blog demisec cu note fine de tehnologie

Câteva zile va fi program redus pe blog, sunt ușor plecat. Urmăriți-mă pe Instagram și pe YouTube!

O tastatură cu o idee bună: Logitech Craft

Clock icon

11 Sep 2017

Tag icon

TEHNOLOGIE

Comments icon

13 comentarii

Mi-a plăcut ideea noii tastaturi lansată de Logitech, numită Craft: are în colțul din stânga sus o rotiță cu care poți controla rapid anumite lucruri din programe compatibile. Rotița este și tactilă, așa că poți apăsa ușor pe ea pentru a declanșa funcții specifice.

Asta o face o tastatură foarte bună pentru muncă tip office, design șamd, desigur dacă se dovedește și silențioasă și cu taste bine făcute, condiții importante pentru o tastatură. În cuvintele producătorilor:

Discul de aluminiu cu sensibilitate tactilă poartă denumirea de Crown și are ca funcție principală recunoașterea aplicațiilor folosite, oferind acces instant la instrumentele necesare. Cu o atingere ușoară poți accesa funcții specifice ale conținutului, precum mărimea pensulei, luminozitate, tipul de grafică, dimensiunea caracterelor, iar cu o apăsare se poate schimba funcția și valoarea acesteia.

Opțiunile Logitech permit instalarea unor profile personalizate care maximizează procesul creativ când se lucrează în Adobe Photoshop CC, Adobe Illustrator CC, Adobe Premiere CC, Adobe InDesign CC și Microsoft PowerPoint, Excel și Word. Crown aduce confort, implicare și comoditate procesului creativ permițând o interacțiune ambidextră ridicată. De asemenea poți folosi Crown pentru a schimba imaginea de fundal a monitorului, pentru a naviga între aplicații, ajusta volumul sau pentru a atribui o funcție suplimentară în fiecare aplicație preferată.

Îmi place ce aud. Ar putea fi viitoare mea tastatură.

Momentan folosesc una numită Microsoft Sculpt Confort Keyboard, pe care am luat-o pentru că era silentioasă și avea câteva taste suplimentare pentru diverse funcții, de exemplu una care deschide direct Calculator-ul din Windows sau butoane de volum. Își cam arată vârsta, este acum mai zgomotoasă, câteva taste s-au șters șamd.

Mă gândeam să o înlocuiesc cu una Logitech K800, tot wireless, dar și iluminată, pentru că uneori scriu sau mă și joc în beznă totală. Această nouă Craft sună și mai bine, mai ales că, am verificat acum, are și taste iluminate. Problema e prețul recomandat de vânzare, 200 de euro, care mi se pare exorbitant. Am testat un pic apele, zicându-i Matildei “ce chestie, o tastatură care costă 200 de euro!” și n-a ieșit chiar bine experimentul meu. Vedem…


Lăsând aceste modele la o parte, mă întreb de ce producătorii de tastaturi par foarte interesați de zona de gaming și mai puțin interesați de cea de office/productivitate. Să vă dau un exemplu: odată cu Windows 8, Microsoft a introdus pe tastaturi câteva butoane ce declanșau gesturile laterale din acel sistem de operare, gesturi devenite inutile odată cu Windows 10. Tastatura mea are în jur de 5 taste funcțîonale pe care nu le folosesc, de exemplu cea de conectare sau cast; vreo 3 butoane nu fac nimic.

Ce nu are în schimb? Butoane directe de copy și de paste, acțiuni de bază în Windows. Serios, n-ar fi mai simplu să apăs un singur buton pentru asta? Sau un buton “select all”? Mi-am mapat aceste funcții pe butoanele mouse-ului (am unul cu 7 butoane) și lucrez mult mai rapid. Nu mai zic că mi-aș dori o mică tastă Enter și în partea stângă a tastaturii, că de multe ori dai copy/paste unui URL în browser folosind mâna stângă și apoi vrei să apeși Enter ca să-l accesezi, ceea ce ar fi mișto să poți face tot cu stânga. Sau o tastă care să închidă tab-uri în browser, simulând direct un Ctrl+F4.

Cred că se pot face multe îmbunătățiri în domeniul acesta.

 

  13 comentarii

 1. Rotita aia e o prostie, nu duce nimeni mana pana acolo ca sa faca din rotita ce viseaza Logicrap ca se poate face. Mai aveau ei o idee la fel de brilianta acum cativa ani, tastatura cu ecran LCD care iti arata ceva informatii, pentru ca sigur te vei uita jos la ea si nu la ecran ca sa vezi ce se intampla.

  Nu pare sa fie mecanica, nu ca asta ar fi justificat pretul imens, dar pentru comfortul la scris conta mult. Am folosit tastaturi cu membrana, cu foarfeca si acum cu switch-uri mecanice.

  Cel putin pentru mine feedback-ul tactil cel mai bun si satisfacator il au tastaturile mecanice, am mers pe opinia generala de pe internet ca switch-urile Cherry MX Brown sunt ideale pentru scris. Dupa o perioada de acomodare pentru colegele de birou si pus cerculete de cauciuc sub fiecare tasta, am convietuit pasnic cu totii.

  Butoane pentru copy/paste sunt moft, la fel si pentru inchis tab-uri in browser. Apesi 2 taste in loc de 1 buton si faci acelasi lucru. Ce nu i-a dus mintea pe nici-unul din producatori, si unora le-am scos eu ochii cu asta, este adaugarea unui buton pentru Facebook. Sau instagram.

    (Citează)

  • Ctr+f4 pt închidere tab? Dear ce duci atât de sus degetele când poți apasă ctr+w?

     (Citează)

  • Alea mecanice sunt și zgomotoase, de obicei.

   Aia cu tastatura LCD poate ai văzut-o pe noile Macbook Pro :P

   Corect, buton de Facebook ar fi o idee bună.

   Rotița e bine gândită. Când dai din mouse, de obicei mâna stângă o ai liberă și nu face nimic. Așa poți roti pe acolo cu ea.

     (Citează)

  • Da, mecanica este zgomotoasa in general. Poti sa ii pui o-ring sau amortizoare, dar jumatate din placere este sa ii mitraliezi pe toti cu mecanica. Sau poti sa alegi switch-uri care sunt silentioase ele din start.

     (Citează)

  • Tastatura mecanica – atunci când nu poți să îți montezi tobă sport pe scaunul de la birou

     (Citează)

  • Tastatura mecanica – atunci când nu poți să îți montezi tobă sport pe scaunul de la birou

     (Citează)

  • nashu_mare:
   Tastatura mecanica – atunci când nu poți să îți montezi tobă sport pe scaunul de la birou

   Ai avut mecanica? Click-ul mecanic face toti bani, e ca diferenta dintre autosatisfacere personala si sexul cu o tipa. Una buna.

     (Citează)

 2. Unele tastaturi de gaming de la Logitech sunt excelente pentru office: Am G510s care are tot ce-ti trebuie in office: taste silentioase si iluminate, taste media si ce-i mai important 18 taste programabile (cu 3 programe pe fiecare, inclusiv cu macro-uri) astfel ca-ti poti pune tot ce-ti doresti pe ele. Mai are si porturi de casti si microfon si un display pe care poti sa-ti pui ora/data sau sa-ti monitorizezi CPU/memoria.

    (Citează)

 3. “Uite, Matilda, tastatura asta misto, cu doar 77 de lei” (pe luna, in 12 rate – asta nu mai zici).

    (Citează)

 4. Ma gandesc si eu sa-mi iau o tastatura (sau o tasta) pentru atunci cand imi pierd cumpatul:
  https://www.coolstuff.com/Big-Enter-Key

    (Citează)

 5. Ca sa faci save as… faci 3 clickuri prin 2 meniuri. Care se deschid mai incet sau mai repede in functie de diverse.

  candva or sa rezolve si chestia asta si o sa ne miram ce inapoiati eram.

    (Citează)

 6. Alt gimmick pentru a pune un pret obscen…

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite.

sus