un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce zic review-urile altora despre telefonul Essential

20 Sep 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

Essential, telefonul făcut de compania lui Andy Rubin, cândva fondator Android, a fost lansat în străinătate. Telefonul arată bine și vine cu câteva avantaje:

  • ecran ce ocupă aproape întreaga parte frontală, ca la Xiaomi Mi Mix
  • două camere foto, monocrom plus color, ca la Huawei P10
  • carcasă din titaniu și material ceramic, foarte rezistentă
  • Android fără nici o modificare
  • un sistem simplu de accesorii, cu pini de conectare pe carcasă

plus un hardware de top, bazat pe Snapdragon 835 cu 4 GB memorie RAM și o baterie de 3000 mAh. Partea rea? Nu are jack audio.

Asta pe hârtie. Ce zic însă review-urile, acum că telefonul a și fost vândut primilor clienți? Am făcut un conspect.

The Verge îl numește un artifact pentru viitor, apreciind ecranul mare cât partea frontală (este decupat în jurul camerei frontale, atât de mare este), design-ul general, Android-ul curat și autonomia lungă, dar camera foto se dovedește dezamăgitoare, mediocră.

Wired apreciază aspectul, ecranul și autonomia bateriei, dar remarcă și faptul că telefonul reține amprentele pe carcasă și este foarte alunecos. Camera foto este din nou elementul slab, remarcând-se absența modurilor mai complexe de fotografiere (are doar Auto, iar un mod HDR a fost introdus acum, printr-un update), de exemplu absența unui mod burst din care să alegi apoi fotografia cea mai bună. Default, telefonul folosește timpi mari de expunere și fotografiile în lumină slabă sunt zgomotoase și neatrăgătoare.

TechRadar apreciază design-ul și performanța, dar nu și carcasa ce atrage amprentele. Având în vedere că accesorii 3rd party încă nu există și sunt mici șanse să fie dezvoltate de cineva, întreg sistemul este considerat inutil, iar lipsa unui handsfree inclus în pachet (și lipsa unui jack audio) îi fac să declare telefonul destul de costisitor.

Android Central spune că telefonul Essential este la un pas (mare) de flagship-urile cu care concurează în piață. Android-ul curat este prea golaș, telefonul fiind lipsit chiar și de micile programe sau tuning-uri ce îmbunătățesc experiența cumpărătorului, cum poți găsi totuși pe Pixel. Lipsa rezistenței la apă și lipsa unui jack audio îi fac să declare că lipsesc feature-uri “esențiale” pentru un telefon de 700 de dolari. Camera foto rămâne un punct slab, inclusiv cu noul mod HDR. Pe total, concluzionează că unui telefon prea golaș îi este greu să reușească în mediul competitiv de astăzi.

The Next Web o spune și mai direct: “un telefon superb ce pare incomplet”. Problema este tot la camera foto, care pur și simplu nu este de nivelul unui flagship. Cei de la TNW vorbesc și despre cum Android-ul lipsit de orice feature-uri speciale, adaptate acestui telefon, nu este cea mai bună idee.

PC Mag îl numește “a good first try”, un telefon cu aspect plăcut, foarte performant, dar cu o cameră mid-range.

Business Insider îl numește “cel mai frumos telefon din piață” și apreciază performanța sa, dar punctează negativ camera foto și lipsa jack-ului audio.

Cnet remarcă lipsa stabilizării optice și modul HDR lent în focalizare și procesare.

În concluzie, arată bine și este performant, dar camera foto lentă și mediocră îl scoate total din ecuație pentru mine, că eu mă bazez foarte mult pe această funcție și fac peste 1.200 de fotografii pe lună. Lipsa unui port audio este la fel de gravă, zic eu, pentru cei ce-au investit în niște căști mai bune pe cablu. Telefonul include un adaptor, dar e genul de lucru pe care-l uiți des acasă.

Personal cred că prețul mare și astfel de probleme îl vor împiedica să se vândă într-un număr suficient de mare pentru a schimba piața, pentru a deveni un nume cunoscut. Nu concurează doar cu telefoanele de top și mașinăriile lor de marketing, ci și cu aproape-flagship-urile producătorilor de tipul Xiaomi și OnePlus care pot veni cu prețuri mai bune.

În România nu este înca la vânzare și, dacă ar fi, ar veni pe un canal gri, fără suport oficial și service local, așa că momentan nu are motive să fie pe radarul cuiva.

    18 comentarii

  1. În România nici Pixel nu vine pe vreun canal oficial (sau Nexus). Sunt aduse de două firme, ăia din Maramureș și încă unii, ce-l aduc din China, cu încărcătorul pentru piața de acolo.

      (Citează)

  2. Camera va fi rezolvata din soft. Asa cum se intampla la majoritatea telefoanelor.

      (Citează)

    • Da, dar parcă nu aș cheltui 700 de euro, în speranța că fabricantul o să îl mai ia la pilă.

        (Citează)

    • Din soft se rezolva chestii minore. cand absolut toate site-urile de review-uri zic ca camera nu e buna, nu se mai rezolva din soft. Pacat.

        (Citează)

    • Au scos un update și mulți au zis că s-a îmbunătățit situația, dar probabil că senzorul sau lentila nu-i de calitatea sugerată de restul telefonului.

        (Citează)

    • Da, se rezolvă din soft la următorul update major care nu mai vine

        (Citează)

  3. nu avem loc de jack, da bagam niste pini propietari si complet inutili ca un experiment.

    #baddesign.

      (Citează)

  4. Culmea, nici daca e android curat nu e bine…e “prea golas”, ca prea la tara … :)

      (Citează)

    • Nu te uita la mine, eu am fost mereu de această opinie. Plus că uite, au Android pur și au anunțat că 8.0 Oreo va fi disponibil abia peste câteva luni, deși n-au altceva decât să integreze driverele lor în firmware.

      Eu zic că mici artificii pot fi foarte utile. O configurare de butoane Android, un blue light filter, un always-on screen, un program de tracking pași, un screenshot lung etc.

        (Citează)

    • culmea ca eu nu m-as vedea folosind un android cu bloatware, am avut nexus 4 nexus 5 si acum nexus 5x.

      toate artificiile de care zici vin automat si cu alte artificii inutile ce dupa vreo 5-6 luni incep sa iti ingreunez

      nwradu:
      La cât costă Essential-ul, s-ar putea nici să nu-l aducă nimeni. Poate așa, 5 bucăți.

      eftimie:
      În România nici Pixel nu vine pe vreun canal oficial (sau Nexus). Sunt aduse de două firme, ăia din Maramureș și încă unii, ce-l aduc din China, cu încărcătorul pentru piața de acolo.

      nu o veni prin vreun canal oficial, dar nexusu meu 5x luat de la pcgarage a fost in serviceu LG Romania cand a avut arhicunoscuta problema de bootloop, asa ca mie imi convine cat timp nu ma trimit pe la serviceuri dubioase.

        (Citează)

    • Cu 5x parcă era o situație specială, nu mai știu exact.

        (Citează)

  5. nu aș cumpăra telefon nelansat oficial în țară și fără rețea serioasă de service. poate nu am eu ghinion să pățească ceva dar dacă….

      (Citează)

  6. Cu camera: din cat am inteles problema e aproape exclusiv de soft.
    Dupa ce instalat pe el aplicatia de camera de pe Pixel (versiunea aceea sparta de un rus, care acum face senzatie pe XDA) au obtinut rezultate foarte bune.

    XDA: there’s an Easy Fix for the Essential Phone’s Camera Quality – Google’s Camera App

    E absolut cretin cum de au reusit sa il lansese cu o aplicatie asa proasta, dar se va rezolva.

      (Citează)

    • tare, imi era greu sa cred ca ar pune o camera de 2 lei comparand cu configuratia de top a celorlalte componente.

        (Citează)

  7. eftimie:
    În România nici Pixel nu vine pe vreun canal oficial (sau Nexus). Sunt aduse de două firme, ăia din Maramureș și încă unii, ce-l aduc din China, cu încărcătorul pentru piața de acolo.

    nu vine el pe canal oficial dar nexusu meu 5x luat de la pcgarage a fost in service la LG romania pentru arhicunoscuta problema de bootloop asa ca pe mine nu ma deranjeaza.

    (app Radu, te rog sa stergi celalalt comentariu ca se pare ca m-am incurcat in citeaza si raspunde :)))

      (Citează)

  8. nwradu:
    Dar acum ce telefon ai?

    :))) nokia 930. Dar il am de cand era pe val.
    Urmează un s7 edge, p10 sau nokia 8. Cred ca p10

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus