorînd oameni. În alte cazuri a fost vorba de angajați nervoși, copii deprimați șamd.

      Angajați nervoși și copii deprimați sunt cu milioanele în lume, așa că ar fi bine să nu aibă acces la arme atunci când li se pune pata pe ceva.

      Teroriștii, în schimb, țin musai să omoare oameni și vor face asta și cu mâinile goale, dar nu au altceva la îndemână. Momentan în SUA numărul celor uciși în atacuri armate produse de nebuni este mult mai mare decât al celor uciși în atentate teroriste.

        (Citează)

    • Nu confunda atacuri organizate cu dezechilibrați. Presupun că n-ai încercat niciodată să vezi dacă poți să pornești un camion (mai ales încărcat).

        (Citează)

    • ISIS spune ca tipul a trecut la islamism cu cateva luni inainte si era de-a lor.

      Da, stiu ca nu pare, dar o gramada de chestii care nu apar deloc conform asteptarilor se intampla in fiecare zi.

        (Citează)

    • Și mai rău dacă e organizat de islamiști. Înseamnă că în fanatismul lor cu purtatul armelor americanii își înarmează involuntar inamicii. Da’ tot n-are legătură cu camioanele.

        (Citează)

    • ISIS spune multe. In momentul asta, circula o gramada de teorii, nici una verificata.
      Pana sa fie verificate, un om care incepe sa creada ca reptilienii exista, citeste teoria ca reptilienii l-au pus pe ala sa traga in oameni si o considera adevarata pana la proba contrarie. Iar cand proba contrarie apare, isi spune “nu au fost reptilienii de data asta, dar ar fi putut sa fie”. Si are +1 la credinta in reptilieni.

        (Citează)

  8. Uitate la Elvetia, ca sunt dupa americani ca numar de arme raportat la numar de locuitori si nu se intampla atatea nebunii.
    Interzise complet armele automate si kiturile de modificare prin care faci o arma automata. Apoi control phisologic constant daca vrei arma asta ar limitat foarte mult astfel de incidente.

      (Citează)

  9. In SUA, legea perimite oamenilor sa aiba arme pentru ca asa au hotarat oamenii prin lege! Au fost multe incercari de a schimba legea, inclunsiv prin referendum dar americanii au respins-o.In majoritate covarsitoare!!Ei vor sa aiba arme pentru propria lor ptotectie, nu cum zice Radu, pentru alte prostii.Nu, ei vor arme pentru ca se simt in siguranta.Simplu.Stiti ce se intra cineva pe proprietatea ta? Te poti trezi impuscat! Ei vor sa isi apere, cu arma, proprietatea! Da, in aceste conditii dezaxatii au si ei arme.Aici o preoblema.Dar maine daca il pui pe american sa voteze, el nu va renunta la arma! Zeci de milioane de oameni se simt asa in siguranta.Cu riscul unora astfel de orori!

      (Citează)

    • Americanii au drept de deținere de arme din cauza unui amendament idiot al constituției, de acum 200 și ceva de ani. Se referea la o cu totul altă situație.
      Ceea ce se întîmplă acum e de un imbecilism cosmic.

        (Citează)

  10. Pentru cine nu stie, Aldean canta un fel de “country patriotic”, ceva foarte de dreapta.

    Eu sunt fan muzica country, dar nu imi place tipul – mi se pare ca porcesti muzica
    daca o amesteci cu politica – and country ain’t about that.

    Dar bazat pe asta ma asteptam ca asasinul sa fie ori ISIS, ori progresist fanatic.

      (Citează)

    • ****, l-am confundat pe Jason Aldean cu Toby Keith.
      Ignorati ce am spus, Jason Aldean canta muzica normala, fara substrat politic.

        (Citează)

  11. 1. Daesh a revendicat atacul si unii spun ca ei nu prea fac revendicari false.
    2. Politia l-a gasit mort in camera, asa ca e posibil sa ne grabim cu aratatul degetului ca el e ucigasul. Poate ca e doar un tap ispasitor.
    3. O persoana care vrea sa faca rau o face indiferent daca are arme sau nu. E adevarat ca e mai usor cu arme.
    4. Mie mi se pare normal sa nu fie voie cu arme de foc sau albe, ca preventie impotriva unui anumit tip de omucideri. In acelasi timp armele pot egaliza raportul dintre un agresor si o victima, mai ales cand e vorba de spargeri de locuinte.
    5. Omuciderile raman crime indiferent de motiv. Daca e sa ne uitam la date probabil ca pe primul loc la morit or sa iasa accidentele de masina. Pun pe acelasi loc criminalii care ucid cu o arma de foc cu cei care omoara cu masina pt ca vor ei sa mearga mai repede sau nu se asigura, etc. Amadoua categoriile se pun in centrul universului si considera ca ei sunt mai importanti decat restul.

      (Citează)

  12. Ei o tin pe a lor cu “sa ne protejam impotriva statului”, dar trump o duce bine mersi.

      (Citează)

  13. Norvegia, 2011, un numar cam mare de victime pentru o zona unde armele sunt controlate si e greu sa faci rost de ele.

      (Citează)

  14. “simt că întregul masacru putea fi evitat dacă armele n-ar mai fi la liber.”

    Mai degraba armele de asalt/automate nu ar trebui sa fie la liber. Cu un revolver, cumparat pentru protectie personala nu am fi avut asa ceva.

      (Citează)

    • Asta e fals. Cu două Glockuri de 17 gloanțe pe încărcător faci la fel de multe victime. Vezi Virginia tech.

        (Citează)

  15. “Doar industria tutunului a fost mai de succes atunci când a convins oamenii să folosească un alt produs inutil și care provoacă anual și mai multe victime.”

    Sunt curios la ce produs te referi mai exact ?

      (Citează)

  16. CNN:
    Paddock also hailed from Nevada, a state that allows “open carry,” which enables its residents to openly display weapons in public. Which other civilized country allows its citizens to show up, say, at a Starbucks carrying semi-automatic guns?

      (Citează)

    • Și nici un “good guy with a gun” care să salveze situația. Nț nț nț. Aici binențeles trebuie menționat marele luptător Bilzerian care fugea ca o fetiță de împușcături.

        (Citează)

    • PS: nu că eu n-aș fugi chiar mai tare ca el. Doar că nu sunt bătut în cap să promovez armele cum o face personajul ăla.

        (Citează)

    • Iti dai seama ce se intampla daca:

      – o parte din oamenii din multime aveau arme;
      – observau imediat de la ce fereastra se trage;
      – se intorceau toti si trageau spre fereastra aia;
      – tinteau perfect, in asa fel incat sa nu traga in oamenii din camerele alaturate?

      Clar rezolvau problema. Eu zic ca e destul de evident ca solutia este mai multa libertate de a cumpara, purta si utiliza armele.

        (Citează)

  17. io cred ca ar trebui interzisa america. deja e prea tarziu pt a mai repara ceva. e dereglata rau.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus