un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

IKEA se va extinde cândva în Timișoara, Brașov și Cluj-Napoca

27 Jun 2017  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

16 comentarii

Iată o informație interesantă dintr-un articol Profit despre extinderea IKEA în Serbia: IKEA caută terenuri și în Timișoara, Brașov și Cluj-Napoca pentru a se extinde. Având în vedere cât durează achiziția, autorizațiile, construcția și lansarea la apă, aceste magazine ar putea fi gata în 2021.

Al doilea magazin din București, de exemplu, a fost anunțat în iunie 2015 și va fi gata la final de 2018. Dacă vor fi în total 5 magazine în România, IKEA nu va mai fi un producător de mobilă, ci o companie de hot-dogi după principala sursă de venituri.

Sunt curios de ce IKEA nu trece la un alt model de business, bazat pe magazine mai mici, simple showroom-uri cu cele mai importante produse, și posibilitatea de a comanda online. Comanda online o au deja, iar prețurile pentru livrare sunt decente, mai bune decât la lansarea serviciului. În străinătate am văzut un fel de “IKEA de proximitate”, un magazin mic unde vedeai câteva piese de mobilier și de unde puteai ridica anumite comenzi plasate online.

Am primit un kit de becuri inteligente Tradfri, așa că în curând voi reveni cu un review.

    16 comentarii

  1. Nu înțeleg de ce nu se extind si in Iași in condițiile in care nu exista alt magazin in toată regiunea Moldova iar in Rădăuți isi produc mare parte din necesarul de lemn.

      (Citează)

    • Pai ei se duc numai in orase unde considera ca exista forta de cumparare care sa poata sustine magazinul. Sigur ca noi am vrea sa fie peste tot in Romania cate un magazin IKEA, dar daca nu poate fi sustinut nu-si are rostul… oricum va fi inchis. Exista posibilitatea de a comanda online, cumparatorii din provinie pot apela la aceasta metoda. Si parca stiu ca erau si niste firme care iti cumparau produsele de la IKEA si ti le livrau (desi acum nu stiu cat succes mai au sau daca mai activeaza).

        (Citează)

    • Cred că mai degrabă este o problemă de logistică. În Ardeal ajunge rapid marfa, pe când către Iași nu sunt drumuri. Ce faci, aștepți să fie deblocat pasul Tihuța după fiecare ninsoare?

      Apoi este vorba de forța de cumpărare.

      Moldovenii plătesc pentru 27 de ani în care nu s-a făcut nimic pentru a conecta mai bine regiunea la restul țării, așa că este ocolită de fabrici mari și de comerț.

        (Citează)

  2. Ikea are click & collect, dar sunt limitate. In fond nu e asa usor sa iei din punctul de colectare o canapea, etc.
    Au un magazin de oras in Germania, dar cred ca nu merge f bine. Cred ca ar merge mai bine prin Europa Centrala si de Est, dar ei vor sa tina invetitiile la minim oriunde merg.

      (Citează)

  3. OffTopic: Rog fa o documentare despre OS Services Android care mănâncă enorm din Data usage. Majoritatea dau vina pe Sync, dar nu are cum sa fie asa – am verificat datele celor 4 tipuri și doar 1 era recent.
    P. S. Eu bănuiesc injecția de către Google de ads (cu/fără personalizate pe baza de ID și imposibil de oprit) în browser, care nu e contorizat de acesta – Chrome în cazul de fata. Consider concludent un ads care m-a pus pe ganduri-reprezentat de un frame cu video de 2 minute pe Autoplay &MUTED în josul părții vizibile a paginii, în cadrul unei știri n pe Ziare.com estimate la vreo 70 kb.
    Marcu!

      (Citează)

    • #Merci-.. corect
      Ex. OS Services 134 MB, Chrome 75Mb, etc., Total usage 223 MB la știri și 2 filmulețe youtube

        (Citează)

  4. La iasi sunt in cautari de teren si cereri de autorizatii de vreo 3 ani minim, iar colegu ce scria in primul comentariu, nu e vb doar de orasul Iasi ci: Vaslui, Barlad, Neamt, Suceava, Bacau si…. Republica Moldova. pe siteul meu http://www.iasi4u.ro un articol foarte vechi despre Ikea la Iasi si cam de 2-3 ori primesc cate un apel de la moldoveni ce ma intreaba: “alo, sunteti ikea”, potential exista dar pentru extindere exista niste riscuri, investitii, angajati (forta de munca mai mult sau mai putin calificata) cursuri de specialitate si multe altele.

      (Citează)

  5. NJK:
    Pai ei se duc numai in orase unde considera ca exista forta de cumparare care sa poata sustine magazinul. Sigur ca noi am vrea sa fie peste tot in Romania cate un magazin IKEA, dar daca nu poate fi sustinut nu-si are rostul… oricum va fi inchis. Exista posibilitatea de a comanda online, cumparatorii din provinie pot apela la aceasta metoda. Si parca stiu ca erau si niste firme care iti cumparau produsele de la IKEA si ti le livrau (desi acum nu stiu cat succes mai au sau daca mai activeaza).

    Nu e că și cum Timișoara, Cluj ori Brașov nu sunt tot provincie.. în afara Bucureștiului, nu putem vorbi de altceva decât provincie. Un oraș de 300 000 de locuitori nu e mare lucru, oricât și-ar dori unii să creadă altceva.

      (Citează)

    • Da, dar în acele orașe oamenii au mai mulți bani, se construiesc mai multe case șamd. Vezi articolul legat de PIB pe regiune https://www.nwradu.ro/2017/05/statistic-ne-merge-bine-practic-nu-prea/

        (Citează)

    • Andrei: Nu e că și cum Timișoara, Cluj ori Brașov nu sunt tot provincie.. în afara Bucureștiului, nu putem vorbi de altceva decât provincie. Un oraș de 300 000 de locuitori nu e mare lucru, oricât și-ar dori unii să creadă altceva.

      Eu m-am referit la faptul ca TOTI potentialii cumparatori din provincie pot comanda online. Nu am facut diferentiere intre Cluj, Timisoara sau Iasi. Aceste orase de provincie sunt in aceeasi situatie, magazine IKEA acolo nu vor fi prea curand, urmatorul il vor face tot in Bucuresti, iar texte de genul: “cautam terenuri” nu inseamna nimic… poate dura un deceniu pana face IKEA magazin in Timisoara (daca face). Eu raman la ideea ca nu exista destul putere de cumparare in aceste orase (de restul tarii nici nu mai vorbesc) si de aceea nu deschid magazine acolo…

        (Citează)

  6. nwradu:
    Da, dar în acele orașe oamenii au mai mulți bani, se construiesc mai multe case șamd. Vezi articolul legat de PIB pe regiune https://www.nwradu.ro/2017/05/statistic-ne-merge-bine-practic-nu-prea/

    Nu sunt din Iași, nici măcar nu sunt din Moldova, dar consider că are potențial mult mai mare decât Brașov. Mai mult, a crescut enorm în ultima vreme. Dacă aș fi IKEA, la Cluj și la Iași aș fi interesat sa merg in continuare.
    Oricum, discutăm vorbe. Dacă mâine, noul guvern PSD anunță că se plateste impozit în IT, nu știu ce mai rămâne la Cluj, de ex.

      (Citează)

  7. nwradu:
    Da, dar în acele orașe oamenii au mai mulți bani, se construiesc mai multe case șamd. Vezi articolul legat de PIB pe regiune https://www.nwradu.ro/2017/05/statistic-ne-merge-bine-practic-nu-prea/

    Eu cred ca sunt mult umflate gogosile cu “orasele minune”, Cluj, Timisoara (desi astia au lasat-o mai usor in ultima vreme), Brasov, etc.
    Ca fapt divers, regiunea de Nord-Vest a Romaniei (ce include Clujul) se afla printre cele mai sarace din UE…

      (Citează)

  8. Nu cred ca se va face la Timisoara, cel putin nu in urmatorii 10 ani. Avem Budapesta cu 3 IKEA la 250 de km cu autostrada directa (unul dintre ele cel mai mare din Europa de Est). Avem mai nou si la Belgrad, 160 de km.

      (Citează)

    • Noi avem un IKEA în București și se construiește încă un IKEA în București, așa că nu cred că ar conta prea mult cei 250 km până la Budapesta.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus