un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

nVidia anunță programele Battlebox și Max-Q pentru PC-uri și laptopuri de gaming

30 May 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

nVidia este compania de tehnologie pe val a momentului. Știu că majoritatea o asociază doar cu plăci video de gaming, dar nVidia a ajuns foarte departe în zona de hardware pentru industria auto, de unde se fac tot mai mulți bani, și a intrat bine și în zona hardware-ului pentru supercomputere și alte domenii.

Recent a anunțat două lucruri ce încurajează și mai mult piața de gaming. Primul este introducerea unui soi de certificări pentru desktopuri de gaming, numite Battlebox, ideea fiind că gamerii vor căuta deja această etichetă și vor ști că respectivul sistem rulează în condiții bune anumite jocuri.

Există două specificații, Essential și Ultimate:

Momentan doar PC Garage spune că două sisteme de-ale lor sunt Battlebox, Red Serpent și Black DragonX, deși pe paginile de produs nu afișează acest branding. eMAG și Altex, alți parteneri anunțați oficial în România, nu afișează acest nume lângă produsele din ofertă, deși destule sisteme au specificațiile minime pentru a fi Battlebox-certified.

Sincer să fiu, specificațiile sunt un pic inutile. Singura cerință minimă reală este placa video, restul sunt oarecum banale. Ideea de a preciza ce jocuri poți juca și cu ce FPS pe fiecare PC de gaming în parte nu-i nouă, ci doar greu de implementat, că trebuie făcute multe teste. nVidia ocolește subtil subiectul precizând că pentru Battlebox Essential vei putea juca Overwatch și League of Legends bine (al doilea fiind atât de vechi încât o mulțime de PC-uri îl pot juca fără probleme), iar pe Ultimate “alte jocuri la rezoluție 4K” pentru că folosește cea mai puternică placă a lor, ceea ce este un mod de a spune “ia ce-i mai scump, că sigur merge bine”. OK, și peste un an sau doi le modifică iar sau ce fac?

Mie mi-ar fi plăcut dacă forțau producătorii să utilizeze și o carcasă mai arătoasă (mulți oricum fac asta) și obligatoriu monitor cu G-Sync, o tehnologie foarte bună și importantă în gaming.

MAX-Q

Asta e mișto. Mai știți momentul când Intel a făcut specificațiile de ultrabook ca să le arate producătorilor de laptopuri cum să facă sisteme subțiri pentru a putea concura cu Apple? Acum nVidia face aproape același lucru pentru producătorii de laptopuri de gaming.

Max-Q reprezintă un ghid de bune practici pentru a produce laptopuri echipate cu plăci Geforce 1080 în carcase foarte subțiri, se vorbește despre 18 mm grosime, practic ultrabookuri de gaming.

Dificultatea nu-i doar în integrarea plăcii video în cea de bază, ci în răcirea eficientă a sistemului. Aici încă nu știu ce plănuiește nVidia, dar probabil o combinație de sistem de răcire cât mai subțiri, o ținere sub control a frecvențelor sistemului și orice altă metodă prin care, zic ei, reușesc să reducă la jumătate consumul electric al laptopului și implicit și cantitatea de căldură degajată.

Sunt chiar curios cum vor face asta. Primele laptopuri Max-Q apar în iunie, nVidia nominalizând mulți producători parteneri. Multe produse vor fi arătate zilele acestea la Computex, Asus de exemplu are pe seară conferința.

 

    11 comentarii

  1. pentru ca se stie, cei care isi cumpara componente de ultima generatie le cumpara prebuilt si o sa se uite dupa stickerul battlebox.

      (Citează)

    • Cred că ai o impresie greșită despre piață. O mare parte din ea este făcută din copii ce cumpără ce e mai cool sau din părinți ce le cumpără cadou fără să știe prea bine ce cumpără, așa că se iau după astfel de etichete, recomandarea magazinului sau review-uri.

        (Citează)

  2. nwradu:
    Cred că ai o impresie greșită despre piață. O mare parte din ea este făcută din copii ce cumpără ce e mai cool sau din părinți ce le cumpără cadou fără să știe prea bine ce cumpără, așa că se iau după astfel de etichete, recomandarea magazinului sau review-uri.

    ai niste date in acest sens?

      (Citează)

  3. Mi-ar placea sa prezinti ce se anunta, eu unul sunt interesat de un ultrabook capabil de gaming si am si buget de 2-3 k euro pentru el

      (Citează)

  4. L!nuX:
    Mi-ar placea sa prezinti ce se anunta, eu unul sunt interesat de un ultrabook capabil de gaming si am si buget de 2-3 keuro pentru el

    Bani aruncati in vant. Niciodata performanta unui desktop nu va fi egalata de un laptop. La gaming.

      (Citează)

  5. nwradu:
    Nici nu trebuie să fie egalată. În fond, nici portabilitatea unui laptop nu va fi egalată de un desktop.

    Ideea este ca nu e investitie sa dai 2-3k euro pe un laptop pe care nu iti scoti banii pe el.

      (Citează)

    • Păi pe un desktop îi scoți?

      Dacă mergi la film iți scoți banii? Entertainment-ul nu oferă bani, ci plătești tu pentru distracție, iar distracția poate îmbrăca diverse forme, inclusiv un joc bun.

        (Citează)

  6. “Mai știți momentul când Intel a făcut specificațiile de ultrabook ca să le arate producătorilor de laptopuri cum să facă sisteme subțiri pentru a putea concura cu Apple?”

    Stai un pic, producatorii nu stiau ce are Intel in oferta sau cum?
    Laptopurile Apple au avut dintotdeauna procesoare Intel, standard, impreuna cu iGPU sau o placa video dedicata AMD/NVidia dar semnificativ mai slaba.

    Producatorii nu stiau ca aceste produse exista in oferta Intel, AMD si Nvidia?
    Apple au hardware secret sauce care sa nu depinda de cei 3 mari producatori?

    OnTopic: GTX 1080 in format de ultrabook nu va fi in veci la nivelului unui 1080. Incearca sa degaji 75-100W caldura din ceva super subtire si cu un radiator mic impreuna cu un ventilator minuscul. Evident ca nu-ti va iesi si nici celor de la Apple nu le-a iesit, dar in afara de persoanele care le repara si documenteaza probleme de racire:

    https://www.youtube.com/user/rossmanngroup/videos

    Nimeni nu sufla o vorba despre asta.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus