un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cei de la Digi24 sunt șocați că românii nu merg în număr mare pe litoral în luna aprilie

12 Apr 2017  ·

TURISM  ·

11 comentarii

Ministrul Turismului, dacă mă iau după tonul cu care se exprimă public, pare genul de mârlan care la cinematograf stă cu picioarele pe scaunul din față și apoi tot el sare la bătaie dacă-i atragi atenția, dar recent le-a dat o bătaie verbală complet meritată celor de la Digi24, care au făcut un reportaj extraordinar de prost despre turismul intern și apoi l-au sunat să-l întrebe cum comentează.

Reportajul Digi24, în linii mari: “Românii preferă litoralul bulgăresc pentru vacanța de Paști! Dacă anul trecut Mamaia era pe locul 2 în topul preferințelor, anul acesta locul 2 ajunge la Nisipurile de Aur, iar Mamaia iese cu totul din top 10! Șoc, probabil balena albastră e de vină! Clasamentul a fost realizat de un site de turism autohton”.

Știrea este execrabil de proastă, genul de reportaj făcut în doi peri sau gândit de un delfin nu foarte dotat la mansardă.

În primul rând, Paștele este pe 16 aprilie, ce să caute un număr mare de români pe litoral la acea dată? Anul trecut, Paștele a fost pe 1 mai, dată tradițională de mers la mare, când se deschide și sezonul, așa că evident că stațiunea a fost în topul preferințelor românilor. Anul acesta, de 1 mai, probabil că va fi din nou!

Analizând mai exact topul respectiv, vedem că o știre mai bună ar fi “românii preferă muntele pentru Paști”, din moment ce Sinaia și Brașov intră în top. Sau “Roma rămâne o destinație preferată pentru Paști”, nu?

Apoi, topul este făcut de site-ul autohton Trivago, care numai autohton nu este. Trivago este o companie germană, acum sub patronajul Expedia, ce activează în 55 de țări și oferă rezervări în peste un milion de hoteluri din toată lumea. Au și site românesc, poate și vreo 2 angajați pe aici, dar cel mai probabil niște colaboratori part-time.

Cum trebuie interpretată deci știrea: “în funcție de rezervările făcute de români prin platforma Trivago, iată un top al destinațiilor pentru perioada de Paști.”

Topul este complet irelevant, că Trivago nu cred că are la noi așa o masă mare de utilizatori încât să ofere statistici relevante. Altfel spus, au dat și ei un comunicat de presă (iată-l aici) ca să le mai apară numele prin presă, iar Digi24 l-a preluat și a făcut din asta o știre la modul general, trăgând o concluzie despre preferințele tuturor românilor, spunând practic că mai mulți români fac turism în Bulgaria decât în România. Apoi l-au întrebat pe ministru cum de a ajuns stațiunea Mamaia în această situație dezastruoasă, fără turiști în aprilie, și dacă litoralul românesc oare mai este în preferințele românilor așa, în general.

Ministrul a replicat elegant, în sensul că nu i-a înjurat și de mamă: cine-i Trivago, de ce se trag concluzii pe baza unui comunicat de presă, hai să așteptăm sezonul, turismul în România e pe creștere. A concluzionat, apoteotic, spunând că turismul pe litoralul nostru este mult mai bun decât pe litoralul bulgăresc pentru că noi avem infrastructură mai bună pentru turism și că măcar aici nu ți se fură mașina, ca-n Bulgaria.

Propun ca logo-ul cu frunza și “explore the carpathian garden” să fie modificate în “România – măcar aici nu ți se fură mașina, ca în Bulgaria (dar nu facem promisiuni legat de portofel)”.

Cum Digi24 a ieșit șifonat tare de tot, pe site au pus doar clipul video cu primele secunde ale intervenției ministrului, tăindu-l după fraza “n-am date, urmează să facem studii” și tot până aici i-au difuzat replica și în următoarele jurnale de știri. Dacă deschideți însă clipul cu jurnalul de la ora 13 și dați la minutul 14, veți auzi întregul schimb de replici, inclusiv când Alice Iacobescu crede că Trivago este o firmă de cercetare de piață. Sunt vreo 5 minute de schimburi de replici “savuroase”, cum s-ar spune în presă.

Din păcate, Digi24 dovedește tot mai des că nu mai este televiziunea de la lansare. Știri în doi peri, interpretări greșite, lipsă de logică, lipsă de experți în anumite domenii sau măcar de o cercetare simplă pe Google. Rămân un post bun prin diverșii invitați pe care-i adună seara și câteva emisiuni gen România furată sau cea a lui Stelian Muscalu despre economie, dar cam atât.

    11 comentarii

  1. Ca de obicei orice lucru bun tine foarte putin in Romania.

      (Citează)

  2. O intrebare:

    Daca maine s-ar desfiinta pe tacute Ministerul Turismului, si-ar da cineva seama intr-un an de zile?

      (Citează)

  3. Altfel, sa ti se para relevant ca, in Mamaia, variaza numarul turistilor in perioada de Paste mi se pare ca face maximul dă sens. Sau numarul de turisti cu copii. Sau posibilitatile de cazare all-inclusive.

      (Citează)

  4. Digi24 a decazut rau de tot. Romania TV o sa aiba un concurent redutabil cat de curand.

      (Citează)

  5. In Franta, fiecare sătuc are site oficial făcut mai ales pentru turiști pentru ca ai informații despre evenimente, hărți cu obiectivele turistice si mai ales hoteluri si restaurante.

    Noi de ce nu suntem in stare sa avem asa ceva ? Ar trebui implicat ministrul turismului sa pună la punct platforma iar fiecare primărie sa-si ofere suportul si materialul pentru conținut.

    Intrati pe mairie-saintnazaire.fr, un oraș de 50 km si 60.000 locuitori.

      (Citează)

  6. Cum să îţi placă Muscalu?! Ceva mai searbăd decât emisiunile lui nu mi-a fost dat să aud/văd. Aveam impresia că te pricepi.

      (Citează)

  7. Din păcate pentru mine Digi24 nu mai este deloc ce a fost. Dintr-o televiziune relativ echilibrată, cu ușoare accente de politică spre dreapta, au devenit talibani antiPSD. Sunt exact cum era Antena 3 antiPD si antiBăsescu cand aceștia erau la putere. Si mie nu-mi plac talibani, indiferent împotriva cui luptă. Iar Stelian Muscalu, chiar dacă știe ceva economie, este părtinitor și de multe ori denaturează fapte pentru a-și valida opiniile lui.
    Iar moțul de pe coliva în aceste zile este propaganda religioasă de-a dreptul pe față.
    Singura emisiune care o mai urmăresc cu plăcere este Starea nației, păcat că nu are o reluare a doua zi la o ora decentă.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus