un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Astăzi e cu donare de sânge

20 May 2017  ·

GÂNDURI  ·

11 comentarii

Dacă vreți să faceți astăzi o faptă bună, înainte de a vă recompensa cu burgeri la Burger Fest, puteți merge la Sun Plaza pentru a dona sânge. Acțiunea are loc între orele 9 și 13 la intrarea dinspre Sud. Dacă nu azi, se poate și duminică, același loc, același orar. Iată linkul pentru alte informații.

Recoltarea de sânge va fi realizată de personal specializat de la Centrul de Transfuzie Sanguină București, în condiții de siguranță, folosind instrumente de unică folosință. La fiecare donare se recoltează aproximativ 450 ml de sânge, care vor fi folosiți pentru pacienții internați în spitalele din Capitală, a căror viață poate să depindă de aceste transfuzii.

Cei care doresc să doneze trebuie să:
– aibă între 18 și 60 de ani
– aibă greutatea cuprinsă între 50 și 100 kg (femeile), 60 și 110 kg (bărbații)
– nu fi suferit intervenții chirurgicale sau stomatologice în ultimele 3 luni
– nu pot fi femei însărcinate, în perioada de lăuzie sau în cea menstruală
– nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 24 de ore înaintea donării
– nu fi suferit de hepatită – de orice tip, TBC, sifilis, malarie, epilepsie, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, miopie peste (-) 6 dioptrii
Mai multe informații pe www.pentruviață.ro

E important de știut: înainte de donare trebuie completat un formular. Apoi se face un consult medical rapid (anamneză, tensiune, greutate etc.) în urma căruia se stabilește dacă persoana este aptă pentru donare, dar și câteva analize medicale pentru determinarea grupei sanguine, a RH-ului și hemoglobina.

În cadrul sesiunilor de donare de sânge organizate prin campania „Dăruiește timp, donează sânge!” nu se primesc beneficii materiale, însă un singur donator, prin cei 450 ml de sânge recoltați, poate să salveze chiar și trei vieți.

    11 comentarii

  1. Tu donezi? Ai donat vreodata?
    Oricum…mi se pare stupida abordare ministerului sanatatii…hai sa fim mai buni blabla…in conditiile in care e criza cat casa…da-le tata recompense substantiale…reduceri/scutiri la unele impozite….etc…nu veni cu chestii de adormit copiii…e plin de incompetenti si nesimtiti.

      (Citează)

    • Doneaza o leie…

        (Citează)

    • De acord, ar merge recompense mai mari.

        (Citează)

    • Donez doar bani :p

        (Citează)

    • Sa nu ai nicio facilitate pt. donarea celor 450 ml mi se pare epic fail pt acest demers, de aia nici nu mai vine nimeni sa doneze. Abordarea trebuie sa fie alta… Sa nu mai spun ca programul la centrul de transfuzie este L-V 7-13:30 si ei se plang ca nu exista sange, pai daca aveti program de primarie…

        (Citează)

    • Giovani, hai sa fim seriosi acum. Crezi ca cei care doneaza frecvent o fac pentru beneficii materiale? Personal nu am plecat niciodata catre CTS cu gandul la cele 7 bonuri sau la ziua libera de la serviciu. De fapt, absolut de fiecare data dupa donare am mers la birou.

      In general cei care o fac, o fac pur si simplu. Beneficiile sunt altele (pentru mine cel putin)

      Deacord cu faptul ca e deranj mare la CTS, pierdere grava de timp cauzata de o proasta organizare, dar na …

        (Citează)

  2. Imi explica cineva de ce nu pot dona deoarece am avut hepatita acum vreo 20 de ani? Hepatita B…

      (Citează)

    • Pentru ca in manoritatea cazurilor cei care au fost bolnavi de hepatita B raman purtatori ai virusului care produce boala.
      In sange ramane o forma “adormita”, un nucleu al virusului care se poate transmite.

        (Citează)

  3. Solutia e mult mai simpla pentru a obtine sange. Un sistem mai rapid de donare. Am donat de cel putin 20 de ori in 12 ani si pot spune ca totul merge foarte lent pe la centrele de donare. Stai si cate 2-3 ore sa donezi in majoritatea cazurilor. Treci prin 5 birouri unde fiecare face ceva. Daca baga un sistem de programari, mareste numarul de fotolii de donare si de medici, donatorii vor aparea. Eu as dona mai des daca ar fi mult mai putin timp de pierdut.

      (Citează)

  4. Alex:
    Sa nu ai nicio facilitate pt. donarea celor 450 ml mi se pare epic fail pt acest demers, de aia nici nu mai vine nimeni sa doneze.Abordarea trebuie sa fie alta… Sa nu mai spun ca programul la centrul de transfuzie este L-V 7-13:30 si ei se plang ca nu exista sange, pai daca aveti program de primarie…

    Niste bani se dau, scutire o zi la munca, reducere la abonament la ratc. Problema nu mi se pare recompensa.

      (Citează)

  5. Sunt niste motive destul de logice pentru programul ala, pe care le-ai cunoaste daca ai fi donat macar o singura data:

    1. donatorul trebuie sa fie in parametrii optimi (tensiune arteriala, fara zaharuri multe in sange, cu limitarea numarului de rahaturi) – asta o obtii dimineata, inainte de masa de pranz si alte tentatii. Tensiunea iti creste pe parcursul zilei, cafeaua, zaharurile, toate au un impact asupra cantitatii si calitatii sangelui tau. recolteaza, dupa-masa sorteaza si prelucreaza, fac analize si alte operatiuni.
    2. O parte din sangele ala trebuie prelucrat destul de rapid daca vrei sa obtii derivati. Adica cam in aceeasi zi. Oamenii aia nu lucreaza 24 din 24. Dimineata

    E simplu sa stai la calculator si sa comentezi, e mai greu sa deschizi vena si sa dai ceva din tine.

    Alex:
    Sa nu ai nicio facilitate pt. donarea celor 450 ml mi se pare epic fail pt acest demers, de aia nici nu mai vine nimeni sa doneze.Abordarea trebuie sa fie alta… Sa nu mai spun ca programul la centrul de transfuzie este L-V 7-13:30 si ei se plang ca nu exista sange, pai daca aveti program de primarie…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus