un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Metode de a produce energie electrică folosind forța valurilor

18 Sep 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

Expoziția de la Astana avea ca temă Future Energy. Despre eoliană ați mai auzit, deși am văzut acolo câteva metode interesante de a produce energie folosind mișcarea aerului; despre fotovoltaice ați mai auzit, de asemenea. Ce m-a uimit pe mine sunt multiplele moduri prin care se poate produce energie electrică folosind forța valurilor mării.

Nu vă gândiți la felul în care valurile lovesc un perete sau ceva de acest gen. Nu, simpla ridicare și coborâre a nivelului mării între două valuri este suficientă, iar acum gândiți-vă la avantajele acestor centrale electrice: produc energie încă de la primul modul, capacitatea crescând odată cu extinderea rețelei, iar în plus largul mării este practic nefolosit de țările cu așa ceva. Cel mai mare: valurile sunt permanente, nu depinzi de cheful vântului de a bate sau de dubiosul obicei al Soarelui de a sta ascuns jumătate de zi.

Iată metode de a utiliza mișcarea mărilor:

PELAMIS WAVE POWER

Dispozitivul arată ca un șarpe segmentat ce stă în mare, parțial scufundat, orientat natural pe direcția valurilor. Valurile fac ca anumite segmente să se ridice în timp ce altele coboară ușor în apă, iar această mișcare a segmentelor generează electricitate. Mecanisme hidraulice din încheieturi reglează automat nivelul mișcării în funcție de tăria valurilor, astfel încât în furtună mașina poate fi inclusiv blocată.

via GIPHY

Cât de multă? Un astfel de “șarpe” poate produce electricitatea necesară anual pentru 500 de locuințe.

SEA POWER PLATFORM

Aici avem o platformă ale cărei picioare plutesc pe apă. Aceleași picioare sunt mobile, ridicându-se și coborând sub acțiunea valurilor. Această mișcare generează electricitate. Veți auzi des asta. Orice mișcare poate genera electricitate, fenomen utilizat în eoliene, baraje hidro, ba chiar și centrale nucleare. Fotovoltaicele sunt mai șmechere, nu necesită componente în mișcare.

AQUAWAVE

Un alt dispozitiv ce plutește pe apă, nivelul acesteia crescând și scăzând în interiorul acesteia. Atunci când nivelul apei crește în coloana din interior, împinge în sus aerul, ca un piston, iar aerul trece printr-o turbină, rotindu-i elicea și astfel generând curent electric.

VOLTA

Acest sistem folosește foi de polietilenă, așezate precum pânzele unei corăbii, foi ce se îndoaie sub acțiunea valurilor. Sunt legate de o coloană scufundată și un alt element plutitor le duce înapoi în poziție verticală după fiecare val.

ANACONDA

Un alt șarpe, dar de data aceasta ușor scufundat și umplut cu apă. Sub acțiunea valurilor, în corpul său apare un soi de gâlmă ce se propagă spre capăt, unde forța ei va genera electricitate.

DEEP GREEN

Dispozitivul seamănă cu un zmeu, dar în loc să zboare în aer, este ancorat de fundul mării și se mișcă prin apă. Principiul este același, apa și aerul fiind tot fluide, fenomenele ce apar la nivelul aripilor unui zmeu sau înotătoarelor lui Deep Green fiind similare.

Deep Green se mișcă prin apă, iar mișcarea acționează elicea unei turbine plasate sub el. Ergo, electricitate.


Mai sunt și alte metode, desigur. După cum vedeți, inginerii sunt inventivi în a folosi mișcarea valurilor pentru a produce mișcarea controlată a altor componente, mișcare ce apoi generează electricitate. Multe dintre ideile de mai sus sunt deja implementate ca prototip, studiindu-se astfel într-un scenariu concret capacitatea lor de generare și eventualele probleme și costuri de mentenanță ce apar.

Iată o hartă cu zonele cu cele mai puternice valuri. Acum îmi explic de ce Scoția a investit puternic în astfel de tehnologii, majoritatea fiind în testare în acea zonă.

Mai multe despre Expo 2017 Astana:

    15 comentarii

  1. tehnologia este extraordinar de scumpa, apa marina distruge rapid tot. cine va gasi o metoda decenta cu materiale ieftine, nu scumpe pana la dzeu o sa fie noul bill gates.

      (Citează)

    • Cred ca plasticul e un material destul de ieftin.

        (Citează)

    • si lemnul la fel. ce faci cu restul ?

      uita-te cat costa o turbina de vant instalata pe coasta marii vs una clasica pe uscat. chiar daca vantul e mult mai ok pe coasta, nu sunt deloc comune. tot din cauza de costuri legate de coroziune, si thenologia de functionare e perfectionata acolo, nu se bajbaie.

        (Citează)

    • Nu stiu neaparat daca coroziunea e problema principala, sau costurile crescute de montare si intretinere. Cu toate astea, sunt din ce in ce mai multe parcuri eoliene in apa.

        (Citează)

    • Giani Mucea: Nu stiu neaparat daca coroziunea e problema principala, sau costurile crescute de montare si intretinere.

      Ambele. Ora de manoperă cu bărci, scafandri șamd costă. Întreabă-i pe cei de la Rompetrol, care cuplează petrolierul la un terminal aflat la 6 km de coastă și de acolo petrolul vine prin conducte în rafinărie cât îi costă să le întrețină zilnic.

        (Citează)

    • Pai asta ziceam, eu cred ca e un cost crescut pentru ca e mai dificil sa montezi si intretii in apa, nu din cauza coroziunii.

        (Citează)

  2. Scump nescump noi suntem in stare sa facem asa ceva?

      (Citează)

  3. N-aș zice că-i chiar așa prohibitiv de scumpă, vorba ceea, de milenii avem corăbii care stau în apă.

    Mai complicat este faptul că mișcarea este relativ neregulată comparativ cu, să zicem, căderea de apă de la un baraj hidro, deci tb. mai multe elemente de reglaj, nu poți folosi direct generatorul legîndu-l la consumatori.

      (Citează)

  4. Waw. Nu stiam de toate aceste metode. Foarte interesant.

      (Citează)

  5. Poate peste cativa ani se vor pune in practica nu doar prototip. Pana una alta, cu soalre, eoliene, si doua lacuri amplasate in cascada poti crea energie non stop. Ziua cand solarele produc prea mult decat consumul poti avea pompe sa impingi apa in lacul de la inaltime si apoi cand ai nevoie de electriciate si solarele si eolienele nu produc, apa prin cadere poate produce energie.

      (Citează)

  6. am vazut la discovey mai demult serpii aia si stiu ca concluzia a fost ca deocamdata sunt ineficienti dpdv economic (nu mai tin minte detalii).

    de zmeul ala subacvatic cu elice insa nu stiam, si-acum ca am aflat de el, mi se pare o idee excelenta, desi sunt convins ca e ceva ineficient si cu el, ca altfel erau pline marile de asa ceva.

      (Citează)

    • Normal că sunt. Ideea este că există tehnologii dacă vrem să nu mai ardem combustibili fosili și să nu poluăm și încălzim planeta, chiar dacă sunt mai scumpe.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus