un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Asus lansează ultrabook-ul de gaming cu GTX 1080 (și alte noutăți de la Computex 2017)

31 May 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

Abia ce spuneam ieri că nVidia le va spune producătorilor de laptopuri cum să producă modele de gaming cu o grosime de 18 mm, incluzând plăci video GeForce 1080, totul sub un design numit Max-Q. Azi au apărut primele astfel de laptopuri, adevărate ultrabookuri de gaming.

Cel la care m-am uitat eu este noul Asus GX501 Zephyrus, numit după zeul grec al ventilatoarelor. Laptopul are la bord procesor Intel Core i7-7700HQ, placă video GeForce GTX1080 sau 1070, 24 GB memorie RAM, stocare 512 GB pe SSD conectat NVMe și un monitor de 15,6 inchi, compatibil G-Sync și cu o rată maximă de refresh de 120 Hz. G-Sync-ul e mare chestie, fiind tehnologia nVidia ce sincronizează rata de reîmprospătare a ecranului cu rata cadrelor ce vine de la placa video, eliminând fenomene de tearing și stuttering ce sunt deranjante optic.

Mai interesant este, însă, cum fac răcirea acestui hardware: când deschizi monitorul, baza culisează de asemenea în sus, deschizându-se ca o balenă ce cască gura pentru a permite un flux mai mare de aer pe acolo. Sistemul este mecanic, nu electric, ceea ce-l face mai durabil, dar tot sunt curios ce anume se află în acea deschidere.

Grosimea laptopului închis este de maxim 17,9 mm, ceea ce-l face un ultrabook cu placă video GeForce GTX 1080, ceea ce nu credeam că voi putea spune prea curând.

Modelul include și alte elemente specifice PC-urilor de gaming, precum tastatura cu iluminare în mai multe culori, configurabilă. Rămâne de văzut prețul.

Alte modele pe design-ul Max-Q sunt MSI GS63 și Clevo P950. Ambele subțiri tot de 18-19 mm, dar cu placă video GTX 1070 la bord.

Nici nu contează configurația exactă. Contează doar că vine era ultrabookurilor de gaming, cu plăci video performante, și sper doar că testele post-lansare vor demonstra că răcirea face față hardware-ului.

Computex 2017 este în plină desfășurare și noutăți vor apărea și în zilele următoare, dar până atunci iată alte câteva de până acum:

Intel a anunțat oficial procesoarele Core i9, momentan doar cu procesoare din gama X, adică performanță extremă. Core i9-7890XE are 18 nuclee fizice și 36 virtuale, funcționează pe Socket 2066, trece de 1 teraflop putere de procesare și costă 2000 de dolari.

Există și procesoare cu 10, 12 și 14 nuclee, iar răcirea recomandată este cu lichid.

Samsung a prezentat laptopul Notebook 9 Pro, cu ecran tactil ce se poate da peste cap, cu S Pen și alte funcții ce mi se pare că-l fac potrivit celor “creativi”. Cum Samsung nu vinde laptopuri în România, nu prea contează, suntem feriți de pericolul de a cheltui bani pe el.

Asus lansează routerul Blue Cave, care are un design fără antene externe și o formă inedită, de poți să-l disimulezi ca bibelou abstract. Este un model AC2600 și include și functiile de protecție de la TrendMicro, are un port USB 3.0, suportă wifi cu MIMO 4×4 pe un total de 800+1734 Mbps. Aștept cu plăcere să-l testez.

Intel a lansat oficial PC-ul de forma unui card de credit. Nu și de aceeași grosime, dar nici departe nu este.

    3 comentarii

  1. Zeul grec al ventilatoarelor ? xD

      (Citează)

  2. in sfarsit un articol de tehnologie cu chestii relevante si pt mine. :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus