blog demisec cu note fine de tehnologie

Câteva zile va fi program redus pe blog, sunt ușor plecat. Urmăriți-mă pe Instagram și pe YouTube!

Review: Ghost Recon: Wildlands este bun în single-player, superb în multiplayer coop

Clock icon

9 Mar 2017

Tag icon

TEHNOLOGIE

Comments icon

171 comentarii

Update: concursul s-a terminat.

Wildlands este genul acela de joc la care visam de când eram mic, când mă jucam ceva simplu și visam la o lume largă, realistă, cu grafică superbă și în care sa pot face ce vreau eu, în ce ordine vreau eu, alături de prieteni în care să mă simt exact ca într-un commando demn de filmele de acțiune. Așa este Ghost Recon: Wildlands de la Ubisoft, lansat oficial zilele trecute. Am ajuns în acel punct.

Jocul are loc în Bolivia, care arată precum Teleormanul nostru la drumuri și sate, inclusiv cu Lamborghini pe drumuri neasfaltate, dar cu priveliști mult mai frumoase. Harta este imensă și include toate formele de relief posibile, de la dealuri și munți la lagune pitorești, deșerturi de sare și jungle, totul cu condiții meteo schimbătoare și cicluri zi-noapte. Tu ești unul dintre cei patru membri ai echipei de commando Ghost Recon, trimis acolo să elimini  bucată cu bucată cartelul Santa Blanca și boss-ul său malefic.

Ca să faci asta, ai la dispoziție sute de arme, poți conduce o varietate de mașini, bărci, elicoptere și avioane, folosești tot felul de trucuri tehnologice pentru a te sincroniza cu echipa ta când asaltați inamicii și îndeplinești o varietate de misiuni, story sau side missions, către scopul final.

La finalul articolului sunt și detalii despre un mic concurs, dau 5 jocuri.

GAMEPLAY

Wildlands este un shooter militar, în care îți vezi personajul 3rd person, mai puțin când țintești cu atenție și te uiți, ca-n 1st person, prin luneta armei. Misiunile presupun, de obicei, să ataci o bază inamică, deși alteori urmărești convoaie, furi elicoptere sau recuperezi câte un ostatec pentru informațiile pe care le are.

Frumusețea jocului, avantajul său cel mai important, este că poți aborda aceste misiuni în orice modalitate vrei tu. Poți ataca frontal, pac-pac, deși poate fi dificil; când se dă alarma și vin mulți pe tine, dificultatea crește, că nu joci Doom, ci ceva mult mai realist. Poți merge stealth, identificând inamicii cu ajutorul dronei portabile, eliminându-i unui câte unul sau măcar pe cei mai incomozi.

Și mai frumos este când folosești la maxim avantajul celor trei coechipieri, pe care AI-ul îi controlează foarte bine, că nu i-am văzut niciodată blocându-se pe undeva sau fiind inutili în misiune. Poți tăgui până la trei inamici și apoi, la o comandă de-a ta, coechipierii îi elimină simultan, exact ca-n filmele de acțiune. Este baza păzită de trei sniperi din trei turnuri? Îi poți elimina pe toți deodată.

La fel de bine tu poți fi cel care se furișează printre dușmani, cu pistolul cu amortizor în mână, tăguind dușmanii pentru a fi eliminați de coechipieri. Este foarte tare când alergi prin bază, în noapte, cu night vision sau thermal vision pornit, iar la o apăsare de buton inamicii cad exact când treci tu pe lângă ei, sărind peste vreo cutie, împușcând reflectoarele ca să nu te mai orbească și apoi eliminând ultimii doi dușmani din interiorul unei fortificații.

Și, la fel de bine, poți să te urci în vreun humvee cu mitralieră deasupra sau într-un elicopter, să ordoni echipei tale foc de voie și tu doar să conduci pe acolo, în timp ce coechipierii tăi rup la dușmani. Sau să pui un C4 pe un elicopter, să-l pilotezi spre baza dușmană și să sari din el cu parașuta, urmând ca acesta să explodeze la impact.

Acum partea și mai bună: poți face toate acestea alături de alți oameni reali, în joc multiplayer cooperativ (minim doi, nu trebuie musai întreaga echipă de 4). Luați-vă căști cu microfon, vorbiți cu ei “tu ia sniperul, eu îi elimin pe cei din barca de jos” sau “stai să dau cu drona, să vedem ce-i după gard” sau “tu dai flashbang, eu și Gheorghe intrăm” și, când toată lumea știe ce are de făcut, începe acțiunea.

Inclusiv în vehicule vă puteți alege locul, puteți sta la mitralieră sau ieși pe fereastră pentru a împușca pe cineva. Te aștepți ca bolivienii să primească întăriri? Doi coechipieri pot sta în ariergardă, eventual plantând două mine pe podul de acces, de unde pot întârzia dușmanii până ce tu interoghezi comandantul bazei pentru informațiile necesare următoarei misiuni.

Multiplayer-ul este automat inclus în joc. Apeși o tastă și intervine un algoritm de matchmaking care te cuplează cu alți jucători și faceți voi ce misiune doriți din cele de pe hartă, câtă vreme vă înțelegeți.

Zona de început este simplă. După ce avansezi, bazele inamice sunt mai complexe, au alarmă, jammer de drone, generatoare pe care ar fi bine să le distrugi primele, reflectoare ce ar putea fi stinse pentru a bloca câmpul vizual al dușmanilor șamd. Dificultatea crește frumos pe măsură ce joci. Te lupți cu cartelul Santa Blanca, dar și cu Unidad, forțele speciale boliviene ce sunt dușmane mafioților, dar și ție, că nu te cunosc.

E bine să te găsești cu prieteni în joc. Wildlands te cuplează și cu necunoscuți, dacă vrei, dar din experiența mea fiecare are tendința să facă ce vrea pe acolo, în loc să funcționați ca o unitate. Am avut ocazia să joc cu alți trei oameni cunoscuți și e mult mai bine, mai ales că, dacă te doboară inamicii, un coechipier poate veni să te reînvie în primul minut, așa că stai acolo și țipi în microfon “veniți și la mine, sunt la etajul 1, mai am 20 de secunde”. Dacă mori-mori, te dă înapoi la marginea bazei.

Jocul a luat ce-i mai bun din serii precum Far Cry și Watch Dogs și The Division și a eliminat părțile enervante. De exemplu, sunt niște rebeli care te pot ajuta și pe care-i ajuți și tu în anumite misiuni, există un sistem de skills cu care upgradezi capabilitățile dronei, echipamentului sau personajului tău, ba chiar îi poți customiza și aspectul încă de la început, ca într-un RPG veritabil, de la culoarea ochilor la tatuaje și haine.

Eu, de exemplu, joc cu un tip ce arată ca Val Kilmer și o vreme l-am îmbrăcat de parcă ar fi venit de la corporație, cu blugi și cămașă office, dar pe deasupra o vestă tactică și combat boots în picioare. L-am schimbat după o vreme, i-am pus o cămașă smart casual.

Acest Ghost Recon pare să fi fost dezvoltat de mari pasionați de arme, deoarece ai zeci de modele la dispoziție, toate reale. Mie mi-a plăcut că nu există o metodă ușoară de a avea rapid toate armele, ci le deblochezi în diverse regiuni ale hărții, așa că o iei treptat. Fiecare armă a fost modelată în colaborare cu producătorii lor (cu feedback de genul “patul este mai mare, țeava e un pic mai lungă, aici are trei șanțuri, nu două) și poate fi vopsită în diverse moduri, dar și modificată în detaliu. Un assault rifle are vreo 10 componente diferite ce pot fi upgradate dacă le găsești, de la multiple tipuri de lunete la compensatoare de recul, amortizoare, țevi mai lungi șamd, fiecare cu caracteristicile sale. Mai mult, inclusiv sunetul lor a fost verificat de un “expert în autenticitate”, că Ubisoft folosește și așa ceva.

Boșii au câte o armă “unică” pe care o primiți după ce-i eliminați. Nu pot fi upgradate, dar au fost desenate pentru a se potrivi cu caracterul bossului respectiv și arată bine de tot.

Sfat: investiți pe la început niște puncte în “grenade launcher” pentru arme, că altfel elicopterele inamice sunt foarte greu de eliminat.

GRAFICA

Excelentă. Eu îl joc pe un Geforce 960 cu setările pe High (există și Very High și Ultra), la 1920 x 1080, și merge cu peste 30 fps constant, asigurând un joc fluent. 8 GB de RAM și un procesor decent ar trebui să fie suficiente, placa video contează mult și nu strică una cu mai multă memorie integrată.

Jocul include un benchmark cu care poți configura rapid setările. Ar trebui să-l jucați pe Ultra ca să vă bucurați de toate efectele vizuale permise de noile tehnologii și de grafica muncită, când relieful este populat și de mult mai multă iarbă, de copaci și tot felul de alte efecte. Pentru Ultra, probabil că trebuie un minim Geforce 1060 sau echivalentul de la AMD. Wildlands este suficient de lung încât m-am uitat și eu pe prețurile plăcilor, că dacă e de făcut un upgrade, acum ar merită făcut. Mă mai gândesc, mai ales că se lansează și noul Mass Effect în curând.

Ca idee, pe High eu scot vreo 50 fps în benchmark, pe Very High vreo 40, pe Ultra vreo 8 fps. Asta e diferența.

Majoritatea screenshoturilor sunt făcute de mine pe High, așa că nu le luați ca un indicator pentru grafica cea-mai-cea.

Dincolo de hardware, Ubisoft a creat o lume realistă, în culori naturale, foarte frumos desenată și cu tot felul de mici detalii plăcute ochiului. Sunt mașini pe drumuri, sunt civili prin orașe, ba chiar îi vezi făcând mâncare prin bazele inamice. Formele de relief vă spuneam că sunt foarte variate și includ zone reale din Bolivia. Vă asigur că vor fi momente când veți opri mașina la marginea unui drum, aflat la cine știe ce înălțime, și veți privi apusul de soare spre valea de sub voi. O furtună arată foarte bine, iar noroiul ce rămâne după ea foarte realist.

CEVA RĂU

Nimic masiv de raportat. Nu m-am lovit de buguri în cele câteva ore de joc și sper să nu apară nici în continuare.

Misiunile ușor repetitive sunt cea mai mare problemă a jocului. Harta este uriașă, dar misiunile sunt foarte asemănătoare, așa că vei lua cu asalt baze și vei salva ostateci de multe ori. Și Far Cry a suferit de aceeași problemă după o vreme, dar în Wildlands poate fi mai ușor evitată jucând în multiplayer cu oameni reali sau forțându-te să aplici tactici diferite cu fiecare ocazie. Sună a culmea culmilor ca dimensiunea prea mare a hărții să reprezinte, în cele din urmă, o problemă.

Aș mai reproșa jocului și faptul că cei trei coechipieri ai tăi, controlați de computer, nu pot fi configurați sau specializați în nici un fel. Le poți da ordine (regroup, mergeți acolo șamd) și le poți spune în cine să tragă, dar toți trei par la fel și buni la toate, uneori mai buni decât tine. Tu ai dificultăți în a nimeri pilotul unui elicopter, ei nu au. Și acest aspect se va schimba masiv dacă jucați multiplayer, cu oameni reali. Pentru dificultate sporită, dezactivați anumite funcții precum minimap-ul, crescând astfel realismul.


Studioul Ubisoft din București a lucrat o parte din acest joc, apropo, cu aproximativ 100 de oameni implicați. Cei de aici au realizat mai mult de jumătate din lumea jocului, peste jumătate dintre misiuni, întreg sistemul de arme și personalizare a lor, tot ce ține strict de versiunea de PC a jocului (interfață, meniuri șamd), plus multe altele precum funcționarea dronei, distrugerea obiectelor șamd. Din ce înțeleg, este jocul la care Ubisoft București a contribuit cel mai mult până în prezent (dincolo de HAWX, probabil).

Jocul e disponibil pentru PC, Xbox One și Playstation 4 (îl găsiți la eMAG, PC Garage, Media Galaxy), iar versiunea de PC o puteți lua direct prin Uplay. Eu de acolo am instalat-o, download-ul a mers cu peste 100 MB/s, semn că au aici servere. În curând va fi activat și modulul PVP pentru joc, disponibil gratuit, și vor apărea vreo două DLC-uri suplimentare. Atenție că multiplayer-ul nu este multi-platformă, dacă aveți Xbox veți putea juca online doar alături de alții cu Xbox, de exemplu. Grafica cea mai bună este pe PC, așa că mai degrabă spre acea versiune vă sfătuiesc să vă îndreptați.

CE E BINE

CE E RĂU

 • Grafică bună.
 • O hartă foarte mare și variată.
 • Sistemul multiplayer coop este excelent.
 • Misiuni ușor repetitive, trebuie să le abordezi tu variat pentru a menține distracția.

CONCLUZIE

Un joc bun, integrând cele mai bune elemente de la alte jocuri Ubisoft anterioare. Single-player-ul este interesat, dar Ghost Recon Wildlands este de trei ori mai bun în multiplayer, unde oferă o experiență demnă de acțiunile de commando, mai ales într-o lume mare și complexă.

CONCURS

Cei de la Ubisoft București dau 5 jocuri cadou. Câștigătorii își aleg platforma, pentru PC vor primi un cod de download, pentru console le va sosi jocul prin curier. Lăsați un comentariu ca să vă înscrieți la concurs, iar peste vreo două zile trag eu la sorți niște câștigători. Nu știți ce să ziceți în comentariu? Spuneți-mi ce placă video aveți, eventual toată configurația hardware, că sunt curios ce mai e prin piață.

Dacă aveți jocul de PC, id-ul meu în Uplay este nwradu. În măsura timpului, pot fi găsit și prin Bolivia, căutându-l pe Ghiță.

  171 comentarii

 1. Xbox One cu casca etc, numai bun de multiplayer :)

    (Citează)

 2. <blockquote Pentru Ultra, probabil că trebuie un minim Geforce 1060

  Placa video avem deja, acum mai trebuie jocul :-) Am ajuns la varsta in care am cu ce dar nu mai am chef, tot la CS:S si Heroes 3 ma intorc…

    (Citează)

 3. Bobeica Alexandru

  10/03/2017 la 6:18 AM

  Ps4 + Sony Bravia 125cm

    (Citează)

 4. Frumos review. Cat mai multe

    (Citează)

 5. MSI 970 cu un i7 4690k. sunt curios cum arata pe ultrawide. adevarul e ca 21:9 merita fiecare banut in gaming. e mult mai imersiv, mai cinematic si are si avantajul tactic al unui camp vizual mai mare

    (Citează)

 6. Hehe. Sunt curios daca imi merge pe laptop. Am doua Nvidia 975m SLI si un i7 mai vechi, dar ma scot cu 16GB RAM.

    (Citează)

 7. Un laptop Toshiba
  I7 3630 QM cu Gt740 2gb ca video si 4 GB RAM

    (Citează)

 8. Mă bate gândul în următoarea perioadă să achiziționez un PlayStation sau un Xbox, este vreo diferență notabilă între cele 2? Sau este o discuţie interminabilă precum ios vs anndroid? Preţurile la jocuri am văzut că sunt aproximativ egale.

    (Citează)

 9. OK, am extras câștigătorii. Avem așa:

  28 – Benea
  57 – Andrei
  71 – Jean, care pare să aibă și o placă video bună
  75 – Alina
  96 – Mircea Ghitulescu

  Îi contactez eu ca să aflu ce versiune vor. Mulțumesc tuturor pentru participare.

    (Citează)

  • Mircea cel vechi

   10/03/2017 la 10:59 AM

   Nu pot sa cred ca nu am castigat! :(((( Rugam game developers sa observe ca pe acest blog sunt foarte multi gameri si sa faca mai des astfel de concursuri.

   Off topic – Pt Battlefield 1 ps4 daca vrea cineva sa jucam niste operatiuni spuneti aici un nickname si va caut!

     (Citează)

  • Nu imi vine sa cred ca am câștigat. E pentru prima data cand mi se intampla la un giveaway. Mulțumesc pentru o surpriza placuta.

     (Citează)

 10. Tot eu:
  Mă bate gândul în următoarea perioadă să achiziționez un PlayStation sau un Xbox, este vreo diferență notabilă între cele 2? Sau este o discuţie interminabilă precum ios vs anndroid? Preţurile la jocuri am văzut că sunt aproximativ egale.

  Ambele sunt bune. Cauta liste cu jocuri exclusive PS4 si exclusive Xbox One si vezi care te atrag mai mult.
  Daca vrei sa ai si player BluRay UHD, ia-ti Xbox One S (neaparat S). Sony nu a inclus asa ceva in consola lor, desi ei sunt proprietarii standardului BlueRay…

    (Citează)

 11. OMG, am ratat concursul!

    (Citează)

 12. Pare un joc super tare! Mi-a plăcut review-ul.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite.

sus