un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review de router: Synology RT2600ac, un model extraordinar

12 Jun 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

14 comentarii

N-am mai testat un router atât de performant de vreun an de zile. Synology și-a făcut un nume celebru în domeniul NAS-urilor, iar acum poate că o va face și în domeniul routerelor wireless. Acest model, RT2600ac, este foarte performant (am prins 802 Mbps pe wireless!) și are și un software foarte bine pus la punct. L-am trecut și în topul routerelor de 1000 Mbps.

Specificații Synology RT2600ac:

  • wireless total 2600 Mbps, împărțit în 1733 Mbps pe banda 5,2 GHz, standard 802.11a/n/ac, canal maxim 160 MHz sau 80+80 MHz, și 800 Mbps pe banda 2,4 GHz, standard 802.11b/g/n, canal maxim 40 MHz, MU-MIMO 4×4
  • 4 porturi LAN 10/100/1000 (3 porturi dacă se folosește funcția dual WAN)
  • 1 port WAN 10/100/1000 Mbps (2 porturi cu dual WAN activat)
  • 1 port USB 3.0, 1 port USB 2.0, cititor carduri SD
  • backup cu modem 3G/4G, control parental, programare orară, QoS, dual WAN
  • instalare de pachete software (download manager, VPN, media server, cloud station, securitate)
  • dimensiuni 77 mm x 280 mm x 169 mm fără antene, greutate 700 grame

Preț: în jur de 1.300 lei la PC Garage și ITdirect.

CONSTRUCȚIE

Mă așteptam la un router foarte voluminos, dar de fapt este asemănător cu concurentul său cel mai apropiat, Asus RT-AC87U. Routerul are o carcasă neagră de plastic, cu un aspect serios și multe perforații pentru ventilație, cu LED-uri pe partea superioară. LED-urile pot fi stinse după un program configurat pe zile și ore, apropo, că poate nu le vrei în timpul nopții. V-am spus că are un software foarte complex.

Routerul folosește 4 antene externe, două în spate și două pe lateral. Iată spatele, unde în ordine se găsesc:

  • butonul on/off
  • mufa de alimentare
  • portul USB 2.0
  • portul WAN principal
  • cele patru porturi LAN (primul poate funcționa drept port WAN când se activează funcția dual WAN)

Pe o laterală se găsesc butoane de pornit/oprit wireless-ul și WPS, pe cealaltă laterală un port USB 3.0 și un buton Eject. Cititorul de carduri SD este în față. Software-ul permite ca din interfața routerului să copiezi fișierele de pe un card SD într-o eventuală unitate de stocare mare conectată pe USB 3.0.

Picioarele routerului sunt destul de ciudate, fiind foarte lungi, ținând carcasa ridicată. Probabil ajută la ventilație.

REZULTATELE TESTELOR

Pe cablu, Synology RT2600ac este foarte sus în top, obținând o viteză de 936 Mbps. Rezultate foarte bune am obținut și în download-ul de torrente, unde viteza medie (cu tot cu timpii mai lenți de la început și de la final) a fost de peste 76 MB/s la download-uri de peste 4 GB, dar am văzut și vârfuri de 103 MB/s, aproape de limita conexiunii.

Pe wireless, routerul s-a comportat extraordinar de bine, cu o viteză maximă de 802 Mbps pe speedtest.net. Practic, am prins pe wifi aproape cât prind pe cablu.

Acest rezultat a fost obținut pe 802.11ac, banda 5,2 GHz, canal de 80 MHz. Routerul poate și mai mult, poate crea canale de 160 MHz prin alăturarea a două canale de 80 MHz.

Pe banda de 2,4 GHz, rezultatele n-au fost așa bune, doar 149 Mbps deși am încercat să obțin valori cât mai mari prin forțarea unor condiții avantajoase (canal de 40 MHz, alegerea canalelor cu cea mai mică interferență); routerul n-a vrut să inițializeze canal pe lățime de 40 MHz și pace, n-am avut ce să-i fac. E un pic sub așteptări (capacitatea totală pe această bandă este de 800 Mbps), dar probabil că într-un spectru mai puțin aglomerat de rețelele altora s-ar putea atinge și viteze mai mari.

Vreau să precizez că, în mod default, routerul are activat un mod SmartConnect prin care dispozitivele văd o singură rețea wifi, acestea fiind repartizate de router pe banda cea mai bună pentru ele. De obicei nu am mare încredere în astfel de tehnologii, dar aici a funcționat perfect. Legătura s-a făcut din prima la 1733 Mbps și am obținut viteze foarte mari.

Acoperire wireless este bună, cam ca a oricărui router din gama de top.

În ce privește transferul prin portul USB 3.0, routerul l-a trecut automat în modul USB 2.0 pentru a micșora interferența cu rețeaua wifi. Am dezactivat opțiunea pentru a vedea ce poate controllerul USB al routerului și vitezele au fost cu maxim 10% mai mari. Am transferat un film și un folder cu fotografii din PC-ul meu într-un SSD extern conectat USB 3.0 cu următoarele rezultate:

HARDWARE, TEHNOLOGIE ȘI INTERFAȚĂ

Routerul folosește un chipset Qualcomm IPQ8065, un procesor quad-core ce utilizează două nuclee Krait la 1,7 GHz și două nuclee de 800 MHz, împreună cu 512 MB de memorie RAM. Probabil este mai performant decât computerul meu de acum câțiva ani.

Fiind un Synology, mă gândeam că poate va avea interfața specifică NAS-urilor și așa a și fost. Este total diferită de orice firmware de router văzut de mine, fiind un software foarte complex, cu multe posibilități de configurare și cu opțiunea de a instala gratuit pachete suplimentare ce dau noi funcții routerului.

Câteva astfel de pachete sunt:

  • Download Station – un program de download de torrente, dar și alte fișiere, astfel încât routerul le trage singur pe o stocare externă atașată.
  • Media Server – un program de intermediere între un NAS Synology și televizoare sau sisteme audio.
  • Intrusion Prevention – scanează rețeaua și pachetele de date pentru a proteja de infecția cu malware, adware, ransomware șamd.
  • VPN Plus Server – permite o configurare avansată a unui VPN folosind acest router.

Astfel de pachete se descarcă și instalează direct din interfața routerului, într-un sistem asemănător cu cel de pe NAS-urile Synology.

Pe lângă acestea, Synology RT2600ac și “sistemul de operare” SRM (Synology Router Management) de la bord includ direct diverse funcții utile, disponibile doar pe câteva alte routere de top:

  • Backup 3G/4G – se folosește un modem USB ca backup în cazul în care conexiunea principală pică.
  • Dual WAN – pe lângă posibilitatea de mai sus cu un modem USB, primul port LAN poate funcționa și ca port WAN. Poți avea astfel două conexiuni la internet prin cablu UTP, pe porturile WAN (albastru) și LAN 1 (galben), comutarea făcându-se automat în caz de probleme. Astfel de funcții de backup de conexiune sunt foarte utile firmelor sau restaurantelor ce oferă Internet pentru public.
  • Funcții pentru IPv6.
  • Control parental cu filtru de adrese web, dar și blocarea automată a unor site-uri malware în funcție de liste disponibile online. Se poate personaliza pagina de blocare, se poate configura blocarea accesului în funcție de zi și oră.
  • Securitate sporită pentru acces la router, poți impune condiții pentru parola utilizatorilor ce primesc acces (să aibă parolă complexă etc)
  • Windows File Service, Mac File Service, FTP
  • Notificări prin email, SMS și push privind funcționarea routerului, dacă astfel de servicii sunt disponibile
  • Posibilitatea de a stinge LED-urile de pe carcasă inclusiv după un program stabilit pe zile și ore
  • Reboot automat după program configurabil
  • File station, adică un manager de fișiere pentru stocarea conectată pe USB sau card SD.

Nu doar că Synology RT2600ac include foarte multe funcții, dar și interfața lor este bine gândită și ușor de navigat și utilizat, asemănătoare cu cea de pe NAS-uri.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Foarte performant în toate capitolele.
  • Software modern, cu multe opțiuni disponibile.
  • Pachete opționale disponibile pentru instalare.
  • Mai scump decât concurentul său direct Asus RT-AC87U, care include o mare parte dintre aceste funcții speciale.

CONCLUZIE

Synology RT2600ac este unul dintre cele mai performante routere testate de mine până acum. Nu-i pot reproșa nimic, oferă o performanță ridicată la toate capitolele și un software bine pus la punct.

Singurul punct discutabil ar fi prețul, care-i cu 20-30% mai mare decât Asus RT-AC87U, un router la fel de performant și care integrează majoritatea funcțiilor principale din modelul Synology (securizarea rețelei interne, download master, backup 3G/4G etc). Synology vine cu un hardware mai performant, un software mai bine pus la punct și ceva mai multe opțiuni pe total; decideți voi dacă merită diferența de preț.

Preț: în jur de 1.300 lei la PC Garage.

    14 comentarii

  1. găurile de prindere verticală văd că le are, dar se pot demonta picioarele alea lungi?
    din poze pare că nu.

      (Citează)

  2. Ai si ceva recomandari sub 250ron?

      (Citează)

  3. Pentru 800 Mbps pe wireless, cu ce placa ai testat? era 3×3 MIMO? 4X4 MIMO ( parca de astea inca nu sunt pe piata).

      (Citează)

  4. Am avut varianta veche al acestui router.
    Spectaculos pe partea de software dar pe partea de wireless nu. LA modelul acesta se pare ca au mai avansat, dar nu depaseste un router Zyxelr Amor z2 cu acelasi CPU. Tplink C5400 e mult mai ieftin ca acest router si ofera mult mai multa banda pe partea de wireless. Ideea e cata banda poti oferi pe secunda la toti userii. Degeaba oferi in speedtest 600mbps la un user ca apoi dupa ce se conecteaza altul ii scade viteza celuilalt. PRocesorul si coprocesorul pe fiecare banda wireless are un rol important.

      (Citează)

    • Păi vrei să ofere 600 la fiecare, oricâți s-ar conecta?

      La routerul acesta, apropo, se pot conecta simultan 100 de dispozitive, toate transmițând date.

        (Citează)

  5. Fără știri din tehnologie astăzi?

      (Citează)

  6. Cum naiba il fixezi pe perete cu picioarele alea care sunt in drum?

      (Citează)

  7. Oare imi poate spune cineva cat e inaltimea maxima routerului cu antelele montate?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus