un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Spuneți-mi povestea voastră de la proteste

2 Feb 2017  ·

GÂNDURI  ·

37 comentarii

Dacă ați fost, desigur. Dacă nu și vreți să o faceți, e mai jos un mic ghid.

Încep eu. Sunt fericit că protestul de ieri a rupt orice record în materie de manifestații în România, iar asta ar trebui să transmită multe unui guvern ce are doar 20 de zile vechime și totuși a stârnit aceste acțiuni de protest. Recordul anterior a fost, dacă nu mă înșel, pe vremea lui Boc împotriva tăierilor de pensii și salarii, dar să nu uităm că acela a fost un protest umflat artificial, cu mii de oameni aduși cu autocarele în București și cu greve de la principalele sindicate.

Estimarea pentru ieri este de 150.000 de oameni în București și alți 150.000 de oameni în restul țării. Am tot respectul pentru cei ce-au ieșit în stradă. Ziua la muncă, seara la proteste – fără să-i cheme cineva, fără bani, fără ordine de la șefi sau partid.

S-au scandat lucruri normale. Totul s-a desfășurat pașnic, cu excepția nebunilor pe care i-am văzut că au căutat scandal cu jandarmii, probabil oameni din galeriile de fotbal, că cetățenii normali nu au la ei petarde sau fumigene și nici nu aruncă în jandarmi cu garduri. Sau, în stilul Antena 3/România TV, voi spune că au fost unii plătiți de PSD prin Negoiță pentru a face scandal tocmai ca să strice o seară bună. Or fi luat tot 50 de lei, plus 30 pentru fiecare petardă?

Plus femeia aceasta ciudată, care a aruncat și ea cu un bulgăre de gheață în jandarmi, că așa îi spuneau vocile din cap:


În mulțime au fost însă și oameni care au împărțit ceai din termosuri imense, alții care făceau pancarte pentru oricine dorea una. Am văzut tot felul de mesaje amuzante, inclusiv un photoshop cu Dragnea suprapus pe un portret al lui Stalin, iar cineva avea un pie-chart  în care arăta că 82% din țară nu a votat cu PSD. Hashtag-ul #rezistenta era folosit pe multe dintre ele.

Am mers la McDonald’s după un ceai cald. Cred că acolo s-au rupt recordurile de vânzări, restaurantul era plin ochi, se lucra în viteză maximă la toate casele, ba chiar am înțeles că au dat cafea din partea casei. Am auzit că și la Gloria Jean, vizavi, poate și la Starbucks, s-a oferit cafea sau ceai gratuit.

Orange a adus un camion cu o celulă mobilă de comunicație pentru a suplimenta acoperirea din piață. Nu știu dacă a făcut față aglomerației de acolo; Vodafone și Digi Mobil n-au făcut, au fost multe momente când n-au avut semnal. Știu că mulți au spus să instalez Firechat, o aplicație de chat ce-și generează rețea wireless și o extinde prin telefoanele altora prin jur, de poate fi folosită chiar și fără acces la net, dar nu văd de ce. O să vorbesc prin messenger cu oameni aflați la 20 de metri distanță? Eu voiam să văd știrile.


Cineva venise cu un coș de gunoi, din acela de pus sub birou, și cu un mesaj privind unde trebuie să ajungă politicienii corupți. L-a ținut toată seara în brate, ca pe copil, că na… Altcineva realizase un alt photoshop de senzație.


 

Mic ghid

  • Îmbrăcați-vă foarte gros, e tare frig.
  • Cum telefonia face figuri, stabiliți de la început un punct de întâlnire. Nu la girafă, acolo e plin. Poate în față la Mega Image, la Orange, în parcare etc.
  • Refuzați orice îndemn la violentă fizică sau verbală. Nu trebuie încurajați agitatorii, ci, din contră, trebuie izolați.
  • Când plecați, nu uitați că la metrou la Piața Victoriei se face o aglomerație foarte mare. Mai bine mergeți pe jos până la Aviatorilor, unde vă puteți urca într-un metrou aproape gol, sau la Gara de Nord sau la Romană.
  • Dacă veniți cu copiii, stați mai în spate sau la margine, nu vă băgați în zone cu risc.

În alte știri, în Făgăraș au ieșit 600 de oameni, dar în Brăila doar 200? În ditamai orașul? Iar la România TV, Valentin Stan (ăla de era mereu cu un laptop la el, aparent încă îi dă cineva atenție) a declarat că lovitura de stat e aproape gata. Ce bine ar fi!

A, și m-am prins de ce premierul Grindeanu nu a fost văzut toată ziua de ieri. Noi am crezut că s-a ascuns de presă și de țară, dar se pare că a trimis scrisori liderilor europeni, deci probabil a stat la coadă la Poșta Română toată ziua, că 1 febraurie e zi de luat pensia și de plătit facturi. Altă întrebare!

    37 comentarii

  1. Ultrasii de la Dinamo au fost plătiți de Soros: 30 de lei de caine! Altă întrebare!

      (Citează)

  2. La Cluj a fost record absolut de participanti. S-a marsaluit linistit prin fata Primariei, Palatului de Justitie si a Consiliului Judetean. Nu am vazut oameni violenti sau inarmati.
    Nimeni nu s-a luat de jandarmi, care erau putini si fara arme la vedere.

      (Citează)

  3. Am stat ieri la muncă ca pe ghimpi, iar după program am mers direct in piață. Mi-am dat seama de când am ajuns că vor fi violențe, pentru că erau foarte multe efective de jandarmi, inclusiv brigada specială de intervenție, deci au avut informații clare de la bun început. La protestul de duminică au fost foarte multi oameni, dar jandarmii erau puțini și nu erau dotați ca aseară.

    Am mers acolo cu colegi și m-am întâlnit cu alți foști colegi, fără să ne vorbim înainte. Au fost foarte multi tineri sătui de corupția care nu lasă țara asta să se dezvolte normal. Am văzut multe cupluri cu copii mici și mi se pare o inconștiență din partea lor. Era frig si gălăgie mare, cred că era un haos pentru copii. Și eu am copil mic așa că soția a rămas acasă cu fetița și am mers doar eu.
    Voi ieși și în seara asta desi vin de la 35 de km de București, stau la muncă, apoi protest și încă o oră până acasă. Sunt dispus sa fac efortul asta, vreau sa cred că încerc astfel sa creez un viitor mai bun copiilor mei, fără să fie nevoie sa plec din țară.

      (Citează)

    • Foarte bine, bravo.

      Mie mi s-au părut puțini jandarmi. Cred că ar fi fost bine să fie câțiva și printre manifestanți, tocmai ca să ia pulsul mulțimii (nu că era ceva de luat, a fost totul calm până au venit proștii ăia).

      Din ce-am văzut, jandarmii mai bine echipați erau ținuți în rezervă în palat.

        (Citează)

    • Dar se organizeaza ceva si in seara asta? Nu s-a anuntat nimic

        (Citează)

    • E nevoie sa se organizeze ceva? ia un prieten si iesi la plimbare, daca nu se organizeaza nimic… ai respirat si tu aer de iarna si gata…

        (Citează)

  4. Sibiu: peste 20000, dupa jonctiunea cu cea mai faina galerie: CSU Sibiu!
    S-a marsaluit 3 ore, vreo 11 km, fara incidente. Provocari am vazut putine, o femeie in varsta facea salutul nazist spre coloana si striga “Heil Hitler”, n-a bagat-o nimeni in seama, de exemplu.
    La sfatul cu hainele groase: MAI ALES SOSETE groase, in special daca stati pe loc.
    Pentru momente cand va lasa vocea, exista aplicatii in Play Store de gen Air Horn/Vuvuzela.
    Vedeti ca fiind seara, bateria de la telefon e pe duca (“ajuta” si frigul), incarcati-le le job in timpul zilei.

      (Citează)

  5. Am fost aseara. O sa merg si astazi. Asta e important. Consecventa. Daca azi nu iesim. O sa fie o fasaiala de o zi si nu o sa le mai pese. Eu sper sa iesim azi 200k, maine 250k si tot asa. Stiu ca sunt vise, dar oamenii astia ne fura alte vise.
    Dobitocii care s au luat la bataie, au incercat de mai devreme sa lanseze atacul. Au mai aruncat vreo 4-6 petarde si pana in momentul lansarii atacului. De fiecare data s-a strigat “fara violenta”. Eu sper sa isi fi luat bataie aseara aia care au fost pronsi de jandarmi. Si sper sa ii gaseasca si pe restul.

      (Citează)

    • S-ar putea să fie astăzi lupte de amploare mai mare, că văd și alte galerii ce-a fost și vin și ele. Rămâne de văzut, contează mult ca mulțimea să nu se sperie.

      Oricum, mesajul rămâne, chit că după un timp se dispersează mulțimea.

        (Citează)

  6. Am fost , am strigat , am inghetat , au degenerat , am plecat !

    Merg si azi si maine si oricat va fi nevoie – SPER SA RETRAGA OUG sau sunt eu prea naiv . Inca-mi doresc sa mai avem o sansa … ca tara , altfel , vom emigra sa lasam tara sa-si vada de drum .

    Am vazut infiltrati ai serviciilor prin multime . Chiar scandau cu noi impotriva mustaciosului care a adus distrugerea sistematica . In schimb jandarmii au actionat la ordin , erau in efectiv marit , echipati cu blindaj ,si in loc sa retina 20-30 de caini rosii , au spart multimea , indiferent ca era copil sau om platit de Soros .

      (Citează)

    • Oricum, încep să-i urăsc și mai mult pe ăștia. Stau să îngheț, în fiecare seară, și să pierd timp pentru că niște hoți vor să facă hoția legală. Numai pentru asta și mă îndârjesc și mai tare.

        (Citează)

    • Acum ca alianta PSD-ALDE a redus bugetul SRI, e si normal ca acoperitii din servicii sa protesteze impotriva lui Dragnea :)

        (Citează)

  7. #546 de locuri libere si neocupate in inchisorile noastre. Informatii oficiale si usor de gasit pe site-ul ANP.

      (Citează)

  8. Atat timp cat agitatorii sunt retinuti , sansele ca protestele sa aiba succes sunt foarte mari.Sa speram ca asta se intampla. E pacat de initativa asta si de una din rarele ocazii in care se vede coagularae a spiritului de comunitate la romani.HAI CA SE POATE

      (Citează)

  9. presa straina a luat in serios subiectul, dupa o defazare de o zi

    Lumea incepe sa afle, totul e sa continue protestele.

      (Citează)

    • E o defazare normală, trebuie și ăia să se prindă ce-i abuzul în serviciu, să traducă ordonanțe, să studieze totul. Plus că le dă Trump suficiente subiecte, mai sunt și unele legate de alegerile din Franța.

        (Citează)

    • A doua stire pe bbc news… (Prima e cu brexitul lor)

        (Citează)

  10. Galati – 3000 de oameni. 4 ore de mars prin oras. Cei ce-am iesit am fost oameni 30+ , oameni cu copii carora le pasa de tara si de viitorul copiilor nostri. In rest, cand treceam pe langa o fabrica de pacanele, ieseau viermii de acolo si ne dadeau pe facebook.
    Prin centrul orasului, de la un bloc a iesit un pensionar la balcon in maieu si a inceput cu “M-u-i-e cu c-a-c-a-t, de la combinat”. Iti dai seama ce si-a luat-o. Verbal, bineinteles.

      (Citează)

  11. Iti dai seama ca la 3 saptamani de la ninsoare Primaria NU a fost in stare sa stranga zapada din centrul Bucurestiului !!!

      (Citează)

    • De nicăieri. Aveam o nouă serie de imagini cu mormane de zăpadă, trotuare blocate și pereți de gheață, dar a venit ordonanța asta și a distrus alte subiecte.

        (Citează)

  12. Nu trebuie sa se anunte. O sa se stranga de la sine lumea.

    Radu: ni jandarmi. Cred că ar fi fost bine să fie câțiva și printre manifestanți, tocmai ca să ia pulsul mulțimii (nu că era ceva de luat, a fost totul calm până au venit proștii ăia).
    Din ce-am văzut, jandarmii mai bine echipați erau ținuți în rezervă în pal

      (Citează)

  13. Nu ii voi intelege niciodata pe cei care merg cu copiii la proteste. Oricat de pasnice ar fi e un loc unde se pot intampla multe. Nu ma refer doar la huligani si galerii, dar oricand poate fi o busculada…

      (Citează)

    • Poate părintii sunt deschiși la minte si vor sa-si invete copiii sa lupte pentru idealuri, sa devina cetățeni de baza pentru societate, nu chițibușari, sa stea toată viata cu mana întinsă la ce le ofera guvernul.

        (Citează)

    • Uite noi suntem aia care vin
      . Pt duminica adunam mai multe familii complete.
      Sa stie ce se intampla.
      Sa nu fie ignorati de parinti in momentele importante din viata si istoria noastra, asa cum am fost noi.
      Repetenti la Cultura Civica suntem aproape toti din tara asta, o materie considerata atunci de noi toti inutila.
      Ca sa nu mai zic de parintii si bunicii nostri care stau ca niste papagali la televizor.

        (Citează)

  14. In Timisoara s-a iesit in Piata Operei si apoi plecat spre nordul orasului, pe strazi cu sloganuri de genul “iesiti din casa daca va pasa”, “nu stati la ferestre, iesiti la proteste”, “voi stati la caldura, PSD va fura” etc. Nu a fost cu injuraturi, toti oameni frumosi si tineri sau foarte tineri. As putea zice cu indulgenta ca media de varsta a fost 35 ani, cred chiar mai jos.
    Nu stiu sa estimez ochiometric cata lume a fost, pe digi24 se zicea de vreo 20000, dar cert este ca nu am vazut in niciun moment capatul multimii. O fotografie din drona poate este mai exemplificativa: https://goo.gl/u7ZPRL
    Au fost si cateva momente dubioase, cand am auzit petarde foarte puternice, gen stadion, iar lumea striga instant “fara violenta”. A mai trecut pe langa mine la un moment dat un grup compact, cu fulare/cagule pe fata si glugi pe cap, care aveau un ritm al scandarilor foarte foarte similar cu al celor din galeriile de fotbal.

      (Citează)

  15. Incearca o cartela de telekom. Eu am avut semnal toata seara. si net.

      (Citează)

  16. Pe la Kiseleff se facuse o gramada mare de gunoi, cosurile erau pline deja. Totul era f curat, mi-a placut ca toata lumea avea grija. Apoi au venit golanii aia si toata piata era un tomberon.
    Apoi am vazut cine si-a cumparat de curand televizor, aveau pancarde mari si klumea ?

      (Citează)

  17. In Braila am fost si ieri seara si in seara asta. De fiecare data au fost undeva pe la 400+ de oameni.

    Intre timp Digi spune ca sunt numa 100…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus