un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Orange mizează pe o rețea LTE-M dezvoltată treptat în Europa

28 Feb 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

7 comentarii

Orange a anunțat la MWC că va dezvolta o rețea LTE-M întâi în Belgia și Spania, urmând ca apoi să o introducă și în restul țărilor din Europa unde activează, mai mult ca sigur inclusiv și în România.

M-ul din LTE-M vine de la machine. Este o rețea LTE dezvoltată pentru comunicații machine-to-machine (M2M), adică “dialog” între diverse sisteme ce vor putea fi astfel interconectate indiferent de distanța la care se află. M2M-ul este o sursă importantă de venituri pentru orice operator telecom, atât în zonele cu industrie dezvoltată, dar și în diverse aplicații moderne ce țin de Internet of Things (IoT) sau orice alt fel de monitorizare și control de la distanță a unor aparate.

LTE-M, M2M, IoT… iată încă un acronim: LPWA. Asta înseamnă Low Power Wide Area, o rețea ce acoperă o zonă mare cu un consum mic de resurse deoarece dispozitivele ei nu necesită nici transfer de mare viteză și nici nu comunică foarte des între ele. Rețeaua LTE-M este o astfel de rețea LPWA. Cea Lora, despre care v-am mai scris aici și aici, este un alt tip de rețea.

LTE-M-ul în implementarea Orange presupune următoarele specificații:

  • acoperire pe o distanță de până la 10 km per site
  • putere mică, se estimează că un dispozitiv conectat la LTE-M ar putea avea o autonomie de până la 10 ani dacă transmite un singur mesaj de stare pe zi (de exemplu un set de parametri, ca un supraveghetor de la centru să vadă dacă funcționează bine sau dacă ar fi cazul să trimită o echipă de service)
  • cost mic, în jur de 5 euro per modul de conectare a respectivelor echipamente la rețeaua LTE-M

Acestea ar fi specificații de bază. Pe lângă acestea, Orange va oferi și alte funcții:

  • latență mică, în jur de 200 ms (de exemplu, pentru ca operatorul să poată intra remote în consola unui sistem ca să-l verifice prin diverse comenzi)
  • bandă de până la 1 Mbps (ceea ce-i suficient inclusiv pentru live video)
  • suport pentru voce prin VoLTE (o mulțime de aplicații sunt posibile aici, de exemplu să ghidezi prin voce pe cineva în funcție de ce-ți spun restul sistemelor sau camera de supraveghere)
  • conexiune chiar și la viteze de 300 km/h (adică sistemele ar putea fi instalate și pe trenuri rapide)
  • securizarea comunicației și roaming

Un singur dispozitiv ce include conectivitate LTE-M era expus la stand, un contor inteligent ce raportează singurul totul mai departe prin intermediul rețelei.

Am întrebat de România și mi s-a spus că cel mai probabil va fi disponibilă și aici. Alegerea este, de fapt, a Orange România. Odată ce Orange pune la punct totul, cei din România vor decide dacă implementează și ei o astfel de rețea pentru a intra și mai tare în piața M2M.

Am întrebat și dacă LTE-M nu se bate pe același lucru ca și LoRa, tehnologie dezvoltată în principal pentru același scop. Mi s-a spus că da, scopul ar fi același, dar ei nu le văd ca o concurență internă între două posibile tehnologii, ci scopul este să iasă în întâmpinarea clienților cu multiple posibilități de conectare la rețea, după dorința fiecăruia. Mai sunt ceva diferențe pe la ceea ce se numește “deep indoor coverage” și alte aspecte legale (LTE-M folosește spectrul cumpărat de companie, pe când LoRa emite în bandă nelicențiată), așa că în funcție de tipul clientului acesta se va potrivi mai bine pe o tehnologie sau pe alta.

Un concurent pentru LTE-M este NB-IoT (alt acronim!), adică Narrowband-Internet of Things. Definit în același timp ca și LTE-M, a fost deja anunțat de alți operatori ca fiind alegerea lor pentru M2M, Deutsche Telekom anunțând că va lansa în curând serviciul în 8 țări europene. Pentru clientul final e mai puțin important prin ce tehnologie îi va fi monitorizată cine știe ce structură, ci doar că se poate face și rămâne de văzut cu ce costuri finale.

Între timp, Orange merge mai departe cu LTE-M inclusiv printr-un open lab ce va avea loc în Franța. Cei interesați de tehnologia LTE-M vor putea primi acolo un kit de start care asigură conexiunea la rețea și pot vorbi cu specialiștii Orange, își pot testa propriile aplicații pe el și inclusiv face teste mai complexe cu unelte puse la dispoziție de Orange, de exemplu testarea accelerată a autonomiei sau cuști Faraday pentru atenuarea forțată a semnalului.

    7 comentarii

  1. Parerea mea e ca Orange Romania este o retea de test pentru grupul Orange si in Romania vor face experimentele, nu in Spania. Decizia vine de la grup, no de la local.

      (Citează)

    • Din discuțiile cu cei de la stand, ziceau ca România e o piață foarte importantă pentru Orange, a doua după Polonia din zona asta. Mai degrabă de test pare a fi Moldova, ca acolo au lansat în premieră diverse servicii sau tehnologii.

      Mai sunt și alte situatii. În funcție de ce se afla deja instalat în fiecare țară, unele servicii suplimentare sunt mai ușor sau mai greu de introdus.

      Aplicația Telephone va veni în România după Spania și Polonia, de exemplu.

        (Citează)

  2. “The nice thing about standards is that there are so many to choose from.” –Tanenbaum

      (Citează)

  3. Tot despre Orange am aflat zilele astea că vor să introducă internet prin fibră optică. Prea multe informații n-am că am fost sunat de ceva call-center pentru un sondaj despre ce internet folosesc.

      (Citează)

    • @Gabi Miron
      orange furnizeaza internet prin fibra optica dintotdeauna

        (Citează)

    • Pai au parteneriat cu Telekom pt a folosi fibra lor momentan si in curand fibra Telekom va deveni a Orange dupa achizitia anuntata prin presa.

        (Citează)

  4. Pare interesanta ideea lor, chiar sunt foarte curios cu ce vor mai veni nou pe piata companiile de telefonie sau care dintre ele o sa ne paraseasca sau sa fie vanduta prima! :)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus