un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Canon lansează o compactă cu senzor de DSLR

20 Oct 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Noul Canon G1X Mark III pare o cameră foarte interesantă, chiar dacă scumpă de trebuie să-ți vinzi un rinichi pentru ea. Canon a luat un senzor de DSLR și l-a montat pe această cameră compactă, ceea ce înseamnă că va obține imagini de calitate foarte bună în condiții slabe de iluminare, plus diverse efecte de adâncime de câmp pe care un senzor mai mare le poate obține.

Și n-au luat orice senzor, ci cel de pe DSLR-ul 80D, care poate este mai bine făcut decât alți senzori. Obiectivul este nedetașabil, un 24-72 mm cu F/2.8-5.6, iar procesorul de imagine este un DIGIC 7.

Aparatul are viewfinder electronic și ecran LCD rabatabil, ambele de înaltă rezoluție, plus patină pentru un flash. ISO-ul este de maxim 25.600, iar rafala de 9 cadre pe secundă.

Avantajul unui senzor mare pe un aparat de dimensiuni reduse este ușor de ghicit. Din păcate, Canon G1X Mark III vine cu dezavantajul obiectivului destul de lent (F/2.8 minim, adică), dar probabil că n-au putut monta altul fără a crește sesizabil volumul și greutatea aparatului foto, ceea ce n-ar fi avut mare rost pentru că se suprapunea cu alte game. Un alt dezavantaj este că filmarea se face doar Full HD într-o vreme când camerele pot oferi 4K lejer. Plus, desigur, prețul de 1.299 dolari, adică probabil tot atâția euro la noi.

Eu am luat la Black Friday-ul trecut un Canon G9X, care-i tot un model compact, dar cu senzor de 1 inch. Asta-l face mai mic decât senzorul APS-C de pe DSLR-uri și mirrorless-uri, dar mult mai mare decât al compactelor clasice și al telefoanelor. Mai mult, are obiectiv F/2 și obține imagini bune în condiții slabe de iluminare. Încape în buzunar la pantaloni.

Am dat 1.300 de lei pe el, iar anul acesta G9X Mark II s-ar putea să fie la aceeași ofertă. Am renunțat aproape de tot la mirrorless pentru o combinație de acesta și telefon. Anul acesta am luat cu mine mirrorless-ul doar în Zanzibar, în rest m-am bazat pe cele două numite inițial și am fost mulțumit de rezultate.

sursa: The Verge.

    12 comentarii

  1. F/2.8 la APS-C nu acelasi lucru cu F/2.8 la un full-frame sau la un Canon C9X (care are un crop si mai mic). Cantitatea fizica de fotoni (numarul lor) nu este acelasi pentru ca diametrul obiectivelor este total diferit – iar apertura (F-ul) se calculeaza in functie de diametru.

    Ce vreau sa zic mai pe scurt: F/2.8 la G1X Mark III este mult mai bun decat F/2.0 la G9X.

      (Citează)

    • Aplauze pentru acest comentariu!

        (Citează)

    • Sunt de acord că nu-i același lucru, dar nu că este mult mai bun. Aia ține de formule matematice, ar trebui să vedem calculul întâi.

        (Citează)

    • Nicio problemă, am revenit cu niște calcule. Am calculat suprafața efectivă prin care poate intra lumina (fotonii) ca să ajungă la senzor.

      Conform formulei de calcul de la https://en.wikipedia.org/wiki/F-number, apertura / diametrul cercului prin care trece “poza” este D = f / f-number, unde f este distanta focala iar f-number este 1/apertura (am derivat formulat din cea de acolo).

      1). la G9X: obiectivul este 10,2 – 30,6mm (adica distanța focală) cu apertura (deschiderea obiectivului) de la 1/2,0 (la 10mm) pana la 1/4,9 (la 30mm). Conform formulei, rezultă că diametrul efectiv prin care ajunge lumina la senzor este 10,2mm/2,0 = 5,1mm – de unde rezultă că suprafața cercului este (conform pi*r^2) aproximativ 20,4 mm2

      2). la G1X Mark III: 15,0-45,0mm distanță focală și 1/2,8-5,6 apertura. Deci, la cea mai mică distanță focală (ca sa comparăm mere cu mere) diametrul efectiv este 15,0/2,8 = 5,35mm => suprafața de 22,5 mm2

      Putem trage două concluzii de aici:
      1). intr-adevar, nu este MULT mai bun G1X Mark III in lumină scăzută, dar este mai bun – mai precis, este cu 10% mai bun. Deci, o apertură de 1/2,8 ESTE mai bună decat una de 1/2.0 (în acest caz :) )

      2). trebuiesc comparate și distanțele focale, nu doar aperturile când vrem să comparăm corect (mere cu mere nu mere cu pere) 2 aparate foto. Același lucru este foarte important și la camerele de pe smartphone-uri, pe care nu prea le-am vazut comparate corect nici macar pe site-uri din străinătate.

      P.S. la G9X am folosit distanta focala mai mica tocmai pt. a-l avantaja. Daca foloseam 30,6mm iesea si mai rau pt. el.

      /geek mode off

        (Citează)

    • Foarte mișto calculul, mulțumesc!

        (Citează)

  2. Eu zic de ani de zile că tehnologia SLR nu se justifică la ap. digitale și că va fi abandonată în viitorul apropiat, înlocuită cu mirrorless-uri cu senzori oricît de mari si performanți, dar fără acel sistem cu oglindă și multe piese în mișcare.

      (Citează)

  3. “Și n-au luat orice senzor, ci cel de pe DSLR-ul 80D, care poate este mai bine făcut decât alți senzori.”
    E un senzor Canon, by default e mai prost/implementat decat etalonul actual pt senzori, adica Sony (pe care ii veti gasi in aparate Sony, Nikon, Pentax, etc).

    Apoi aparatul arata bine, dar daca vrei un aparat cu adevarat compact si senzor maricel, seria RX100 de la Sony este raspunsul cel mai evident.

      (Citează)

    • Daca vrei un adevarat cu adevarat compact G9X e cam singurul care-ti incape in buzunar si cantareste putin, fara sa te deranjeze.
      @Ionut: F2.0 e F2.0 din punctul de vedere al luminii per suprafata. 2.8 de pe G1X III e mai bun decat F2.0 de pe senzorii de 1 inch la shallow depth of field. In rest nu apertura face diferenta, ci marimea senzorului si tehnologia lui. APSC-ul ala sigur are suprafata pixelului mai mare, deci sigur e mai bun in low light.

        (Citează)

    • @Daniel – da, intr-adevăr contează foarte mult dimesiunea fizică a “pixelului” pe senzor, nivelul lui de zgomot, cat e de cald afară (fară mișto). Eu mai sus m-am referit numai la optică (am făcut și calculul mai sus).

        (Citează)

  4. Nu filmează 4K? :(

      (Citează)

  5. 1. Trebuie să se întâmple ceva cu camerele compacte, din moment ce multe telefoane fac poze mai bune sau la fel de bune ca majoritatea compactelor. Eu deja las DSLR-ul de multe ori acasă, spunând că am la mine telefonul.

    2. Ce card îți trebuie să filmezi 4K? Cu iphone-ul, 10 minute de 4 k atârnă 3,75 GB…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus