blog demisec cu note fine de tehnologie

Câteva zile va fi program redus pe blog, sunt ușor plecat. Urmăriți-mă pe Instagram și pe YouTube!

Toshiba este în pragul falimentului

Clock icon

15 Feb 2017

Tag icon

TEHNOLOGIE

Comments icon

13 comentarii

Surprinzător, dar așa zice o știre străină. Și probabil că, atunci când auziți Toshiba, vă gândiți la laptopuri sau aer condiționat sau poate la unul dintre cei mai mari fabricanți de hard-disk-uri interne, externe și memorie flash.

În realitate, Toshiba este un grup mult mai mare, cu activitate în foarte multe domenii, unul dintre ele fiind cel nuclear, unde Toshiba construiește și chiar operează reactoare nucleare în diverse țări ale lumii. Recent acea divizie a anunțat o pierdere de 3,4 miliarde de dolari prin depășirea costului la mai multe proiecte în desfășurare, iar o achiziție a unei alte companii din domeniu n-a ieșit bine, fiind vorba de pierderi și mai mari.

CEO-ul Toshiba a anunțat că se va retrage în scurt timp din cauza acestor rezultate slabe. Acțiunile Toshiba au scăzut cu mai mult de 50% față de vârful din 9 decembrie 2016, iar acea valoare venea după un an 2016 dezamăgitor pentru că Toshiba, după ce tocmai anunțase o altă pierdere importantă și fuseseră descoperite probleme contabile.

Problema este că domeniul nuclear nu-i unul din care să poți ieși ușor. Contractele respective se încheie pe mulți ani, guvernele respective nu te lasă să scapi prea ușor, iar o ieșire din acest business neprofitabil pentru Toshiba ar presupune întâi vânzarea participațiilor la diverse proiecte din lume, dar nu găsesc cumpărători pentru ele, mai ales că domeniul nuclear este în scădere pe fondul accidentului de la Fukushima, gazelor ieftine și investițiilor în energie verde.

Astfel, Toshiba se găsește forțată să rămână în acele contracte păguboase pentru ei. O posibilă salvare ar fi vânzarea parțială sau totală a business-ului de memorii flash 3D NAND, printre cele mai avansate acum. Asta le-ar aduce bani pentru o infuzie în diviziile neprofitabile, dar le-ar elimina din portofoliu aceste afaceri despre care noi auzim mult mai des.

Linkuri: ExtremeTech, New York Times, aici cum s-au cascadat problemele în domeniul nuclear.

 

  13 comentarii

 1. Daca le cumpara divizia de hard disk-uri WD sau Seagate, ramanem doar cu 2 concurenti pe piata.
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_defunct_hard_disk_manufacturers

    (Citează)

 2. Sa vanda o divizie profitabila ca sa bage banii intr-una neprofitabila?
  That’s good business!

    (Citează)

  • Da, ca la amputare.

     (Citează)

  • Cam ca Philips, care a vandut de-a lungul vremii tot ce era profitabil.
   Acum vreun an sau doi au vandut divizia de becuri, acum mai multi ani au vandut televizoarele si tot asa.
   O fi si asta vreun business, cine stie: sa cresti afaceri si sa le vinzi (la nivel macro, nu startup-uri)

     (Citează)

  • Philips incearca sa vanda becurile dar pana acum nu au reusit. In orice caz, nu e acelasi lucru pentru ca divizia healthcare e foaaarte profitabila si va fi la fel si in viitor.

     (Citează)

 3. My 2 cents? Duca-se! Mi-am stricat relatia cu un client destul de mare ca le-am vandut laptopuri Toshiba ce au picat ca mustele. Dupa 6 luni le-am schimbat pe toate cu Dell incasand o mare parte din pierdere.

  Dupa care singurul hard disk non-WD Black, un Toshiba DT01ACA200 a venit dead on arrival – tin sa “multumesc” PC Garage pentru cele aproape doua saptamani cat le-a luat sa inlocuiasca un produs DOA unui client Diamond care comanda de la ei din 2007 (daca eram un Ciruli-Burli la prima comanda mai intelegeam).

    (Citează)

  • Si eu am avut o data un laptop Toshiba cumparat de la PC Garage care s-a stricat, deci sunt maxim de suparat.
   Nu o sa mai cumpar in viata mea Toshiba de la PC Garage.

   Plus ca, mi-a spus mie un prieten, daca cumperi hard disk-uri Toshiba (si mai ales de la PC Garage) ai sanse foarte mari sa ajunga stricate. Iti dai seama, te faci de ras in fata clientilor.
   Nu neaparat cu marfa stricata cat cu faptul ca tu (ca business) cumperi de la PC Garage

     (Citează)

  • Asa e, spune-mi tu care esti plecat din tara cum se fac treburile in Romania.

   Cand tu mergeai pe sub masa eu faceam calculatoare in Brasov si ma loveam de 4 mari distributiori. Toti aveau preturi nesimtite daca nu faceai volum (spoiler alert – in Romania nu ai cum sa faci volum daca nu ai un magazin imens cu vad comercial si nu vinzi in rate), toti mergeau pe exclusivitati, toti aveau stocuri mediocre. Daca vroiam sa fac un PC pe piese ajungeam in 3 depozite si dura vreo 3 zile sa strang toate componentele. Toate preturile in Euro intr-un Excel, orice componenta alegeam trebuia sa am eu un Excel cu cursul Euro actualizat sa calculez pretul final in lei cu TVA.

   La PC Garage era organziare, azi comandam, maine aveam toate peisele la birou. Logistica simpla si discountul personalizat bate pretul de achizitie al distribuitorului.

   Si cand lucrau oameni la PC Garage daca trimiteam un DOA era DOA, se facea documentul de receptie, se verifica integritatea fizica si imi trimiteau alt produs pe loc, nu stateau sa-mi phuta doua saptamani pentru doi bani profit.

   Trebuie sa fii stupid sa crezi ca am comandat laptopuri si softuri pentru o fabrica de la PC Garage.

     (Citează)

 4. Fabrica lor de 3D NAND e așa de avansată că nici acum nu produce. Cea Samsung e ok, dar nu vinde in afara, folosește totul intern. Singurii care vând pe piața sunt Intel-Micron. Că e ADATA sau Transcend, flash-ul 3D NAND din ele e Micron.

  Poate prin aprilie, mai pe la 1 să poată și Toshiba să dea ceva pe piață.

  Btw, se anunța niște creșteri nasoale la SSD, stick-uri USB, microSD.

    (Citează)

 5. Gaelex: Btw, se anunța niște creșteri nasoale la SSD, stick-uri USB, microSD.

  Cresteri in gigabytes, centimetri sau in dolari?

    (Citează)

 6. Am un laptop Toshiba care merge de 6 ani fara probleme…dar nu asta e problema mea ci ca nu mai gasesc sa cumpar laptop Samsung din .RO

    (Citează)

 7. eu am avut un laptop toshiba și în ca îl mai am probema e ca nu e bun de nimic se mișca greu plus ca sa și stricat de vro doua ori noroc cu garanția eu am în pc-ul meu un hard tot de la toshiba e cam din 2010 se mișca ok nu pria am ce sa zic de el
  pentru toshiba vanzarea diviziei de hard-diskuri va însemna o pierdere pe termen lung plus ca aveau și succes cel puțin cu ssd-urile chat despre laptopuri mai bine vindau divizia de laptopuri ca și așa nu mai au succes și sau cam și retras de pe piața în ultima vreme mai vand laptopuri doar de business care și alia sunt slabe vor ajunge un fel de fujitsu care și aia cand au vazut ca nu le mai merge cu pc-urile ce sau gandit sa vad tot-ul la lenovo și sa dispara din industrie mai devrema sau mai tarziu vor vinde tot și cei de la toshiba și vor disparia totuși pacat ca nu mai au succes ei au facut primul laptop portabil

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite.

sus