un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

AOC lansează o pereche de monitoare cu design semnat Porsche

24 Apr 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

18 comentarii

Mi-au plăcut întotdeauna monitoarele cu un design spectaculos, gândite să încânte ochiul într-o cameră frumos decorată și mai ales într-un birou modern, precum sunt acum tot felul de recepții sau spații de lucru gândite de un designer interior sau de orice persoană care dorește ca monitorul să nu fie doar o unealtă necesară ce strică aspectul îngrijit al locului, ci un element bine integrat acolo, poate chiar cel central.

AOC a prezentat două astfel de noi modele, iar eu am fost printre cei ce le-au văzut în premieră. Nu doar că arată bine, dar și prețul este bun, dacă se va păstra și pentru România la lansarea lor oficială din iunie.


Monitoarele arată la fel, diferă doar diagonala, 24 și respectiv 27 inchi. Design-ul ecranului este unul “fără margini” pe trei laterale, iar în partea de jos are acea bandă din aluminiu argintiu, cu sigla AOC amplasată discret acolo. În plus, monitorul este foarte subțire, are 5,2 mm grosime în mare parte și 17,3 mm în treimea inferioară.

Asta l-ar fi făcut deja un monitor cu design plăcut, dar cei de la AOC și Studioul F.A. Porsche din Berlin, care l-au proiectat, i-am făcut și un stand asimetric, argintiu, ce pornește dintr-o balama cilindrică de pe spatele monitorului. Cum ar fi, noile AOC arată bine din toate unghiurile în care le privești.

Lucrurile bune nu se termină aici. Ați observat în imaginile de mai sus că lipsesc cablurile? Designerii au sesizat că degeaba faci un monitor cu aspect elegant, dacă apoi acest aspect este stricat de minim două cabluri ce ies din acele monitor, așa că noile AOC PDS241 și PDS271 folosesc un singur cablu, iar acesta se conectează în standul monitorului, în partea de jos.


Ideea este ca acel cablu să dispară rapid dincolo de marginea biroului (sau eventual într-o decupătură în birou făcută pentru cabluri) pentru a nu fi deloc vizibil. Un singur cablu? Da, este un miniHDMI special ce face legătura între piciorul monitorului și o cutiuță AOC de dimensiuni destul de mici, care poate atârna sub birou, eventual lipită acolo sau pe unitatea centrală. În acea cutiuță utilizatorul va conecta de fapt alimentarea monitorului și un HDMI normal, ce vine de la placa video a calculatorului.

Este o idee foarte bună. În primul rând, mutarea sursei de alimentare din interiorul monitorului în acea cutie externă face posibilă subțierea carcasei până la dimensiunile pe care le-am trecut mai sus, iar faptul că reușesc să transmită totul pe un singur cablu este un bonus foarte mare pentru aspectul estetic. Eu n-am vreun birou gândit de designeri și nici nu caut să impresionez zilnic vizitatorii mei, dar tot mi-aș dori un astfel de monitor deoarece încântă ochiul; la monitorul meu actual am grupat și legat împreună cablurile cât am putut mai bine, dar tot arată urât acolo în spate.

Specificațiile hardware sunt următoarele pentru AOC PDS241 și respectiv AOC PDS271:

  • diagonală 24″ și respectiv 27″
  • panel AH-IPS, contrast 1000:1, luminozitate 250 cd/mp
  • tehnologie Flicker-Free, acoperire culori 100% sRGB și 90% NTSC
  • rezoluție 1920 x 1080 px cu 60 Hz
  • consum 25 W și respectiv 32 W

Apar pe piață în iunie la un preț de 219 € și respectiv 299 €.

Cei de la studioul F.A. Porsche (care a fost înființat în 1972 de către Ferdinand Porsche și reprezintă, cum ar fi, o altă afacere a grupului pe lângă cea cu mașini) au dus design-ul minimalist mai departe prin reducerea butoanele la unul singur, din care controlezi toate meniurile monitorului. Ia mai mult timp navigarea prin meniuri, dar se poate face și nu e ca și cum umbli zilnic pe acolo. Printre funcții am văzut și cea de filtrare a luminii albastre, funcție foarte utilă mai ales seara, când ecranul devine mult mai odihnitor pentru ochi atunci când, de exemplu, editezi text. Monitoarele au și un jack audio de ieșire către un sistem separat de boxe sau căști, dacă dorești.

Dezavantajul este că monitoarele au o singură intrare, un port HDMI normal, însă cea mai mare parte din desktop-uri asta folosesc, iar cam toate laptopurile pot oferi, de asemenea, o ieșire HDMI. Ar fi fost bune mai multe porturi în acea cutiuță, deși cei de la AOC spun că ar putea fi utilizate adaptoare.

Apropo de AOC, nu știam asta, dar compania este de origine americană, fiind înființată în Chicago în 1934 sub numele Admiral, producând televizoare pentru o bună parte din viața ei înainte de a trece spre monitoare CRT și LCD. AOC vine de la Admiral Overseas Company, numele sub care s-a lansat internațional. Firma mamă din prezent, TPV Tech, deține și brandul Philips și împreună cu AOC adună 35% din piața de monitoare, iar în UE este pe primul loc în 9 țări, inclusiv România.

Niște statistici găsiți mai jos, împreună cu fotografia unuia dintre primele lor televizoare:

    18 comentarii

  1. No offense, dar nu aș putea să țin niciodată pe birou monitorul ăsta și asta numai din cauza stand-ului. Dacă ar face și o variantă mai simetrică și care să nu dea senzația că ar putea să se prăbușească oricând sau că nu ar sta perfect orizontal, asta pentru cei cu oareșce urme de OCD, ar fi altceva… :D

      (Citează)

  2. Ești sigur ca nu ai scăpat nici o cifra? Ca la 219 euro e chiar o ofertă bună

      (Citează)

    • Așa scrie în comunicat, m-am uitat din nou.

        (Citează)

    • 219 euro e chiar mult. In acest moment e un monitor AOC cu caracteristici similare pe Emag la 550 lei (120 Eur). Deci doar design-ul costa 100 Eur !

        (Citează)

    • Prețul e bun pentru un monitor cu design special, care de obicei se învârt pe la 1000 de lei.

        (Citează)

    • @thundermar

      Depinde si de persoana cred. Eu de exemplu as da $100 in plus pe un monitor la care imi face placere sa lucrez. Chiar ma apucasem sa caut un monitor nou si cele din plastic negru simple se invart pe la 5-6-700 lei. Prefer sa dau 200 de lei in plus ca sa scap de senzatia de plastic ieftin si prost.

        (Citează)

    • Completare. Si nu, nu mi se pare fitza inutila cand e vorba de o diferenta atat de mica intre ele. Daca ar fi fost 500 de euro atunci altfel ar fi fost discutia

        (Citează)

  3. … si cum ajustezi monitoarele astea pe inaltime? Pentru ergonomie si comoditate in utilizare, poate conteaza. Monitorul trebuie sa isi ajusteze pozitia dupa tine, nu invers.

    Da, ideea cu un singur cablu la vedere este buna. Designul este atragator, de fitze.

    Specificatiile sunt slabe, gasesc Dell cu pivot si HUB USB in aceeasi bani:
    http://www.pcgarage.ro/monitoare-led/dell/u2414h-238-inch-8ms-gtg-silver/

      (Citează)

    • Păi după nevoia fiecăruia, desigur. Vrei înălțime reglabilă, cauți un alt monitor.

        (Citează)

    • De ce ai lua un monitor mai putin dotat si mai putin ergonomic in utilizare?

        (Citează)

    • Gaelex:
      De ce ai lua un monitor mai putin dotat si mai putin ergonomic in utilizare?

      Pentru design. În fond, este partea PC-ului care nu doar că se vede permanent, dar e centrul atenției tale și al celor care intră în cameră, că-i foarte vizibil.

      Iar partea cu “mai puțin dotat” nu-i chiar adevărată. Are un singur port, dar cel care contează. Eu am patru porturi pe monitorul meu, dar tot unul folosesc. Faptul că nu are USB nu cred că-i crucial.

      Eu am un Dell ceva mai bun decât cel indicat de tine. Pe verticală nu l-am reglat mult mai sus decât ar fi stat unul fără reglaj, iar în modul portrait nu l-am rotit niciodată, că n-am de ce. În rest, AOC-ul cred că are panel chiar mai bun, că-i un AH-IPS, iar de aspect nu mai zic, prefer oricând monitor subțire și aluminiu în loc de plasticul gros de acum.

        (Citează)

    • In conditiile in care AOC are doar intrare HDMI iar Dell are HDMI, display port, DVI, este clar ca AOC este mai prost dotat.
      In conditiile in care AOC nu vine cu nici un port USB iar Dell vine cu hub cu 5 USB-uri 3.0, este clar ca AOC este mai prost dotat.
      In conditiile in care Dell pivoteaza, se poate ajusta pe verticala in timp ce AOC se poate ajusta doar pe orizontala este clar ca este prost dotat.
      Dell vine calibrat din fabrica, culorile sunt exceptionale, AOC nu vad sa aiba asa ceva.

      Nu mai este vorba de subiectivism sau pareri, ci de numere clare:
      – 3 intrari vs. 1.
      – 5 USB-uri vs. 0.
      – 3 tipuri de ajustari vs. 1

        (Citează)

    • Păi după cum spuneam mai sus, e după nevoia fiecăruia. Dacă vrei 5 porturi USB sau măcar unul pe monitor, nu iei acest AOC, nu? Dacă vrei design plăcut, nu iei acel Dell, că arată ca o cărămidă.

      Partea cu intrările video e mai puțin relevantă. De obicei folosești una, iar HDMI are cam orice.

        (Citează)

  4. imi place foarte mult.
    cand am vazut poza primul gand a fost: sper ca nu are cabluri, ca alea ar strica tot :)
    nu cred ca voi avea nevoie de un monitor pentru acasa in urmatorii 10 ani, dar e bine de stiut.

      (Citează)

  5. A venit și comunicatul în română: “AOC PDS241 și PDS271 vor fi disponibile pe piața din România începând cu luna iunie 2017. Prețul recomandat pentru modelul PDS241 este de 979 lei, iar pentru modelul PDS271 este de 1,339 lei.” deci se confirmă prețurile.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus