un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Microsoft a prezentat oficial Windows S

3 May 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

24 comentarii

Și mă mir că n-au făcut-o mai aproape de Paști, având în vedere că-i un fel de Windows RT reînviat.

Pe scurt, este o versiune un pic simplificată de Windows 10, iar cel mai important lucru este acesta: nu veți putea instala aplicații decât din Windows Store.

Asta sunt sigur că va fi o dezamăgire pentru multă lume, având în vedere că majoritatea utilizatorilor de Windows 10 n-au intrat probabil niciodată în Store. Eu pot număra pe degete aplicațiile instalate de acolo, oferta fiind destul de limitată chiar și după tot acest timp. În plus, multe aplicații de fapt deschid o fereastră de browser cu un skin un pic diferit și se numesc aplicații, de exemplu cea de Facebook.

Mai mult, Microsoft a anunțat în FAQ că Edge va fi browserul default al sistemului, chiar dacă reușești să instalezi altul din Store. Adică vei putea deschide și folosi manual un alt browser, dar linkurile din alte programe se vor deschide automat în Edge. Mai mult, motorul de căutare va fi Bing și nu va putea fi schimbat pe Google sau altceva (altceva?).

Office va fi disponibil în curând pentru Windows S. Alte aplicații populare 3rd party, precum cele Adobe, Chrome, Firefox și altele nu sunt în Store. Cred că Microsoft încearcă să le forțeze mână pentru a veni și acolo, deși cel mai probabil companiile vor aștepta să vadă cota de piață a noului Windows.

Înainte să spuneți că este oribil, luați aminte că Windows S nu vă este adresat vouă, ci unei niște diferite. Este un concurent pentru Chromebook-uri, este un sistem de operare gândit pentru elevi, studenți, computere publice șamd, unde Chrome OS are o cotă de piață de 51%. De fapt, S este bazat pe Windows 10 Pro, de la care împrumută o mulțime de elemente de securitate și remote management tocmai pentru a face administratorilor de sisteme IT treaba mai ușoară atunci când vine vorba de sute de sisteme conectate la rețeaua firmei.

SURFACE LAPTOP

Laptopul superb pe care vi l-am arătat ieri a fost prezentat oficial, fiind primul sistem ce rulează Windows S. Arată super-mișto, dar este un model high-end, cu preț de pornire de 1000 de dolari în State.


Sistemul rulează cu un procesor Core i5 sau i7 Kaby Lake, 4/8/16 GB memorie RAM și 128/256/512 GB stocare, iar ecranul tactil este unul 2256 x 1504 pixeli în format 3:2. Are un port USB clasic, un cititor de carduri SD și un mini DisplayPort. Autonomia bateriei ar trebui să fie de 14 ore. Are o carcasă metalică, iar tastatura este înconjurată de un material ceva mai moale și plăcut la atingere.

Interesant este că Windows S va putea fi upgradat contra-cost la Windows 10 Pro. Din ce înțeleg, în primul an Microsoft va permite gratuit acest upgrade posesorilor de Surface Laptop și mă tem că toți îl vor face, ceea ce nu va spune multe despre Windows S. Pretul său ar trebui analizat și din acest punct de vedere.

Sunt curios dacă alți producători vor produce sisteme cu Windows S. Cred că mulți au luat o mică țeapă cu Windows RT și acum vor fi reticenți.

    24 comentarii

  1. “altceva?”

    Duck Duck Go?

      (Citează)

  2. presupun ca nu-s quad core… la noi or ajunge?

      (Citează)

  3. Palmrest din material textil si windows “RT”, astia s-au tampit.

      (Citează)

  4. Cat de idiot sa fii incat sa pui piele alcantara pe un laptop? Pacat, era chiar o alternativa pentru MacBook.

      (Citează)

  5. Atata timp cat stie excel, browser, netflix si vlc nu ai nevoie de mai mult.

      (Citează)

    • Atat timp cat ai nevoie doar de astea nu trebuie sa scoti vre-un ban pe OS. In plus Edge vs Chrome/Firefox/Opera, Windows Store vs orice alt ecosistem de aplicatii… e o stupizenie sa folosesti asta si gratuit.

        (Citează)

  6. Windows RT avea marea problema ca era pe arhitectura ARM. Cum Windows S e x64_86 lucrurile chiar sunt nice.
    Abia astept vad primul Surface cu Ubuntu pe el :))

      (Citează)

    • Da, comparația e un pic forțată. Plus că cred că poți instala ce Windows vrei tu pe el, deși asta înseamnă prețul unei licențe.

        (Citează)

    • Si cu ce schimba faptul ca e pe arhitectura x86 daca nu ruleaza x86?
      In Store ai numai banalitati.

        (Citează)

  7. Daca nici Office nu este inca disponibil pt Windows Store :) ce pretentii poate ridica Microsoft? Daca si cand or sa-l faca sa mearga impecabil pe Windows S, va merita o rediscutie.

      (Citează)

    • Windows S vine de la small, in sensul ca e pentru tablete/laptopuri mai slabute dpdv a performantei? Si in cazul asta, cum o sa mearga instalat Win 10 Pro?

        (Citează)

    • Surface Laptop apare pe 15 iunie, mai e timp destul să bage Office acolo. Au zis că va fi oricum preinstalat.

        (Citează)

  8. Nu cred ca se va preta la alte Windowsuri prea bine, adica Win 10 Pro, daca e facut drept concurent pt Chromebook.

    Office nu e in store? Eu la serviciu am Office 365, care e in store..

      (Citează)

  9. Windows S se poate upgrada la PRO ( 49 $ https://techcrunch.com/2017/05/02/youll-be-able-to-upgrade-any-windows-10-s-device-to-windows-10-pro/ ) asa ca dispar problemele respective

    in plus mai e o smecherie … si poti instala ce program vrei tu pe win 10s
    https://www.ghacks.net/2017/02/09/windows-10-cloud-hacked-to-run-win32-programs/

    enjoy :)

      (Citează)

    • Si pe linux poti rula aplicatii win32, insa trebuie sa instalezi si sa configurezi multe, iar unele aplicatii ruleaza cu buguri. Asa va fi si aici, lipsesc multe librarii, se fac multe emulari care isi vor lasa amprenta.

        (Citează)

  10. trebuie sa citeste articolul respectiv cu acel hack … este pur si simplu pusa o restrictie software sa nu te lase, …

    iar daca te gandesti ca se poate face upgrade la pro (conta cost) atunci e clar ca merg fara probleme toate aplicatiile :)

      (Citează)

  11. Lupul isi schimba parul dar naravul ba. Windows 10 nu isi merita cei 500 de lei pentru licentiere. Pe laptop am Linux Mint 18.1 si Redcore iar pe desktop Solus si opensuse. Am testat si Endles, recomamdat de pentruprieteni.com, si mi-a placut enorm.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus