un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

UBER are în continuare mania software-ului ascuns

24 Apr 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Mi se pare interesant și chiar amuzant cum UBER are probleme diferite în fiecare țară în care activează. Pe ale României le știți, sunt legate de taxe, autorizații șamd, iar recent COTAR i-a scris premierului Grindeanu o scrisoare de amor pe acest subiect.

Îngrijorătoare mi se par însă și scandalurile din străinătate legate de componente software ascunse în aplicația UBER deoarece acestea vorbesc despre rea-voință din partea dezvoltatorilor și a top managementului, despre Kalanick spunându-se deja că-i un megaloman care ar trebui să se retragă de la conducerea UBER în favoarea unora care să respecte cu adevărat un cod de conduită precum au toate companiile moderne.

Întâi a fost scandalul legat despre cum UBER a identificat conturile unor oficiali ai guvernului SUA care urmau să cerceteze activitatea companiei și, când aceștia cereau o mașină, UBER nu le dădea una, astfel împiedicându-i să vadă pe pielea lor cum funcționează sistemul. UBER a negat că făcea acest lucru, dar bănuielile rămân și arată modul în care tehnologia poate fi utilizată și în mod malițios.

Acum e un alt scandal. Aplicația UBER a încălcat regulile Apple privind dezvoltarea aplicațiilor de iPhone, reținând un cod unic al telefonului utilizatorului. Asta nu-i mare scofală, practic UBER putea urmări ce conturi au fost instalate pe același telefon de-a lungul timpului, concluzionând cel mult că userul X a vândut telefonul la userul Y, din moment ce s-au schimbat conturile.

Problema aici este că UBER a ascuns față de Apple că face acest lucru. De câte ori aplicația detecta că este activă în sediul Apple, nu transmitea astfel de informații pentru ca cei ce verifică aplicațiile să nu se prindă de manevră:

In order to prevent Apple engineers from discovering the fingerprinting, Uber allegedly geofenced Apple’s Cupertino headquarters to hide the code used in the process. But Apple engineers based in other offices discovered the trick, according to the New York Times and confirmed by TechCrunch, leading Cook to summon Kalanick to his office in early 2015.

Ceea ce, din nou, arată o dorință de a înșela “autoritățile”, un gest foarte urât. Apple s-a prins, le-a dat două palme și au încetat această practică. Intenția, însă, a rămas la răboj și nu așa trebuie construit un business.

    12 comentarii

  1. Cum necum au ajuns la un business de milioane de euro.

      (Citează)

  2. https://www.nytimes.com/2017/04/23/technology/travis-kalanick-pushes-uber-and-himself-to-the-precipice.html?_r=0

    Lectura placuta, dar o sa citez cateva pasaje importante:

    “Scour, which was eventually sued for $250 billion for alleged copyright infringement, filed for bankruptcy in October 2000, a move that protected it from the suit.”

    “The Travis Kalanick I came to know 17 years ago was relentless in pursuit of his goals at the expense of those who supported him along the way, deluded by his own embellished personal narrative, and a serial prevaricator”

    Omu e pornit pe incalcat legi si fugit cu coada intre picioare de orice raspundere cand vine vorba sa fie prins. Oare de ce orice face UBER cand e prinsa la fel ca el…reactioneaza la fel?

    In Danemarca au introdus o simpla regula pentru Uber: aparatele de masura/taxat. Ca sa arata ca sunt un serviciu cinstit pentru clienti, trebuiau sa implementeze asta si atat. Ghici ce? S-au carat in secunda 2.

    Cam asta e respectul UBER in fata legii de orice fel. Zero. Nada. Si nu e de azi, doar de 2 ani sau 1 an. Lipsa de respect a fost baza afacerii, baza tuturor afacerilor incepute de catre CEO-ul ei.

    Astora vrem sa le dam bani de bunavoie? Hai sa nu.

      (Citează)

    • Eu vreau, că alternativa e mult mai rea în România. În alte țări, lumea vrea din alte motive, de exemplu faptul că nu există aplicații de chemat taxi din telefon șamd.

      Tudor: In Danemarca au introdus o simpla regula pentru Uber: aparatele de masura/taxat. Ca sa arata ca sunt un serviciu cinstit pentru clienti, trebuiau sa implementeze asta si atat. Ghici ce? S-au carat in secunda 2.

      Asta nu arată musai dorința de a fura, ci poate că nu vor să facă respectivele investiții. Intră în foarte multe piețe, rămân doar acolo unde treburile merg pe sistemul lor, fără alte condiții semnificative. Probabil că strategia este să consolideze piețele pe care au intrat ușor, să treacă spre profitabilitate și abia apoi să analizeze în ce piețe merită investițiile cerute de legi și în ce piețe nu.

      Sunt sigur că, dacă se cereau aparate din alea într-un oraș cu 5 milioane de locuitori, le băgau.

        (Citează)

  3. Uber nu a facut nimic gresit. Apple trebuie sa-si schimbe regulamentul, oricum e unul imvechit.

      (Citează)

  4. Uber daca are un mic avantaj dintr-o ilegalitate pai sigur o va face. CEO lor pare sa le dea lectii camatarilor de la noi.

      (Citează)

  5. Tim Cook a stiut ce a facut Kalanick dar nu l-a taiat din App Store.

    Daca cineva mai mic ca Uber facea asta, Apple il taia din App Store.

    Fara App Store, Uber dispare si se pierd finantarile de la Morgan Stanley, fondul de investitii al Arabiei Saudite, Tata Capital, Goldman Sachs. Bani multi, persoane importante pica prost…

    Clar, Uber nu are valori morale. Si nici Apple.

      (Citează)

    • Dar ce, te aștepți la egalitate? Apple nu-i prost să-i dea afară pe toți, că unii folosesc telefoanele lor pentru a avea acces la astfel de aplicații. E o relație bidirecțională.

        (Citează)

    • Am si eu fantezii, ma astept ca regulile sa fie valabile pt toata lumea.

      Apple si-a facut titlu de glorie ca nu a dat curs cererii guvernului de acces la date confidentiale, dar pare sa inghita (pe moment) faulturi venite din alte zone. Un bobarnac de genul “va scoatem din sistem timp de 1-2 zile, sa va c****i putin pe voi” ar fi trimis un semnal clar celor care practica mizerii.

      OT: cand dau clic pe link-urile “citeaza”, mi se deschide o fereastra goala. Firefox 52, cu blockere, dar nwradu.ro e whitelisted.

        (Citează)

    • LE: l-am rezolvat.

      Voi investiga, pare a fi doar în Firefox și probabil de la noul WordPress.

        (Citează)

    • Doar daca l-ai instalat de vreo 2 luni…

        (Citează)

  6. Cei de la Uber fac tot ce pot pentru a câștiga in fața competiției, ceea ce nu este un lucru rău. Necesita curaj, skills și dedicare. Și când zic skills, urmăriți Uber.design și newsroomul lor.

    In trafic câți nu depășiți, chiar și ilegal, alte mașini care merg mai încet pentru ca voi sa fiți primii?

    Miza nu este serviciul Uber in forma sa actuala, ci compania care va redefini modul in care transportul se va face in viitor, terestru, subteran și aerian, atât autonom cât și mecanic.

    Iar taximetriștii oricum vor despărea odată cu tranziția către masini autonome. Un serviciu ca Uber in momentul respectiv e necesar. O sa scriu propriile gânduri despre asta pe medium.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus