un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Vă rog să raportați gropile în Waze

22 Feb 2017  ·

GÂNDURI  ·

22 comentarii

Dacă sunteți șoferi, vă rog să faceți un bine întregului neam șoferesc și să raportați gropile în Waze, ca să afle și alții. Bucureștiul arată ca după război. Cred că suprafața Lunii are mai puține cratere pe ea decât capitala țării.

Eu am început să È›in Waze deschis È™i să raportez fiecare groapă semnificativă, inclusiv cele din cartiere. A doua zi, găsesc harta din nou goală, de parcă programul ar presupune că peste noapte situaÈ›ia ar fi rezolvată. Prin urmare, cred că raportarea lor de către cât mai mulÈ›i È™oferi va ajuta considerabil. Dacă întâlniÈ›i o groapă raportată de Waze, lăsaÈ›i un review “thumbs up” ca programul să È™tie că problema încă este de actualitate.

Cei 7 (șapte!) primari ai Bucureștiului par depășiți de situație. De fapt, par complet neinteresați de situație, că n-am văzut nici cel mai mic efort logistic de a repara gropile produse de gheață sau măcar de a le semnaliza pe cele mai grave. Și sunt șapte!

Întrebare pentru cititorii din afara României: la voi, acolo, apar sute de gropi după fiecare iarnă? Sau acolo treaba se face altfel?

Experiența din alți ani îmi spune că ne vom lovi (la propriu) de aceste gropi până cel puțin în vară, iar de unele chiar și mai mult de atât. Urmează luni întregi în care treptat poate că se vor aplica petice care, la următorul îngheț, vor genera noi gropi. Dacă avem noroc, vor începe campanii mai mari de asfaltare, care vor bloca traficul luni de zile.


De fapt, cei șase primari ai Bucureștiului și cu Firea șapte au fost complet depășiți de iarnă, deși această iarnă a fost una dintre cele mai ușoare de până acum.

A nins de doar două ori. O dată și bine, pe 6 ianuarie, apoi a urmat o lungă perioadă fără ninsori, ba chiar cu încălzirea treptată a vremii. Pe la început de februarie, a mai nins încă o dată, iar apoi din nou vremea s-a încălzit. Sună a iarnă ușoară pentru un primar. O iarnă grea ar fi cea în care ninge la fiecare trei zile, de găsești zăpadă și-n frigider.

Și ce-au făcut autoritățile din BucureÈ™ti în această iarnă uÈ™oară pentru ele? Nimic! Au dat cu plugul pe marile bulevarde, apoi strategia lor a fost “să lăsăm soarele să topească zăpada!”. Nimic pe străzile mici. Nici o inspecÈ›ie pe teren pentru a da amenzi blocurilor ce nu deszăpezesc trotuarul sau celor care nu-È™i curăță È›urÈ›urii. Nici o acÈ›iune pentru a vedea cum trăiesc cetățenii cu toată această zăpadă, dar nu pe bulevarde, ci în interiorul zonelor rezidenÈ›iale.

OraÈ™ul a fost o capcană pentru pietoni. Sunt foarte multe zone “ale nimănui” (scuaruri pentru pietoni, trotuare unde nu sunt blocuri sau firme care să le deszăpezească) unde s-a mers prin nămeÈ›i timp de 6 săptămâni. Zăpadă sau È›urÈ›uri îți puteau cădea în cap de oriunde, de la acoperiÈ™uri de case la panouri de publicitate stradală È™i aparate de aer condiÈ›ionat necurățate după ninsoare. Unei femei, în faÈ›a mea pe trotuar, i-a căzut în cap gheaÈ›a de pe un aparat de aer condiÈ›ionat.

Totul este și mai uimitor având în vedere că a fost prima iarnă de după alegerile locale și mă gândeam că fiecare primar abia așteaptă să se dovedească demn de votul cetățenilor.

Știți când am văzut-o eu ultima oară pe Firea în postura de primar al capitalei? La început de ianuarie, vorbind de formă într-un walkie-talkie cu cei de la deszăpezire, declarând cât de bine va fi organizat totul pentru a ne trece iarna. A doua zi, după o mare ninsoare, condamna pentru ineficiență aceiași oameni pe care, după inspecția făcută cu nici 24 de ore înainte, îi lăuda.

Asta a fost. De atunci, primarul Firea a devenit membrul de partid PSD Firea, cea care vrea să-l sape pe Dragnea la șefia partidului, declarând că 90% dintre cei din Piața Victoriei n-au citit ordonanța 13. Faptul că 90% dintre țurțuri n-au fost curățați, că 90% dintre gropi n-au fost nici măcar catalogate sau că 90% dintre bucureșteni se mișcau anevoios prin cartiere nu conta.

Poate își dorește, în secret, să redevină casnică precum anunța în 2002 în imaginea asta (nu mai știu sursa, din păcate, dar felicitări celui care a avut-o):

Cât despre primarii de sector, nu È™tiu cum sunt ai voÈ™tri, dar pe al meu nu l-am văzut niciodată. Nici o declaraÈ›ie de presă, nici o conferință, nici un comunicat oficial în afară de “se circulă normal” emis în ziua când a nins. Sectorul e plin de locuri unde s-ar fi putut da amenzi sau avertismente celor care nu È™i-au făcut bine treaba. Când autoritățile sunt nepăsătoare, nu poÈ›i să le ceri nici cetățenilor ordine È™i disciplină. Adică poÈ›i, dar sunt oameni, nu roboÈ›i, iar mintea omenească nu lucrează aÈ™a.

Iată niște imagini bonus. Vă reamintesc că a nins pe 6 ianuarie în București și apoi din nou în jur de 9 februarie.

16 februarie – un deÈ™tept a deszăpezit trotuarul de pe lângă o biserică din cartier exact sub gardul viu, pe unde nu pot umbla decât cei de maxim 1,40 metri înălÈ›ime. Or fi pus hobiÈ›i la lucru. Am încercat să merg pe acolo, nu puteam din cauza acelor plante. Am încercat să înÈ›eleg cum o fi gândit persoana care a făcut asta È™i nu reuÈ™esc.

Țara nimănui, o hală părăsită pe la Șincai, în dreptul căreia nu deszăpezește nimeni trotuarul. Zăpada s-a topit de la soare, în timp:

ColÈ›ul trotuarului e no man’s land:

Un alt scuar ce nu aparține unui bloc, așa că primăria îl ignoră:

26 ianuarie – PoÈ™ta Română a deszăpezit cam 30 de centimetri lățime, pe lângă perete:

26 ianuarie – casa aceasta este un afterschool, iar copiii se joacă inclusiv prin curte. TurÈ›urii au stat pe ea mai multe zile, cred că s-au topit singuri:

Bonus: ghiciÈ›i ce sunt toate punctele negre din imagine, vreo 20 la număr. Poate că bucureÈ™tenii cred că toate acele oraÈ™e curate È™i civilizate din alte țări sunt făcute aÈ™a de roboÈ›i, nu tot de oameni. Poate cred că acolo, noapte de noapte, o armată de Wall-E ies din depozite secrete È™i curăță totul. “OraÈ™e din acelea vrem È™i noi… dar să le facă alÈ›ii!”

 

Alt bonus: un reportaj despre cum deszăpezirea pe drumurile țării a fost atribuită direct unor firme prietene PSD.

    22 comentarii

  1. Adrian Mladin

    22/02/2017 la 2:35 PM

    Cred ca am motiv ptr: ‘un deÈ™tept a deszăpezit trotuarul de pe lângă o biserică din cartier exact sub gardul viu, pe unde nu pot umbla decât cei de maxim 1,40 metri înălÈ›ime. ‘

    Aici, cred ca pe partea unde e batatorit, nu a mai avut cum sa curete, drept urmare, a curatat unde nu era batatorit/ mai simplu de curatat!

      (Citează)

  2. Bă băete… se È™tie, ce naighba: iarna nu-i ca vara! Ce pretenÈ›ii tot ai tu acolo?

      (Citează)

  3. 1. Posteaza pozele pe Facebook, completeaza locația si da-i tag Gabrielei Vranceanu Firea. Nu glumesc.

    2. Fa sesizarea la – Administratia Străzilor
    http://www.aspmb.ro
    Telefon: 021/3101860; 0729 889 666
    E-mail: admstrpmb @ yahoo.com; presa_asb @ yahoo.com
    Comunicat Primar General: telefon 0800 800 882
    via https://turistinbucurestiro.blogspot.ro/p/reclamatii-bucuresti.html

    3. Adaugă sesizarea si in Civic Alert: http://www.civicalert.ro

      (Citează)

  4. În ceea ce privește Waze-ul și gropile, treaba e mai gravă în afara Bucureștiului. Dacă nu foloseam Waze aveam șanse să iau din plin o groapă care mă obliga să mă duc cu trenul acasă, iar mașina cu platforma.

    E mult mia nasol să iei câte o groapă la 80-100km/h decât la 50 km prin oraș.

      (Citează)

  5. Ahahaha de fapt nu s-a deszapezit deloc pe langa boschetii aia, ci s-a topit zapada de la caldura lumanarilor din biserica #neamreligios.

    Atatia rahati pe metru patrat mai vezi doar in Parlament (sau la Victoria).

      (Citează)

  6. Va rog sa raportati gropile la primarie: http://www.pmb.ro/institutii/primarii_sector/primarii_sector.php

    si la Politia Rutiera

    “La numărul 021/9544 ne puteÅ£i sesiza permanent, telefonic,sau la adresa de email: bpr@b.politiaromana.ro, pentru operativitate în rezolvarea problemelor urgente întâlnite în traficul bucureÅŸtean (ambuteiaje, gropi în carosabil, semafoare defecte, formare de polei, etc.), ca ÅŸi pentru sugestii, sesizări, întrebari sau recomandări privind îmbunatăţirea activităţii Brigăzii Rutiere”

    de aici https://bpr.politiaromana.ro/ro/sistematizare/sugestii-si-sesizari

      (Citează)

  7. Am vrut sa comentez la Radu pe blog dupa ceva timp, mi-am adus aminte de ce nu o mai fac “Comentariul tău este în moderare, probabil din cauza unor link-uri sau cuvinte suspecte. ÃŽl aprob imediat ce ajung la un calculator, dacă este totul normal. ”

      (Citează)

  8. In continuare PSD refuza sa puna pe ordinea de zi propunerea USR ca deszapezirea trotuarelor si adunarea zapezii sa intre cu totul in atributiile firmelor de deszapezire. Si inca nu au validat consilierii USR noi, dupa alegerile generale, ca sa aiba majoritate mai mare 2/3 si sa faca exact ce ii taie muschiul.

    Sistemul de monitorizare al traficului e in continuare la pamant. Licitatille pentru o flota noua RATB nici nu au pornit, nici proiectele pentru fonduri europene pentru RATB. Daca licitatia se termina anul acesta, livrarile vor incepe probabil abia prin 2018. La RADET iar nu s-a intamplat nimic din toamna de cand a iesit cu scanadal din cauza datoriilor. Nici nu aduc vorba de sistemul de monitorizare al poluarii.

    Deci Firea nu doar ca nu a facut absolut nimic, dar nici macar nu a inceput sa rezolve vreuna din problemele mari ale orasului.

      (Citează)

  9. Din cate stiu exista o baza de date “de gropari” in care te poti inscrie pentru ca notificarile sa nu dispara. Nu stiu care este linkul insa sigur poti afla informatia asta de pe grupul de comunitatii waze de pe Facebook.

      (Citează)

  10. Recomand folosirea aplicatiei Civic Alert. Toate raportarile puse prin aplicatie se trimit ca sesizari oficiale (se primeste o copie bcc pe email pentru cine opteaza). Conform legii autoritatile sunt obligate sa raspunda in 30 de zile

      (Citează)

  11. o ora au valabilitate gropile raportate in waze

      (Citează)

  12. Folosesc mereu waze si acum ceva vreme am raportat 4 zile la rand o groapa dintre blocuri, din zona de unde stau. A doua zi gaseam la fel, nu aparea groapa pe harta cand ajungeam acolo. Mi-am bagat picioarele si nu mai raportez nimic daca oricum fac munca in zadar.

      (Citează)

  13. Am locuit si in alte cartiere ale Bucurestiului, si in alte orase, unele de la periferia Bucurestiului, altele prin tara… dar atatia rahati pe strada si pe trotuar ca in Tineretului n-am vazut niciunde. Azi nu puteam sa scot caruciorul din masina ca nu aveam unde sa-i asez rotile pe “trotuar”.

      (Citează)

  14. Ceva despre inițiativa impotriva #fake news?

      (Citează)

  15. La fel si comentariul meu.

      (Citează)

  16. Nu a doua zi, ci după câteva ore dispar raportările despre gropi. De parcă groapa aia se evaporă și gata.
    În plus, la câte sunt, devine de-a dreptul aberant să le mai raportezi, ar însemna să asculți numai alerte în mașină.

      (Citează)

  17. Am locuit 9 ani in Bucuresti, iar de 3 ani locuiesc in Montreal. Aici, “iarna chiar ca nu-i ca vara” cu temperaturi ajugand la -27 + vant puternic. Si aici apar cratere deoarece Quebec e provincia cu, tind sa cred, cele mai proaste drumuri din Canada pentru ca se merge mult pe carpeala si peticeala din cauza costurilor.

    Idea e ca aceste cratere le vezi destul de rar din cauza faptului ca infrastructura rutiera e de zeci de ori mai mare in comparatie cu cea a Bucurestiului. Si oarecum ca apar cratere, in conditiile in care dau cu atata material antiderapant (solutii si sare) incat mare majoritate a masinilior ruginesc daca nu au tratament anti rugina aplicat iarna.

      (Citează)

  18. BucureÈ™tiu e parfum… ar trebui să vedeÈ›i drumurile din San Francisco, deÈ™i aici habar nu au ce-s alea anvelope de iarnă. ÃŽn afară de autostrăzi, drumurile din oraÈ™ îmi amintesc de Militari-ul de acum 10-15ani (È™i de o noapte ploioasă când am dat în niÈ™te gropiÈ›e de au răsuflat uÈ™urate două roÈ›i simultan… È™i evident aveam doar o singură roată de rezervă). Folosesc È™i ei Waze, dar nu raportează nimeni nimic, sunt goale hărÈ›ile de orice fel de tag. Doar pe autostrăzi apar raportări se pare, căci stă poliÈ›ia ascunsă pe la poduri È™i mai evită È™i È™oferii un radar aÈ™a (da, vorbesc de USA, unde poliÈ›iÈ™tii sunt pândari È™i au È™i normă neoficială de amenzi).

      (Citează)

  19. Pe Waze trebuie sa te adaugi la o lista de “utilizatori de incredere” ca sa ramana raportata groapa mai mult timp. Web formul pentru inscriere este aici – https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfxkntyFQaH2jZCEaWZvC9yTekLODkym0guhqhbYzaohvjVRw/viewform?c=0&w=1

      (Citează)

  20. Eu zic că nu au dezăpezit chiar așa rău. Am văzut mereu pluguri prin oraș și toate străzile circulate au fost practicabile. Chiar și cele mici, chiar dacă nu erau curățate pînă la asfalt, erau practicabile.

    Cetățenii nu au chef să dea la lopată, asta e clar, È™i conducătorii noÈ™tri È™tiu asta – este o înÈ›elegere tacită, eu aÈ™a o văd. Cît din jurul blocului tau ai deszăpezit tu PERSONAL, Nwradule, eventual cot la cot cu Matilda ? pe cîți apropiaÈ›i/prieteni ai tăi i-ai văzut dînd cu orele la lopată pt a curăta trotuarele pînă la asfalt ? sau cocoÈ›aÈ›i pe bloc să dea jos È›urÈ›urii ? îți dai seama cîtă muncă e ? È™i da, este răspunderea… asociaÈ›iilor de proprietari !

    E ușor să zici că de ce nu se dau amenzi, ei bine, ar însemna să amendeze tot Bucureștiul. Nici eu nu am ieșit la zăpadă și nici nu intenționez.

      (Citează)

    • E obligatia/responsabilitatea asociatiilor de proprietari sa curete si interiorul blocului, dar asta nu inseamna ca trebuie sa iasa fiecare locatar sa dea cu matura pe hol. Probabil nu se intampla asta nicaieri, insa probabil peste tot se da cu matura.

      Aruncarea vinei pe locatari “particulari” e o metoda perfida de discutie.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus