un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Articolul tradițional despre Game of Thrones: cum a fost, ce cred că ne așteaptă

4 Sep 2017  ·

GÂNDURI  ·

22 comentarii

Acesta este tradiționalul articol despre Game of Thrones, scris la final de sezon nou pentru fanii cărților și ai serialului. E cu spoilere mai jos, desigur.

Am așteptat sezonul 7 cu mare interes pentru că era primul în care nu știam ce se va întâmpla. Mi-a plăcut la nivel de concept, dar m-a dezamăgit la execuție.

De ce zic că nu știam ce se va întâmpla? Pentru că sezonul 5, ca și volumul 5, s-a terminat cu Jon Snow înjunghiat. Bănuiam cu toții cam ce se va întâmpla în următoarele momente: Jon Snow va fi înviat probabil de Melisandre, Daenerys îi va convinge pe călăreți să treacă de partea ei și va traversa marea. Și asta s-a și întâmplat. Probabil singura fază cu adevărat neașteptată din sezonul 6 a venit la final: într-o mare explozie cauzată de terorism domestic, Cersei își elimină dușmanii și devine regină.

Așa că sezonul 7 era anyone’s guess, cum s-ar zice. Ne-a arătat mult mai bine în ce direcție se duce serialul: Jon Snow s-a întâlnit cu Daenerys și oamenii zăpezii au arătat că nu se tem deloc de dragoni. Se prefigurează cumva finalul serialului (ultimul sezon, la anul, va avea doar 6 episoade de câte aproximativ o oră): armatele unite și dragonii se vor ocupa de zombie, iar pe fondul diverselor trădări și încercări de a rămâne la putere, Cersei și-o va lua.

Mi-a plăcut și un amănunt la care nu mă așteptam: faptul că părinții lui Jon Snow fuseseră temporar căsătoriți, ceea ce-l face moștenitorul de drept al casei Targaryen în locul lui Daenerys.

Singura întrebare este cine va mai muri dintre personajele principale și cum se vor așeza lucrurile. Va supraviețui Jaime? Va prelua Jon Snow tronul tuturor regatelor? Îl va împărți cu Daenerys? Vor alege producătorii să confirme o relație de durată între el și mătușa sa sau se vor feri de acest lucru, separându-le cumva destinele? Va muri Jon Snow? Dar Tyrion?

Practic mai rămâne de văzut doar concluzia serialului.

Am zis a serialului. A cărților este încă deschisă, George Martin declarând că le va duce într-o altă direcție. Nu mă aștept la o direcție foarte diferită pentru Jon Snow și Daenerys Targaryen, dar diverse personaje ar putea avea alte destine. Să nu uităm că, în cărți, Catelyn Stark trăiește ca zombie, a fost introdus un alt Targaryen ce vrea tronul șamd.

Îmi fac griji în legătură cu capacitatea lui Martin de a mai termina această serie de cărți. Volumul 5 a apărut în 2011, iar de atunci lucrează la volumul 6, pe care speră să-l publice în 2018 sau 2019. Martin avansează lent personajele sale, mutându-le foarte încet pe marea tablă de șah pe care a creat-o. De exemplu, dintre capitolele făcute publice din viitorul volum 6, este unul în care doar se prezintă drumul Aryanei Dorne către noul moștenitor Targaryen și gândurile acesteia despre viitoarea lor convorbire; un capitol întreg doar cu drumul spre acesta!

Gândiți-vă la ce trebuie să se întâmple cu Jon Snow. Acesta trebuie să învie, să recâștige titlul de comandant, să facă pace cu nordicii, să cucerească într-un fel sau altul Winterfel-ul și să-i elimine pe Boltoni, să unească în jurul său toată puterea din acea zonă, să dialogheze cu Daenerys, dragon glass, adevărata sa origine, alianță cu ceilalți, sex. Toate acestea în volumul 6 și ceva din 7, care Martin spune că va fi ultimul? În condițiile în care Snow e doar un personaj din multele ce au nevoie de capitole dedicate? Mă îndoiesc, ar fi nevoie de 20 de capitole doar cu acest personaj.

Eu zic că Martin s-a băgat într-o situație atât de complexă încât îi vor fi necesare vreo 3-4 volume noi ca să o rezolve. Pur și simplu a creat prea multe regate, personaje și situații pentru doar două volume viitoare.

De ce nu mi-a plăcut execuția sezonului 7 al serialului? Pentru că a fost grăbit. Parcă realizatorii au spus “ok, hai să-l terminăm mai repede, că am pierdut destui ani cu serialul acesta” și totul a curs pe fast-forward. Ideea “hai să capturăm un zombie de gheață” pare ridicolă într-o lume ce ne-a obișnuit cu idei serioase, realiste. Faptul că totul se rezolvă într-un sigur episod cu Gendry alergând cât îl țin picioarele pentru a aduce dragonii în ajutorul lor, plus felul absolut ridicol în care Jon Snow cade sub gheață și este salvat de un personaj apărut ca din neant… Episodul acela, deși spectaculos, a fost cel mai slab probabil din întregul serial, făcut parcă pentru Hercule și Xena, nu GoT.

La fel de grăbit, dar și neverosimil și parcă inventat pentru a umple cu ceva minutele serialului, este întregul plot cu Sansa și Arya și Littlefinger. Introduceți-l aici pe Brandon Stark atotștiutor și un dragon care scuipă… gheață(?) și lucrurile au sărit din extrema “credeam că este un film pentru oameni maturi și inteligenți” în “zici că-i joc video”. Adăugați un Euron Greyjoy făcut parcă pentru amuzament și o eliminare a oricăror discuții ceva mai filosofice între personaje, care altădată făceau deliciul serialului, și veți înțelege de ce zic că au scăzut nivelul calitativ general pentru a se concentra pe acțiune și mișcarea personajelor spre destinațiile lor finale.

Probabil că la fel va fi și sezonul 7. În doar 6 episoade, cei de gheață și Cersei trebuie înfrânți, cei răi trebuie să moară, cei buni să supraviețuiască. Va fi tot pe fast-forward. Cine vrea povestea pe îndelete probabil că are de așteptat 10 ani pentru cele două cărți finale, iar dacă Martin decide că trebuie să scrie mai multe volume, poate chiar 20 de ani. Având în vedere vârsta lui Martin, poate că nu.

    22 comentarii

  1. Exact si opinia mea, privind serialul. Cateva personaje si situatii artificiale au scazut din credibilitatea lui.

      (Citează)

  2. 2 ore se preconizeaza pe episod. de aia e posibil sa fie amanat pana in 2019.

    cat despre dragon as zice ca e mort si din flacara lipseste ingredientul generat de stomacul “viu”, ramanand doar cu focul magic care e albastru.

    oh well.

      (Citează)

    • Așa mult? Eu speram că au filmat de acum o mare parte din sezonul 8, ca să nu o amâne foarte mult și să poată trece și actorii la altceva.

        (Citează)

  3. Daca incepe razboiul al mare in Coreea, adio si carti si sezoane noi din serial.

      (Citează)

  4. *Cersei

      (Citează)

  5. toate minusurile pe care le-ai listat pentru mine sunt motive pentru care seria 7 mi-a placut mai mult decat 3, 4, 5 si 6 la un loc :))

    mie mi-au placut primele 2, apoi incepand cu seria 3 m-am uitat cu multa greutate la acest serial, am si abandonat de cateva ori dar pana la urma le-am vazut ca se uita sotia.

    toate seriile incepand cu 3 mi s-au parut o peltea lungita si ras-lungita si deci plictisitoare. asa ca m-am bucurat ca in 7 a fost ceva actiune, desi sunt de acord ca s-au intamplat lucruri aberante gen ideea “hai sa rapim noi un zombie” iar finalul de telenovela turceasca de Kanal D (erau frati sau ce or fi) mi s-a parut maximum de penibil.

    bine ca mai e doar o singura serie.

      (Citează)

    • Nepot și mătușă. Tatăl lui Jon Snow era fratele mult mai mare al lui Daenerys, mort de mult, iar mumă i-a fost sora lui Ned Stark.

      Nu-i rău cu acțiune, dar a părut pe fast-forward. Ce-i drept, cred că scenariștii s-au săturat după 7 ani de muncă doar la serial și filmări în toată lumea, iar actorii vor să facă și alte filme până nu dă pensia peste ei.

        (Citează)

  6. Dude, cei rai vor castiga si regele zombie va urca pe tronul de fier, iar restul vor fi decapitati.

    Voi inca nu v-ati invatat cu GRR Martin ca taie capul personajelor care va plac?

      (Citează)

    • În acest moment, nu mi-ar părea rău nici dacă acesta va fi finalul. Ce-i drept, însă, toți ceilalți au luptat din greu pentru a ajunge pe tron, pe când regele zombie a folosit magie și atât.

        (Citează)

  7. Cata pasiune demna de o cauza mai buna ! Oare la anul intra in tematica de BAC? :)

      (Citează)

    • Glumă, glumă, dar mult mai mulți tineri ar prinde gustul cititului de diverse cărți sau romane dacă în școală li s-ar recomanda GoT, Harry Potter, Lord of the Rings, Wheel of Time în loc de Crai de curte veche sau Moromeții. Sau na, măcar Toate pânzele sus și Cireșarii.

      Pe astea grele/clasice le poți aborda ulterior, când creierul e mai potrivit pentru a asimila informații despre societatea altor vremuri, drama țăranului, istorie șamd.

        (Citează)

    • De acord, se bate apa in piua cu literatura romana veche iar universala zero.
      Ce sa inteleaga un copil de la oras despre “pasiunea pentru pamant” a lui Ion de acum 100 de ani cand el n-a fost la tara niciodata.
      Totusi nu stiu daca generatia asta va ma citi, un roman iti ia prea mult timp, ei au alte atractii asa ca mai bine vad filmul (ecranizarea romanului). As zice ca e o forma mai avansata (multimedia) de transmitere a informatiei, decat clasicul tipar.

        (Citează)

    • Eu cred că se citește tot mai mult și la noi, că vânzările de cărți merg binișor. Mă rog, aici e discutabil, că se vând multe tâmpenii de dezvoltare personală, Arsenia Boca, fluturi șamd.

      Din păcate, s-ar citi mai mult și cărți mai bune dacă s-ar folosi cărți mai bune pentru a atrage copiii în citit.

      Aia cu pasiunea pentru pământ e bună și ea, dar mai târziu în viață, când poate vrei să afli mai multe despre acele vremuri, despre societatea din perioada lui Ion șamd. Adică n-aș desconsidera-o, dar oamenii trebuie atrași cu miere, nu cu limbă de porc cu măsline.

        (Citează)

  8. “Ideea […] pare ridicolă într-o lume ce ne-a obișnuit cu idei serioase, realiste”. O, da, numa’ idei serioase in serialul asta. Dragonii aia sunt pe benzina sau disel?

      (Citează)

    • Dar regatele alea chiar există sau sunt și ele o închipuire?

      Iei niște idei și contează dacă le tratezi cu o oarecare seriozitate sau ca-n Xena. Martin n-a vândut multe cărți pentru că a scris despre dragoni, că povești cu dragoni mai sunt încă vreo 3 milioane.

        (Citează)

  9. Mi-am luat-o grav de la o colegă de birou când am exprimat o opinie foarte similară cu a ta cu privire la execuția ultimul sezon. :))

      (Citează)

  10. Eu am vazut Urzeala la foc continuu,dupa ce mi-am pus HBOGO,acum 2 luni,nu vazusem la timpul lor si de aceea le am proaspete in minte.Vag in sez.6 si clar in 7 mi s-a parut ca au luat-o in jos.

      (Citează)

    • Au luat-o in jos si pentru ca in ultimul timp exista cateva personaje principale care nu au murit asa de usor, pentru ca sunt vitale pentru actiune: Jon, Daenerys, Tyrion, Cersei (desi nici ea nu o sa o mai duca mult timp). Pana acum se mai schimbau personajele, mureau si urmasii lor preluau lupta, etc. Acum stii ca daca vine cineva important intr-o batalie restul mor (iar daca moare si el, e readus la viata cumva).

      Plus ca mi s-a parut ca la un moment dat au luat-o mai moale cu actiunea, sa aiba timp sa apara cartile, dar s-au plictisit. Primele episoade din ultimul sezon incep greu, mult dialog inutil, nu prea destept, apare Ed Sheeran care canta in padure (who cares, ca dupa aceea nu mai apare), si apoi in doua episoade brusc se intampla totul.

      Pasul e mult mai rapid, nu exista gandire pe termen lung, toate pericolele sunt imediate si vizibile. E un alt tempo cu care nu au fost obisnuiti cei care urmaresc serialul. Si din pacate asa va fi si mai departe, pentru ca dupa cum spune bine Radu, nu mai sunt sanse sa termine cartile cum ar trebui. Cred ca nici nu vom putea pune mana pe ultima carte pe cand serialul e gata.

      Insa sunt 100% sigur ca vor aparea o gramada de spin-off-uri. Universul asta e o mina de aur pentru filme/seriale, cat de curand Superman/Batman/X-Men si restul o sa fie lasati in pace, lumea se cam satura de ei. Daca dintr-o amarata de carte – the hobbit – regizorul a scos 3 filme…

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus