blog demisec cu note fine de tehnologie

Urmăriți-mă pe Instagram și pe YouTube!

Să faci statui în București e ca și cum ai da un porc cu ruj

Clock icon

1 Aug 2017

Tag icon

GÂNDURI

Comments icon

27 comentarii

A revenit din nou în atenția publică suma exorbitantă pe care Primăria Municipiului București vrea să o cheltuie pe noi statui prin oraș, deși sunt atât de multe alte lucruri ce-ar putea fi făcute cu banii. Spun din nou în atenție pentru că aceeași discuție a mai fost purtată și în luna martie, fără mare efect. Între timp, doar au crescut enorm sumele.

De exemplu, în martie se spunea că pentru ansamblul monumental Marea Unire ce va fi amplasat în Piața Alba Iulia se vor cheltui 6,5 milioane de lei. Un articol recent spune că era vorba doar de suma bugetată în 2017; în realitate, monumentul va costa 51 de milioane de lei cu tot cu TVA, sumă ce va fi plătită sculptorului eșalonat în câțiva ani.

O mare parte din ce citiți mai jos este scris în martie și stă în draft de atunci, că îi trecuse momentul.

Sunt primul care să aplaude investiții în lucruri ce fac orașul mai frumos, că aici trăiesc și, când caut să mă relaxez, vreau să-mi fie încântat ochiul de lucruri frumoase. Vreau să văd flori, vreau să văd parcuri frumoase, clădiri aranjate, trotuare libere, marmură curată, festivaluri de toate felurile, femei îmbrăcate sumar și restul lucrurilor care te fac să te simți all warm and fuzzy când te plimbi prin oraș.

Statuile, în clasamentul acesta al frumosului, sunt nesemnificative. Aproape că nici nu le observi. Dacă mă întrebați pe mine, priorități ar fi mai degrabă:

 • rezolvarea problemelor de pe bulevardele Magheru și Calea Victoriei privind spațiile comerciale, cele două mari artere fiind acum aproape abandonate.
 • refacerea spațiilor verzi care sunt multe pe hârtie, dar în practică a rămas pământ sterp și praf mult.
 • ceva mai multă atenție la cum se execută lucrări de înfrumusețare. De exemplu, pavajul din centru este prost fixat, spart, chiar și lipsă, deși a fost pus în ultimii 2-3 ani.
 • reamenajarea bulevardului Unirii, zona cu fântâni dinspre Palatul Parlamentului, despre care vă spuneam că are mare potențial și pentru care, de altfel, există și un plan în acest sens.
 • un pod pietonal în Herăstrău, să nu mai moară lumea.

Acesta este spațiul verde din București:

Uitați-vă la statuile acestea de la ultimul etaj al unui cinematograf de pe Regina Elisabeta. Nu mai bine renovăm acea clădire?

Așa arată Piața Revolutiei, nu mai bine o spălăm și aranjăm?

Așa arată Universitatea, așa e mâzgălit și pe Magheru, iar pavajul de prin oraș parcă n-ar fi fost lipit cumva pe sol, că toate dalele se mișcă atunci când calci pe ele:

Așa arată o clădire veche la Piața Romană. Culori la întâmplare, fațada măcelărită de aer condiționat:

Când am fost în Barcelona, am stat pe o străduță oarecare, chiar nimic important sau vestit, dar blocurile arătau precum cele de mai jos, cu fațada perfectă, cu aceleași culori pentru grilaj, obloane, copertine și restul. E chiar dificil să vezi în Barcelona un bloc care să nu aibă toate balcoanele sau feroneria identică pentru toate apartamentele.

 

Primăria va cheltui, în schimb, 1,4 milioane de lei în acest an pe o statuie a Hortensiei Papadat Bengescu. Nu vreau să o jignesc pe celebra scriitoare, dar nu cred că valoarea întregii ei opere literare ajunge la valoarea acelei statui. PMB va mai cheltui bani pe statuia unui dac (anonim), monumentul Însingurare, monumentul Regenesis, statuia lui Rainier de Monaco, Avram Iancu și altele, dar cei mai mulți bani, 80 de milioane de lei, se vor duce către patru monumente legate de Marea Unire de la 1918.

Adică aproape 20 de milioane de euro, cât a costat noul pasaj subteran de la Piața Sudului. S-ar mai fi putut face încă un asemenea pasaj, de exemplu la Arcul de Triumf sau la Romană sau la Lujerului.

Mai țineți minte povestea marelui monument de la Casa Presei, acel Aripi sau cum se numește? L-ați mai văzut? L-ați mai sesizat cu ochiul, când ați trecut pe acolo? Probabil că nu. Eu chiar mă uitam, zilele trecute, că, deși înalt de 20 de metri, respectivul monument este dominat fără drept de apel de mult mai impunătoarea Casă a Presei din spatele său, iar culoarea sa cenușie îl disimulează bine acolo, de zici că-i un ninja al monumentelor.

Dacă v-au plăcut orașe precum Viena, Barcelona, Londra, Budapesta șamd, gândiți-vă un pic că probabil nu statuile de acolo au contribuit decisiv la impresie, ci curățenia generală, spațiul verde, străzile lungi cu clădiri impecabile, decorațiunile de pe ele, aspectul îngrijit al pavajului, al parcărilor, al mobilierului urban șamd.

Nici nu mai zic câte blocuri s-ar putea reabilita cu acei bani, câte școli, câte programe pentru bătrâni s-ar putea face, cât de mult s-ar putea moderniza infrastructura informatică sau spori numărul polițiștilor locali șamd. Am zis să ne axăm în principal pe ideea de înfrumusețare.

Vom avea, în schimb, 10 statui. În astfel de condiții, 10 statui sunt echivalentul a putting lipstick on a pig, cum e vorba din engleză. Tot un porc rămâne.


Monumentul Marii Uniri este este o semisferă de 35 de metri diametru la sol și 25 de metri înălțime și va fi amplasat în Piața Alba Iulia. Vă las pe voi să decideți cu ce seamănă.

Monumentul Regenesis este ceva dificil de descris, urmând a fi amplasat în Parcul Herăstrău. Monumentul Ferdinand Întregitorul este o statuie ecvestră, o puteți vedea în galeria foto de la acest articol. Statuia principelui Rainier de Monaco pare fix ce avea nevoie Bucureștiul.

  27 comentarii

 1. CatalinTanase

  01/08/2017 la 7:55 AM

  Pai bo$$, adevăratul motiv este sifonarea banilor. De aia se înghesuie să facă statuile astea. Marja de profit la o astfel de “combinație” e mult mai mare decât la construcția unui pasaj! Ca să nu mai zic că nici nu îi presează nimeni cu termenul de finalizare a lucrării ;)

    (Citează)

  • In plus, altfel discuti spaga (comisionul, parandaratul) cu o singura persoana (sau un grup foarte restrnas de persoane) – cum este autorul statuii, decat sa faci un comision cu o strada, locuita de sute sau mii de persoane.

     (Citează)

 2. Marile orase europene au statui de sute de ani, nu faci statui in secolul 21, mai ales cand tu nu ai parcuri destule, drumuri de biciclete, parcari.
  Sunt orase moderne arhitectonic care au investit mult in ultimii 30-50 de ani ( Rotterdam, Valencia) dar sa nu comparam mere padurete cu mango.
  Pana una alta, oare nu exista fonduri europene pt arta Fireasca?

    (Citează)

 3. 2193 Avenue Prince Rainier III
  Batiment B

    (Citează)

 4. exista o tona de statui “ciudate”, moderne, si in vest.

  monumentul marii uniri e ok. Bine, era si mai ok daca i se spunea Monumentul Energiei Atomice Controlate, dar e bine si-asa.

    (Citează)

 5. Seamanã cu un coi tuns periutã.

    (Citează)

 6. Mie îmi plac statuile astea moderne despre care nu-ți dai seama ce reprezintă și prin urmare te tot uiți la ele pe toate părțile. Inclusiv asta cu unirea.

  De ex chestia aia din fața Casei Presei care e pe locul fostei statui a lui Lenin, cred că se cheamă ceva cu “aripi” dar eu am ajuns la concluzia că reprezintă Coastele Dezosate ale lui Lenin :-)

    (Citează)

 7. Partea asta cu statuile e preferata pentru ca de aici se “castiga” mai usor bani. Altfel, dpmdv, prioritar pentru Bucuresti acum ca estetica este soseaua (covorul asfaltic) si marginea lui (trotuar + borduri aranjate, spatii verzi intre ele). Bucuresti sta cel mai prost la acest capitol (versus Sibiu sau Brasov de exemplu). Stiu ca poate pentru unii poate parea aiurea, dar asta e un reper pentru mine: un oras frumos si ingrijit se remarca in primul rand prin drumuri si trotuare impecabile.
  PS: stiti ca in Militari se asfalteaza strazile doar pe portiunile unde nu sunt masini? Acolo unde sunt masini parcate se asfalteaza pe langa ele. Am trait s-o vad si pe asta.

    (Citează)

 8. Strict din punct de vedere vizual, mie imi place monumentul cu aripi. Trecem peste costuri, interese, profit etc.

    (Citează)

  • Mie mi se pare greu de observat acolo, mai ales că-i tot cenușiu ca și împrejurimile. Dacă-l iei separat, merge, arată ok.

     (Citează)

  • Si mie-mi place. Plus ca are un rost acolo, in fata cladirii staliniste si unde era monumentul lui VI.

     (Citează)

  • Teo:
   Strict din punct de vedere vizual, mie imi place monumentul cu aripi. Trecem peste costuri, interese, profit etc.

   Monumentul “Aripi”, o sculptura de influenta socialista, se incadreaza in peisaj deoarece pastreaza ceva din linia monumentelor comuniste/staliniste. Astfel, monumentul “Airipi” si Casa Scanteii (mandria regimului comunist) se pun in valoare reciproc. Traiasca PCR! Traiasca clasa muncitoare!

     (Citează)

 9. Da, chiar ar trebui alte probleme rezolvate mai intai …insa daca tot se sifoneaza bani aiurea , macar sa fie ceva placut ochiului

  In piata universitatii ar putea fi construita o fantana de exemplu , un exemplu interesant din Nurenberg – http://www.atlasobscura.com/places/ehekarussell

    (Citează)

 10. Silvanus:
  Da, chiar ar trebui alte probleme rezolvate mai intai …insa daca tot se sifoneaza bani aiurea , macar sa fie ceva placut ochiului

  In piata universitatii ar putea ficonstruita o fantanade exemplu , un exemplu interesant din Nurenberg –http://www.atlasobscura.com/places/ehekarussell

  Exista deja o porcarie de tipul ala, abominatia din fata de la TNB.

    (Citează)

 11. Ce putea fi mai reprezentativ pentru Romania si pentru Marea Unire daca nu un monument in forma de cactus? Daca as spune ca aceasta sculptura e un kitsch ordinar mi-e ca-l jignesc pe creatorul pestelui de sticla pe care-l tinea bunica pe televizor. Macar pestele ala era simpatic prin comparatie cu hidosenia asta.

    (Citează)

 12. Soc si groaza!!!

  Primaria retrage finantarea pentru “Cactus”

  http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/monumentul-marea-unire-nu-va-mai-fi-finantat-770574

    (Citează)

 13. Prietene, tu compari Barcelona cu Bucuresti? :-)))) Era sa pic de pe scaun de ras cand am vazut pozele din Barcelona… Sincer… Aia nu mai stiu ce sa faca sa scape de turisti… :-))))

    (Citează)

  • Da, erau turiști pe o stradă lăturalnică din oraș și s-au gândit “băi, să renovăm blocurile”.

   Ce-a fost mai întâi, turistul sau locul bine aranjat?

     (Citează)

 14. Bo$$ dar ce facem nu trebuie sa aibă și Viorel Lis o statuie? Vanghelie nu? Se poate asa ceva?

    (Citează)

 15. Pentru Viorel Lis trebuie sa fie o placuta, ca strainii nu il cunosc.

  Si pe placuta sa scrie clar: “Nosferatu”.

    (Citează)

 16. De 20 de milioane de euro se pot cumpara inca 100 de autobuze clasice, pe motorina. Cu aer conditionat. La atatia bani cheltuiti, nu sunt oare obligati sa faca o dezbatere publica ?

    (Citează)

 17. Sunt curios cat din aceasta suma reprezinta costul efectiv al “operei de arta” si cati bani ajung la “artist”. Care indiscutabil cotizeaza mai departe. “Bunicuta are nevoie de pantofi noi”…

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite.

sus