un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Problemele din Qatar pot provoca necazuri inclusiv turiștilor români

7 Jun 2017  ·

TURISM  ·

23 comentarii

Sunt curios ce-or fi avut statele din Golf cu statul Qatar, după ce recent au rupt legăturile diplomatice și au anunțat diverse interdicții acestui stat, unele care pot avea efecte și asupra noastră.

Pe scurt, este vorba despre Arabia Saudită, Emiratele Arabe, Bahrain, Yemen, Egipt și Maldive care au acuzat Qatar că este un stat ce susține terorismul (în principal, pe Frăția Musulmană) și susține Iran-ul. Sancțiunile sunt diverse, unele state au blocat frontierele, cam toate statele au blocat compania Qatar Airways  să mai opereze pe aeroporturile lor și au întrerupt zborurile proprii către Doha.

De ce este totul ciudat în legătură cu acuzația asta de terorism? Pentru că:

  • SUA are o bază militară foarte mare în Qatar, la Al Udeid, probabil cea mai mare bază a forțelor aeriene din zona golfului. Cu toate acestea, Trump se laudă că datorită lui Qatar a fost izolat, ca statul terorist ce este. O zi mai târziu, apar zvonuri că rușii au fost de vină.
  • în 2022 Qatar urmează să țină Campionatul Mondial de Fotbal, după o campanie destul de controversată legată de condiții apropiate de sclavie pentru construcția stadioanelor și acuzații de corupție pentru alocarea campionatului.

Acum aflăm că e stat terorist?!

Problema este că mulți români zboară prin Qatar spre țările turistice din Asia, iar momentan traficul aerian se desfășoară greu. Cu toate acele state interzicând survolul avioanelor Qatar Airways sau impunând restricții, aterizarea și decolarea din Doha pot introduce întârzieri mari dacă avioanele trebuie să ocolească peninsula Arabică, așa că uitați-vă cu atenție la ce se întâmplă în cazul în care aveți escală în Doha. Blogul Flightradar are un articol super-tehnic acum, dar urmăriți-l în viitor pentru alte informații.

Mai mult, sunt curios ce se va întâmpla dacă destinatia finală este chiar în Maldive. Cum insulele Maldive s-au certat cu Qatar, rămâne de văzut dacă nu cumva zborurile între cele două țări vor fi anulate în următoarele zile. Momentan nu-i nimic anunțat.

Sunt curios care este planul pe termen lung. Poate că Qatar va termina cu finanțările dubioase și relațiile vor fi restabilite. Poate că, pe termen lung, e un plan de a înghiți pur și simplu statul Qatar sau de a forța concesii legate de împărțirea zăcămintelor uriașe de gaz natural pe care le are. Resursele de acolo se termină, toate țările sunt bine înarmate, așa că nu m-ar mira să-și arate colții unul altuia.

    23 comentarii

  1. Motivatia invocata de sauditi si restul statelor din Golf e rascumpararea de milioane de dolari platita de Qatar unor grupari teroriste pentru nustu ce delegatie de-a lor rapita in timp ce erau la “vanatoare” .

      (Citează)

  2. Se zvoneste ca membri ai familiei regale saudite ar fi fost rapiti de ceva teroristi la o vanatoare cu soimi si ca s-ar fi platit cam un miliard de coco rascumparare. Banditii s-ar ascunde prin Qatar sau in orice caz ar avea legaturi cu statul asta. Doar nu crezi ca i-ar fi durut capul de siguranta globala daca nu le ajungea si lor flacara jihadista la buci…

      (Citează)

    • …cu versiunea b: “nu a fost nimeni rapit, a fost un pretext pentru a da bani ISIS fara explicatii neplacute.”

        (Citează)

  3. Cine are zbor spre maldive cu qatar? Cine?

      (Citează)

  4. “Problema este că mulți români zboară prin Qatar spre țările turistice din Asia”
    Problema nu e foarte mare pt ei, ca rutetele alea oricum nu prea treceau prin tarile cu ban-ul. am facut de mai multe ori traiectorii din Europa catre Doha/Dubai, de obicei merg in linie “dreapta” pina la Marea Neagra si apoi traverseaza Turcia si Iranul pina in Orientul Mijlociu, asa ocolesc cel mai eficient Siria si Irak.
    catre asia apoi se merge catre est deci ok.

    problema e pt cei care merg in Africa sau insule din jur, si poate si pentru cei catre India, Sri Lanka, daca se hotareste si Oman-ul sa le dea block :)

      (Citează)

  5. Sa nu uitam ca si Clinton foundation a primit o finantare din Qatar, fiind si asta o tema (secundara) de campanie in US.

    Ce e oarecum nostim e ca Arabia Saudita acuza alte state de finantarea terorismului.

    Din pacate lipsa concurentei pe OTP din partea unei alte companii din golf cu siguranta va afecta si multi romani. Era alta situatie daca Emirates sau Etihad ar fi operat in Romania. Chiar, anul asta unde mergi in vacanta?

      (Citează)

    • Zanzibar, cu Qatar prin Doha.

        (Citează)

    • alex: Sa nu uitam ca si Clinton foundation a primit o finantare din Qatar, fiind si asta o tema (secundara) de campanie in US.

      Da, bună asta. Uitasem de acel scandal din perioada alegerilor.

        (Citează)

    • Nu ar trebui sa fii foarte afectat, probabil doar un timp de zbor putin mai mare. Sunt curios daca isi schimba serviciile la bord, in rau sau in bine pentru ai atrage pe cei care devin nehotarati.

      Din ce am citit majoritatea rerutarilor le fac pe zboruri Turkish, deci chiar si norocosii cu bilete spre Maldive pot sta linistiti.

        (Citează)

  6. “pentru contracția stadioanelor”

    poate construcția

      (Citează)

  7. Weekend-ul următor aveam și eu escala in Doha pe ruta spre Bali și nu știu exact cum se modifica traseul…

      (Citează)

    • e ok ala, nu mai vine prin arabia saudita ci prin iran… din ce-am vazut respecta orele, probabil dau un pic de cox la avioane.

        (Citează)

  8. Qatarul finanteaza Isis si Fratia Musulmana (cu a sa Hamas palestiniana).
    Nu este nici un secret, este un lucru stiut si criticat de mai toate tarile civilizate si exista nenumarate articole in publicatiile intl. de ani de zile, pe aceasta tema.
    Dar si Arabia Saudita si Kuweit0ul, prin diverse ‘fundatii’ au alimentat jihadismul/wahabismul cu care am ajuns si noi, in Europa, sa ne confruntam.

      (Citează)

  9. Now Bahrain. Se suprapune FIR-ul lor cu ala al Qatarului…

      (Citează)

  10. Eu am zbor in Iulie, in Dubai, cu Qatar Airways.

    Am cerut refund si au fost de acord dar trebuie sa astept intre 14-28 zile lucratoare ca sa imi primesc banii inapoi.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus