un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noile Nokia 3, 5 și 6 cu Android 7 [hands-on]

1 Mar 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Mie mi-au plăcut noile smartphone-uri Nokia. Din discuțiile cu ceilalți jurnaliști și blogger români prezenți la MWC înțeleg că părerile sunt împărțite, dar mie telefoanele mi s-au părut bune pentru prețul lor și cred că ar putea avea succes pe piață, mai ales dacă intră prin operatori.

Pe scurt, telefoanele Nokia au reapărut pe piață după ce o companie finlandeză, HMD Global, a cumpărat de la Microsoft business-ul de feature phones pe care americanii îl preluaseră de la Nokia, plus dreptul de a folosi brandul Nokia pe o perioadă lungă de timp, plus o parte dintre angajații Nokia ai diviziei vechi de telefoane. Un feature phone deja scos pe piață de HMD Global este noul 3310, iar acum au venit și cu trei smartphone-uri Nokia cu Android.

Sunt trei smartphone-uri noi, Nokia 6, 5 și 3, iar ce au în comun sunt următoarele:

  • rulează Android 7.1 practic nemodificat, ba chiar vor avea și Google Assistant integrat la lansarea oficială din trimestrul doi al anului.
  • au carcasă metalică, din aluminiu, ceea ce constituie un bonus plăcut mai ales pe modelul Nokia 3.

Android-ul este cel stock, dar nu vă așteptați la update-uri în ziua 0 pentru Android, ca la gama Pixel. Update-urile de pe Nokia vor depinde tot de HMD Global din simplul motiv că noile versiuni Android trebuie întâi adaptate la hardware-ul de pe aceste Nokia; procesul n-ar trebuie să ia însă mult timp, iar Android-ul stock ar trebui să consume mult mai puține resurse decât unul particularizat ca interfață și umflat cu diverse programe preinstalate.

În ce privește restul specificațiilor tehnice, avem așa:

Nokia 6 are 5,5 inchi diagonală și ecran Full HD, un chipset Snapdragon 430 (care-i de intrare în gama mid-level, unde totuși Snapdragon 625 este cel mai bun și mi-ar fi plăcut să-l văd pe noile telefoane) cu 3 GB memorie RAM și 32 GB stocare internă, card microSD, compatibilitate Dolby Atmos și două difuzoare, camere de 16 și 8 megapixeli și baterie de 3000 mAh. Există și o variantă de culoare negru mat cu 4 GB memorie RAM și 64 GB stocare. Preț recomandat: 299 euro.

Nokia 5 are ecranul de 5,2 inchi diagonală, dar rezoluție HD, chipset tot Snapdragon 430 dar cu 2 GB memorie RAM și 16 GB stocare internă, card microSD, camere de 13 și 8 megapixeli și baterie tot de 3000 mAh. Preț recomandat: 189 euro.

Nokia 3 are 5 inchi diagonală, rezoluție HD, chipset MediaTek MT6737 cu 2 GB memorie RAM și 16 GB stocare, card microSD, camere de 8 și 8 megapixeli, baterie de 2650 mAh. Preț recomandat: 139 euro.

Telefoanele mi-au plăcut ca aspect, moștenind pe spate din liniile gamei Lumia cu acea siglă Nokia în continuarea camerei foto. Îmi place că-s făcute din aluminiu prelucrat în diverse moduri, iar ecranul este bine îmbinat în carcasă. Dacă vă uitați cu atenție, veți vedea și antenele trase sus și jos.

Camerele foto păreau că focalizează foarte rapid. Rămâne de văzut ce calitate vor avea imaginile, având în vedere că se folosesc senzori 1/3″ cu pixelii de 1 micrometru, nu tocmai cei mai performanți în acest moment.

Capacitatea bateriei pare ușor sub media altor modele comparabile – 3000 mAh pare puțin pentru un telefon de 5,5 inchi. Cu toate acestea, nu-mi fac griji la acest capitol, acel Snapdragon 430 nu consumă multe resurse, deși e fabricat în 28 nm. Mai degrabă, prețul lui Nokia 6 pare ușor problematic, pentru 1350 de lei poți lua Asus Zenfone 3, Huawei Nova la oferte și alte modele comparabile, concurența fiind foarte serioasă pentru Nokia 6.

CE MI-A PLĂCUT

CE NU MI-A PLĂCUT

  • Android nemodificat.
  • Carcase metalice.
  • Prețuri bune pentru Nokia 3 și 5.
  • Prețul cam mare pentru Nokia 6.
  • Procesorul putea fi dintr-o clasă superioară.

O PRIMĂ IMPRESIE

Mie mi-au plăcut, dar e posibil să fie și ceva nostalgie la mijloc. Sper să aibă succes pe piață, dar abia la un review voi putea vedea ce oferă în detaliu hardware-ul telefonului.

    7 comentarii

  1. Pretul la Nokia 6 este total nesimtit, o bataie de joc, cum sa ceri 300 de euro pe un gunoi cu Snapdragon 430??

      (Citează)

  2. Prețul recomandat e 229, nu 299. 299 e doar o ediție limitată intitulată Arte Black.

      (Citează)

  3. Poate ca tot din nostalgie mi-as dori o reaparitie a lu’ Lumia 925. Cu niste margini putini mai subtiri si ar fi superb.
    Insa Nokiile noi nu imi plac. Poate si pentru ca mi se pare ciudat sa vad Androidul pe ele :).

      (Citează)

  4. Xiaomi are hardware mult mai bun la preturi echivalente sau mai mici. Nimic de vazut aici.

      (Citează)

  5. 229E (la lansare, deci posibil sa mai scada) e un pret bun pentru un telefon de aluminiu cu android stock. Daca se tin de update-uri si is ok pe post vanzarenu vad de ce n-ar avea succes.

    As da 300 pe un model cu o camera buna si un procesor mai nou.

      (Citează)

  6. Daca se concretizeaza zvonurile, Nokia 9 ar trebui sa fie foarte interesant, cu Snapdragon 835, 6Gb RAM, display full hd 5.7″ si Android 7 stock.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus