un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am trecut de 11 ani de blogging

27 Apr 2017  ·

GÂNDURI  ·

64 comentarii

Cândva în aceste zile blogul acesta a împlinit 11 ani și rămâne, în continuare, cel mai lung proiect al meu. Mai lung decât timpul petrecut în fiecare școală în parte, mai lung decât timpul cât am fost în câmpul muncii, mai mult decât am muncit efectiv pentru salariu, având în vedere că pentru blog muncesc și sâmbătă și duminică.

Nu știu când e aniversarea sa. Cel mai vechi articol e din 18 aprilie 2006, dar am scris mai multe înainte de a lansa public blogul.  11.378 de articole scrise, 119.483 de comentarii aprobate, zeci de mii de ore petrecute aici, sute de mii de euro câștigați și niște taxe mari plătite pentru ei, prea mulți burgeri mâncați ca scuză că “e pentru blog”, mulți bani investiți.

Concluzia mea? Cine nu-și face un blog și nu se ține de el pierde o mulțime de experiențe foarte plăcute. Am călătorit cu un balon cu aer cald, am fost pe ocean căutând balene, am condus pe circuit mașini de sute de cai putere, am vizitat locuri exotice, am intrat în diverse locuri unde accesul este altfel foarte dificil și am văzut tot felul de lucruri ce mă entuziasmează (precum fabrici high-tech), am învățat o mulțime de lucruri noi pentru a scrie articole, mi-am făcut noi prieteni, sunt la curent cu tot felul de lucruri pe care altfel nu le-aș fi urmărit.

Și mai important, blogul m-a pus în aceeași cameră cu Matilda acum mulți ani (să vă povestesc cândva asta) și un lucru a dus la altul.

În ultimele luni, am făcut eforturi tot mai mari pentru a răspunde mult mai rapid comentariilor, încercând diverse soluții, inclusiv un tab deschis pe pagina de comentarii cu auto-refresh auto. N-a mers, mă luam cu altele și îl ignoram la fel de bine. Cred că am găsit soluția în aplicația WordPress de Windows 10 pe care o pot face mică și verticală într-un colț de monitor și are actualizare automată la comentarii. Când sunt la PC, le văd rapid; când nu… nu.

Tot recent am luat și decizia de a limita numărul de ore petrecute scriind sau lucrând pentru blog. E o muncă ce nu se termină niciodată, că întotdeauna am idei pentru un articol nou și scriu cât mai multe în avans pentru momentele când testez un SSD sau mă duc la o lansare. Cum treaba asta produce interferențe cu alte activități offline de-ale mele, trebuie să limitez cumva numărul de ore petrecute în fața WordPress-ului, exact ca la un alt job. Ce fac în acel timp fac, ce nu, continui altădată. Probabil că nu veți observa schimbări, ci ține doar de bucătăria mea internă.

Lumea mă întreabă deseori ce sfaturi am pentru bloggeri, așa că iată câteva:

Scrieți des și rapid, imediat după ce apare subiectul, nu la trei săptămâni mai târziu. Lumea vrea să afle a doua zi cum a fost la un concert, nu după o lună.

Pe bloguri contează componenta personală. Nu aveți un site de știri, aveți un blog. Nu scrieți care a fost setlist-ul de la un concert, asta e deja pe site-urile de profil; scrieți despre ce melodie v-a plăcut vouă, cum s-a văzut din zona în care ați stat și ce ziceau cei din jur. Nu scrieți despre ce eveniment important a avut loc ieri, la modul sec, că avem deja aplicații de mobil care trimit știrile către noi; scrieți părerea voastră despre acele noutăți și motivați-o. Nu scrieți ce spune cel mai recent comunicat de presă, ci părerea voastră despre acel anunț, eventual cu trei paralele și exemple anterioare din domeniu.

În același registru, evitați tentația articolelor de genul “iată o melodie mișto” și “iată ce fază nebună fac rușii ăștia”. Nu aveți BoredPanda, nu aveți Reddit, aveți un blog. Astfel de lucruri trebuie să fie însoțite de ceva personal (și consistent, nu “e mișto”) și vin ca umplutură pe lângă de trei ori mai mult conținut interesant și bine construit, nu ca articole principale.

Folosiți titluri edificatoare. Eu nu o făceam, motiv pentru care, dacă mă uit la titlurile articolelor scrise în primii 6 ani, de multe ori n-am nici o idee despre ce sunt. E haos mare când caut un articol din urmă.

Limbaj îngrijit, fără înjurături. Înjurăturile aparțin stilului oral, pe când în scris indignarea, supărarea sau furia se pot exprima prin cuvinte diferite. Aspect îngrijit pentru blog, temă responsive, diacritice (așa e limba noastră!), încărcare rapidă – tot tacâmul acesta.

Singurul parametru care ar trebui să vă intereseze este numărul comentariilor și calitatea conversației din ele, că asta arată implicare din partea cititorilor, faptul că le dați subiecte de discutat cu voi și probabil și cu alții din jurul lor. Orice altceva nu contează. Eu habar nu am cât de shareuite sunt articolele mele, că am scos acel contor de la butoanele de share pentru că se încărca greu. Pe datele de trafic mă uit rar și mai degrabă mă interesează care sunt articolele citite și sursele de trafic.

    64 comentarii

  1. “sute de mii de euro câștigați”
    … milionar din blog cumva?

      (Citează)

  2. E treaba porcului de unde beau gâștele apă?

      (Citează)

  3. bravo, domnule, și felicitări pentru constanță, ai unul dintre cele mai corecte bloguri

      (Citează)

  4. Mulți înainte.

      (Citează)

  5. Felicitări şi mult succes în continuare! E singurul blog pe care îl citesc zilnic.
    Şi eu vreau să pornesc un blog dar nu am curaj. Sunt sigur că nu aş putea să îi aloc cât timp ar trebui…

      (Citează)

  6. Multi inainte :)

      (Citează)

  7. Tu chiar iti faci treaba cu blogul asta spre deosebire de asa zisii “a-listeri”. Succes pe mai departe

      (Citează)

  8. Mircea Cel Vechi

    27/04/2017 la 8:28 AM

    Doar eu citesc articolul cu vocea lui Nwradu? Mulți înainte!

      (Citează)

  9. La mulți înainte, felicitări pentru blog!

      (Citează)

  10. Eu am venit pentru concurs. Nu e concurs?

      (Citează)

  11. Felicitări pentru ce ai realizat până acum, mult succes în continuare!

      (Citează)

  12. Felicitări. Ești altceva :)

      (Citează)

  13. Felicitări! La mulți ani și să nu te lași de scris!

      (Citează)

  14. Felicitări Radu, te citesc cu plăcere din Țările Calde! Mult succes in continuare!

      (Citează)

  15. Râmâi la articolele despre burgeri!

      (Citează)

  16. Am un intel hd 40000 pe un procesor de top (i3, se vede HD, zici ca-i sticla) merge sa pun un blog pe el?

    Acum serios vorbind, cred ca ai avea mai mult succes cu blogul daca l-ai bana pe ala cu nasu’ mare.

    Succes pe mai departe!

    PS Eu te citesc pentru ca m-a banat zoso.

      (Citează)

  17. Ditto!!

    Petreanu:
    bravo, domnule, și felicitări pentru constanță, ai unul dintre cele mai corecte bloguri

      (Citează)

  18. congrats, culmea e ca esti ft citit si apreciat, dar nu sunt atat de multe comentarii la articole. Asta inseamna ca ai si cititori mai “normali” care nu se injura intre ei si oferi informatii utile si clare , adica nu prea avem ce adauga. Tu, zoso si arhi ati ramas singurii pe care ii mai citesc, keep up the good work :)

      (Citează)

  19. la cat mai multe articole, cu toate ca nu comentez la fiecare articol, esti unul din putinele bloguri pe care-l citesc zilnic

      (Citează)

  20. felicitări și la mai mult. probabil cel mai obiectiv și documentat blog. pe lângă afinitatea pentru megaimage și burgeri, nu am putut să remarc și plăcerea de a scrie despre tăriceanu :)))
    voi rămâne un cititor fidel

      (Citează)

  21. Bravo

      (Citează)

  22. Felicitari! Continua sa o faci! Noi, cei din umbra, apreciem asta :)

      (Citează)

  23. Felicitari, Radu! Multi inainte!

      (Citează)

  24. Sute de mii de euro, deja le-ai dat apa la moara multora :) Hai zi-ne si cat castigi din afiliere ca sa fie treaba buna.
    In alta ordine, felicitari! Nu de putine ori ma mir cand ai timp sa postezi atate articole documentate :)

      (Citează)

  25. Felicitari!
    Esti singurul blogger decent, cu bun simt si fara exagerari, chiar daca unele evenimente au scos un pic politica la vedere. Se vede ca esti inginer, inteligent si cu mintea mai ordonata decit cei proveniti din “jurnalism” sau alte aiureli.
    Tine-o tot asa!

      (Citează)

  26. Mulțumesc tuturor pentru urări!

      (Citează)

  27. Apreciez mult munca ta. Citesc zilnic blogul tau si de multe ori te recomand prietenilor. Spor in continuare.

      (Citează)

  28. Ia te uită, cred că te citesc de pe la începuturi, de cand erai pe blogger. Primul meu comentariu trebuie să fie de prin 2007.
    La mai mare și atenție la tentații!

      (Citează)

  29. Felicitari! Multi inainte. Sa ne citim si peste inca 11 ani.

      (Citează)

  30. Succes in continuare Radu!

      (Citează)

  31. Felicitări pentru aniversare și pentru activitatea de până acum.
    Și la mai multe articole la fel de interesante!

      (Citează)

  32. La multi ani blogului si multa inspiratie in continuare!
    Intotdeauna ti-am apreciat blogul pentru diversitatea subiectelor pe care le abordezi si pentru ca ai cautat si sa explici anumite teme (politica, economie), asa ca pentru omul de rand, care nu are suficiente cunostinte in domeniu pentru a intelege problema si a-si forma o opinie. Sau, cel putin, aceasta a fost impresia mea. Iti apreciez munca, iar acest blog este unul dintre preferatele mele.

      (Citează)

  33. Sunt aici de la inceput, de pe vremea cand la bere ne spuneai “V-am spus ca mi-am facut blog?”. Ah, ce vremuri….

      (Citează)

  34. Si eu te urmaresc dinainte sa fie la moda sa-l urmaresti pe nwradu. :D

      (Citează)

  35. Like if you remember the gummy bear banner :D

      (Citează)

  36. La mai multi! :D

      (Citează)

  37. La multi ani, tine-o tot asa!

      (Citează)

  38. nwradu:
    Sunt atâtea VPN-uri gratuite, gen Hola.

    Hola vinde datele personale.

      (Citează)

  39. La cati mai multi !

      (Citează)

  40. nashu_mare:
    Da, chiar, eu de la ipo stiu de nwradu.

    Daca tot v-am facut prezentarile, as putea sa fiu nas. Mare. :D

      (Citează)

  41. Felicitari !
    Sa mearga blogul cel putin la fel de bine ca si pana acum :)

      (Citează)

  42. Un giveaway n-ai face si tu. :))

    Hai congrats, e unul dintre putinele bloguri unde chiar sunt muncite articolele.

      (Citează)

  43. nwradu:
    M-am gândit, dar mi se pare dubioasă ideea “hai să vă dau gratuit niște chestii de care eu nu am nevoie”. Am avut mereu reticență la astfel de lucruri.

    asta e cu bătaie la Zoso..

      (Citează)

  44. Adrian Popescu

    27/04/2017 la 9:48 PM

    La multi ani! Si-ti multumesc pentru tot ce faci aici (pe blog).

      (Citează)

  45. bravo mosule si la cat mai multe sute de mii

      (Citează)

  46. Cum zboara timpul! Iti inteleg foarte bine entuziasmul cand vorbesti despre inceputuri si nostalgia. E foarte frumos sa cresti un proiect personal atatia ani. Bravo, Radu!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus