un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review de telefon: Huawei P10 Lite

6 Sep 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Huawei a știut mereu cum să facă un compromis bun din modelele de tip Lite, aducând pe piață telefoane bune pentru gama lor de preț, undeva între 1100 și 1300 de lei. Acest P10 Lite nu face excepție.

Specificații Huawei P10 Lite WAS-LX1:

  • ecran de 5,2 inchi Full HD
  • procesor Kirin 658, octa-core pe 16 nm, 3 GB memorie RAM
  • cameră foto principală 12 Mpx, focalizare de fază și contrast, F/2.2, pixeli de 1,25 um
  • cameră frontală 8 Mpx
  • 32 GB stocare internă, card microSD
  • Bluetooth 4.1, Wifi 802.11ac, USB 2.0, GPS, dual-SIM
  • baterie 3000 mAh cu încărcare rapidă 9V/2A
  • dimensiuni 146,5 x 72 x 7,2 mm, greutate 146 grame

Preț: între 1100 și 1300 lei la eMAG, PC Garage, Altex, Orange, Vodafone, Telekom.

ACCESORII INCLUSE

Telefonul, ambalat într-o cutie cu un design asemănător celei de Huawei P10, vine livrat împreună cu un handsfree clasic, cu căști aproape sferice și o mică telecomandă pe fir. Am găsit în interior și agrafa cu care se poate extrage slotul SIM/microSD.

Încărcătorul este unul rapid, funcționând la ieșire cu maxim 9 volți și 2 Amperi. Nu-i tehnologia QuickCharge de la Qualcomm, ci una proprie a Huawei, dar asta nu contează așa mult.

ASPECT ȘI CONSTRUCȚIE

Versiunea primită de mine a fost cea aurie, care-i un galben pai ce arată binișor, nu un auriu deranjant ca-n filmele cu comori. Telefonul poate fi cumpărat și pe alb, negru și albastru.

Telefonul are colțurile rotunjite și o carcasă cu muchii metalice ce-l delimitează clar. Partea frontală este destul de simplă, cu butoane capacitive în ecran și sigla Huawei sub acesta. Partea din spate este la fel de simplă, cu un cititor de amprente plasat central, camera foto și un flash plasate în colț, fără multe artificii de design în jur, dar acoperită și de un strat de sticlă față de generația anterioară.

Este un telefon simplu ca aspect, dar și serios. Mi-a plăcut muchia mică a ecranului, doar 1,12 mm zice Huawei.

Butoanele sunt în dreapta, sertarul de SIM în stânga. Slotul SIM este dual, poți monta în el două cartele SIM sau un SIM și un microSD. Portul USB este în partea de jos a telefonului, jack-ul audio în partea de sus.

N-am găsit nimic de reproșat la acest capitol. Telefonul stă bine în mână, arată ca un telefon normal, butoanele au o cursă satisfăcătoare, muchiile conturează suficient de bine carcasa pentru a-i asigura un aspect plăcut. Pe versiunea aurie nu prea se văd amprente; pe cea neagră nu știu cum s-ar vedea.

HARDWARE ȘI PERFORMANȚĂ

Ecranul are rezoluția Full HD 1080 x 1920 și oferă culori plăcute, dar nu impresionante ca la telefoanele Huawei din gamele superioare. De asemenea, luminozitatea sa scade mult atunci când este privit din unghiuri mari, deși nu știu în ce măsură acest aspect contează prea mult.

Bateria de 3000 mAh oferă o autonomie bună, ceea ce nu mă miră având în vedere că procesorul e construit în tehnologia de 16 nm, ceea ce-i asigură un consum mai scăzut. Cel mai bun test în acest sens este PCMark for Android Work 2.0 Battery Life, care simulează în continuu rularea de aplicații, chat șamd pe telefon. În cazul lui P10 Lite, rezultatul a fost o autonomie de 7 ore 25 de minute, un rezultat bun.

Rezultat este cu atât mai bun cu cât hardware-ul este destul de performant. Am obținut puncte multe în toate testele clasice de benchmark:

  • PCMark Work 2.0 – 4492 puncte
  • Geekbench 4.1.1 single-core – 901 puncte
  • Geekbench 4.1.1 multi-core – 3.171 puncte
  • Geekbench 4.1.1 grafică – 2.555 puncte
  • AnTuTu 6.2.7 – 60.067 puncte
  • 3DMark Slingshot Extreme – 372 puncte
  • 3DMark Slingshot – 553 puncte

Nimic rău aici, rezultatele sunt bune. Procesorul grafic, un Mali T830, se descurcă bine și în jocuri, dacă mă iau după rezultatele mari din 3DMark.

Camera foto fotografiază la 12 megapixeli și filmează Full HD, iar rezultatele sunt… ca la un telefon de 1000 de lei. HDR-urile sunt uneori prea forțate, culorile ușor spălăcite, în condiții slabe de iluminare apare blooming mai mult și o desaturare a culorilor, plus o pierdere a detaliilor.

Avantajul ei este că folosește focalizare cu detecție de fază, nu doar de contrast, și focalizează rapid, dar nu ca un flagship, desigur. Există o mulțime de moduri de fotografiere, inclusiv unul Pro cu reglare manuală a setărilor, time-lapse, panoramă, slow-motion șamd. Simt că pe total a fost o ușoară involuție față de P9 Lite, care avea un obiectiv F/2 față de cel F/2.2 de pe P10 Lite, de exemplu.

V-aș arăta mai multe sample-uri, dar… ehm, din greșeală am uitat să le transfer.

Senzorul de amprentă a functionat fără probleme, mai ales că-i mare și ușor de găsit cu degetul. O altă modalitate de control a telefonului este cea numită Knuckle Sense Technology, adică poți declanșa funcții utilizând degetul îndoit. Un S desenat pe ecran cu articulația degetului face un screenshot lung, un dublu-tap face un screenshot simplu, un dublu-tap cu încheietura ambelor degete declanșează înregistrarea ecranului.

INTERFAȚĂ

Inițial telefonul arată ca mai jos:

Programele uzuale Huawei sunt preinstalate. Nu m-a deranjat ceva anume, telefonul este ușor de folosit și interfața sa nu-i complicată, iar din start ai Android 7.0 preinstalat sunt acest EMUI 5.1. Un program de știri te cam spamează cu notificări despre știri ce nu te interesează, dar se poate dezactiva din setări.

 

CE E BINE

CE E RĂU

  • Bine construit.
  • Hardware performant pentru nivelul său de preț, se mișcă bine.
  • Sunet puternic.
  • Ecran și cameră foto mediocre.

CONCLUZIE

Huawei P10 Lite s-a dovedit a fi mai performant decât mă așteptam, hardware-ul său asigurându-i o experiență plăcută de utilizare. Totuși, am senzația că ecranul și camera foto nu sunt de aceeași calitate precum la P9 Lite.

Preț: între 1100 și 1300 lei la eMAG, PC Garage, Altex, Orange, Vodafone, Telekom.

    13 comentarii

  1. Vreau sa trec de la winphone la android si urmăresc p10 lite, Samsung a5 si xiaomi a1.
    oare care are o camera mai buna? Ca performante toate îmi satisfac cerintele dar camera….nu stiu

      (Citează)

  2. Dupa parerea mea ar trebui sa evidentiezi si compatibilitatea cu retelele 4G din Ro.
    De exemplu eu urmaresc Digi 2600 MHz banda 38 si 2100MHz banda 1.
    Vanzatorii habar nu au de asa ceva si cand am intrebat la relatii cu clientii au zis ca ei sunt vanzatori si nu stiu nimic mai mult decat e pe site. Iar info de pe site era gresita total.

      (Citează)

  3. Mie imi plac produsele Huawei, sunt relativ ok pentru niste chinezarii. Dar mai nou le-a intrat in cap sa se pozitioneze premium in Europa, ceea ce e stupid, nu o sa dea nimeni 3000 de lei pe un Mate 9 sau 1400 EUR pe un MateBook X cand la banii aia pot sa cumpar Samsung/Iphone respectiv Lenovo/Dell.

      (Citează)

  4. Erau 37 de grade cind l-ai testat? Ce vremuri…
    Azi a trebuit sa-mi iau pantaloni lungi… :)

      (Citează)

  5. De ce ai cumpara P10 lite cand Mi 5 / 5s (nivelul O+3) sunt cam la acelasi pret?

      (Citează)

  6. Am cumparat telefonul la începutul lunii mai când nici nu existau huse sau folii de protecție. Asa ca am pățit o de doua ori,. Telefonul este foarte alunecos și tinde sa cada la cea mai mica vibrație. A căzut pe asfalt de la 30 cm înălțime și s a crăpat ecranul in doua locuri. La scurt timp a căzut de pe birou și a devenit inutilizabil. Din punctul meu de cădere principalul defect este reprezentat de calitatea slaba a sticlei. Puteau sa puna un ecran de protecție asa cum au la P9, de exemplu.

      (Citează)

  7. Am luat un P10 LITE. Foarte aratos si suficient de dotat. Azi am incercat sa=l conectez la masina. Am reusit dar in timpul sau dupa incheirea convorbirii se deconecteaza si nu mai poate fi conectat decat data viitoare cand intri in autoturism, repetand chestia cu deconectarea. Alt telefon se conecteaza.

      (Citează)

  8. p10 lite , cum setez data de la care vreau sa inceapa contorizarea date mobile ? eu nu gasesc aceasta setare, ajutati-ma va rog!

      (Citează)

  9. Din septembrie 2017 ,Huawei este pe locul 3 mondial.

      (Citează)

  10. Cuvîntul “mediocru” în limba română are sensul de “mult sub medie” sau “aproape prost”. Deci camera este “medie” sau “mediocră” ?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus