un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum se scriu corect anumite unități de măsură (de exemplu, amperi versus Amperi)

20 Jun 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

19 comentarii

Poate ați sesizat de-a lungul timpului că-mi place să scriu corect anumiți termeni. Am mai scris despre inchi sau inci, o lungă vreme am scris Ultra HD în loc de 4K (cum este și corect, dar am renunțat pentru a fi mai bine înțeles), iar când sesizez că o companie își scrie numele într-un anumit fel, fac și eu la fel, de exemplu eMAG, evoMAG, UBER, MacBook. Inclusiv cred că am scris de cele mai multe ori Note7, nu Note 7, după ce într-o discuție de la lansare am aflat că denumirea oficială a telefonului era fără spațiu.

Iată câteva considerente despre niște unități de măsură și scrierea lor corectă, că ne mai lovim de ele pe aici. Este vorba despre amperi, wați, volți, pascali, sievert, hertzi,  și alte asemenea mărimi. Pe scurt, regulile pentru acele unități de măsură ce sunt denumite după persoane celebre sunt următoarele:

  • simbolul se scrie cu literă mare în față: A, W, V, Pa, Sv, C, N, K, Wb
  • cuvântul întreg se scrie cu literă mică, precum orice substantiv comun: amper, watt, volt, pascal, sievert, coulomb, newton, kelvin, weber.

Adică se scrie 10 A sau 10 amperi, nu 10 Amperi. 18 mSv sau 18 milisievert, nu 18 miliSievert.

Prefixul are propriile sale reguli. De exemplu mega se prescurtează cu M, mili cu m, așa că prescurtările pentru megahertz și milihertz sunt MHz și mHz.

Așa zice regula oficială de la BIPM. Cred că singura excepție este la litru, unde se acceptă atât l cât și L, pentru a nu se confunda l cu I. Ar mai fi și Cal față de cal (din câte știu, o calorie mare (Cal) este egalul a 1000 de calorii mici, de asta uneori pe alimente găsiți scrisă valoarea în kcal sau Cal). O altă excepție amuzantă este grade Celsius, care nu se scriu celsius pentru că se consideră că “grade Celsius” este unitatea de măsură, iar grade începe cu literă mică, deci regula e respectată.

Regula este strict urmată. Eram convins că “unități astronomice” are simbolul AU, dar corect este au. Distanța Pământ-Soare este 1 au.

Partea interesantă este legată de plural, unde nu există reguli, ci pluralul unităților de măsură se formează după regulile fiecărei limbi. Amper-amperi este simplu. Watt are pluralul wați în română, hertz are hertzi, kelvin nu are plural șamd. Dexonline este prietenul vostru, ar fi o felonie să nu-l consultați.

Dacă tot ați ajuns la finalul acestui articol și vă spuneți “5 minute din viața mea, irosite!”, mai irosiți câteva citind lista unităților de măsură amuzante, unde puteți găsi chestii precum:

The Wheaton is a measurement of Twitter followers relative to celebrity Wil Wheaton. The measurement was standardized when Wil Wheaton achieved half a million Twitter followers, with the effect that Wil Wheaton now has 6.14 Wheatons himself, as of December 2016. As many Twitter users have fewer than one million followers, the milliwheaton (500 followers) is more commonly used.

sau

Microsecolul – the mathematician John von Neumann used the term microcentury to denote the maximum length of a lecture. One microcentury is 52 minutes and 35.69 seconds – one millionth of a century.

sau

Beard-second – The beard-second is a unit of length inspired by the light-year, but used for extremely short distances such as those in integrated circuits. The beard-second is defined as the length an average beard grows in one second. Kemp Bennett Kolb defines the distance as exactly 100 angstroms (10 nanometers), as does Nordling and Österman’s Physics Handbook.

sau

Attoparsec – Parsecs are used in astronomy to measure enormous interstellar distances. A parsec is approximately 3.26 light-years or about 3.086×1016 m (1.917×1013 mi). Combining it with the “atto-” prefix (×10−18) yields attoparsec (apc), a conveniently human-scaled unit of about 3.086 centimetres (1.215 in) that is used only humorously.

Sau petreceți timp de calitate aflând ce înseamnă mai precis o leghe, câte tipuri de mile există, uncie, vadră și alți termeni pe care acum îi mai găsiți doar în romanele vechi sau cele fantasy. N-ar trebui să vă ia mai mult de un microsecol.

    19 comentarii

  1. Academia Romana dezbate etalonul pentru penibil si nu se pot hotara intre 1 grindeanu sau 1 dragnea ca unitate de baza.

      (Citează)

  2. 10mp sau 10 mp?

      (Citează)

  3. Viorel Vintan

    20/06/2017 la 8:28 AM

    Mă bucur să văd că mai există persoane care sunt atente la astfel de detalii.
    Keep up the good work!

      (Citează)

  4.   (Citează)

  5. Funny. Geeky-funny, one of the best kinds of funny imo.

      (Citează)

  6. You are technically correct, the best kind of correct !

      (Citează)

  7. Unii le iau chiar in serios:
    “The Smoot is a unit of length, defined as the height in 1958 of Oliver R. Smoot, who later became the Chairman of the American National Standards Institute (ANSI), and then the president of the International Organization for Standardization (ISO). The unit is used to measure the length of the Harvard Bridge. Canonically, and originally, in 1958 when Smoot was a Lambda Chi Alpha pledge at MIT (class of 1962), the bridge was measured to be 364.4 Smoots, plus or minus one ear, using Mr. Smoot himself as a ruler.[16] At the time, Smoot was 5 feet, 7 inches, or 170 cm, tall.[17] Google Earth and Google Calculator include the smoot as a unit of measurement.

    The Cambridge (Massachusetts) police department adopted the convention of using Smoots to measure the locations of accidents and incidents on the bridge. When the original markings were removed or covered over during bridge maintenance, the police had to request that someone reapply the Smoot scale markings.[18] During a major bridge rebuild, the concrete sidewalk was permanently divided into segments one Smoot in length.”

      (Citează)

  8. Poate ați sesizat de-a lungul timpului că-mi place să scriu corect anumiți termeni.

    Şi cu toate astea scrii în continuare “pe total” :D

      (Citează)

  9. CatalinTanase

    20/06/2017 la 2:47 PM

    E corect ce scrii, dar având în vedere că cei mai mulți nu știu ce reprezintă curentul, tensiunea, puterea electrică și relația dintre ele…

      (Citează)

  10. Ar mai fi câteva chestii de specificat aici. Cea mai arzătoare este dacă România s-a aliniat la sistemul scurt sau a rămas pe sistemul lung. Adică 1 bilion este 10^9 sau 10^12? Mă interesează o sursă oficială, nu wikipedia. Știu că un standard din anii ’40 specifica clar că suntem pe sistemul lung, milion 10^6, bilion 10^12, miliard 10^9, dar ceva mai nou nu am găsit. cf https://en.wikipedia.org/wiki/Long_and_short_scales#cite_note-romanian-60

    Din punctul meu de vedere, o carte de Mioara Avram, deci de gramatică, nu bate un standard de stat. Dacă ai acces la ceva standarde de măsuri și unități poate poți face lumină.

    Ar merita amintit și cum se folosește pluralul. Pluralul se folosește pentru valori mai mari sau egale cu 2. Deci 1,5 amper, 2 amperi.

      (Citează)

    • Gigi: Ar merita amintit și cum se folosește pluralul. Pluralul se folosește pentru valori mai mari sau egale cu 2. Deci 1,5 amper, 2 amperi.

      Pe asta nu o știam. Nu-i înțeleg logica, însă.

      Legat de multipli, eu știu că este milion, miliard, bilion.

        (Citează)

  11. Ai ratat esentialul cu amperii. Cand vine iarna si unele masini nu pornesc, soferii merg in supermarket sau benzinarii si cumpara cabluri chinezesti marcate cu Amp. Ex 120AMP. Ceea ce e o prostie. Si inselatorie. Firul acela abia aprinde un bec, doar izolatia colorata e foarte groasa.

      (Citează)

  12. alex:
    Au hotarat, e un ponta.

    Și-au răzgândit, acum e clar că dragnea este etalonul.

      (Citează)

  13. Foarte amuzante alea cu microsecolul și barba-secundă, altfel într-adevăr aș fi zis că ai irosit 5 minute să scrii și eu 30 sec să citesc.
    Nu are așa mare importanță că scrii cu literă mare sau mică atîta vreme cît nu apar confuzii cum ar fi mHz vs MHz. Adică ok, orice lucru pe lumea asta e important pt unii, de ex pt eMAG e crucial să respecte propria regulă, dar să fim serioși, nu înseamnă că dacă te chinui să respecți ortografia brandului, înseamnă că scrii corect, iar cei care nu o fac, scriu incorect.

    EMag și Uber nu-s așa importanți, na ! :-)

      (Citează)

  14. @Gigi: de unde ai scos tu că România a schimbat sistemul ?
    Toată lumea a învățat la școală că după milion vine miliard. Nu a anunțat nimeni că s-ar fi schimbat, așa cum s-a anunțat cu mare tam-tam în ’93 că se schimbă regulile cu “î” vs “â”.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus