blog demisec cu note fine de tehnologie

Câteva zile va fi program redus pe blog, sunt ușor plecat. Urmăriți-mă pe Instagram și pe YouTube!

Review Parrot Minikit Neo 2 HD, handsfree de pus la parasolarul mașinii

Clock icon

12 Jul 2017

Tag icon

AUTO, TEHNOLOGIE

Comments icon

18 comentarii

Eu am o cască bluetooth normală, dar n-am mai folosit-o de multă vreme. De cele mai multe ori, uit să o pun în ureche când mă așez la volan, că nu-mi stă asta în minte (și apoi mă sună cineva, așa că răcnesc în speakerul telefonului cât de tare pot); dacă-mi aduc aminte de cască, o găsesc descărcată în torpedoul mașinii și mereu amân să o încarc.

Așa că am descoperit cu ocazia acestui review o soluție mult mai simplă și plăcută: dispozitivul handsfree Parrot Minikit Neo 2 HD, care se agață la parasolar, include un microfon sensibil și un difuzor puternic, plus o grămadă de funcții avansate și un sistem inteligent de stand-by. Știți cum mașinile moderne oferă integrarea telefonului pentru convorbiri telefonice? Acest carkit Parrot oferă același lucru pentru restul mașinilor.

Specificații Parrot Minikit Neo 2 HD:

 • conectivitate Bluetooth 4.0, simultan cu 2 telefoane, poate fi sincronizat în total cu 10 telefoane
 • microfon și difuzor integrat, compatibilitate HD Voice
 • comenzi vocale pentru apelare, recunoaștere de nume din agenda telefonului, pronunță numele apelantului, pronunță nivelul bateriei
 • configurabil cu aplicația de Android și iOS
 • autonomie 10 ore convorbire, 6 luni stand-by, port microUSB pentru încărcare
 • accelerometru pentru stand-by inteligent (detectează mișcarea)
 • dimensiuni 95 x 54 x 45 cm, greutate 67 grame
 • garanție 2 ani

Preț: 349 de lei la Falcon Electronics (cam cât o amendă pentru vorbit la telefon fără handsfree, apropo). Există și o versiune mai ieftină, fără atâtea funcții, dar cu același concept la bază: Parrot Minikit+. Până la 31 august, folosiți codul nwradu20 la comandă pentru un discount de 20%. Îl găsiți și la Altex, dar fără reducere.

Falcon este un distribuitor de electronice auto (navigație, carkit, senzori parcare, sisteme audio, alarme auto, detectoare radar), dar și de produse DJI și Parrot, compania din urmă fiind mai cunoscută pentru dronele ei și alte gadgeturi precum acest kit auto (am testat anterior și un senzor de monitorizare a plantelor de ghiveci).

CUM ARATĂ, ACCESORII INCLUSE, INSTALARE

Parrot Minikit Neo 2 HD sosește într-o cutie ce include carkit-ul, un încărcător de brichetă cu ieșire USB și un cablu USB-microUSB destul de lung pentru încărcare.Modelul testat de mine avea bateria încărcată la 80% (și dispozitivul îți spune asta prin voce, apropo), deci e bun de utilizare direct din cutie. Faptul că se încarcă prin microUSB este un avantaj bun, probabil aveți deja un încărcător în mașină cu astfel de port.

Dispozitivul este gândit pentru a fi instalat la parasolarului de deasupra capului șoferului, având o clemă mare în acest sens. Bănuiesc că, dacă vreți să-l ascundeți în altă poarte, se poate atașa fără mari probleme și de ușa torpedoului sau de altă zonă a mașinii.


Partea inferioară, cea groasă, include difuzorul, probabil unul electromagnetic, și bateria. Pe partea frontală se află două butoane principale, roșu și verde, cu LED-uri de iluminare lângă ele, plus un comutator rotativ pentru volum și alte funcții (poți trimite coduri DTMF din el, în timpul convorbirii). Microfonul se află deasupra acelei rotițe.

Pe lateral are un mic buton tip slider ( cu care dispozitivul poate fi pornit și oprit. O altă poziție îl face să recite nivelul bateriei, adică spune ceva de genul “battery level 80 percent”.

Instalarea este simplă. Carkit-ul se conectează la telefon prin Bluetooth, ca orice alt dispozitiv de acest tip, apoi se agață de parasolar cu clema sa și asta e tot.

UTILIZARE ȘI FUNCȚII INCLUSE

Înainte de a vă prezenta funcțiile incluse de Parrot în acest model, să vă spun cum își face treaba de bază: foarte bine. Microfonul este suficient de sensibil pentru a purta o conversație vorbind normal, fără să fie nevoie să ridici vocea în mașină pentru ca cealaltă persoană să te audă. Până acum, în vreo două săptămâni de utilizare, nu s-a plâns nimeni că nu m-ar auzi clar și bine.

Difuzorul este, de asemenea, adecvat pentru funcția sa. Nu-i făcut pentru muzică (deși o poate reda), dar vocea interlocutorului se aude clar, fără probleme.

Altfel spus, pentru apeluri telefonice este foarte bun. Este atât de simplu de utilizat încât, de câteva ori în zile când n-am mers nicăieri cu mașina, l-am luat în casă și l-am folosit pe birou ca sistem hands-free, ca să nu țin telefonul la ureche atunci când mă sună cineva. Merge și așa.

Trecând la funcții, aici Parrot Minikit Neo 2 HD excelează, compania franceză integrând foarte multe în acest model, majoritatea utile și bine gândite pentru a facilita utilizarea la volan.

Una ar fi că dispozitivul pronunță numele persoanei care te apelează, dacă ai numărul în agendă. Pentru asta, Minikit Neo 2 HD memorează agenda ta telefonică (și chiar mai multe agende, până la un maxim de 2000 de contacte). Apoi, apelează pe cine vrei tu dacă-i spui numele persoanei respective. Ce-i drept, trebuie să pronunți numele ca în engleză, așa că uneori recunoașterea vocală dă rateuri, dar de câteva ori am reușit să comand vocal apelarea cuiva, iar funcția vine cu două avantaje secundare:

 1. o poți configura să folosească recunoașterea vocală din telefon, nu din carkit, în caz că cea a telefonului ți se pare mai bună (și sunt șanse să fie, Google Assistant recunoaște bine inclusiv termeni precum “acasa” sau “mama”
 2. îți recită numele persoanei pe care o va apela, așa că dacă nu a recunoscut corect ce i-a zis, poți apăsa butonul de End Call înainte ca apelul să fie inițiat

Există de asemenea o funcție numită “Magic Words”. Așa cum poți trezi telefonul spunând OK Google sau “Hey Siri”, poți spune “Minikit” pentru a trezi la viață handfree-ul, ca apoi să continui cu comenzi vocale de genul “call Răzvan work”. Când te sună cineva, poți spune “Accept” sau “Reject”, eliminându-se nevoie de a apăsa vreun buton.

Cum ar fi, Parrot Minikit Neo 2 HD este suficient de bine gândit pentru ca tu să nu trebuiască să mânuiești deloc telefonul mobil, ajutându-te inclusiv cu agenda și inițierea apelurilor fără a fi nevoie să apeși nici măcar butoanele sale. Poți ține telefonul în buzunar, dacă vrei.

Mai sunt și alte avantaje. Conexiunea Bluetooth suportă mai multe profile precum A2DP, HFP și PBAP, ceea ce înseamnă că poate reda și muzică sau, în fine, “media”, cum îi zice telefonul meu. De exemplu, instrucțiunile de la Waze le auzeam tot prin difuzorul handsfree-ului, ceea ce poate fi un avantaj pentru cei cu telefoane cu speaker mai slab.

Apoi, handsfree-ul poate fi împerecheat în total cu 10 telefoane, iar simultan cu două. Un alt avantaj: poți avea telefonul tău și telefonul soției conectate în același timp la handsfree, astfel încât amândoi puteți folosi handsfree-ul pentru confort suplimentar. Probabil că funcția a fost gândită însă pentru cei cu două telefoane, ca să fie asigurați pe toate fronturile.

Vă spuneam de un accelerometru pentru mod stand-by inteligent. Handsfree-ul intră în standby după 5 minute, dacă este deconectat de la telefon, caz în care consumă mai puțină energie din baterie, dar tot consumă ceva. După alte minute, Minikit Neo 2 HD intră în modul deep-sleep, dezactivat aproape în totalitate, iar accelerometrul inclus îl face să simtă vibrațiile mașinii atunci când te urci în ea și se activează în același timp.

Practic, când deschideam ușa mașinii auzeam și notificarea de conectare la telefon. Soluția aceasta cu două niveluri de stand-by este bine gândită deoarece nu am avut motive să umblu la dispozitiv pentru a-l opri sau porni. Se oprește automat, pornește automat când intru în mașină, iar dacă Bluetooth-ul telefonului este activat, se și conectează imediat.

Vă spuneam că există o aplicație de telefon pentru configurarea Minikit-ului. Aceasta este opțională, totul funcționează foarte bine fără a o instala, dar cu ajutorul ei poți configura diverse funcții ale handsfree-ului și chiar folosi unele noi:

 • Parking Timer: funcție pentru a fi avertizat de telefon atunci când expiră timpul plătit pentru parcare, ca să ieși și să mai bagi o monedă în parcometru. Aplicația detectează automat când te-ai reîntors la mașină și se dezactivează.
 • Reminder de odihnă: un fel de reminder că ești la volan de multe ore și ar trebui să te odihnești. Aplicația poate porni automat cronometrul când detectează că te-ai conectat la handsfree.
 • Acceptarea automată a apelurilor
 • Cine face recunoașterea vocală, Minikit-ul sau telefonul tău
 • Magic Words on/off

CE E BINE

CE E RĂU

 • Multe funcții utile, inclusiv un sistem stand-by inteligent.
 • Poate fi util și la birou, dacă nu vrei să-l lași permanent în mașină.
 • Butoanele și sliderul lateral par un pic mai grosiere.

CONCLUZIE

Mie acest gen de dispozitiv handsfree mi se pare mai avantajos decât o cască bluetooth clasică, fiind mai confortabil și natural de utilizat și având o baterie mai mare. În particular, acest Parrot Minikit Neo 2 HD este ușor de instalat și utilizat și include multe funcții bine gândite. Nu i-am găsit nimic serios de reproșat.

Preț: 349 de lei la Falcon Electronics. Există și o versiune mai ieftină, fără atâtea funcții, dar cu același concept la bază: Parrot Minikit+. Până la 31 august, folosiți codul nwradu20 la comandă pentru un discount de 20%. Îl găsiți și la Altex, dar fără reducere.

De ce ar fi bine să utilizați un handsfree la volan, indiferent de tipul său: pentru că evitați accidentele. Nu-i vorba de evitat amenda, deși aceasta este în prezent de 290 sau 435 de lei, în funcție de cum vrea agentul de poliție (clasa I de sancțiuni – 2 sau 3 puncte de amendă), adică tot atât cât costă un handsfree. E vorba de siguranța proprie. Am vorbit de câteva ori la telefon în timp ce conduceam și simțeam cum mi se diminuează atenția acordată șofatului atunci când țineam telefonul la ureche, iar pe speaker-ul acestuia de obicei nu se aude sau nu ești auzit bine.

  18 comentarii

 1. Ce e incomod la tipul asta de device e ca din pacate daca esti cu cineva in masina respectivul aude tot. Solutia in cazul asta este sa nu mai vorbesti sau cel mai grav, sa o faci cu telefonul la ureche.

  Eu am o casca Plantronics care nu doar imi zice cate procente din baterie mai am, ca nu ma ajuta, ci cate ore de convorbire. De obicei o tin inchisa in scrumiera, iar cand telefonul suna duc mana sa o iau, o pornesc de la butonul lateral in timp ce o duc la ureche, iar cand am pus-o ea e deja conectata (bluetooth-ul e mereu pornit pe telefon). Toata chestia dureaza 2-3 secunde, iar cand o dau jos o inchid la fel de natural, cu un deget. Astfel bateria din 7 ore de vorbire ma tine fizic 2-3 saptamani.

  Nu zic ca-i naspa car kit-ul, dar pentru nevoile mele, strict vorbit si discretie, e de departe cea mai buna optiune.

    (Citează)

  • Oricum cealaltă persoană din mașină aude ce spui tu, așa că tot dubios rămâne. Există mod privacy, dacă vrei, când comută înapoi pe telefon și aia e.

     (Citează)

 2. Dacă o vreau gratis merge codul nwradu100? :D #smartass

    (Citează)

 3. Am ceva asemănător de la Blackberry, dar ca un avantaj suplimentar are și modulare Fm, așa că ascult muzică sau interlocutorul în boxele mașinii. Util, mai ales daca ești surd de o ureche, cum sunt eu. Iar bateria ține cam o luna, la 2 ore de funcționare pe zi.

    (Citează)

 4. Mda.. eu cand am avut nevoie de bluetooth in masina, mi-am inlocuit masina.
  Cu FM modulatoare si alte gadget-uri din astea ieftine numai saracii umbla.

  Trolololo.

    (Citează)

 5. nwradu:
  Puteai să alegi soluția de mijloc. Angajai șofer și tu vorbeai liniștit la telefon din spate.

  … in spatele blocului

    (Citează)

 6. Falcon il vinde si prin eMag și ar fi interesant de citit comentariile de acolo.

    (Citează)

 7. Daca aveti puncte multiibonus (MOL) il gasiti cu 247 lei + 1000 de puncte: https://www.multibonus.ro/produs/kit-bluetooth-parrot-minikit-neo-2-hd

    (Citează)

 8. ipo:
  Am ceva asemănător de la Blackberry, dar ca un avantaj suplimentar are și modulare Fm, așa că ascult muzică sau interlocutorul în boxele mașinii. Util, mai ales daca ești surd de o ureche, cum sunt eu. Iar bateria ține cam o luna, la 2 ore de funcționare pe zi.

  Ce model mai exact? Un link?

    (Citează)

 9. De precizat ca codul nwradu20 functioneaza pentru toate produsele de pe site.

    (Citează)

 10. Dupa 2 luni de folosire parasolarul ramane putin atarnat, nu mai sta lipit de plafon.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite.

sus