un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Legea e lege, nu vă jucați cu ea

15 Feb 2017  ·

GÂNDURI  ·

37 comentarii

10 februarie. Șapte tineri din Târgu-Jiu au fost amendați pentru un clip video postat pe Facebook. Clipul arăta o mașină de Poliție mergând haotic prin trafic, în comentarii au apărut înjurături, polițiștii au spus că erau în misiune.

Nici nu mai contează dacă erau în misiune sau nu. Important este că tinerii au fost amendați. Important este să rețineți că sunteți responsabili pentru tot ce postați pe Internet, după cum alte decizii din domeniu au arătat. Înjurăturile, indiferent de țintă, pot atrage plângeri penale și amenzi. Detalii pe Digi.


14 februarie. Patru proprietari de drone ce au zburat fără autorizație deasupra Pieței Victoriei au fost chemați la Poliție. Se va investiga dacă dronele sunt înregistrate la Autoritatea Aeronautică și dacă aveau aviz pentru ridicarea lor.

Nu mai sunt la curent cu domeniul. Legea solicită înregistrarea dronelor la AACR și utilizarea lor doar cu aviz prealabil pentru zona respectivă. Ce nu știu este dacă între timp s-au introdus și amenzi pentru nerespectarea acestor reguli, dar nu contează. Nerespectarea unor legi vă poate asigura destul stres și timp pierdut pe la autorități, chiar și dacă nu se termină cu o amendă. Dacă apare și o amendă, contravențională sau penală, chiar nu mai contează dincolo de un punct.

Cazul a fost preluat de Parchetul Curții de Apel. Răzvan Baciu are mai multă informație.


Mie nu-mi pare rău să văd astfel de știri. Arată o normalizare a unor raporturi, poate o trezire la realitate. Mediul online a devenit, în ultimii ani, foarte violent, foarte dur. Monitorul pare un scut impenetrabil, un profil online anonim pare o barieră dincolo de care nu poți fi găsit, iar acestea le dau unora aripi virtuale pe care în realitate nu le-ar avea.

Cred că, pe măsură ce tot mai multe aspecte ale vieții nostre se mută online, este important să reținem că și ceea ce se întâmplă online sau în numele online-ului este supus acelorași legi ca și viața “reală”.

Faptul că un tânăr din Constanța l-a reclamat pe Nicușor Dan că a ieșit cu copilul la protestele din București ar trebui să vă spună, suplimentar, că oricine poate depune o plângere.

Există un principiu în criminalistică, principiul lui Locard: orice contact lasă o urmă. Spune că, atunci când te freci de un perete, câteva fibre de pe hainele tale rămân pe perete și urme de vopsea rămân pe hainele tale. V-ați uitat la CSI, știți la ce mă refer. Așa este și pe Internet, e greu să fii anonim cu adevărat. Nu spun că trebuie să fim mai retrași, mai rezervați, ci doar mai conștienți că ceea ce facem sau spunem chiar și acolo este legat, invariabil, de persoana noastră.

 

    37 comentarii

  1. Ionut Popescu

    15/02/2017 la 7:18 AM

    Aceste actiuni au aparaut pt ca autoritatile se simt lezate (cineva protesteaza impotriva lor) NU pentru ca ar vrea sa faca cevain folosul cetatenilor. Vorbim de 4 drone cand politia ignora fatis mii de masini parcate neregulamentar ):

      (Citează)

  2. Monica?

      (Citează)

  3. Pentru niste filmari au trimis repede citatie. Pentru infractiuni serioase, gen autostrazi construite prost care pun in pericol viata soferilor, nimic. Pentru dezinfectanti diluati care pun in pericol viata pacientilor in spitale si mai mult ca sigur au rezultat in decese, nimic.

    Dar pentru filmari din drona, neaparat sa iei oamenii respectivi la sectie sa scuipe tot ce stiu.

      (Citează)

  4. eu inca nu pot sa imi revin din faptul ca 6 din 10 apeluri la 112 sunt false…cat de cretini sunt romanii?

      (Citează)

  5. Aia de la Politia Locala nu sunt politisti, oricat de mult insista ca ar fi.

      (Citează)

  6. Eu nu sunt lamurit: cel care a postat filmul cu politisti a injurat, sau comentatorii au injurat? Si cine a fost de fapt amendat? Cum au putut posta 7 tineri un film? L-au impartit in 7 si facebook-ul l-a unit?
    Sa inteleg ca daca eu injur aici pe blog, luam amandoi amenda? Asa inteleg eu din stire (oi fi mai greu de cap…)!

      (Citează)

    • Dacă te las să înjuri pe cineva în loc să moderez prompt, eu iau sigur amendă, că am pus la dispoziție acest mediu de comunicare, și e posibil să iei și tu, că ești cel care a înjurat.

        (Citează)

  7. ar merge un tutorial care sa imi epxlice cum eu, ca un simplu cetatean fara cunostinte juridice sa dau pe cineva in judecata. imi trebuie avocat ? unde pot sa depun plangere ? la politie ? la tribunal ? taxe ?

      (Citează)

    • Probabil că există astfel de tutoriale pe site-uri de profil. Din câte știu, faci o plângere la poliție, dacă reclami ceva de competența lor, sau dai în judecată dacă vrei pe alte motive. Cel mai probabil vei avea nevoie și de avocat, că pe cont propriu e tare greu.

        (Citează)

  8. 1. dar de parintii chemati la protectia copilului, pt ca au mers cu copii la proteste, nu zici nimic?

    2. nici nu trebuie sa te freci de nimic. daca ai telefonul cu tine lasi o gramada de informatie unde ai fost, cat ai stat s.a.m.d. – asta fara sa vorbesti, doar sa ai telefonul la tine, prin meta-informatie (conectarile la turnuri sau chiar si numai amprenta bloototh-ului tau)

      (Citează)

    • LOLx.ro: 1. dar de parintii chemati la protectia copilului, pt ca au mers cu copii la proteste, nu zici nimic?

      Pare o tâmpenie. Eu n-am văzut până acum părinți chemați la protecția copilului, însă, ci doar protecția copilului întrebând prin teritoriu dacă au fost primite sesizări pe acest subiect.

        (Citează)

  9. mie mi se pare ca aplauzi niste abuzuri.

    Şapte tineri din Târgu Jiu sunt acuzaţi că au afectat imaginea Poliţiei Locale prin postările făcute pe reţeaua de socializare.

    sa inteleg de aici ca poti fi amendat daca critici presedentia sau PM?

    sa inteleg ca a3 va fi condamnata pt un trilion de lei?

    Legea care nu se aplica egal tuturor e abuz.

    Iar psd suge grav, omul nu a mers cu copilul la pamplona, a mers laun miting pasnic si autorizat, care era probabil cel mai sigur loc din Romania, jumatate din Ministerul de Interne era acolo si pazea locul.

      (Citează)

  10. Injuratu si altele inmediul online e…..online, o zona care nu e reala, orice faci acolo nu intra sub vre-o lege. Ce legi se aplica in online, de exemplu pe FB? Americane ca siteul e american, romanesti ca cel ce posteaza e roman…. prostii, nu poti fi incriminat pt. Ce ai scris pe un site/platforma/app ca nu stii ce legi se pot aplica. Unde exista legi pt. activitatile pe instagram….

      (Citează)

  11. Marius M</strong

    P.S. cand schimbi userul ca sa postezi, vezi ca daca nu pui fix aceeasi adresa de email nu mai apare poza care te-a consacrat aici.

    cand s-a intamplat asta?

      (Citează)

  12. Eu astept sa fie implementata si la noi facturarea lunara a abonatilor la internet pentru filmele descarcate ilegal din online, dupa modelul Germaniei. Abia atunci o sa putem vorbi despre normalitate.

      (Citează)

    • Ce legătură are cu ce ziceam eu?

      Sau consideră că legile trebuie abordate într-o ordine anume, nu în paralel toate? Că pe principiul acesta, poți să le spui și că întâi mai bine ar rezolva crimele din țară și după aceea să te amendeze pentru filme descărcate ilegal.

      De asemenea, confunzi existența unei legi cu faptul că cineva trebuie să se sesizeze și să o aplice. În momentul de față, există o lege care spune că poți fi amendat pentru filme descărcate online. Nu există cineva care să verifice activ acest lucru pentru fiecare om, dar dacă îți face cineva plângere că descarci filme, poliția vine, cercetează, probabil îți dă amendă.

        (Citează)

  13. “Tanarul” ala din Constanta e de fapt un baiat de bani gata, un Ponta wannabe, care este cel mai putin indreptatit in a se plange de incalcari ale legii de catre altii. In primul rand, faptul ca este student la drept, sau ceva de genul, nu ii da o expertiza in domeniu, chiar am observat ca in general nu e foarte coerent in interpretarea legii. Da, interpretare, pentru ca o interpreteaza dupa cum ii dicteaza situatia. In al doilea rand, familia lui este binecunoscuta in Constanta pentru dese si flagrante incalcari ale legii si, in dulcele spirit pesedist care a cuprins judetul, afiseaza si o superioritate exagerata fata de ceilalti.

    http://observator.ro/plangere-dna-blocul-gabriel-bajdechi-399583.html

      (Citează)

  14. furtuna:
    mai degraba aceiasi 10% nebuni fac 90% din apelurile false :P

    De fapt, principiul este 20/80

      (Citează)

  15. Pe cât înțeleg ancheta legată de drone pe atât nu văd de ce ai fi de acord cu amenda pt cei care au filmat poliția. Nu face decât să favorizeze abuzurile “politiei” locale

      (Citează)

    • N-am zis că sunt de acord, ci doar să observați că poți fi amendat pentru asta.

      În particular pentru Poliție, aceștia pot fi filmați oricând. Dacă sunt și înjurați sau se incită la violentă sau altceva, e o lege pentru asta.

        (Citează)

  16. Pt. toti analfabetii functionali cateva precizari:
    -participand la un miting ilegal sunteti pasibili de amenda conform legii.
    – aducand copiii la acel miting sunteti pasibili de amenda conform legii.
    -inaltand drone sunteti pasibili de puscarie ori amenda penala conform legii.
    Deci conform legii romane, nu conform PSD, Putin, papuasilor, kirkizilor, agatirsilor!
    Pai ce-ai facut ma nene ma, vrei Stat de drept dar tu incalci frenetic legile? Si te freaca la lingurica o ancheta penala impotriva ta facuta de procuror(adica ala pe care-l venerai in PV?) ,te iei de la asa ceva!

      (Citează)

    • Nu cred că există o lege care să interzică prezența copiilor la mitinguri. De asemenea, vorbește frumos, că nu suntem pe câmp.

        (Citează)

    • Sarind peste tonul tau deplasat:
      Ref mitingurile neautorizate: cand se atinge o masa critica de oameni, institutiile statului nu mai pot lua masurile uzuale, cum ar fi amenzile. Am aflat asta pe propria piele cand am facut un scandal urias impotriva mitingului neautorizat Unisi Salvam de acum cativa ani. A fost o lectie utila, care m-a costat 2000 de lei amenda si o ora petrecuta legat de un calorifer, dar na, eu sunt un tip mai exuberant.

      Revenind, miscarile de protest masive nu pot fi sanctionate prin amenzi, ci eventual prin bastoane si gaze lacrimogene, daca se ajunge la violenta.

        (Citează)

  17. “Legea e lege, nu vă jucați cu ea”

    Si atunci de ce Uber o fac, sunt incurajati sa continue si sa si aibe incasari record? :D

      (Citează)

  18. Eu as vrea sa vad si reciproca… cu politisti amendati cand fac fapte antisociale si cu baietii de bani gata amendati pentru drone.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus