un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Nu înțeleg de ce companiile încă sponsorizează fotbalul românesc

8 Sep 2017  ·

GÂNDURI  ·

28 comentarii

Ideea aceasta este în drafts de cel puțin un an, așa că nu mi-a venit acum, pe fondul înfrângerii cu Muntenegru și al victoriei chinuite, din prelungiri, cu Armenia. Nu, o aveam de mult.

Mie mi se pare că fotbalul românesc este la pământ, atât la nivel de națională cât și campionat intern. Este asemănător cu CFR-ul sau cu Poșta Română: încă există, dar ultima oară când au fost buni de ceva a fost în anii 90.

Naționala și-a trăit momentele de glorie în 1994 și un pic în 1998. De atunci nu s-a mai remarcat prin nimic în plan european sau internațional – nici nu vă gândiți să-mi spuneți de vreo două calificări în grupele campionatelor sau în optimi, alea n-au avut nimic remarcabil. Laitmotivul tuturor campaniilor noastre de calificare este “mai avem șanse matematice, chiar dacă mici”. Cum stă acum, nici măcar la baraj nu ajungem?

Cluburile noastre sunt tot la pământ. Sunt pepiniere de crescut jucători pentru niște patroni care vor să dea tunuri rapide, să descopere un jucător bun și să-l vândă străinilor, apoi să apese butonul Repeat. Acesta este întreg scopul fotbalului românesc, nu spectacolul, nu entertainmentul spectatorilor. Patronilor români de echipă nu cred că le-ar păsa dacă meciurile s-ar desfășura fără public, ci doar cu 3-4 scouteri în tribună..

Rezultatele nu pot veni fără o stabilitate care aici lipsește. Uitați-vă la orice echipă mare din străinătate cum a fost construită în timp, ca un bloc cu o fundație solidă și apoi nivel cu nivel în sus, cu aceeași echipă de lucru și același diriginte de șantier. Aici nu. Câte câștigătoare de campionat s-au desființat în anii următori la noi? Trei? Patru? Din jucătorii vânduți în străinătate nu-i unul care să și joace la o echipă importantă, ci toți sunt luați pentru a întări banca de rezerve. Cred că ultimul nostru jucător titrat a fost Chivu..

Și în aceste condiții, nu înțeleg de ce atâtea companii investesc în fotbalul românesc. Din când în când primesc câte un tricou și un comunicat: “Woohoo, sponsorizăm și noi o echipă sau chiar naționala, alătură-te petrecerii!”

Nu e o petrecere, e un priveghi!

Nu mai risipiți banii. Sunt alte sporturi care chiar au nevoie de sponsorizare sau, în lipsa lor, alte acțiuni ce pot fi sponsorizate. Dacă nu găsiți niciuna, dați banii angajaților, cu siguranță vor fi mai fericiți cu o primă decât să știe că milioane de euro mers spre niște pierzători.

Sponsorizarea în sport este tot o formă de publicitate. O regulă nescrisă în publicitate spune că reclama ar trebui să ajungă la potențialul client atunci când acesta este fericit și satisfăcut, ca să-l prinzi într-o stare bună. Reclama din fotbal ajunge la niște oameni nervoși. Fotbalul n-a mai făcut pe nimeni fericit de ceva vreme, ci din contră, doar a creat frustrări. În plus, logo-ul vostru stă pe pieptul sau pe spatele unor pierzători; nu-i cea mai bună asociere.

    28 comentarii

  1. Mai e Ștefan Radu

      (Citează)

  2. N-am fost niciodată microbist. Țineam și eu cu o echipă în copilărie, ca toată lumea.
    Orice urmă de atracție pentru acest sport mi-a dispărut după evenimentele de la stadionul Heysel, Juventus-Liverpool, 1985. Pe atunci nu erau astea cu “acordul părinților”, “imagini care vă afectează emoțional” etc.. Aveam 13 ani și chiar m-au afectat emoțional, sădindu-mi în minte un dezgust total față de acest sport.

    Lăsând deoparte aspectele subiective, nu înțeleg de ce se mai vorbește de chestia penibilă numită “fotbal românesc”, de ce se mai dă la tv și de ce se mai uită cineva la mizeriile de meciuri ale echipelor românești.

    Adică, dacă-ți place fotbalul, sunt la tv/pe net meciuri din toate campionatele, meciuri de fotbal adevărat, nu alergare bezmetică pe teren.

    Sincer.

      (Citează)

  3. Trebuie sa fi masochist sau foarte plictisit de viata sa te uiti la un meci de fotbal din campionatul intern. Sa mai fi si suporter sa te duci pe stadion? De ce? Sa vezi 22 de insi cum dau pe langa minge si alearga pe teren ca niste gaini fara cap? Nu mersi.

      (Citează)

  4. Romanul e priceput la toate, dar mai ales la fotbal… Cum sa nu se uite, sanu comenteze, sanu bage o samanta si apoi sa-l ponegreasca pe X sau pe Y care a rarat, faultat, etc. Perfect deaccord cu tine, aici e doar pentru bani, nu exista continuitate sau dorinta de performanta, as zice ca Viitorul face ceva in genul asta, dar e inca devreme

      (Citează)

  5. Cătălin Tănase

    08/09/2017 la 7:49 AM

    Lăsa-ți-ne să ne pregătim pentru Liga Campionilor!

      (Citează)

  6. Pentru ca inca sunt destui prosti care se uita.

      (Citează)

  7. Fara legatura cu subiectul…
    Nu ai de gand sa faci un review la astia https://www.emag.ro/pachet-complet-ochelari-de-condus-superdriver-zi-noapte-si-2-tocuri-cadou-zn/pd/D4QDLKBBM/?X-Search-Id=758af51eeec67bab74fa&X-Product-Id=24415946&X-Search-Page=1&X-Search-Position=20&X-Search-Action=view
    Sa stiu daca merita sa dau banii pe ei. Stiu ca sunt doar 99ron, dar viata e greu.

      (Citează)

    • Da, Radu, si eu vreau sa-mi iau un patent de la brico – cand ai de gand sa-i faci review? Stiu ca e 15 lei, dar scopul tau in viata e sa faci review-uri la rahatisuri de 2 lei ca sa stie tot gibonul daca sa dea sau nu banul, asa ca hai, treci la treaba!

        (Citează)

    • Cezar, nu-l asculta pe Robo, ca e rautacios. Iti spun eu. Sunt ok atat ziua cat si noaptea, mai ales alea galbene, ajuta la condus si chiar se ridica la nivelul asteptarilor. Pachetul contine tot ce scrie iar ochelarii sunt perfecti. In functie de nevoie. Recomand.

        (Citează)

    • Radu, la un test de sarcina cand ai avea timp sa faci un review? De cand petrec mai mult timp cu Cristi, am cam luat in greutate. Nu suntem siguri inca, dar sperante ar fi…

        (Citează)

  8. Eu cred ca sponsorizarile astea sunt de multe ori o forma de spaga. De cele mai multe ori, patronii echipelor sunt oameni cu aspiratii politice/baroni locali/sifonatori de bani pentru baronii locali.
    Tu, ca business, in loc sa te duci cu sacosa de bani la baiatu ca sa fii lasat sa-ti vezi de treaba, scoti mult mai usor bani din firma prin sponsorizari. De la club se distribuie apoi unde trebuie: se mai cumpara un jucator inutil, se mai vopsesc bancile pe stadion, se mai contracteaza o firma de paza, se mai cumpara doua mingi cu 3 milioane… la club e usor, nu exista nici curte de conturi, ANI, DNA, ca la stat, nici ANAF, ITM, ca la privat, e asa, land of the free.

      (Citează)

  9. Romania – Armenia a avut o audienta de 1.8 mil telespectatori, Muntenegru –
    Romania 1.5 mil telespectatori, lideri detasati de audienta in zilele respective.
    La Cluj se joaca Campionatul European de Baschet, s-a umplut sala doar la meciul la Romaniei cu Ungaria si cu Spania, in rest, la celelalte meciuri ale Romaniei a fost sala mai mult goala. (https://www.orange.ro/info/sport/article/855524)
    It is all business man!

      (Citează)

  10. Sa stii ca patronilor le pasa daca vin suporteri. De-aia pretul biletelor, mai ales la meciurile cu echipe cunoscute de afara, au preturi prohibitive. Si tot vin spectatori

      (Citează)

  11. Ani buni fotbalul romanesc a fost mult inaintea nivelului societatii ca si rezultate, dar nu poti pacali mereu lucrurile.
    Asa societate, asa sport.

      (Citează)

  12. Mie mi se face greata doar cand aud oameni vorbind de fotbal. Raspunsul la intrebarea ta este ca fotbalul inca face audienta la noi in tara.

    Iar raspunsul la intrebarea “de ce inca face fotbalul audienta daca este atat, atat de slab si atat de corupt?!” este ca nu e vorba despre fotbal, de fapt.
    E vorba despre a ventila frustrari si/sau despre a te simti parte din ceva mai mare si mai e despre dorinta arzatoare a romanilor de a simti ca castiga si ei ceva, fie doar si la fotbal. Sau la tenis, apropo de un post recent. Pentru ca romanii in general au niste vieti de cacat (partial din vina lor, partial din vina hotilor din polotica) si cand ai o viata de cacat te agati de orice lucru care-ti promite sa te faca fericit macar 1 secunda.

      (Citează)

  13. Hop si eu sa comentez, dar a sintetizat Giovani si a explicitat Razvan. Reach, dude, credeam ca esti in business-ul asta. Pune un client sa sponsorizeze, handbal, tenis, sa nu mai spun de volei, atletism si alte sporturi fara spectatori si, mai ales, telespectatori. O sa planga dupa bani cand o sa vada rezultatele.

    E ca la bloggeri, clientii vin la aia 5 de sus care au trafic [ma rog, mai sunt 5?], nu la alti 15 care “scriu de placere” si au 1000 de cititori pe zi.

      (Citează)

  14. mi se pare o gandire/argumentatie simplista.
    La nivel global fenomenul fotbalistic cunoaste o amploare fara precedent. Este un business care creste cu fiecare an ca si nr de spectatori/telespectatori.Daca in Romania rezultatele ca si competentele in domeniu, au scazut mult in ultimii 20 de ani , acesta nu e un motiv pentru o firma multinationala – care e partener global al FIFA/UEFA – sa opreasca sponsorizarile; e un motiv le diminueze – ceea ce multi au si facut.
    Ca si o constatare, mi se pare ca multe din asocieri se potrivesc excelent . Exemplu: firmele care vand bere ( a se citi ) de 2 lei sposorizeaza un sport cu rezultate de 2 lei.

      (Citează)

  15. Titlul trebuia sa fie: Nu inteleg de ce lumea inca se uita la fotbalul romanesc.

    Raspunsul este simplu: Prea mult timp liber, prea putina educatie.

      (Citează)

  16. Euro 2000 a fost remarcabil, pentru ca am reusit pentru prima data sa iesim din grupe, la un campionat european. I-am batut din nou pe englezi – imi aduc aminte si acum penalty-ul lui Ganea, cand s-a dus la peluza sa se bucure, si nu si-a dat seama ca e peluza englezilor. Chivu a dat un gol din greseala atunci, si deja presa vuia ca suntem salvati, ca vine noua generatie din urma.
    Cu nemtii am jucat tare, aproape i-am batut. Un gust amar cand ne-a eliminat Italia, iar Hagi neputincios si nervos i-a rupt glezna lui Conte (azi mare antrenor).
    La Euro 2008 am fost aproape sa-i batem pe italieni, campionii mondiali, daca nu rata Mutu penalty. Egal cu francezii – vice campioni mondiali. Am flescait-o cu Olanda, si oalele s-au spart in capul lui Piti, cum ca nu a lasat echipa sa atace. Am avut o grupa extrem de grea atunci.
    Echipa actuala nu are mentalitate de invingatori. Cei mai destepti dintre voi vor intelege asta: toate nenorocirile din tara (coruptie, saracie, scandaluri, patroni gen Becali), au un impact puternic asupra mentalului jucatorilor. Bine, si asupra noastra, a celorlalti.
    Stiti de ce eram buni in anii 90? Pentru ca eram sub efectul euforiei de dupa caderea comunismului, care ne dadea senzatia aia ca putem face orice. Tara o ducea mai rau atunci, dar noi toti aveam in minte libertatea, si cate oportunitati aveau sa ne iasa in cale.

      (Citează)

  17. Vad ca multora le pute rau ca Romania joaca prost.Si mai si pierde(nu e obligatoriu sa le reusesti pe amandoua)
    Dar pana la urma cine suntem noi? In fotbal si asa in general.A, ne-am obisnuit cu Hagi? Asta e greasala.O exceptie care ne-a adus unde nu avem ce cauta de fapt.A, ca noi vrem, noi visam, e altceva.Dar se dau multi destepti care sunt niste pirliti si isi dau cu parerea despre cum ar trebui sa fie fotbalul.Auzi, avem campionat slab.Si cum ar trebuie sa fie? Sau de ce ar trebui sa fie bun? Ce argumente avem sa dorim un fotbal mai bun? Cine suntem noi sa vrem mai mult, mai bun?Ca asa vrem noi? Asta da argument.Si chiar asa, fotbalul nostru atrage public si implicit sponsori.Da.Lumea se uita la Capaos si Las fierbinti.Dar astia care isi dau cu parerea spun ca se uita doar la Discovery.Ma lasi?

      (Citează)

    • Banii care se invart in fotbalul romanesc sunt comparabili cu cei care se invart in afara, deci si calitatea ar trebui sa fie comparabila.

        (Citează)

  18. Ultima data am fost pe stadion anul trecut la FCSB – Iasi impreuna cu fi-miu de 7 ani si ceva. Pretul biletelor 150 de lei la tribuna. Cel mic bilet cu pret intreg.

    Jocul enervant, static din cale afara, pamant. Am plecat oarecum suparat.

    Acasa cand ajung interviuri la TV. Azi am fost un pic obositi dupa meciul nu stiu care si ne-am odihnit ca miercuri avem meci cu nu stiu ce echipa.

    WTF!!!! pentru ce am dat 150 de lei?!? :D Ca sa va vad cum va odihniti ?:D Si de atunci mi-am promis ca nu mai calc pe un stadion.

    P.S: noroc ca afara din stadion l-am pacalit pe fi-miu cu diverse lucruri de la magazinele din stadion. Ca altfel era mai taciturn ca mine din cauza lipsei totale de atmosfera si de entertaiment. Timp pierdut.

      (Citează)

  19. Multumesc Iona.
    Semneza Gibonul.

      (Citează)

  20. Giovani:
    Radu, la un test de sarcina cand ai avea timp sa faci un review?

    [Radio transpiră abundent] Test de sarcină? ???

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus