un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

IKEA introduce primele produse smart home, un sistem de becuri inteligente

29 Mar 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

20 comentarii

Încă nu și în România, dar de obicei noile lansări ajung rapid și aici.

Gama se numește TRADFRI (ceea ce aparent înseamnă “fără fir” în limba Polului Nord sau de unde vine IKEA) și include momentan becuri conectate fără fir, a căror luminozitate și temperatură de culoare poate fi controlată din dimmer sau din aplicația de telefon. Un fel de Philips Hue, dar fără becurile multicolore ce-au făcut Hue cunoscut.

Kitul costă 80 euro (în Suedia) pentru două becuri, gateway-ul de control și o telecomandă (întrerupător inteligent, să-i spunem). Se pot cumpăra și separat, iar becuri sunt disponibile pe soclu E27, E14 și GU10. Există și aplice stil panou, senzori de mișcare (probabil pentru aprinderea automată a luminii) și chiar și fronturi de mobilier cu lumini integrate nu pentru a ilumina interiorul dulapului, ci camera.

Toate comunică prin zigbee (un fel de wireless gândit pentru astfel de dispozitive) cu gateway-ul de control, bănuiesc eu, iar gateway-ul se conectează prin wifi clasic la routerul casei. Telecomenzile funcționează cu baterie. Pentru telefonul tău există aplicații oficiale de Android și iOS.

Becurile acestea nu mă entuziasmează așa mult, deși sunt două aspecte importante pentru care mă bucur că apar pe piață:

  • prețul este foarte bun. Un kit Philips Hue cu două becuri albe, un gateway și un întrerupător deștept costă între 175 și 210 euro (bani la care deseori poate fi găsit kitul cu trei becuri multicolore, mult mai mișto). Kit-ul IKEA este 80 de euro.
  • este IKEA, o companie cu magazine în toată lumea. Dacă e cineva ce poate împinge smart home-ul în casele tuturor, inclusiv prin integrări mișto cu mobilierul, ei sunt aceea. Sper să continue gama și cu dispozitive de securitate (senzori deschidere ușă) sau alte integrări, că odată ce au făcut acea aplicație de smartphone, pot integra în ea mult mai multe dispozitive și electrocasnice. V-am spus ideea asta încă de la review-ul încărcătoarelor wireless.

sursa: Digital Trends.

    20 comentarii

  1. mie becurile inteligente mie mi se pare inutile*, dar am vazut la Ikea ca au telecomenzi din astea wireless pentru led-uri, ceea ce mi se pare cool;

    am stat 1 minut sa ma gandesc la ce as mai putea folosi chestia asta, ca ma manca buzunarul, dar nu am reusit sa gasesc ceva asa ca am renuntat. ma gandeam la niste lumini ambientale pentru cand te uiti la filme, dar na.

    *o sa-mi pun becuri inteligente cand o sa imi pun si comanda vocala prin amazon echo sau ceva similar, adica sa zic “dim the lights” si sa se intample asta… pana atunci mi se pare inutil sa inlocuiesc intrerupatorul cu telefonul mobil.

      (Citează)

    • Google Home face asta cu Philips Hue. Poate și cu IKEA, după aceea.

      Important este ca IKEA se bagă în domeniu, nu becurile în sine.

        (Citează)

    • Iti poti lua de pe acum.
      * Pe Android controlul becurilor Philips (Hue sau Lux de ex.) se poate face prin Google Assistant acum, fiind recunoscut nativ la rubrica de Home Control. (Se putea si inainte prin Google Now dar era nevoie de integrarea lor in IFTTT).
      * Pe iOS se poate nativ prin Siri cu bridgeul nou (relativ nou), cel rectangular.
      * Pe telefoanele cu Windows se poate prin aplicatia Huetro care este integrata foarte bine in Cortana.

      Pe toate platformele sunt recunoscute destul de multe comenzi: off, on, dim, percent, color, room etc.

        (Citează)

    • Da, dar nu umblu cu telefonul în mână prin casă. Google Home ar sta mereu pe masă, gata de comenzi.

        (Citează)

    • Crezi ca Ikea se va baga pe partea de smarthome si cu altceva decat becuri? Eu as zice ca nu, nu mi se pare ca se potriveste cu ce fac ei.

        (Citează)

    • Din punctul meu de vedere, scopul ar fi sa nu fie nevoie de comanda vocala.

        (Citează)

    • Ikea vinde biciclete si panouri solare. Nu cred ca e bine sa presupunem ce li se potriveste.

        (Citează)

    • Hai sa-ti spun eu cum folosesc Phillips Hue si de ce am platit 200 EUR pentru 3 becuri si un sistem bridge la care se conecteaza.

      1. Nu pentru discoteca, desi e fun ca le sincronizez cu muzica. Insa nu dau atatea party-uri acasa. Poate dupa ce creste bebe.

      2. Pentru supravegheat (cu Bebe Monitor 3G) copilul in camera de sus cand doarme, de la Mac de jos unde lucrez. Si ca sa nu urc scarile cand se face seara, ajustez din telefon intensitatea luminoasa.

      3. Cand ii citim seara, ajustam luminozitatea, sau culorile, in functie de poveste.

      4. Cand aud sunete in casa, inainte sa cobor. Uneori pur si simplu pt preventie cu https://ifttt.com. Gen cand ajungem acasa sau cand plecam. Acum le ai si in app direct, dar am ramas cu setarile de la IFTTT si nu le mai schimb ca-mi plac.

      5. Cand ma joc cu copilul, incearca noaptea pe la 11 un mov intens, sau lumini de politie alternand.

      6. Sexy time.

      Becurile astea sunt una din investitiile mele cele mai bune in IoT, pe langa UE Boom si sper Model 3. :)

        (Citează)

  2. Eu am o tableta de casa. Si pe ea tin activa permanent recunoasterea vocala “OK Google”. Functioneaza ok. Cam trebuie sa urlu daca e in alta camera, ce-i drept :D

      (Citează)

  3. Am vazut cand a aparut Google Home si la noi. Mi-a facut cu ochiul dar mi se pare cam mult acum, avand in vedere ca, practic, in afara de becuri nu as avea la ce sa il folosesc. Deocamdata.

      (Citează)

  4. eu am becuri cu telecomanda. Si cu blustutz. Blustutzu l-am folosit fix o data. telecomanda…cam la 10% din momentele in care aprind/sting lumina

      (Citează)

  5. Kit hue cu doua becuri albe, dimmable plus un intrerupator = 100 euro

      (Citează)

  6. De fapt, orice sistem de becuri inteligente care nu include un intrerupator inteligent si FIX este complet stupid si ikea vad ca nu face exceptie.
    Asta pt ca daca nu inlocuiesti intrerupatorul clasic, trebuie sa-l lasi deschis sau sa legi firele.
    Dar in cazul asta trebuie fie sa umbli cu telefonul prin casa dupa tine, fie sa stii unde ai pus telecomanda, ca ultimul lucru pe care vrei sa-l faci e sa cauti telecomanda pe intuneric, nu?!

    Si in afara de asta, nevasta si copiii cum aprind sau sting lumina?

    Sigur ca poti fixa telecomanda pe perete ca sa o transformi intr-un fel de intrerupator fix si sa desfiintezi intrerupatorul clasic, dar atunci what’s the point, ca exista becuri dimabile non-smart mult mai ieftine.

    Toata treaba pare o scarpinare cu mana dreapta la urechea stanga conplet imbecila.

      (Citează)

    • De fiecare dată când vine vorba de becurile astea aud același tip de comentarii. Inutil, stupid…
      Nu e de ajuns că nu vrei să îți iei pentru că ai motivele tale și gata?

        (Citează)

    • Pai nu, e exact invers :-))
      Vreau sa-mi iau, imi plac toate gadgeturile pt casa, dar becuri din astea nu pot sa-mi iau ca sunt realmente atat de inutile incat nu pot sa trec peste :-)))

      In general sunt destul de lax cu utilitatea gadgeturilor pt casa, stiu ca nu e nimic absolut necesar dar pt ca imi plac imi iau, insa cu becurile astea nu reusesc pur si simplu sa ma auto-conving. Adica, am fost cat pe ce sa-mi iau Nest…

        (Citează)

    • Eu am legat firele, am scos intrerupatorul clasic si am pus Hue in loc. Deci in cel mai rau caz e intrerupator simplu cu bec dimmable.
      Apoi depinde doar de usecase-urile la care te poti gandi. Eu le-am luat prima data ca security system. Cand sunt plecat, se aprind in anumite momente, seara. Dupa aia, am zis ca ar fi bine sa se aprinda singur becul de pe hol, la apus. Apoi sa se aprinda becul de la intrare cand ajung acasa (daca ajung dupa apus) si sa se stinga dupa 5 minute. Acum ma gandesc ca as introduce niste flash-uri daca suna nest-ul. Peste cateva saptamani o sa cumpar un sistem de alarma si cred ca ar fi bine sa se aprinda luminile intermitent daca se declanseaza. Apoi, daca as avea un senzor de sunet, as putea sa ma asigur ca stiu ca e cineva la usa chiar daca dau muzica tare.
      Faptul ca tu nu poti sa le gasesti o utilitate tine foarte mult de limita imaginatiei tale, nu de limita tehnologiei.

        (Citează)

  7. Eu mi-am facut propriul sistem Philips Hue la un pret de 10 ori mai mic. Cine doreste sa se apuce de construt am facut tot codul public cu tot cu instructiuni:
    https://youtu.be/izCzEavYxUY

      (Citează)

  8. Radu, vezi ca le-au bagat in oferta sigur…acum 2 saptamani am fost eu si am vazut si becul si telecomanda..m-am jucat un pic cu ea :)))
    Parca aveau un pret de 200 si ceva de Ron.
    Vad ca pe site nu sunt inca.

      (Citează)

  9. Ce distractive sunt sistemele astea pentru cineva care lucreaza in domeniu… Practic, pot sa fac misto de oricine are asa ceva oricand.

    In rest, prefer becul care il aprind eu. Si nu imi place nici sa spionez pe nimeni.

    @Marius, good job.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus