un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Germania rămâne a doua cea mai vizitată țară din Europa, în creștere constantă

18 Apr 2017  ·

TURISM  ·

17 comentarii

OrganizaÈ›ia Germană de Turism a avut conferinÈ›a anuală din România È™i au fost prezentate noi statistici privind turismul în Germania È™i câți români călătoresc în această È›ară. De asemenea, tema pentru 2018 va fi “Germania culinară”, un motiv în plus să vizitaÈ›i această È›ară È™i la anul. ImaginaÈ›i-vă un festival al berii, cu halbe de un litru, jumătate de rață cu varză È™i cârnaÈ›i tradiÈ›ionali din zona respectivă, plus covrigi în loc de pâine.

Germania a rămas a doua cea mai vizitată țară din Europa, după Spania. Surprinși? Franța este abia pe locul 3, la distanță mare și în scădere, deși nu mă miră acest lucru. Recentele evenimente din Germania (târgul de Crăciun din Berlin șamd) i-au făcut și pe ei să scadă estimarea de turism pentru 2017 la o creștere ceva mai modestă, dar prognoza este tot de creștere.

În 2016, nemții au depășit 80 de milioane de înnoptări din peste 60 de milioane de călătorii, 73,7% dintre turiști venind din Europa. Numărul vizitatorilor români a fost în creștere cu 10,1% până la un total de 81.000, iar destinațiile lor preferate au fost Bavaria, Baden și Hessen. 44% dintre ei au fost acolo pentru vacanțe, 29% pentru afaceri, restul pentru alte scopuri (probabil mașini SH sau muncă).

Tinerii preferă city break-uri în zone cu potențial mare de distracție, precum Berlinul, pe când categoria 35-54 de ani merge le vizitat muzee și castele. 81% dintre călătorii durează mai mult de 4 zile.

Germania propune în fiecare an niÈ™te teme pentru turism, iar aceste teme înseamnă că È™i toÈ›i cei implicaÈ›i în domeniu fac locurile È™i experienÈ›ele mult mai atractive pentru vizitatori. ÃŽn 2018, vă spuneam, urmează Germania culinară. ÃŽn 2017, tema este “500 de ani de la reforma lui Luther”, adică legată de istorie È™i religie.

Tema este foarte interesantă. Fără legătură cu vizitarea Germaniei, poate vreti să citiți mai multe despre viața lui Martin Luther (nu King) și cum acesta a produs o puternică schismă în rândul bisericii catolice, creând practic ritul protestant. Peste 900 de milioane de oameni, adică 40% dintre creștini, sunt astăzi protestanți. Totul a pornit de la Luther și prinții germani ce i-au susținut ideile de reformare a bisericii.

Anterior momentelor de la 1516-1517, iertarea putea fi cumpărată de la Biserica Catolică prin donații de bani, acesta fiind de fapt principalul mecanism de finanțare a bisericii și dovada că ești un bun creștin. Luther a fost cel care, prin tezele sale, a readus aminte lumii că doar Dumnezeu iartă păcatele, că biserica a devenit o afacere șamd. Evident că s-a certat cu Papa, care a vrut să-l excomunice și să-l aresteze, Luther reușind să fugă. După niște congrese și întâlniri, împăratul german a dispus capturarea sa, mort sau viu.

Luther  a fost salvat de un prinț german, a trăit și scris în continuare în secret, iar scrierile sale au dus inclusiv la răscoale populare. A murit ani mai târziu, timp în care a apărut public de multe ori, prezența sa fiind tolerată de autorități în acele landuri ce-i erau prietene.

Urmări: ideile sale reformatoare au împărțit definitiv biserica catolică, o mare parte din Europa a devenit protestantă și au avut loc multe războaie civile între aceștia și catolici, cum s-a întâmplat în Franța cu hughenoții. Oricâte războaie și masacre ar fi fost, Europa a trecut peste ele, iar astăzi avem în lume în jur de 900 de milioane de protestanți la 1,2 miliarde de catolici.

Cum Luther a trăit în Germania, exceptând călătoria sa la Roma, sunt foarte multe orașe, castele și catedrale ce pot fi vizitate în acest an ce sărbătorește 500 de ani de la scrierea tezelor sale. Site-ul Organizației Germane de Turism, www.germany.travel, are informații multe și le are traduse în limba română. Fotografiile acelea din tot felul de orășele mici, dar vechi și cu istorie lungă, arată excelent; când mă gândesc că toate au și tot felul de bunătăți specifice lor, deja salivez.

Mă întreb dacă România va face vreodată ce fac nemții: să aibă un site de turism disponibil în multe limbi, unde să afișeze evenimentele importante și sugestii de destinații; să aleagă anual o temă turistică; să meargă anual în țările din jur și să țină o prezentare despre rezultate și planuri de viitor. Sună ceva dintre acestea foarte complicat sau foarte scump?

Ah, iar fotografiile din articol? De pe site-ul Organizației destinat presei, unde pune la dispoziție gratuit imagini cu toate temele, localitățile șamd.

La conferință a fost prezent și ambasadorul Germaniei în România, dar n-a zis nimic memorabil.

 

    17 comentarii

  1. Am intrat sa vad cine e prima. Clickbait achieved. :)

      (Citează)

  2. Italia de-abia pe locul 4 ?
    Mi se pare cea mai ieftina si cea mai accesibila tara din cele 4 expuse in grafic.

      (Citează)

  3. Cumva, mă indoiesc că succesul turistic al Germaniei se datoreaza gastronomiei nemaipomenite. Nu cred ca se inghesuie lumea sa viziteze ca sa aiba ocazia sa manance covrigi, carnati/carne fripta sau pastele alea bavareze neidentificate.

      (Citează)

  4. Ma asteptam Turcia, Bulgaria sau Grecia sa fie prin top.

      (Citează)

  5. Prin america puteai sa iti cumperi BMW si primeai 2 bilete gratuite de avion sa mergi la Munchen, apoi asigurare gratuita daca stateai in Germania mai mult de 2 saptamani altfel era vreo 2-3000 de euro. Nu stiu daca era initiativa doar de la BMW sau erau in ceva program guvernamental sa incurajeze si turismul. Au avut programere asemanatoare Mercedes, Audi si Volvo.
    Programul era disponibil si in cazul “lease”-ului pe 24 sau 36 luni , un fel de inchiriere pe termen mai lung la care platesti 500$/luna.
    Bucurestiul e sus pe lista pentru tinerii din Israel ca destinatie turistica mai ales pe weekend, pentru bautura ieftina si fetele disponibile.

      (Citează)

  6. Romania pe al catalea loc o fi? In coada clasamentului, banuiesc.

      (Citează)

    • Da, e destul de slab clasată. Am căutat câteva statistici pentru toată Europa, că văd că e un subiect interesant. O să încerc să fac un articol când le pun cap la cap. Sunt foarte multe moduri de a calcula “turismul”.

        (Citează)

  7. Ce rata mare pregateste nenea ala…

      (Citează)

  8. Dacă Spania este frumoasa pentru vizitat, este excelenta pentru trăit aici. In special pentru cei care lucrează online. :-)

      (Citează)

  9. Vizitat Legoland Deutschland luni dupa paste.Dupa ce am fost refuzati sa accesam mai mult de jumatate din “atractii” pt. ca fiica-mea masoara doar 108 cm din 110 prevazuti de “rigoarea germana” am reusit sa ne pricopsim cu o toxinfectie alimentara dupa ce in prealabil am servit o pizza marguerita intr-unul din localurile din stabiliment.80% din personalul angajat sunt autisti sau asa par cel putin.

      (Citează)

  10. Germania culinară….Ahahhhaaahhaaaaa.
    Da, e amuzant, împreună cu Anglia sunt cele mai sărace țări la capitolul gastronomie. Să fie mult și ieftin, cam așa funcționează bucătăria la ei.

    Am mari îndoieli cu topul ăla cu Franța după Spania și Germania. De fapt și Italia mai jos de Germania e dubios rău de tot.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus