un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Noile Samsung Galaxy Book sunt laptopuri 2-în-1 cu Windows 10

27 Feb 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

3 comentarii

M-am dus la prezentarea Samsung așteptând să văd noua tabletă Galaxy Tab S3 și atât. Am fost surprins plăcut de lansarea noului Galaxy Book, un 2-în-1 cu Windows 10 ce pare foarte performant, un concurent serios pentru Surface și toate celelalte convertibile.

Book vine în două variante, de 10 și de 12 inchi diagonala ecranului, cea mare fiind și mai performantă dpdv hardware intern.

Pe Book îl voi numi mai degrabă laptop 2-în-1 cu ecran detașabil, nu tabletă. Tastatura este inclusă în cutie și este gândită să fie un accesoriu aproape permanent conectat la “tabletă”, motiv pentru care eu spun că-i mai apropiat de laptopuri decât de ceea ce considerăm tablete. Laptopuri cu o tastatură mai plată și mai moale…

Dacă-l considerăm laptop, ar fi primul cu fast-charging, din câte știu eu. Iată tabelul cu specificații:

  Samsung Galaxy Book 10.6” Samsung Galaxy Book 12”
Ecran 10,6″ TFT FHD (1920×1280) 12″ Super AMOLED FHD (2160×1440)
Procesor Intel Core m3, Dual Core 2,6GHz Intel Core i5, Dual Core 3.1GHz
LTE LTE Cat.6 (300Mbps) LTE Cat.6 (300Mbps)
MEMORIE 4GB + 64GB/128GB eMMC
microSD până la 256GB
4GB+128GB SSD
/ 8GB+256GB SSD;
microSD până la 256GB
CAMERA 5 Mpx 13 MPx + 5 MPx
PORT USB 3.1(Type-C), Micro SD USB 3.1(Type-C) x2, Micro SD
CONECTIVITATE WIRELESS Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, 2X2 MIMO, Bluetooth® 4.1 BLE Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, 2X2 MIMO, Bluetooth® 4.1 BLE
DIMENSIUNI/GREUTATE 261.2 x 179.1 x 8.9 mm, 640g(Wi-Fi) / 650g(LTE) 291.3×199.8×7.4mm, 754g(Wi-Fi / LTE)
BATERIE 30.4W / până la 10 ore, Fast Charging 39.04W / până la 10,5 ore, Fast Charging

Observați că modelul mai mic folosește un procesor Core m3, dar cel mare un Core i5-7200U. Modelul de 12 inchi beneficiază și de un ecran mai spectaculos, de stocare pe SSD, mai rapidă decât cea pe memorie de tip eMMC și de mai mult RAM, dacă vrei asta, plus un port USB tip C suplimentar.

Ambele modele arată la fel, având o carcasă subțire, metalică, perforată în diverse locuri pentru a asigura ventilație și pentru difuzoare. Ecranul Super AMOLED de pe modelul de 12″ este excelent – după ce-l vedeți veți începe să vă doriți așa ceva pe toate laptopurile.

Pe lângă tastatura inclusă în pachet, tastatură ce nu necesită alimentare, dar care este iluminată intern(!), Samsung include în pachet și un S Pen, stylusul lor care tradițional se găsea pe modelele Note (or fi rămas cu stoc? nu, e un model nou). Făcut în colaborare cu Wacom, S Pen-ul poate fi utilizat pentru a desena cu precizie foarte mare pe ecran și asigură un număr mare de niveluri de presiune. Un scurt demo a fost făcut în timpul prezentării, cu un artist desenator.

Mai mult, varianta de 12 inchi rulează Windows 10 Pro, nu Windows 10 Home, pentru a beneficia de toate cele necesare mediului enterprise, inclusiv funcțiile avansate de securitate. Cei de la Samsung, împreună cu Microsoft, împing această tabletă spre mediul de business, prezentarea incluzând dese remarci precum “pentru cei care călătoresc în 10-15 orașe pe săptămână”, “pentru cei care lucrează la powerpoint în avion, poate chiar și pe culoar spre sala de prezentare” sau “pentru cei care trec des tableta în mână clientului, ca să-i arate ceva pe ecran”.

Singurul lucru care pare să le lipsească din cutie este un soi de adaptor pe USB tip C pentru a conecta un cititor de carduri sau stick-uri de memorie, în caz că o fi nevoie, sau la un proiector prin HDMI. Cei de la Samsung au spus că modelul cu două porturi USB este gândit pentru a fi conectat și la un monitor extern (prin USB), extinzând tableta spre display-uri mai mari.

Noile Book beneficiază de o funcție nouă: Samsung Flow. Acesta este un program care integrează telefonul cu tableta, astfel încât notificările din telefon pot fi văzute în tabletă, inclusiv poți citi acolo mesajele text și alte acțiuni specifice telefoanelor. Nu-i ceva nou, Apple face același lucru cu iPhone-iPad-Macbook, dar este binevenit, mai ales că integrează telefoane Samsung ce rulează Android cu laptopul ce rulează Windows 10.

Prețurile n-au fost menționate, nici data exactă a apariției pe piață.

    3 comentarii

  1. pare o copie (reusita) de Surface Pro, care, btw, a fost probabil cea mai buna achizitie facuta de mine lately. sper doar sa aiba aceeasi calitate de ecran ca la cea de la Microsoft.
    (vezi ca si la Surface e tastatura iluminata intern, nu e mare lucru).

    sa speram ca se dezvolta nisa asta, pentru mine e tableta / calculatorul perfect(a) pentru a prelucra fotografii “pe teren”.

      (Citează)

  2. Cea cu Super AMOLED nu mai e FHD.

      (Citează)

  3. Demonstratia cu acel S Pen este neconcludenta pentru cineva care ar vrea sa faca editare grafica. In rest, suna bine.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus