un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Street Food Festival 2017 București – câteva lămuriri de la organizatori

11 Sep 2017  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

56 comentarii

Am fost și duminică la Street Food Festival și merită făcute câteva precizări suplimentare față de primul articol, legat de organizare, că am aflat câteva informații noi. Unul dintre organizatori m-a recunoscut pe acolo și am vorbit câteva minute.

Legat de berea artizanală: organizatorii i-au invitat pe producători la SFF, dar aceștia nu au vrut să participe, decizie luată la nivel de asociație. Din ce-am înțeles, ar fi trebuit să fie în cort alături de Azuga.

Dacă e adevărat (și n-am motive să cred că n-ar fi), e cam urât din partea producătorilor de bere artizanală. Sunt sigur că nu le-ar fi stricat să vândă câteva sute de litri, poate chiar mii, în câteva zile. O Timișoreana nepa costa 8 lei, o Azuga nepa 13 lei. Probabil că un pahar de bere draught artizanală s-ar fi putut da și cu 15-18 lei și tot s-ar fi vândut în cantități mari pentru că la festival era prezent exact consumatorul clasic de așa ceva.

Mai mult, dacă vrei să atragi noi consumatori pentru brandul tău, trebuie să vii acolo și să faci concurență brandurilor clasice. Să pui berea ta bună lângă a lor și să le spui consumatorilor “eh, simțiți diferența?”

Legat de locurile pentru luat masa: festivalul a fost mai mare ca cel de anul trecut și spațiul pentru vizitatori, ca metri pătrați, a fost mai mare. Din păcate, aici părerea mea despre spațiu diferă de a organizatorilor. O fi fost multă iarbă la dispoziția mea, dar la un festival cu mâncare mă aștept la mese și scaune și băncuțe, că e greu să mănânci un burger zemos, sa iei dintr-un cartof și să sorbi din vin tolănit pe iarbă.

Duminică am văzut câteva mese în plus față de cele de jos, puse în capăt, spre pavilionul central. Am mai descoperit ulterior și alte zone cu mese, de exemplu una sub copaci, în colțul festivalului, departe rău de zonele de interes. N-aș fi stat acolo oricum.

La acest capitol chiar cred că se puteau face mai multe lucruri. Erau multe zone în opinia mea pierdute, de exemplu una în care câțiva barmani tot roteau sticle prin aer. Nu știu cât de multe a contat acel spectacol versus câteva zeci de locuri ce-ar fi putut fi amenajate acolo.

Legat de costuri, bilet de intrare și prețuri: organizarea festivalului costă foarte mult (pază, electricitate, toalete, publicitate, interpreți etc) și, cu toți banii luați pe bilete de intrare și taxă de participare de la vânzători, nu se poate asigura finanțarea acestuia. Diferența de bani este asigurată de sponsori și bănuiesc că ați văzut destui pe acolo: Engie, Rompetrol, UPC, Banca Transilvania șamd.

Personal nu-mi păsa prea tare de acest aspect. Orice formă de entertainment are un cost pe care-l accepți sau nu. Dacă mi se pare prea scump, nu merg și gata, nu stau să bitch about it mai mult de câteva secunde, că nu merită stresul creat.


Am fost din nou acolo duminică, după cum vă spuneam. Față de joi cred că erau de 4-5 ori mai multe persoane înăuntru, iar unele cozi erau impresionante. Când toate sunt lungi, deja te resemnezi și te așezi la ce-ți place, așa că am stat vreo 20 de minute pentru clătite de la La Nu Știu Cine. Bune, dar ți le servesc sub forma de shaorma, în ambalaj conic, iar toate ingredientele alunecă la fund. Abia la final le guști pe toate.

Am mâncat foarte bine și la Oliv, care făceau taco și cartofi. Taco de la Oliv n-au nici o legătură cu taco mexicani, că-s umpluți cu tabuleh și alte ingrediente “sănătoase”, zic ei, dar mi s-au părut buni la gust. Cartofii, numiți amuzant “Dacian Potatos – cartofi cu sos dacic” sunt la fel de buni, tăiați în felii rotunde și bine gătiți, cu ceva brânză și sos de roșii pe deasupra.

Am mâncat și un hot-dog numit Rotwurst de la Bătrânu’ Sas, unii din Sibiu. Foarte bun, cârnatul a fost gustos, iar ingredientele de pe lângă, clasice pentru hot-dog, la fel de bune.

La MEATic-ul lui Adi Hădean era coadă de vreo 100 de persoane, întinsă pe vreo 30-40 de metri. Și alții aveau asemenea succes. A fost nebunie mare, de mult n-am văzut așa mulți oameni la un eveniment în București.

Uitați un detaliu interesant: ca număr de vizitatori, acest Street Food Festival a fost depășit doar de Untold, Electric Castle și Neversea. Peste 100.000 de oameni au intrat la SFF. Practic, niciodată nu vor fi suficiente mese și niciodată nu vor dispărea cozile de la tonete; lucrurile pot fi doar îmbunătățite și eficientizate, dar nu vă așteptați să fie acolo ca-n parc.

    56 comentarii

  1. Am fost și eu duminică la prânz. A fost horror. M-am mulțumit cu o limonadă.

      (Citează)

  2. Catalin Alexandru

    11/09/2017 la 3:33 PM

    Ca si la articolul de joi sau vineri nu ati mentionat nimic si de costurile destul de ridicate, zic eu ale mancarii. Pretul mediu la un burger era de 30 ron, iar banalul hot dog putin stilizat se regasea la 12-15 ron. Preturi destul de apropiate de un restaurant mediu dintr-o zona buna a Bucurestiului. La 30 ron pot sa mananc un burger bun, servit la masa in conditii mai mult decat decente la Beraria H de exemplu.

      (Citează)

    • Costurile ridicate sunt ceva normal la astfel de festivaluri. Nu cred că am văzut vreunul cu prețuri mici, că trebuie recuperate pe undeva costurile cu organizarea, paza, energia, concertul șamd.

      Doi la mână, cum ziceam și pe Facebook, Berăria H operează non-stop, ăștia cu mâncare vând din an în paște. Plus că la Berăria H o bere e 7-8 lei, ca la festival. Cu alte cuvinte, pentru produsul lor principal (la H e berea, la Street Food e mâncarea) prețurile sunt mari.

        (Citează)

  3. N-am fost, si poate bine am facut. Ca oricum jumatate din ce s-a servit acolo, n-as fi putut manca. Dar frumos, ca s-a adunat atata lume.

      (Citează)

    • Pai nu prea e frumos, ca stai la cozi peste tot. Pierzi trei sferturi din timp stand la rand pentru un hamburger, pentru o clatita, etc… si apoi trebuie sa le mananci pe iarba.

        (Citează)

    • Acum să nu exagerăm, se putea mânca bine și fără cozi. De exemplu la Oliv erau 2-3 persoane la coadă, la Gourmet Food am stat 3 minute, la Bătrânu’ Sas nu era nimeni.

      La ăia celebri stai, da, ca la orice loc popular.

        (Citează)

  4. “Ca număr de vizitatori, acest Street Food Festival a fost depășit doar de Untold, Electric Castle și Neversea”

    Ce sursă e pentru asta? M-ai făcut tare curios!

      (Citează)

    • Razvan:
      “Ca număr de vizitatori, acest Street Food Festival a fost depășit doar de Untold, Electric Castle și Neversea”

      Ce sursă e pentru asta? M-ai făcut tare curios!

      WTF, titlul articolului e Cateva lamuriri de la organizatori. De unde crezi ca are datele, femeia de serviciu, paza ???

        (Citează)

    • De fapt asta a zis-o pe Facebook unul dintre organizatori, ieri. 100.000 de vizitatori în total.

        (Citează)

  5. În ton cu cârcotașii: cât a fost hot-dogul? Păi la Ikea luai cu 1 leu.

      (Citează)

  6. Nu mai fost la eveniment dar dupa cozile si puhoiul de lume din poze cred ca urmeaza sa vina o foamete mare de tot (sau cel putin sper sa se intample acest lucru cat de curand). Sau daca nu o sa vina o foamete mare cu siguranta o sa creasca numarul bolnavilor de cancer, de boli de inima, diabet s.a.m.d.
    Consumerismul a ajuns la un nou nivel. Obsesia pentru mancare domina societatea de astazi. Pe zi ce trece omul contemporan postmodern e tot mai interesat de cum sa-si umple matul cu cacat decat de evolutia sa intelectuala sau/si spirituala. Triste vremuri. Am ajuns mai rau ca animalele.

      (Citează)

    • ce #hater

        (Citează)

    • hate is the new black

        (Citează)

    • Oamenii nu se duc pentru mâncare, ci pentru distracție în grup alături de ceva inedit de mâncat și (anul acesta nu) de băut. E o altă formă de entertainment.

      Similar, nici la un grătar nu te duci pentru că ți-e foame, că ai putea mânca mult mai repede și mai ieftin decât să aștepți cărbunii, nu?

        (Citează)

  7. gigi: Consumerismul a ajuns la un nou nivel. Obsesia pentru mancare domina societatea de astazi. Pe zi ce trece omul contemporan postmodern e tot mai interesat de cum sa-si umple matul cu cacat decat de evolutia sa intelectuala sau/si spirituala. Triste vremuri. Am ajuns mai rau ca animalele.

    Mama cat de deep este asta.

      (Citează)

  8. Zaganu si-au deschis local, Craft Beer pe Victoriei.

      (Citează)

  9. Ce po sa spun, ca un prost care a fost nu o zi ci doua acolo:
    – Desi peste tot s-a zis ca biletele de o zi sunt 15 sau 17 lei, vineri dupa amiaza am fost taxat cu 20 de lei + 2 lei emitere bilet, deci 22 de lei. In unele locuri s-a anuntat ca intrarea e gratis pana la 15, in altele ca pana la 16, la 15.50 vineri am platit intrare. Teapa. Sambata am fost mai ager, la 12 eram acolo.
    – Intrare tampit gandita, vineri am ajuns cu bicicleta si m-am chinuit gramada sa trec cu ea de culoarele alea de sarma. Asta dupa ce am fost verificat ca arabii pe Ben Gurion, sa nu scap cu vreun pachet de guma de mestecat inauntru.
    – Mancare mediocra, fara suparare. La porchetta, basini cat cuprinde la baietii aia, tatuaje, blazare, minim impresii de oameni care dau rusinea lui Ramsay la orice ora, ei iti faceau un serviciu ca iti dadeau mancare nu tu ca luai de la ei. La unii cu creveti si legume de mare in capat, produse congelate si facute la ceaun, cu ceva sos, cum fac si eu acasa pungile luate de la carrefour. La Hadean, bun senvisul, nimic de zis, dar no offence, scump rau pt nitica paine cu carne de porc. Chiar nitica, era microscopic. La ceva burgers black angus, mi-a placut, au mai spalat rusinea, portie ok de chiftea si bacon, mixul de condimente ok, cartofi prajiti inclusi generos in portie la 27 de lei totul.
    – Berarii, bataie de joc. Berea, 4-5 pahare am luat, minim 3 degete de-ale lui Florin Piersic de spuma, nicio curatare a spumei, nicio completare, fericire maxima pe ei ca iti dadeau jumatate bere, jumatate spuma pe post de teapa.

    Ca impresie generala, poate or fi fost mai ok pe partea de concerte, nu stiu, nu ma pronunt ca nu am stat. Mancarea si bautura complet nesatisfacatoare, nu ca pret ci ca raport pret vs ce primesti de banii aia. Nu mai fusesem niciodata, am fost, am vazut, nu pot sa zic ca mi-a placut, daca asta e sistema la noi, pa si pu, nu mai calc alta data.

      (Citează)

    • Probabil cel mai bun comentariu despre acest targ de la colegul Radu, aduc si eu cateva note:
      – te verificau in ruscace, ca la tigani. Le-am zis vreo 2 baietilor de la securitate si cica “pai la ce se intampla in zilele noastre…”. Adica cineva ar fi detonat o bomba acolo si o aduceau cu ruscacul?
      – am oprit sa iau o apa, 8 lei. Are you f’ckin serious, pret de restaurant de centru? OPT lei o apa mica la un targ?
      – pe langa faptul ca erau cozi imense, nu scria nicaieri ca intai trebuia sa comanzi si apoi sa stai la coada (deci 2 cozi). Toata lumea injura chestia asta, unii au ajuns sa fie serviti dupa 30 minute dar de fapt ei nu comandasera.
      – locuri si mese insuficiente erau SI pentru ca majoritatea oamenilor mancau si apoi se relaxau acolo, in loc sa faca loc altora.
      – portiile absolut minuscule la cat costau, am mancat si eu niste fructe de mare (da, congelate, cum zicea Radu) cu vreo 3 rondele de dovlecel copt si una de rosie, 30 lei. Cu 30 lei mananci un fel 2 la un local decent (fara fite) din Bucuresti, fara fite. Apoi mi-am luat un sandvis nu-stiu-cum vegetarian din alta parte: putina branza, 2 rosii coapte si 2 masline = 25lei :)))))) . Paella aia din nou era absolut minuscula, n-am avut rabdare sa stau la toata coada.

      In 2 persoane am lasat vreo 140lei si niciunul din noi nu s-a saturat.Si nici n-am mancat nu stiu ce chestie de fite.

      Sunt gurmand convins si am observat ca targurile astea culinare sunt o mare mare teapa, si la Cluj am intalnit aceeasi teapa ca la Bucuresti, singurul targ misto de mancare a fost la Alba Iulia.

        (Citează)

    • Imi displace sa fiu carcotas si subscriu la cele de mai sus.
      Aglomeratie, preturi mari si mancare mediocra. Atat marimea cat si calitatea au fost sub pretul cerut.

      Mult dar mult prea multe fite vs produsul final – practic in loc sa dau banii pe o bere okay (nu jumatate spuma cum spunea si Tano mai sus) sau un sandwich special, stateam la coada sa suport impresiile unora care aveau mai mult de a face cu trendurile de moda decat bucataria.

      Si asta mi s-a parut per total cel mai deranjant – atentia/comunicarea spre client de la marea majoritatea a ‘bucatarilor’ a fost spre zero…

        (Citează)

    • Radu: In unele locuri s-a anuntat ca intrarea e gratis pana la 15, in altele ca pana la 16, la 15.50 vineri am platit intrare. Teapa. Sambata am fost mai ager, la 12 eram acolo

      În regulamentul oficial scria ora 15.

      Radu: La porchetta, basini cat cuprinde la baietii aia, tatuaje, blazare, minim impresii de oameni care dau rusinea lui Ramsay la orice ora, ei iti faceau un serviciu ca iti dadeau mancare nu tu ca luai de la ei.

      Aici nu știu ce să zic, mie cei de la Meat Busters mi s-au părut mereu prietenoși, îți explică ce-i pe acolo, cum și de ce. La un moment dat mi-au vândut un sos Hot Gypsy, că eu nu mai aveam pe acasă, deși nu prea aveau nici ei destul.

      Chiar nu țin minte să fi fost vreodată tratat ciudat pe acolo și am luat de 8-9 ori până acum, cu diverse ocazii.

        (Citează)

    • Radu: – Berarii, bataie de joc. Berea, 4-5 pahare am luat, minim 3 degete de-ale lui Florin Piersic de spuma, nicio curatare a spumei, nicio completare, fericire maxima pe ei ca iti dadeau jumatate bere, jumatate spuma pe post de teapa.

      Și aici e după cum îți e norocul. La ultima bere luată, curgea spumă. A schimbat omul butoiul, a scos două sticle PET de spumă, încă un pahar, apoi mi-a turnat mie unul bun și și-a cerut și scuze pentru întârziere.

      Problema este că mulți din cei ce pun bere nu se pricep foarte bine la asta, că nu sunt barmani.

        (Citează)

    • Radu: Nu mai fusesem niciodata, am fost, am vazut, nu pot sa zic ca mi-a placut, daca asta e sistema la noi, pa si pu, nu mai calc alta data.

      Așa e peste tot. Dacă te duci în Borough Market, de exemplu, cozile sunt la fel de mari, prețurile mari, iar ăia sunt non-stop acolo, nu doar o dată pe an. Streetfood-ul nu e cu stat jos și servit frumos. Nici nu are cum, cu 100.000 de vizitatori.

      Tano: – pe langa faptul ca erau cozi imense, nu scria nicaieri ca intai trebuia sa comanzi si apoi sa stai la coada (deci 2 cozi). Toata lumea injura chestia asta, unii au ajuns sa fie serviti dupa 30 minute dar de fapt ei nu comandasera.

      Unde asta? Sunt câțiva la care aștepți mai mult comanda pentru că durează, precum la Camionetta, că e pizza. Dar pleci și te întorci când zic ei sau te uiți la ce număr au ajuns și ce număr ai tu și te duci după o bere.

      Eu chiar prefer cu comandat și apoi venit la punct fix. Iar la SFF a fost ok. La craft beer am stat 2 ore și 10 minute după un burger la Burger Van. Nu m-am plâns nici de asta, că mi-au zis de la început că durează minim 90 de minute și am petrecut timpul bând și discutând.

        (Citează)

    • acuma…si voi sunteti adorabili cu fructele de mare congelate…ca o sa le aduca cineva cu elicopterul de pe litoral, direct pentru marele targ de la Bucale.

        (Citează)

  10. Ovidiu: WTF, titlul articolului e Cateva lamuriri de la organizatori. De unde crezi ca are datele, femeia de serviciu, paza ???

    Ok, si este precizat in cadrul paragrafului asta cu numere clar? Da sau nu?

      (Citează)

  11. Am fost vineri seara (pe bani) si duminica la pranz (moca). Am concluzionat ca prefer sa dau banii pe intrare, dar sa nu stau la cozi cate 20-30′ sa fac o comanda si inca 10-15′ sa primesc mancarea:))
    Duminica ne-am scos banii de pe card aproape intacti pentru ca ajunsesem sa ne prajim in soare, stand la cozi.

      (Citează)

  12. Radu, ca om care își face singur bere acasă (Weiss și Ginger) pot să îți zic că nu poți degusta/compara berea band una după alta 10 tipuri diferite. Doar daca le iei acasa și te întinzi pe mai multe zile. Și partea 2 sa zicem că îți alegi preferata că fiind berea proaspătă din cuca macaii. De unde mai faci rost de ea ? Că dacă o găseai proaspătă la vreun magazin, deja o aveai in menu.

      (Citează)

  13. Cum era Radule cu blogarii iti vand “bulsit”???
    Am vrut sa merg, dar cand ti-am citit articolul anterior, am zis nope… prea multa gargara sa aibe o baza reala.

      (Citează)

    • Păi nu te du. Eu am fost, m-am simțit foarte bine, sper să fie mai multe din astea pe an. Dacă ar fi, probabil că ar mai scădea și cozile, de fapt.

      Am fost și la toate celelalte din București: Craft Beer, Burger Fest, ăla cu vinuri, diverse organizate de Ground Zero la grădina lor, Gourmet Food Herăstrău șamd. M-am simțit foarte bine și acolo, deși (aproape) toate sunt cu bilet de intrare, cozi șamd.

      Biletul de intrare, cozile șamd mi se par lucruri normale pentru astfel de evenimente. Suntem mulți oameni în București, m-am obișnuit cu ideea asta. Văd partea plină a paharului, cum mă pot distra, nu văita, nu mă duc acolo așteptându-mă la serviciu ca la restaurant și masaj la picioare.

      Prea mulți se așteaptă ca la un festival să fie… nu știu, magie? Să dispară cozile, să fie loc pentru toți, să găsească exact mâncarea ca la mama acasă. Băi nene, 100.000 de oameni au intrat acolo! Nu-i cupa mondială de Quidditch, cu corturi mari!

      Culmea, când zic de un restaurant care oferă confortul dorit, alții zic “vai, e scump”.

        (Citează)

    • si eu ma duc la birou ca ma simt bine…serios.

        (Citează)

    • Pew: Cum era Radule cu blogarii iti vand “bulsit”???

      Ai citit doar titlul acolo, este?

        (Citează)

  14. Sunt profund dezamagit de modul cum s-a desfasurat acest eveniment si de faptul ca nu ai scris nimic de preturile mari la mancare. Un burger era in jur 30 ron fara nimic altceva iar un banal hotdog putin mai stilizat 15 ron. In conceptul de street food ar trebui sa gasim totusi preturi mai mici decat in restaurante de mijloc dintr-o zona buna a orasului.

      (Citează)

  15. Am fost o data la asa ceva, aglomerat, pierdere de timp, prost organizat, cozi imense la orice. Nu-mi mai trebuie.

      (Citează)

  16. Am fost si eu sambata seara si confirm 22 ron intrarea fata de 15 cat s-a anuntat. Portiile absolut minuscule. Fiica-mea si-a luat o pizza de 25 ron si in general mananca jumatate si restul ajunge la mine. Acum a primit o chestie pe care a ras-o in 5 minute si apoi mi-a zis ca ii este foame.
    Nevasta-mea careia in general un burger ii este suficient a mancat si un burger si un sandwich de la Hadean. La acest mitic sandwich remarc progresul evident. Acum cateva luni in Herastrau la aceiasi bani era si sandwichul mai mare si ti-l serveau si cu o bucata porumb copt si aromat. Burgerul livrat dupa vreo 20 minute mult prea bine facut (nu s-a pus nicio intrebare referitoare la cum sa fie).

    La festival eu nu mai calc (nici acum n-am mers chiar de bunavoie). Mancam la aceiasi bani mult mai bine la aproape orice restaurant din Bucuresti. Ar fi poate interesanta o harta live cu pe unde sunt masinutele astea cu mancare. Poate intr-o zi obisnuita e mancarea mai buna si preturile mai putin exagerate.

      (Citează)

    • Cred că 15 era online, acolo era 22, da.

      Pizza de la Camionetta? Așa e aia, mai mică, dar de două ori mai bună decât o pizza normală. Prefer oricând Camionetta de 25 cm decât o pizza de 32 cm de la fabrica de pizza.

        (Citează)

    • Lasa-i in pace Radu, n-ai cu cine, astia se dec la targuri din astea ca sa se sature, nu pentru poezia mancariii…mi-e scarba de tara asta…

        (Citează)

    • Giovani: poezia mancariii

      Nici măcar. Te duci pentru alt gen de mâncare. Se cheamă street food, practic opusul uneia elaborate. Te duci, la propriu, pentru pâine într-o chiflă, nu pentru gastronomie.

      Dacă vrei doar să te saturi, stai acasă, ieși mai ieftin. Cu biletul de intrare mâncai și un felul doi în altă parte. La Carrefour cu 13 lei mănânci supă, pui cu cartofi, desert și suc sau apă.

      Cumva unii au impresia că 100.000 de oameni au fost păcăliți că acolo e mâncare ieftină, perfectă, gătită de Ramsay, gata pentru a fi consumată în condiții perfecte de temperatură și de pe scaune confortabile, servită de femei goale.

      Îmi pare rău să o zic, dar lumea nu se învârte așa, iar cei mai mulți care s-au dus acolo știau deja asta și tot nu i-a împiedicat să se distreze.

        (Citează)

    • Numai in Romania se poate street food mai scumpa decat gastronamia de varf. Si chiar sa fie aplaudata de unii…

        (Citează)

  17. Radule prea ai laudat “asamblarea” ai de garaje la vizita ta de joi cand nu erau vizitatori multi, si tu ai socializat cu cei de acolo.
    Si duminica dimineata este free of traffic Bukar-ul dar nu il lauda nimeni prea tare ca e un oras liber si prietenos, pana nu vede cum e si luni dimineata in prima zi de scoala :)

    Revenind la organizare a fost in bataie de joc. Un festival al berii de prin Tecuci cred ca se organiza mai bine si cu mai mult respect pentru vizitatori.

    Si referitor la furia asta cu bucatarii, cu chef-ii, ar trebui lumea sa se mai tempereze. SUNT BUCATARI! Toaca zarzavat si fac ciorba! De unde dreq atata adulatie?? “Ai vazut cum toaca ceapa chef FOA??” Mai lasatii in m lor la cratita. Sunt ustensile folosite de departamente de MK sa faca bani cu ei, au avut ceva expunere media si atat.
    Toate sunt regizate. Cine crede ca Scarlatescu prajeste cartofi la el in bucatarie cu mimica aia zambitor-incruntata studiat si privirea aia misterioasa? Prajeste ceva si da cu sare! Si GATA!

    Daca maine se face “Sahistul Romaniei” sau “Tamplarul Romaniei” la fel se va intampla cu respectivii castigatori. Inunda media cu texte in care se foloseste cuvantul EMOTIE pt orice kkt: am mutat calul la Z15 cu un val de emotie de-abia am miscat mana! etc…

    Deci intrebarea este: de ce se duce lumea sa-si ia 2 felii de paine cu cateva bucatele de carne de la Hadean cu 25 de ron? Pai habar nu au. Ca l-au vazut la TV… Si dupa momentul acest moment de glorie…se intorc la parizer si franzela de 300 gr.

      (Citează)

    • diak: Deci intrebarea este: de ce se duce lumea sa-si ia 2 felii de paine cu cateva bucatele de carne de la Hadean cu 25 de ron? Pai habar nu au. Ca l-au vazut la TV… Si dupa momentul acest moment de glorie…se intorc la parizer si franzela de 300 gr.

      Da, normal. Dacă nu era deja cunoscut probabil că nu avea ditamai coada acolo. Și-a construit treptat renumele și acum are beneficii din treaba asta. Cam ca orice altă vedetă, companie, instituție din lumea asta, nu văd ce te miră.

      În același timp, alții au avut cozi la fel de mari cu un renume construit tot în timp. Uită-te la Meat Busters sau la Ground Zero (când apar). Așa se întâmplă în orice domeniu: ești cunoscut și faci un produs bun, se face coadă la casă.

      Dar tu descompui în acțiuni elementare orice. Dă-i în mă-sa pe oricine, că și să faci un autoturism înseamnă să îndoi tablă și să torni un bloc motor și să bagi șuruburi. Dă-i în mă-sa pe aia cu mobilă, că taie lemn și-l vopsesc. Dă-i în mă-sa pe aia cu berea, că pun apă și hamei și iese bere.

      Nu văd însă care poate fi concluzia acestui raționament.

        (Citează)

    • Nu stiu cat descompun, dar stiu ca nu am vazut pe nimeni in coada la Logan ca ing. Ion Ghe. a facut o derectie de moare lumea. Sau la Ferrari ca ing. Marzzoli Giacomini a luat o curba geniala la caroseria masinii. Sau la Prada ca tanti Rodica croieste tivu la blugi in mod genial intr-o ferma din Gaesti.
      Fiecare isi vede de treaba. Nene, da’ pana la bucatari!!! Astia ori sunt dati naibii ori nu.

      Pana acum cativa ani apareau pe la tv tematori, CA NISTE BUCATARI, si coceau ceva, faceau un sos, etc. De cand au venit emisiunile astea cu bugete mari, cu PR, au cotrobait dupa prafosii astia prin bucatariile din Bukar si iau invatat sa fie superiori, incruntati, etc si acum toata lumea se uita in gura lor mai rau ca la Noica si Cioran…
      Si apare cate unu si isi pune fata pe o salata la McD, si parca a primit duhu sfant salata aia, sare lumea sa vada ce e cu ea.
      La mare Festivalul scoicilor cu Dumnezeul scoicilor, Scarlatescu, parca e Triton, cum prajeste el crevetii in unt, mestesug adevar!!! Hadeam apare la tv cu standul Meatic in spate si da cu reteta misterioasa cu care pregatese o felie de carte in 2 felii de paine…si lumea buluc la standul ala si arunca cu banii. Si diversi motiveaza ca e o chestie de rafinament a alara de stau in soare, e ceva “fines” sa mananci un hamburger.

      Acum o luna la Viena un festival similar in fata primariei, am ajuns intamplator, credema ca nici urma de fetze bucataricesti care sa le formeze opinii la mancare. Totul organizat simplu si perfect si te simteai incredibil de bine.

      Si referitor la bere, sunt studii facute “in orb”, stii foarte bine, ca legati la ochi super finii bautori de bere NU isi recunosc berile preferate! Diferenterea brandurilor se face la greu prin MK, nu prin GUST. Asa ca lipsa berarilor artizanali de bere craft, e doar o poveste boema in cel mai rau caz.:

      Iar un street food festival trebuie sa aiba si chestii exotice, nu hamburgheri si cartofi prajiti inele de calamar.

      E o chestie de organizare si pasiune. Organizatorii doar isi trag niste bani repde si se cara, si bloggerii le canta la harpa, ce minunatii acolo, iar lumea merge si unii din ei vad ca e gunoi. Altii vad “fines” si bonton, ca asea le-a zis Hadean la RTV si bloggeri lor preferati. Si bloggeri mai merg si la anu si se baga in seama… Si mai trece un an… :))

        (Citează)

    • Dacă te referi la festivalul ăla mic din fața primăriei, n-are nici o legătură cu ce-a fost la București, că e de 50 de ori mai mic.

      Îmi pare rău, dar pari pur și simplu ofticat de conceptul de bucătar și de bere artizanală de parcă te-ar forța cineva la ele. Nu înțeleg de ce încerci să convingi pe cineva că de fapt bea o bere proastă zicând de studii blind și din astea. Sunt oameni maturi, beau ce vor ei.

      diak: E o chestie de organizare si pasiune. Organizatorii doar isi trag niste bani repde si se cara, si bloggerii le canta la harpa, ce minunatii acolo, iar lumea merge si unii din ei vad ca e gunoi. Altii vad “fines” si bonton, ca asea le-a zis Hadean la RTV si bloggeri lor preferati. Si bloggeri mai merg si la anu si se baga in seama… Si mai trece un an… :))

      Cât despre asta, nu văd pe nimeni că încearcă să dea o țeapă și să fugă, ci să construiască ceva tot mai mare. Nu înțeleg de ce pari sigur că cineva musai încearcă să dea un tun. Aparent, chiar și oamenii care încearcă să facă ceva pentru comunitate (și pentru profit, că doar nu muncește nimeni gratis) trebuie blamați, sigur sunt țepari, nu ca-n străinătate. Cred că mentalitatea asta e tipică României și ne face rău.

      Ai și impresia că bloggerii zic ceva și gata, s-au dus 100.000 de oameni acolo. Ți-aș mulțumi în numele bloggerilor, dar știu că lucrurile nu stau nici pe departe așa.

        (Citează)

  18. Interesantă pledoarie în favoarea organizatorului :) probabil Dl. Radu s-a simțit important pentru că un reprezentant al marelui organizator i-a dat niște informații știind că domnia sa le va scrie pe-aici nemestecate :)

    Ce nu cred că i-a spus despre “costurile cu organizarea” e că, în afară de bilete și sponsorizări, respectivul organizator ia de la fiecare participant vendor și vreo 30% din vânzările realizate în festival. Tot ca să-și mai acopere din costurile cu scaunele acelea pe care nu le-a găsit indulgentul domn Radu :)

    Și încă un detaliu minor: la Borough poate fi coadă doar în diminețile de weekend sau, la unele tarabe, în timpul săptămânii, la prânz. La Borough nu e coadă tot timpul, la Borough sunt ore lungi în care nu sunt câteva zeci de oameni în toată piața. Dar, ca să afli asta, trebuie să mergi de mai multe ori.

    Și încă un detaliu minor: berarii artizanali de nișă au propriul festival, nu doresc să se asocieze cu diverse circoteci cu public irelevant pentru ei. Căci la tiribombe și înghesuială chiar nu vin băutori de bere craft.

      (Citează)

    • Si pe mine m-a zgariat pe cornee comparatia cu Borough Market, unde mananci stridii si bei sampanie cu banii de paine uscata si bere nepa la SFF-ul mult laudat.
      Nu avem nicio treaba cu domeniul asta, suntem primitivi iar atitudinea de genul trebuie sa vedem realitatea cu filtru, ca sa o indulcim, nu ajuta pe nimeni.

        (Citează)

    • Tu nu esti ala mare bucatar wannabe de plangea ca o fetita la Masterchef? Ti se pare ca mai poti avea opinii relevante, dupa ce te-ai facut de cacao la un concurs de televiziune?

        (Citează)

    • :))) altă întrebare?

        (Citează)

    • Copolovici: Interesantă pledoarie în favoarea organizatorului :) probabil Dl. Radu s-a simțit important pentru că un reprezentant al marelui organizator i-a dat niște informații știind că domnia sa le va scrie pe-aici nemestecate :)

      Eu cred că tu te-ai simți important pentru ceva și bănuiești deci că toți sunt la fel.

      Eu nu mă simt important când sunt recunoscut pe undeva. De asta nu dau nici check-in-uri, nu pun de obicei fotografii cu mine, nu mă bag în seamă cu lumea și nici nu țin să-i cunosc pe toți.

      Faza cu 30% e ceva uzual, din ce știu eu. Aproape peste tot se vămuiesc vânzătorii. Surpriză, și statul îți ia 16% din ce faci, dacă lucrezi cinstit. Ce-am zis eu, de la organizatori aflat, este că luând în calcul toți banii strânși de la intrare, vânzare și chirie tot nu s-ar putea acoperi costurile de organizare, de asta mai dau și sponsorii niște bani.

      O consecință a celor 30%, chiriei șamd sunt preturile mari de vânzare. Credeam că s-a prins toată lumea de asta.

      La Borough Market am fost de mai multe ori. Cum zice alexandra, mănânci stridii și sampanie cu banii de pâine uscată, de asta am dat 2,5 lire pe o gogoasă umplută cu cremă și vreo 8 pe un pulled pork. Nici la SFF nu era coadă mereu, apropo, de exemplu joi a fost mult mai lejer.

      Copolovici: Și încă un detaliu minor: berarii artizanali de nișă au propriul festival, nu doresc să se asocieze cu diverse circoteci cu public irelevant pentru ei. Căci la tiribombe și înghesuială chiar nu vin băutori de bere craft.

      Nu.

        (Citează)

  19. diak ai dat-o bine!
    Iti imaginezi ca Radu trebuie sa aiba umplutura pe blog? nu ?

      (Citează)

  20. vio:
    Tu nu esti ala mare bucatar wannabe de plangea ca o fetita la Masterchef? Ti se pare ca mai poti avea opinii relevante, dupa ce te-ai facut de cacao la un concurs de televiziune?

    ca si cum un concurs de televiziune e ceva mega super important in viata si numai poti avea opinii daca te faci de ras la tv..ca te vad babele.

      (Citează)

  21. am fost la rural fest vineri seara. erau acolo cei din ‘asociatie’, groundz, hoph, clarks, etc…la 20:00 se inchidea; lume la ora 19 si ceva … sub 20 de persoane. nu cred ca si-au dorit atat de mult sa fie la rural fest in loc de stfest :)

      (Citează)

    • N-auzi că ei au propriul festival, nu se duc la din astea de street food pentru că acolo nu-i publicul lor. De asta la propriul lor festival de bere e plin de street food.

        (Citează)

  22. Era ceva oferta peste tot- o stridie/arici de mare, etc 1,5 lire bucata, 3 buc 3 lire. Sistem similar la prosecco/sampanie/bere artizanala.
    Eu nu ma duc sa mananc ce am la indemana aici si chestia amuzanta e ca stridiile si sampania erau mai ieftine decat ce ai luat tu- e o problema de alegere- gogosi si porc am foarte la indemana, bun si convenabil. Sa comparam cat costa aici aricii de mare?
    Ar fi frumos sa ne acceptam minusurile si sa vedem daca putem munci pentru a imbunatati ceva. Care era problema daca intrau cu o apa? Eu nu am vazut mai mult de 3 sticle lasate la intrare in aprox.2 ore. Si asta in perioada gratuita. Oamenii nu au venit sa isi bea apa de acasa si mi se pare umilitor sa ii cauti in bagaje pe presupunerea asta.

      (Citează)

    • Da, cu apa e ridicol. Dacă vrei musai, poți să o bei înainte de intrare și gata, le-ai dat țeapă oricum că intri opusul-la-însetat.

        (Citează)

  23. nwradu:
    N-auzi că ei au propriul festival, nu se duc la din astea de street food pentru că acolo nu-i publicul lor. De asta la propriul lor festival de bere e plin de street food.

    inteleg ce spui, dar eu am fost curios si am intrebat unde am baut bere la rural fest de ce nu sunt si/la sffest, raspunsurile nu au fost in sensul ca nu ar fi vrut la stfest.

    (nu am fost la sffest dupa ult 2 experiente streetfood de la roaba de cultura unde in afara de meatic am reusit sa fiu dezamagit de cine eram inainte incantat…meat busters, circus. de ce am fost dezamagit? coada nu ma deranjeaza daca produsul livrat este asa cum trebuie, insa cand e si coada maaaare si produsul livrat este sub asteptari, mai bine ma abtin…ca eu platesc pret intreg pentru un produs bun, nu 85% ca burgerul este prea facut de exemplu)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus