un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Guvernul are încă o idee proastă: taxa de solidaritate, un impozit aplicat salariilor mari

18 Jul 2017  ·

GÂNDURI  ·

30 comentarii

Guvernarea PSD-ALDE a abandonat ideea dezastruoasă a impozitului pe venitul companiilor, dar păstrează în continuare o idee la fel de proastă: taxa de solidaritate, adică un impozit suplimentar aplicat celor cu salarii mari.

Uitați cum motivează prim-marioneta-ministrul totul:

Va fi aplicată persoanelor fizice, persoane care câștigă foarte mult, care beneficiază de o mulțime de lucruri din partea statului și care înțelegem că funcționează în toată lumea, să plătească peste un anumit prag valoric o taxă în plus de solidaritate cu statul, care i-a oferit prilejul să câștige atâția bani. (Digi24)

CE FACE? Cine beneficiază de o mulțime de lucruri din partea statului?! Cei cu salarii mari?!

Care sunt, mai exact, aceste multiple lucruri? Un sistem medical bine pus la punct? Mă îndoiesc, probabil că cei cu venituri mari se duc în spitalele private deși au asigurare de sănătate la stat.

O rețea bună de drumuri pentru a ajunge rapid la mare sau la munte, după muncă? Nu, nici vorba, ba chiar probabil că cei cu bani sunt chiar acum blocați în trafic, pe undeva.

E-guvernare, rapiditate în relația cu autoritățile atunci când, pe lângă programul lor ocupat, sunt nevoiți să ajungă pe la ghișee? Nu, din contră, dă-i în mă-sa de oameni, să-i umilim la un ghișeu!

Oportunități suplimentare de dezvoltare, de creștere a acelui salariu? Nu, statul român actual mai degrabă se luptă cu companiile în loc să le ajute să crească.

O pensie bună, după ce aventura de salariat se termină? Nu, nu există nici o garanție că statul va avea bani pentru așa ceva. Poate un Dragnea al viitorului va veni cu ideea că pensiile mari trebuie micșorate sau impozitate; “taxă de solidaritate 2!”

Serios vorbind, ce beneficii au primit din partea statului cei cu salarii mari? Premiul “cel mai frumos balcon”, acordat de vreun primar? Și nu-mi spuneți că școală gratuită! Școala tratează toți elevii în mod egal, iar cine vrea să învețe, învață. Nici măcar asta nu e vreo garanție a succesului, ci venitul fiecăruia depinde strict de alegerile, talentul și norocul ulterior, deci nu văd cum intervine statul aici.

Și să nu uităm un element: o persoană care are în jur de 12.000 de lei salariu, adică de zece ori mai mult decât salariul minim pe economie, plătește deja proporțional taxele. Plătește de 10 ori mai mult la sănătate, la pensie, la asigurare de șomaj șamd, iar din acel salariu cheltuie o mulțime de bani lunar din care statul ia TVA și alte accize. Sunt doar vreo 50.000 de salarii de acest nivel în România, așa că nu cred că bugetul de stat se va îmbogăți taxându-le, ci doar va enerva niște oameni și va crește birocrația. Cum nimeni nu-i iubește pe oamenii cu salarii mari, nu se va protesta prea mult pentru această idee.

Știu că alte țări folosesc impozitare diferențiată, dar și oferă beneficii pe măsură, chit că vorbim inclusiv de lucruri mărunte precum curățenie pe stradă sau un loc unde să-ți încarci mașina electrică achiziționată din acel salariu imens.

Guvernul PSD-ALDE, în schimb, ține țara la limita mizeriei și vrea să plătești suplimentar pentru că trăiești aici.

    30 comentarii

  1. În alte țări impozitarea diferențiată nu servește pentru a îi suprataxa pe cei foarte bogați (nu este foarte greu să ajungi în banda superioară) ci pentru a le da o gură de oxigen celor foarte săraci.

      (Citează)

    • În România acei sărăci refuza sa muncească, preferând să trăiască din ajutoare sociale.

        (Citează)

    • Tano:
      În România acei sărăci refuza sa muncească, preferând să trăiască din ajutoare sociale.

      Mai schimbati bre placa asta! V-au spalat de tot creierii de-al de Digi24, ProstTV, HoţNews si ceilalti propagandistii anti-nationalisti?

        (Citează)

    • Tano:
      În România acei sărăci refuza sa muncească, preferând să trăiască din ajutoare sociale.

      E o diferență între impozitul progresiv și ajutoare de la stat. Impozitul progresiv înseamnă că cei care muncesc pentru salariul minim pe economie plătesc impozite foarte mici.

      Și în alte țări sunt destui care preferă să nu muncească și să stea pe ajutoare sociale trișând legile în fel și chip, dar ăsta e un risc asumat. Nu poți să pedepsești pe toată lumea din cauza lor.

        (Citează)

    • Tano:
      În România acei sărăci refuza sa muncească, preferând să trăiască din ajutoare sociale.

      Irelevant. Taxa de solidaritate nu-i va ajuta cu ceva pe cei săraci sau pe cei ce refuză să muncească.

        (Citează)

  2. Impozit progresiv a fost și la noi pînă nu demult, acum vreo 15-20 de ani. Mulți dintre cei care scriu pe aici abia erau la școală, dar acum știu ei cum e bine…
    Băi Tano, ai idee cît e ajutorul social, tinere “de dreapta”? Sau ai impresia că pensia e un ajutor social? Eu asa cred, că de fapt nu știi ce inseamnă, dar dacă ai auzit tu de la canalele media “bune”, așa e, nu?

      (Citează)

    • Si cum era viata cu impozit progresiv? Era mai bine, nu? Economia duduia?

        (Citează)

    • nashule, să spun drept, economia nu duduia, iar eu eram mai tinerel, n-aveam chiar așa mare salariu ca să mă impoziteze la ultimul prag. Ideea e că Impozitarea mai mare a veniturilor mari se practica in multe state, e o practică economică de stînga, stînga care nu prea mai are reprezentare la noi. PSD a implementat aproape numai politici de dreapta.

        (Citează)

  3. Mai lasati chestia asta cu gura de oxigen data saracilor. Am impresia ca sunteti la fel de prosti ca si ei daca credeti chestia asta.

    PSD are nevoie de bani. Nu sunt bani de ciordeala – aia e.
    Nu se duce nimic la saraci. Care saraci – asa cum remarca Tano – sunt de fapt saraci si fuduli pentru ca munca le pute.

    In afara de asta – nu inteleg cum supraimpozitant cca 30.000 de oameni ( pe care deja i-ai futut in ianuarie) crezi ca rezolvi problemele fundamentale pe care le ai acum. Suma care s-ar strange nu iti ajunge oricum ai rasuci-o. In schimbi frustrezi niste oameni care mai fac ceva in tara asta .

    Ca sa nu mai vorbesc de ideea asta de solidaritate cu japca….

      (Citează)

    • Mai lasati chestia asta cu gura de oxigen data saracilor. Am impresia ca sunteti la fel de prosti ca si ei daca credeti chestia asta.

      Presupun că mie mi te adresezi. N-am zis că PSD vrea să dea o gură de oxigen săracilor, am zis că asta e ideea impozitului progresiv din alte țări (că tot zicea Dragnea că asta se practică și-n alte țări).

      În alte țări – cel puțin cele cu care sunt el familiar – impozitul nu este „țintit” către cei foarte bogați. Poți lejer să fii „middle class” și să fii în treapta superioară de impozitare. Doar că cei care iau salariul minim pe economie nu plătesc impozit aproape deloc, iar cei care iau salarii mici (de exemplu oameni la începutul carierei) plătesc impozit mai mic.

        (Citează)

    • nu conteaza ca suma respectiva e praf pe toba fata de un tun dat de mazare. This is called retaliation. Dragnea a zis cu gurita lui, gata cu pacea. Nu ii intereseaza cat strang din asta, ci doar un prim raspuns asupra celor care le to pun bete in roate.
      Acum sa ii aud pe aia de ziceau “io nu ies la vot ca si asa nu ma afecteaza, am zi de ski/plaja, boss”

        (Citează)

  4. poate se refera la bugetarii cu salarii mari.

      (Citează)

  5. Eu nu inteleg de ce nu se sesizeaza nimeni de prostia cu mutatul cas total la angajat si de marirea acestuia la 25%, aia mi se pare adevarata bomba. Afecteaza pe toata lumea, tu ai un brut negociat cu firma si trecut in contract din care in loc de 5.5% vei plati 25%, adica iti scade netul cu aproape 20%. Firmele vor acoperi diferenta prin marirea brutului doar la angajatii cheie iar restul vor multumi PSD ca le-a scazut netul, ca la TVA cand scaderea de TVA s-a vazut putin spre deloc in preturi.

      (Citează)

    • pai asta e de fapt stirea… Faza cu taxa de solidaritate este fumigina probabil…
      Cei cu salarii peste 12.000 brut se frustreaza, cei cu salarii mai mici jubileaza ( c-a murit capra vecinului) si in final toti iesim putin fututi…

      Partea proasta este ca nu ne mai facem bine… La urmatoarele alegeri tot pe lapartie/concediu/plaja/excursie/mall vom fi…

        (Citează)

    • Ai vreo sursa pentru stirea ca se muta CAS total la angajat sau e doar stire de facebook? Din cate stiu s-a subliniat faptul ca nu se muta la angajat si ramane la angajator fiind una dintre contributiile angajatorului.

        (Citează)

    • cris: Eu nu inteleg de ce nu se sesizeaza nimeni de prostia cu mutatul cas total la angajat si de marirea acestuia la 25%, aia mi se pare adevarata bomba. Afecteaza pe toata lumea, tu ai un brut negociat cu firma si trecut in contract din care in loc de 5.5% vei plati 25%, adica iti scade netul cu aproape 20%. Firmele vor acoperi diferenta prin marirea brutului doar la angajatii cheie iar restul vor multumi PSD ca le-a scazut netul, ca la TVA cand scaderea de TVA s-a vazut putin spre deloc in preturi.

      În viziunea lor, vor forța firmele să modifice brutul în concordanță.

      Măsura tot proastă pare. Banii tot de la sursă se vor reține, deci nu văd cum avantajează pe cineva. Doar se fac niște acte în plus și se dau peste cap legile și calculele.

        (Citează)

  6. Mi se pare o prostie cam tot ce fac astia nu conteaza de la ce partid . Toti sunt numai pe luat si nimic bun pt noi prostimea

      (Citează)

  7. Mîine greu să înțeleg surprinderea. Doar aceasta e “definitia” socialismului.

      (Citează)

  8. Imi e greu….

    eu din EU:
    Mîine greu să înțeleg surprinderea. Doar aceasta e “definitia” socialismului.

      (Citează)

  9. Nu este numai nepoliticos si incorect ci si profund inuman sa-i cataloghezi pe toti saracii ca fiind lenesi. Aveti o idee cat este pensia unui om care a muncit 15 de ani si apoi a avut un accident vascular cerebral, de exemplu? Sa traiti voi cu 500 de lei/luna!

    Nu confundati ajutoarele sociale pe care primarii le platesc puturosilor care-i voteaza cu pensiile pe caz de boala, de exemplu, care sunt de mizerie in Romania. Pensii care garanteaza saracia extrema. Tocmai de aceea nu mai bagati toti saracii in acceasi oala!

    Aratati ca aveti ratiune si bun simt!

      (Citează)

  10. nwradu:
    Uite aici ceva.
    http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/liviu-dragnea-statul-roman-ne-fura-762251

    (facepalm) Orice ati spune voi, e geniala aia cu “statul roman ne fura”..can’t top that, e prea tare. Revenind la subiect, in ce zice bossu din TR, tot nu reiese ca se muta la angajat si ne usureaza de bani :).

      (Citează)

  11. Tano:
    În România acei sărăci refuza sa muncească, preferând să trăiască din ajutoare sociale.

    Truth has been spoken!
    Voi credeti ca dragnea vrea sa ii supere pe majoritari? Evident ca va taxa o nisa mica, unde voturile sunt putine, iar cei care stau pe ajutoare sociale si se uita la rromania tv, vor scuipa printre dinti: “asa da-i dracu, au prea multi bani”.
    Sunt multe de spus, nu am rabdarea necesara.

      (Citează)

  12. gigi: Mai schimbati bre placa asta! V-au spalat de tot creierii de-al de Digi24, ProstTV, HoţNews si ceilalti propagandistii anti-nationalisti?

    Boss, da pe Antena3 si lasa-i in pace pe astia “anti-nationalisti” :)

      (Citează)

  13. motanes:
    Nu este numai nepoliticos si incorect ci si profund inuman sa-i cataloghezi pe toti saracii ca fiind lenesi. Aveti o idee cat este pensia unui om care a muncit 15 de ani si apoi a avut un accident vascular cerebral, de exemplu? Sa traiti voi cu 500 de lei/luna!

    Nu confundati ajutoarele sociale pe care primarii le platesc puturosilor care-i voteaza cu pensiile pe caz de boala, de exemplu, care sunt de mizerie in Romania. Pensii care garanteaza saracia extrema. Tocmai de aceea nu mai bagati toti saracii in acceasi oala!

    Aratati ca aveti ratiune si bun simt!

    stai sa vezi peste 20 de ani. or sa treaca de stanga ca nu le mai convine dreapta, din diferite motive (o sa afle in timp). comentez rar, dar mi-e sila sa explic, acum

      (Citează)

  14. Taxa asta este o pedeapsa pentru cei performanti care chiar fac bani si sustin economia.

      (Citează)

  15. Prin alte parti e in functie de venitul pe familie impozitul: http://imgur.com/a/cvWhn

      (Citează)

  16. gigi: Mai schimbati bre placa asta! V-au spalat de tot creierii de-al de Digi24, ProstTV, HoţNews si ceilalti propagandistii anti-nationalisti?

    Pentru că e foarte adevărat, Nu am înţeles niciodată de ce ajutoarele sociale ajung aşa aproape de salarul minim. Înseamnă că salarul minim e prea mic.

    Personal aş pune contribuţii şi taxe mult mai mici pe salarii mici, aici e “gura de oxigen” din ţările dezvoltate, în Anglia de ex unde până la 20k pe an parcă, nu mai ştiu, e impozit foarte mic.

    Nu aş obliga salarul minim mai mare, dar personal mi se pare mai rentabil să subvenţionezi pe cel ce munceşte pe salar minim, pentru că până la urmă, tot produce ceva, la o fabrică, sau unde o fi, acel ceva e vândut apoi de fabrică şi plăteşte tva, impozite, etc. Cumva subvenţia iese mai mică.

    Aşa se subvenţionează cei care nu produc absolut nimic, bani cu efect zero în economie în afară de birturi şi traficanţii de ţigări.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus