un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

O expoziție Boeing și NASA a ajuns în Sun Plaza

5 Aug 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Boeing, marele gigant american al tehnologiei aeronautice și spațiale, a aniversat anul trecut 100 de ani de existență și a creat cu această ocazie și un fel de expoziție mobilă ce a ajuns acum și în centrul comercial Sun Plaza de la Piața Sudului. Iată ce-i de văzut acolo.

Sunt trei zone: la parter lângă scări, la etaj la intrarea în cinematograf și tot la etaj aproape de ieșirea pe terasa exterioară a complexului.

Expoziția cu siguranță va atrage copiii, deși eu zic că adulții, pasionații de aeronautică, o vor aprecia cel mai bine. Pentru copii, cel mai interesant este un joc ce folosește Kinect pentru a simula zborul. Se joacă în maxim 4, simulând un stol de păsări. Când am fost eu acolo, erau copii ce dădeau din mâini și se înclinau pentru a coordona mișcările. Am zis că-s prea în vârstă ca să încerc și eu.

via GIPHY

Un alt joc include un fel de simulator de zbor, cu tot cu manșă și avion de mișcat pe ecran. Altul este despre strâns reziduri de pe orbită, plus unul care explică modul în care zboară elicopterele, avioanele și alte aparate.

via GIPHY

Adulții vor aprecia cel mai mult… uh, multe lucruri. Este pe acolo un aparat care explică profilul aerodinamic al diverselor forme de obiecte zburătoare în regimuri subsonice, transsonice și hipersonice, arătând cum se formează turbulențele de-a lungul lor. Puteți vedea machete ale unor UAV-uri (ScanEagle și Raven) și ale unor microsateliți. Găsiți expusă și o bucată de material metalic microlatice, cel mai ușor material din lume, un “sandviș” de tuburi cu pereți de câțiva microni.

via GIPHY

Un alt stand arată cum se produce fibra de carbon, cea folosită în orice de la industria aerospațială și până la mașini de Formula 1. Există acolo și un aparat care ridică o greutate până la ce înălțime vrei tu și îi dă drumul peste o foaie de fibră ca carbon, demonstrând cât de rezistentă este.

Diverse display-ul informative completează expoziția. Mie îmi plac avioanele, dar aici am aflat că în 1799 inginerul britanic George Cayley a propus forma actuală a avioanelor, cu aripă fixă a cărei formă generează portanță; până atunci, oamenii de știință credeau că un avion trebuie să semene cu o pasăre și să dea din aripi. În 1852, francezii aveau deja dirijabile cu hidrogen și propulsie cu elice.

Dacă mergeți cu copiii acolo, nu uitați să le explicați ce văd. Textele sunt în engleză și spaniolă, expoziția fiind internațională. Rămâne în Sun Plaza până pe 8 octombrie, așa că aveți tot timpul să o vizitați.


    6 comentarii

  1. Cu “liftul” nu te-ai plimbat?

      (Citează)

  2. N-au gasit pe nimeni sa traduca textele? Si de ce naiba sunt si in spaniola?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus