un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ștergerea graffiti-ului ca pedeapsă ușoară

8 Jun 2017  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

12 comentarii

La americani a fost un caz ciudat în care o femeie, playmate Playboy cândva, a fotografiat pe ascuns o altă femeie în vârstă în vestiarul de la sală și a pus poza pe Snapchat cu un mesaj de genul “vai ce oribil”. Surprinzător pentru nimeni, totul a ajuns la tribunal.

Nu contează așa mult detaliile cazului, ci pedeapsa primită: 30 de ore de șters graffiti prin oraș. Și 3 ani de supraveghere în care nu are voie să calce pe bec, dar asta e altă treabă.

Adică la ei există astfel de pedepse clar targetate: ștergerea de mâzgălituri prin oraș, nu “muncă în folosul comunității” ca termen general. Simplu. Eficient.

Ce bine ar fi să existe și la noi așa ceva! Bucureștiul este plin de mâzgăliturile unor copii ce nu au somn noaptea și li se pare că fac ceva special semnându-se pe orice stâlp, perete sau gard găsesc în cale. Chiar nu-i ceva special; am putea cu toții să facem așa ceva, dar restul alegem să dormim noaptea sau, în fine, să nu ne scriem numele pe garduri.

Primăria (primăriile, că sunt șapte) sunt depășite de situație, un semn bun fiind faptul că nu am auzit nici un primar făcând vreo referire la acest subiect, ignorându-l de parcă nu ar exista. Totuși, există, poate fi observat în libertate peste tot în centru și chiar și pe străduțele de prin cartiere. Eu am mers cândva pe Regina Elisabeta și m-am speriat.

știrea întreagă: CNN.

    12 comentarii

  1. Nu ne dai si noua un nume? Si eventual niste poze in pielea goala?

      (Citează)

  2. Vad ca SUA nu mai e locul in care sa poti spune ce gandesti. Da, nu a fost frumos din partea ei, da rmi se pare ceva exagerat. Oare daca era un barbat in poza era o sentinta asemanatoare?

      (Citează)

  3. “Nu te mai preocupa. Totul va fi bine.”

      (Citează)

  4. E o solutie pentru cei care au bani si sfideaza legea si amenzile. Ia pune i pe uni care depasestc viteza legala sa faca munca in folosul comunitatii…sa joace septica cu batranii in azil sa adune gunoi in spatiu public (nu in padure ca nu se face de cacao acolo)

      (Citează)

  5. Si Firea a trimis niște băieți sa șteargă grafitti-ul de pe cladirile de pe Calea Victoriei dar si-a luat-o rău pentru unele clădiri, deși sunt vandalizate totusi sunt monument istoric, monument pentru neputința primariei de a le renova si reintroduce in circuitul turistic.

      (Citează)

    • Nu s-a întâmplat asta. Dă-mi un link către o știre de acest gen. Ștergerea graffiti-ului de pe monumentele istorice este chiar recomandată.

        (Citează)

  6. O teorie interesantă despre care am citit într-o carte, și care e contrazisă în articolul de mai jos. :)
    Sorry, Malcolm Gladwell: NYC’s Drop in Crime Not Due to Broken Window Theory | Smart News | Smithsonian : http://www.smithsonianmag.com/smart-news/sorry-malcolm-gladwell-nycs-drop-in-crime-not-due-to-broken-window-theory-12636297/

    TThe “broken window theory” has had its day. This criminological theory, which argues that keeping urban environments neat and tidy deters would-be criminals, first popped up in social science in 1969, with a famous experiment detailing the fates of two different cars left out on the street in the Bronx and in Palo Alto with their hoods open and license plates removed. (Spoiler: the car in Palo Alto fared better—until the researcher broke its window, after which it was quickly stripped down.) The theory gained popularity through the ’80s, when The Atlantic first covered it, and ’90s, when New York City used it to design policing strategy, before, in 2000, it helped journalist Malcolm Gladwell make his career with The Tipping Point. The book earned the author whopping $1 million advance, and introduced to the theory to a much wider audience—many readers remember most vividly the broken window section of Gladwell’s best-seller.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus