un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

(Update: s-a dat) Dau o licență de nou-lansatul Kaspersky 2018

20 Sep 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

73 comentarii

De câte ori asist la o prezentare de antiviruși, plec acasă speriat și de umbra mea virtuală și convins că este doar o chestiune de ore până voi fi virusat. Cum altfel să reacționezi în fața unor cifre ce vorbesc despre zeci de mii de noi variante de viruși detectate zilnic? Cine sunt acești oameni care produc zilnic viruși și de ce?

Pe vremea primului meu calculator, în 1996 (sunt așa bătrân, da), virușii se făceau pentru plăcerea de a vedea un program propagându-se pe ascuns. Scria pe ecran “Tis is OneHalf” și aia era tot. Acum virușii se fac în principal pentru a fura bani, ransomware-ul este în floare, se țintesc deja instituții bancare și se folosesc unelte dezvoltate de agenții de spionaj, unelte ce au ajuns la îndemâna diverșilor hackeri prin reverse engineering.

Costin Raiu, director of Global Research and Analysis Team, zice că în medie dintr-un cont PayPal se fură 15 dolari, de pe un card de credit 100 de dolari, apoi ne-a dat exemplu unei bănci din Bangladesh care a transferat 2 miliarde de dolari după ce un grup de hackeri (bănuit a fi de fapt statul nord-coreean) a reușit să le spargă sistemele. Transferul a fost în cele din urmă blocat (cineva din altă țară a observat că la beneficiar scrie Fundation, nu Foundation), deși câteva milioane n-au mai fost recuperate niciodată.

Un an mai târziu, alte bănci sunt lovite, apoi vin WannaCry și multe altele asemănătoare. Mi-a plăcut metoda folosită în alt caz la o bancă din Polonia: site-ul băncii centrale a fost spart, iar angajații unei bănci, când au intrat pe acel site cum probabil fac des, au fost hăcuiți printr-un exploit de Flash. În ce privește WannaCry, România a fost în top 20 țări afectate ca număr de sisteme.

Pe lângă ransomware (programele care-ți criptează calculatorul și îl blochează, șantajându-te de bani), cealaltă amenințare este constituită de furtul identității și al datelor personale, inclusiv prin spionaj prin webcam sau microfon. E o lume tot mai dubioasă, vă zic eu.

Culmea, pe noi în România ne ajută birocrația. Veți spune huo dosar cu șină și copie xerox, dar astea ajută. La americani, dacă ți-a furat cineva social security number-ul, face ce vrea în numele tău, că o face online sau nu există un act de identitate pe care să i-l ceară cineva suplimentar.

Anywayz, Kaspersky a lansat versiunea 2018 a programelor lor. Pe lângă un modul anti-virus foarte bun, variantele cu de toate includ și:

  • System Watcher – supraveghează mai atent procesele din Windows și, dacă unul încearcă să modifice fișiere sau să le cripteze, te anunță. Acesta e util pentru prevenirea amenințărilor noi, înainte de update-ul oficial de securitate, observându-le comportamentul dubios.
  • Privacy: te anunță că o aplicație folosește microfonul sau webcam-ul.
  • Secure Connection: face un VPN automat, fiind gândit pentru telefoane ce se conectează pe wifi-uri publice. Nu știi niciodată cine inspectează pachetele ce trec prin ele. Aici e mai complex, oferă 200 MB/sesiune, contra-cost mai scump, trebuie cercetat.
  • Safe Money: modul pentru securizarea tranzacțiilor online.
  • Safe Kids: modul pentru securizarea copiilor, în sensul că le supraveghează comportamentul online și, în caz că instalați pe telefonul lor, vă spune și unde sunt și când ies din zone predefinite.
  • Password Manager, Backup

Sunt sigur că-i bun, Kaspersky a adunat peste 55 de premii 1 în diverse teste de-a lungul timpului. Versiunea 2018 încă n-am văzut-o în magazine, dar probabil e pe site-ul oficial. Kaspersky va lansa curând și o versiune free.

Am primit cadou și o licență de Kaspersky Total Security multi-device, dar mie-mi place să mă dau commando pe Internet, așa că o dau la concurs. Lăsați un comentariu mai jos dacă o vreți. Nu trebuie să inventați o poveste lacrimogenă pentru asta, ci doar să ziceți un scurt partikip sau, dacă vreți să aduceți cu adevărat plus-valoare, poate o recomandare de NSFW-ul zilei. E apreciat, dar nu obligatoriu. Condiție: minim 10 comentarii aprobate pe blog, că vreau să-o dau unui cititor.

Uitați și un clip amuzant făcut de ei la 20 de ani de companie:

Vremurile moderne: avem antiviruși pentru virușii digitali, dar în vaccinurile clasice nu mai credem

    73 comentarii

  1. Si, la prezentare, v-a povestit ceva vreun analista din asta global de research cum sta relatia dintre FSB si Kasperky? Cand se zvoneste prin medii credibile ca rusii si-au bagat coada in alegerile americane la nivel de cybersecurity, parca nu-mi vine sa instalez pe calculator un soft posibil facut de un kaghebist.
    Acest comentariu nu participa, desigur, la concurs.

      (Citează)

  2. partikip

      (Citează)

  3. Eu nu mai folosesc antivirus de mult timp, ma enerveaza ca e greu sa gasesti unul care sa fie intr-un echilibru bun intre functionalitate si securitate. Unii te sacaie pentru amarat de ping de pe retea, altii consuma multe resurse si il vezi cum iti ingreuneaza mult calculatorul. Ransomware-urile insa ma sperie teribil si cred ca voi instala pana la urma si un antivirus.

      (Citează)

    • Same here. De cand nu mai folosesc antivirus calculatorul se misca mai bine. Toate programele astea care ruleaza in bg consuma resurse.
      Atat timp cat nu intri pe tot felul de site-uri dubioase si nu deschizi atasamente suspecte primite pe mail, esti ok.
      Pentru confortul psihic, o data pe luna, dau un scan cu Malwarebytes Anti-Malware si adwcleane. In rest, Windows Defender actualizat la zi, si aia e.
      E normal ca astia sa bage lumea in panica, scopul lor este sa vanda. Probabil ca multi virusi lansati prin online au fost creati chiar de ei. La fel ii banuiesc si pe aia din industria farmaceutica sau producatorii de armament. Fiecare cu strategia/propaganda sa.

        (Citează)

  4. Eu vreau licența

      (Citează)

  5. Kasperky m-a salvat acum cativa ani cand in complexul studentesc se inchiriau CD uri cu 10 000 lei, o licenta paid nu strica niciodata !! partikip

      (Citează)

  6. Ce inseamna sa te dai ‘commando’? De partikip stiu de unde vine.

    Sunt interesat de kaspersky pentru ca nu mai am AVX. Il voi folosi dupa ce imi iau alt laptop candva luna asta, pt ca actualul a crapat.

      (Citează)

  7. Particip

      (Citează)

  8.   (Citează)

  9. Trebuie sa reinstalez sistemul…asa ca o licenta de antivirus nu mi-ar strica :)

      (Citează)

  10. Mai foloseste cineva program antivirus acasa in ziua de azi?

      (Citează)

    • Sper că aproape toată lumea, că avem mult mai multe de pierdut acum decât în urmă cu 5-10 ani.

        (Citează)

    • Îți urez să aibă contact al tău PC/laptop cu PolitiaRomana (theVirus) cât mai curând . Apoi sper sa mai postezi pe aici legat de.. “fără protecție”.

        (Citează)

  11. Andrei STANCIU

    20/09/2017 la 2:23 PM

    Bitdefender îmbătrânește pe calculator, e timpul de o schimbare

      (Citează)

  12. Dragoş-Mihai Vaipan

    20/09/2017 la 2:28 PM

    partikip

      (Citează)

  13. Mi-a expirat alaltaieri licenta pentru un alt produs antivirus si mi-am instalat varianta gratis de Kaspersky. So far, so good.

      (Citează)

  14. Kudos!

      (Citează)

  15. Particip

      (Citează)

  16. Partikip

      (Citează)

  17. format c:

      (Citează)

  18. Vreau sa ma dau pe net fara grija ca ma pot “infecta” cu ceva.

      (Citează)

  19. Eu o vreau pt pc-ul alor mei, ca instaleaza o gramada de rahaturi aiurea pe acolo.

      (Citează)

  20. E bun si un antivirus cu licenta asa ca “partikip” si amin !

      (Citează)

  21. Eu nu-s interesat pentru ca am un AV si isi face treaba. Asteptam sa vad cat dureaza pana face vreunu din cititorii tai legatura cu FSB-KGB-etc. Primii doi destepti au fost cei mai rapizi. Totul se bazeaza pe “fears” , “supositions” si pe boicotarea unui produs doar pentru ca este rusesc. Sper sa nu fie si Bitdefender vreodata in situatia asta. Expertii NSA/CIA care au creeat Stuxnet nu pot gasi dovezi clare si atunci se arunca cu gunoi intr-un produs al carui proprietar s-a oferit sa furnizeze codul sursa pentru a evita pierderile financiare rezultate din aceste zvonuri.
    Nu ma plateste Putin si nu-s angajat la Kaspersky.

      (Citează)

  22. Particip și eu :D

      (Citează)

  23. I’m in

      (Citează)

  24. Alex Sendroni

    20/09/2017 la 3:14 PM

    Ar fi interesant cat de mult a evoluat Kaspersky de ultima oara cand l-am folosit (acum vre-o 7-8 ani) legat de resursele care le foloseste.

      (Citează)

  25. Daca ma extragi pe mine da-i-l celui care va avea comentariul 37.

      (Citează)

  26. kudos!

      (Citează)

  27. Bring it on :D

      (Citează)

  28. partikip

      (Citează)

  29.   (Citează)

  30. partikip, man

      (Citează)

  31. eu cred ca deja ai fost virusat si incerci sa virusezi si pe altii. :))))
    de ce?
    pai nu te pune nimeni sa tii date personale stocate in nori (se mai risipesc, nu-i asa). pana acum ceva timp ai spus ca nu am ajuns la nivelul americanilor (si aici ma refer la birocratie), acum, dintr-o data nu iti mai place sistemul lor?

    oricum ar fi treaba, cu bancile, este in regula: cardul\contul este propietatea bancii si ei trebuie sa raspunda pentru orice abuz. scrie clar pe card\cont ca este o proprietatea a bancii si trebuie sa isi protejeze conturile (ale lor, ca ale mele sunt in posesiunea lor).
    de ex daca imi fura astia bani dupa card\cont eu nu sunt de vina. banca este vinovata pentru ca banii mei sunt in posesiunea bancii

      (Citează)

    • Vezi că faci o confuzie. Dacă banii sunt furați din bancă, e problema lor.

      Dacă tu faci o plată undeva și un malware tip man in the middle îi redirecționează, e problema ta că ai făcut plata unde nu trebuie. E problema ta și dacă iți află alții parola de la banking și-ți iau banii de acolo.

      Dacă la hotel lași fereastra larg deschisă, intră hoțul și-ți fură tot ce-ai lăsat în cameră, nu-i vina și nici responsabilitatea hotelului.

        (Citează)

  32. Mă bag și eu, chiar mi-ar prinde bine.

      (Citează)

  33. N-am mai folosit de ceva vreme Kaspersky, dar erau buni.
    Particip si eu :)

      (Citează)

  34. Particip.

      (Citează)

  35. Folosesc Kaspersky antivirus de aproape 15 ani. Nu am avut probleme niciodata! Pana la proba contrarie voi continua sa il folosesc.
    Nu particip :)

      (Citează)

  36. De 2 ori m-am virusat cu tot cu Kaspersky instalat pe vremea XP-ului. Gresala mea ca aveam windowsul cu updatele oprite. Pe vremea aia doar in baza semnaturilor de virusi se facea detectia. Eu is mai masochist, o vreau (licenta), poate a mai progresat in domeniu Kaspersky cu detectia intelegenta si alea alea.

      (Citează)

  37. Foloseam Kaspersky pe vremuri, chiar ma intrebam cum mai arata produsele lor. I’m in.

      (Citează)

  38. partikip

      (Citează)

  39. Am un Eset. 8 e groaznic! Nu am avut probleme până în prezent dar resursele solicitate sunt extreme.
    Kaspersky am avut, dar nu am mai reînnoit licența odată cu achiziționatea Esetului. M-aș întoarce la un K, având în vedere performanța vs resurse consumate.

      (Citează)

  40. Particip.

      (Citează)

  41. Partykeep.

      (Citează)

  42. partikip, stima !

      (Citează)

  43. partikip! want it !

      (Citează)

  44. Partikip

      (Citează)

  45. partikip

      (Citează)

  46. OK, am făcut extragerea după ce-am scos toate comentariile ce nu respectau condiția sau nu erau pentru concurs. A câștigat Petre.

    Am reactivat comentariile eliminate. Mulțumesc tuturor pentru participare.

      (Citează)

  47. Vai! Dar cum ai putut sa treci de partea propagandei rusesti vere? Pai e frumos asa ceva ? :D

      (Citează)

  48. sunt si eu interesat de antivirusul care a bagat America in sperieti

      (Citează)

  49. Kasperski era bun pentru partea de firewall customizabil cel putin Total Security.. tin minte ca versiunea Workstation (2010 cred) a fost cea mai reusita incercata vreodata..
    apoi toate s-au simplificat.. firewallurile s-au simplificat.. chiar scos..

    2018 nu cred ca aduce nimic nou din cauza NSA..lor si la Windoz10 nu le plac protectiile suplimentare..

      (Citează)

  50. Sau punem Ubuntu şi uităm şi de viruşi şi de antiviruşi.

      (Citează)

  51. Se pare ca am castigat licenta pentru Kaspersky 2018
    MULTUMESC !

      (Citează)

  52. nwradu:
    Vezi că faci o confuzie. Dacă banii sunt furați din bancă, e problema lor.

    Dacă tu faci o plată undeva și un malware tip man in the middle îi redirecționează, e problema ta că ai făcut plata unde nu trebuie. E problema ta și dacă iți află alții parola de la banking și-ți iau banii de acolo.

    Dacă la hotel lași fereastra larg deschisă, intră hoțul și-ți fură tot ce-ai lăsat în cameră, nu-i vina și nici responsabilitatea hotelului.

    legal, atat timp cat banca isi asuma rapunderea pe cont\card nu cred ca este treaba mea. este treaba lor si putin imi pasa. in justitie aceste treburi despre care vorbim sunt relevante. atat timp cat contul este al lor (bancii) inseamna ca i-am autorizat sa foloseasca resursele mele pentru ei (banci). ca fura de la ei date confidentiale putin imi pasa. sarcina este a bancii.
    de ex: banca oamenilor intreprinzatori mi-a returnat 200 lei din cauza lor. ideea este ca cei 200 lei era intinsa pe “n” tranzactii pe o perioada de 6 luni, platind la automatele autorizate de catre ei. cum comentezi asta? sunati, rasunati, etc. banii au intrat pana la urma in cont. de aici si ideea ca cash-ul trebuie sa stea la cel care munceste, nu in sisteme care pot gresi intentionat sau neintentionat.

    treaba cu hotelul???? :)))))
    cred ca te-ai grabit. atunci cand platesc cazarea platesc si paza. intra in bilet, doar daca, cumva, nu este mentionata separat.

      (Citează)

  53. De fapt scria: “This is OneHalf” iar sub un numar de telefon din Cehia sau Slovacia. Teoretic pentru recuperarea datelor.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus