un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

SpaceX va trimite turiști în jurul Lunii

1 Mar 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Întrerup emisiunea uzuală despre MWC pentru a vă atrage atenția asupra unei știri frumoase: SpaceX, compania spațială a lui Elon Musk, a anunțat că peste doi ani vrea să trimită doi oameni în jurul Lunii, într-un zbor spațial dincolo de orbita Pământului, cum nu a mai avut loc de la Apollo 17.

Spre deosebire de Apollo 17, misiunea SpaceX nu va aseleniza, ci doar va zbura în jurul Lunii înainte de a reveni pe Pământ (practic ce-a făcut Apollo 8 în 1968), dar cei doi călători nu vor fi astronauți clasici, ci turiști spațiali, oameni care au plătit mulți bani pentru această tură prin ceruri.

Când SpaceX spune doi ani, de obicei înseamnă trei sau patru ani, dar orizontul de timp oricum este scurt, practic iminent. Întârzierile ar putea apărea deoarece capsula Dragon, cea cu care SpaceX vrea să trimită astronauți în spațiu, încă nu este pe deplin testată și omologată, iar asta ar mai putea amâna misiunea.

Mai mult, racheta care va duce capsula Dragon în spațiu va fi Falcon Heavy, nou construită și care urmează să zboare pentru prima oară în acest an. Falcon Heavy este racheta de capacitate mare a SpaceX, aproape dublă față de actuala Falcon 9. Ca formă, are aceeași lungime, fiind de fapt trei rachete Falcon 9 lipite una de alta. Cum o rachetă Falcon 9 are nouă motoare, Falcon Heavy va avea în total 27 de motoare!

Chiar și cu aceste etape intermediare de rezolvat, știrea este wow! Se pare că doi oameni foarte bogați au abordat compania SpaceX pentru acest zbor. Turismul pe orbită încă nu a devenit ceva uzual și iată că deja se vorbește la modul cel mai realist de a plimba oameni în jurul Lunii.

Bănuiesc că posibilitatea de a vedea cu ochii tăi partea opusă Lunii, pe care doar 24 de alți oameni au văzut-o până acum, este foarte atrăgătoare. Eu cu siguranță m-aș duce dacă aș avea câteva sute de milioane de dolari.

Știrea este și mai mare dacă analizați un pic cât de repede am ajuns aici. Încă sunt în viață oameni care au trăit perioada când avioanele erau mici, simple, iar trecerea Atlanticului se făcea cu vapoare mari în voiaje ce durau câteva zile. Acum vorbim de turism spațial în jurul Lunii ca fiind ceva foarte posibil de pus în practică. Culmea, nu m-ar mira ca zborul SpaceX în jurul Lunii și înapoi să dureze mai puțin decât face CFR-ul de la Satu Mare până la Constanța.

    5 comentarii

  1. speedy.gonzales

    01/03/2017 la 11:54 PM

    nu degeaba se spune ca Elon Musk este “the real tony stark” !!!

      (Citează)

  2. Fake news. Cum sa zboare in jurul lunii cand se stie ca luna de fapt e plata si dispare in timpul zilei. Gândește si tu inainte sa scrii.

      (Citează)

  3. Mai repede ajunge trenul, sincer. Astia au dat stirea azi, trenul pleaca azi. Cu 2-3 zile inainte sa aterizeze primii turisti spatiali trenul ajunge cu o probabilitate de 97%.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus