blog demisec cu note fine de tehnologie

Urmăriți-mă gratuit pe Instagram și pe YouTube!

Review: Sony Action Cam X3000R, cameră sport cu filmare 4K și stabilizare optică

Clock icon

17 Jan 2017

Tag icon

TEHNOLOGIE

Comments icon

5 comentarii

De multă vreme sunt curios cât de bune sunt camerele Sony Action Cam, probabil cele mai bune concurente pentru cele GoPro. Sony a mers pe o altă formă, una lunguiață, nu lată, iar modelele de vârf au inclus mereu stabilizator optic de imagine, spre deosebire de GoPro, care folosește stabilizare digitală.

Cel mai recent model, FDR-X3000R, este foarte bun, oferind filmare 4K la o rată de 100 Mbps, un slow-motion de 240 de cadre pe secundă filmat tot la 100 Mbps, GPS, Wifi, Bluetooth, moduri foto, timelapse și burst și, desigur, o gamă completă de accesorii.

Specificații Sony FDR-X3000R:

 • moduri filmare: maxim 3840 x 2160 px la 100 Mbps și 30 fps, 1920 x 1080 px la 100 Mbps și 120 fps, 1280 x 720 la 100 Mbps și 240 fps
 • stabilizare optică în toate modurile, SteadyShot
 • obiectiv F2.8, ultrawide (echivalent 17 mm), senzor de 1/2,5″, procesare Bionz
 • mod foto 4624 x 2600, fotografiere burst 10 cadre pe secundă, suprascriere înregistrare
 • conectivitate Wifi, Bluetooth, NFC, infraroșu, GPS, microUSB
 • dimensiuni 29,4 x 47,0 x 83,0 mm, 114 grame greutate
 • bateria poate înregistra 50 de minute la rezoluție 4K și 125 de minute la Full HD, este detașabilă

Găsiți detaliile complete pe site-ul oficial Sony. Atenție că modurile de înregistrare la 100 Mbps sunt disponibile doar cu un card de memorie rapid, minim clasa UHS-I U3, altfel ești limitat la 60 Mbps. Uitați-vă după simbolul U3 pe ele, acea cifră 3 într-o literă U.

Preț: 2.600 lei la F64. Au un stand cu camere Sony Action Cam acolo, le puteți vedea la lucru împreună cu accesoriile lor. Carduri de memorie UHS-I U3 sau mai rapide găsiți la PC Garage și F64.

ACCESORII INCLUSE SAU DISPONIBILE OPȚIONAL

Pachetul X3000 (așa îi voi spune de acum) a inclus ceea ce vedeți mai jos:

 • carcasa waterproof cu care te poți scufunda la 60 de metri adâncime, rezistentă și la praf și șocuri
 • telecomanda RM-LVR3 cu ecran color și brățară cauciucata pentru prindere la mână, ca un ceas
 • prindere generică pentru alte accesorii

În pachet mai este inclus și un cablu microUSB și un docking pentru telecomandă, ca să o poți încărca acolo.

Opțional, însă, Sony (sau alți producători) au o mulțime de accesorii, precum:

 • ventuză de prindere, cu cap sferic
 • protecție pentru obiectiv
 • o mică prindere pentru degete, unde poți atașa și telecomanda RM-LVR3 pentru live view
 • kit de montare pe cap sau pe piept
 • clemă de prindere la cască
 • kit de montare la cască moto sau velo
 • kit pentru ghidon
 • ham pentru câini
 • mâner cu butoane de control

 

Practic vorbind, ai de toate. M-a nemulțumit faptul că ventuza nu este inclusă în pachetul standard deoarece eu consider acest accesoriu ca fiind cel mai versatil. Camerele Sony au însă prindere pe șurub normal de trepied foto, așa că poți cumpăra orice ventuză, nu musai cea originală (deși compromisurile la preț duc la compromisuri și de calitate). Nu voi trece lipsa implicită a ventuzei ca un minus, poate că alții vor aprecia mai mult includerea telecomenzii de tip ceas.

Eu am pus camera pe un trepied micuț, de buzunar, ca mâner improvizat.

CONSTRUCȚIE ȘI UTILIZARE

Camera este albă, din plastic lucios, dar pare bine închegată. Rezistă nativ la stropire și îngheț, zice Sony, iar cu carcasa subacvatică dedicată te poți scufunda până la 60 de metri adâncime și îi crești și rezistența la șocuri.

În partea de jos se află filetul pentru prindere pe șurub foto și slotul de card, iar pe lateral  un ecran alb-negru de rezoluție slabă îți arată setările meniurilor, durata de viață a bateriei și cât timp mai poți înregistra pe cardul respectiv.

Există buton on/off, record, meniu și două butoane sus și jos pentru navigare. Utilizarea meniurilor este un balet de patru butoane, dar cei cu camere GoPro mai vechi sunt obișnuiți cu astfel de lucruri. Singurul lucru pe care-l am de reproșat este că meniurile sunt foarte stufoase, vreo patru pagini de opțiuni pentru fiecare mod de lucru, multe dintre ele folosind niște pictograme deloc intuitive. Partea bună este că, odată setată camera, nu prea mai umbli prin meniuri.

Ca utilizare, sistemul este simplu: deschizi camera, apeși record. Pe ecran vezi situația generală a bateriei, cât timp mai poți înregistra pe card sau de cât timp înregistrezi. Mici LED-uri și bip-uri semnalizează diversele momente, dar pot fi dezactivate pentru filmare pe ascuns.

Ecranul camerei nu-ți poate arăta înregistrările din memorie, dar o poți conecta la telefon sau la telecomanda inclusă pentru asta. Telecomanda în sine este o idee foarte bună, o poți ca pe un ceas cauciucat și poți porni și opri înregistrarea atunci când camera este montată într-un loc inaccesibil ție, de exemplu la cască, deasupra pe mașină sau cine știe unde.

Există două aplicații de telefon: clasicul PlayMemories Home, cu care toate camerele foto Sony pot interacționa pentru descărcarea fotografiilor, și un soft Action Cam, ce are mai degrabă rolul de live view și reglajul setărilor. S-au cam complicat cei de la Sony, preferam un singur soft bun la toate, dar ce-i drept și GoPro are acum mai multe softuri pentru mobile, deci situația este oarecum asemănătoare.

Pentru PC există un software numit Action Cam Movie Creator, cu care poți îmbina clipurile video. Acesta poate accesa și metadatele de la GPS-ul camerei și le poți integra în clipul video final.

Clipurile video sunt în format XAVC (extensie .mp4), iar calitatea maximă pentru filmare 4K este de 100 Mbps, adică în jur de 12 MB pentru fiecare secundă de înregistrare. Luați minim un card de 64 GB de tip microSDXC clasa UHS-I U3.

Am putut edita clipurile direct cu Adobe Premiere, mai puțin cele înregistrate la 240 FPS în rezoluție 1280 x 720 px. Acolo Adobe nu voia să le citească și a trebuit să le recodez folosind Avidemux sau FFmpeg. Este foarte posibil ca Final Cut Pro X sau iMovie să nu aibă această problemă.

CALITATEA VIDEO

Eu sunt foarte mulțumit de filmarea 4K de pe acest X3000. Și telefonul poate filma 4K, dar X3000 o face cu stabilizare optică de imagine, ceea ce Hero 5 nu poate face nici măcar cu cea digitală pe care o integrează. Calitatea video este foarte bună, rata de 100 Mbps se cunoaște, zic eu.

Stabilizarea în sine este, de asemenea, o opțiune foarte utilă. Pentru a vă arăta cea înseamnă asta, am filmat alături de o cameră video nestabilizată (un Hero 3). Cam aceasta este diferența între imaginile finale la filmarea din mână în timp ce mergi pe stradă:

Microfonul inclus este satisfăcător. Cu carcasa waterproof pe cameră, acesta este foarte mult atenuat, desigur, dar fără el înregistrează decent (și la o rată mare de bit, 1536 kbps) sunetul ambiental.

Filmările slow-motion deschid o nouă posibilitate a clipurilor video. X3000 nu-i singurul aparat de pe piață ce poate înregistra 720p la 240 FPS, dar spre deosebire de Hero 5 o face la unghiul maxim al obiectivului. Rata de bit o face superioară soluțiilor de pe telefoanele mobile.

Un clip video la 240 FPS poate fi încetinit de 8 ori și imaginile vor fi în continuare fluente. Nu uitați însă că e nevoie de multă lumină pentru așa ceva, întrucât fiecare cadru are o expunere foarte mică pentru a se putea captura 240 de cadre pe secundă.

Iată o compilație făcută de mine, în care arăt și ce înseamnă trecerea de la filmarea normală la cea slow-motion:

Eu am filmat apă și porumbei, dar modul este ideal folosit pentru cascadorii sportive și alte asemenea. În plus, poate filma Full HD la 120 FPS, ceea ce este o rată de cadre mai mult decât suficientă pentru imagini fluente și clipuri slow-motion.

Probabil că vă întrebați cum se compară un astfel de X3000 cu un GoPro Hero 5, că în fond așa trebuie făcută comparația. Nu am Hero 5, dar au avut alții. Iată clipuri ce arată diferența între stabilizarea optică Sony și cea digitală GoPro, rezultatul fiind în favoarea Sony, plus un clip ce compară calitatea video, unde, zic eu, ambele sunt bune, chiar dacă un pic diferite ca procesare video. Hero 5 pare că se descurcă mai bine în situații potrivite pentru HDR.

Sony spune că bateria ține aproape o oră în filmare 4K. Pot confirma asta. În plus, camera se încarcă prin microUSB, deci o poți conecta rapid la o baterie externă pentru un supliment de putere, dacă nu vrei să cumperi baterii suplimentare. Eu am filmat cu Airplane Mode On, fără wifi sau altceva pornit.

Fotografiile ies și ele foarte bine, dacă ai lumină suficientă. În lumină mai slabă, ies mișcate. Poate s-ar mai putea regla asta din diverse setări, n-am insistat prea mult pentru că nu mi se pare scopul principal al camerei, la fel cum și modurile burst sau rescrierea clipului după un anumit timp sunt doar bonusuri plăcute.

CE E BINE

CE E RĂU

 • Calitate video foarte bună în 4K/30 FPS și în 720p/240 FPS.
 • Prindere pe șurub foto, deci compatibilă cu foarte multe accesorii și trepiede.
 • NFC și infraroșu pentru compatibilitate cu mai multe dispozitive, pe lângă wifi și Bluetooth.
 • Preț mai mare decât un Hero 5.
 • Meniuri complicate.

CONCLUZIE

Sony X3000R m-a surprins plăcut, este o cameră video mult mai bună decât mă așteptam. Calitatea imaginii este foarte bună, modul pentru slow-motion deschide posibilități interesante de filmare.

Este o alternativă excelentă pentru un Hero 5, ba chiar mai potrivită prin formă și funcții în multe situații. Dacă sunteți în căutarea unei camere video sport, analizați și acest model.

Preț: 2.600 lei la F64. Au un stand cu camere Sony Action Cam acolo, le puteți vedea la lucru împreună cu accesoriile lor. Carduri de memorie UHS-I U3 sau mai rapide găsiți la PC Garage și F64.

  5 comentarii

 1. Am detinut pentru o luna de zile, predecesorul acestei camere/model HDR 300, ce avea un pret acum 2 ani cu vreo 100 de eur mai putin ca un GoPro 4 Black, genial, incredibil sa poti folosi acel ceas de preview, dar…dar imediat ce o montai in carcasa subacvatica sa o folosesti sub apa, datorita lentilei semisfere, imaginea devenea deformata tip fisheye. In sfarsit vad ca au trecut la carcase waterproof cu ecran plat!

    (Citează)

 2. daca vrei ‘action cam’ scump, te uiti direct la gopro. de ce ai mai incerca si sony?

    (Citează)

  • Poate că-i mai potrivit pentru ce vrei tu, de exemplu stabilizare optică, telecomandă portabilă, prinderea pe filet șamd. Fiecare cu ce-i trebuie.

     (Citează)

 3. M-a cam ametit filmarea ta in care compari Sony-ul cu GoPro-ul :) Ia exemplu de la baiatul din ultimul clip.

    (Citează)

 4. Tocmai ce mi-am vandut GoPro 3+ Black deoarece voiam sa imi iau versiunea 5 prin Aprilie. Articolul tau nu face decat sa imi dea dubii.

  Am nevoie de mai multe clipuri de comparatie in special cele prin care se practica sporturi pentru a observa diferenta.

  Stabilizarea este clar un punct forte insa vreau sa ma asigur ca exista diferente clare si la o filmare de viteza (ski, scuba, jetski etc).

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verifică ce-ai scris. Dacă vrei să mai adaugi ceva, lasă un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite.

sus