un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Oamenii încă nu știu că păcănelele sunt aranjate

10 Apr 2017  ·

GÂNDURI  ·

19 comentarii

Eram la coadă la casă la fast-food la mall. Lângă mine, un grup de trei tineri, ceva poate 16-20 de ani (pe măsură ce îmbătrânesc, marja de eroare la estimarea vârstei e tot mai mare), își luau meniul de 5 lei pentru că pierduseră toți banii la cazinoul din mall, la păcănele.

Unul dintre ei îi zice altuia:

“-Băi când am văzut cum se oprește 7-le ăla, pe linia cealaltă, să mor! Aveam doi la mijloc, unul jos, încă două trifoi suuuus… mamă ce bine ar fi ieșit, să moară mă-sa!”

Și m-am simțit amuzat și trist în același timp pentru că oamenii încă habar nu au că acele jocuri sunt aranjate, sunt programate prin lege ca doar un anumit număr de jocuri, cu un prag clar stabilit, să returneze bani. În unele țări este 40%, în altele urcă spre 95% (în România legea cere 70%, dar operatorii sălilor pot alege procente mai mari, ca să țină clienții acolo), dar ideea este alta: dacă procesorul din interiorul automatului decide că e timpul să câștigi, îți va da piesele necesare și gata.

Când nu câștigi, chiar nu contează dacă ai fost aproape sau nu. N-ai fost aproape! Era deja decis că nu vei câștiga înainte ca rolele alea să se rotească!

Practic, jocurile alea de păcănele trăiesc pe neștiința oamenilor. Măcar la alte jocuri, gen poker sau blackjack, contează și decizia ta, calculul pe care-l faci, experiența din spate. La păcănele, doar ți se pare că influențezi cu ceva oprind anumite simboluri, dar de fapt, dacă procesorul decide că e cazul să câștigi, vei câștiga și dacă faci cele mai proaste alegeri posibile.

    19 comentarii

  1. Asta in situatia optimista in care cei de la salile de jocuri chiar respecta procentul respectiv. Procentul nu se respecta practic niciodata.

    Cat timp cotizeaza cu spaga de rigoare, pot sa tina procentul respectiv si la 1%, ca nu le are nimeni treaba. Cand nu mai cotizeaza cat trebuie, se intampla asta http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-1/mascatii-au-descins-la-salile-de-jocuri-313-perchezitii-domiciliare-la-proprietari-de-pacanele-din-bihor-si-alte-28-de-judete-130428.html

      (Citează)

    • Da, pe lângă asta.

      Culmea, în general decizia logică este să dai un procent de câștig mai mare către jucători, ca să atragi oamenii în sală și să-i faci să revină. Oricum pe total câștigă și sala.

        (Citează)

  2. Si ce legatura au pacanelele cu shaorma sau cu hotdogul de la Ikea ??

      (Citează)

  3. Oamanii încă nu știu că fast food-ul e o mizerie

      (Citează)

  4. Okochea:
    Sunt unii care le numesc ‘restaurante’.

    Atat!
    you guys made my day

      (Citează)

  5. Mie mi se pare că sunt două tipuri de oameni: cei care mănâncă la fast-food și cei care nu recunosc că fac asta.

      (Citează)

    • Mai sunt si cei care au incercat mancare de tip fast food, nu le-a placut (sau au considerat ca nu este o mancare sanatoasa) dar recunosc ca altii pot avea alte parereri despre acest subiect si isi vad de treaba lor. Suntem tara lu datu cu parerea despre treaba altuia.

        (Citează)

    • Mă îndoiesc că cineva a încercat TOATE fast-food-urile și nu i-a plăcut nimic și a decis și că mâncarea e nesănătoasă.

      De exemplu, există fast-food-uri care vând exclusiv salate proaspete. Iar o shaorma este printre cele mai sănătoase alimente, dacă nu-i pui sosuri ciudate.

      Despre alea ce servesc pui la grill și orez ce să mai zic? Foarte nesănătoase!

      Prin urmare, ca la orice ține de domeniul alimentar, contează mai mult ce alegi să mănânci și în ce cantitate, nu dacă-i preparat și servit rapid sau dacă aștepți 30 de minute la restaurant pentru acel preparat.

        (Citează)

  6. Schema adevarata este ca lasi procentul la 70% da il pui sa deai pay-off mare. Si ai situatia la centru si vezi cand un aparat e gata sa se “sparga”. Atunci trimiti frumos omul tau cu 2-3 mii de lei la el si joaca acolo si ia el jackpotu ala mare. Dupaia se aude “a luat un baiat 5 miliarde”

      (Citează)

    • Asta e cam ce fac babele alea de prin filmele din Las Vegas, care lurkuiesc pe langa aparate pe unde nu se castiga si se baga ulterior sa ia premiul mare.

        (Citează)

  7. Aveam un amic care avea sala acum 15 ani, marja de profit era setata la 10%. Seara schimbam marja si scoteam aproape toti banii din aparate :)

      (Citează)

  8. Banii munciti nu se pierd la pacanele.

      (Citează)

    • Pardon. Ieri s-au dat salariile (cu câteva zile în avans) + ceva ”premă”. Aseară s-au făcut praf toți, la păcănele, evident. Azi chițăie toți de foame…

        (Citează)

  9. Ce meniu e ala de 5 lei? La Mc sau unde? Si ce contine? Multumesc.

      (Citează)

  10. Pînă la urmă ideea de bază e că pt a cîstiga la astfel de jocuri tot… noroc chior trebuie să ai !

    Indiferent că e vorba de un procesor care socotește dpdv statistic că a venit vremea să mai și cîștige cineva, sau chiar sînt niște roți dințate și niște sisteme mecanice care urmează legile inerției și ale frecării, oricum ar fi, este FOARTE improbabil să se oprească fix pe poziția cîștigului maxim, tocmai cînd TU te afli la aparat !

    Asta e ceea ce contează… să înțelegi că șansele îți sînt minime, indiferent de motiv.

    Mie adevărata escrocherie mi se pare la acele sisteme la care ghidezi o gheară folosind un joystick, încercînd să prinzi ceva (un ursuleț, etc) în gheară !
    De ce ? pt că nu ți se spune că, chiar dacă ai prins ursulețul (ceea ce nu e foarte greu), în cele mai multe cazuri gheara este programată să-l lase să cadă făra motiv, pur și simplu constați că se desface singură!

    Altfel zis, la “păcănele” este evident că ține doar de noroc, la sistemul cu gheară îți dă APARENȚA că ține de îndemînare. Eu i-aș obliga să scrie mare un disclaimer care să avertizeze de modul de funcționare !

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus