un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Nintendo a prezentat următoarea lor consolă, Switch

16 Jan 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

15 comentarii

Este un model hibrid, este portabilă pentru a te juca din orice loc vrei, dar poate fi introdusă într-un docking station pentru a o conecta la televizor.

nintendo_switch_complet
nintendo_switch

nintendo_switch_2

Ca aspect, este destul de deștept făcută. Unitatea centrală de procesare este o tabletă ceva mai mare. Are ecran capacitiv de 6,2 inchi la rezoluție 1280 x 720 pixeli, ceea ce mi se pare o rezoluție mică pe o diagonală mare. Mai mult, am insistat pe “capacitiv” deoarece este prima consolă Nintendo cu așa ceva – Wii U avea ecran rezistiv.

De-o parte și de alta se află două controllere detașabile. Când introduci tableta în dock, iei acele controllere și le folosești ca niște joy-pad-uri (ei le numesc Joy-Con) sau ca la primul Wii. Există și un grip pe care le poți fixa pe amândouă pentru a obține echivalentul unui gamepad. Este o arhitectură interesantă, portabilă, customizabilă pe măsura jocului. Rămâne de văzut cât de fiabilă va fi.

Hardware-ul intern nu mă entuziasmează. Chipsetul este unul nVidia Tegra făcut pentru ei, deci vorbim de o arhitectură ARM pe când toate celelalte console folosesc arhitectura x86, cea de PC. Asta va ridica diverse probleme la portarea unor jocuri și mă întreb și cât de performant va fi acel chipset pentru a juca jocurile de peste 3 sau 5 ani.

Apoi, consola are doar 32 GB stocare internă, pe care-i poți extinde cu un card microSDXC. Jocurile vin sub formă de “cartușe”, ca în consolele de demult, un fel de memorii flash asemănătoare cu cardurile SD. Nu știu dacă există posibilitatea downloadului/achiziției de jocuri de la un serviciu online, un magazin Nintendo, deși semne sunt că da. Oricum, Nintendo a anunțat că jocul în multiplayer va necesita abonament plătit.

nintendo_switch_1
nintendo_switch_controller
nintendo_switch_grip

Și pe lângă acestea și rezoluția pe care am zis-o inițial pentru ecranul tabletei (pe televizor bănuiesc că va merge Full HD, deși nu-i confirmat acest lucru), bateria ține între 2,5 și 6 ore, ceea ce este ridicol de puțin, mai ales având în vedere că bateria nu poate fi înlocuită, ca să ai o rezervă la tine.

Wii U n-a avut mare succes pe piață, vânzându-se în 13 milioane de bucăți. Generația anterioară, Wii, a trecut de 100 de milioane de unități. Rămâne de văzut dacă Switch va avea succes ca “tatăl” sau ca “bunicul” său.

300 de dolari este costul anunțat, un fel de 300 euro la noi, cu taxe. Apare în martie. Lista de jocuri include un nou Zelda: Breath of the Wild, Minecraft, Just Dance 2017, Mario Kart 8, Skyrim, Arms, Street Fighter II și, în premieră pentru Nintendo, FIFA și poate și alte jocuri Electronic Arts în viitor.

Cei de la IGN au un mic hands-on.

    15 comentarii

  1. FIFA a existat pe Nintendo pana acum cativa ani. L-am jucat chiar mult atunci cand a aparut. Avea o schema de control foarte interesanta pe Wii (bunicul), imbina pe langa controlul normal al jucatorului din + si ABXY cu elemente specifice Wii cum ar fi dat cu maneta de sus in jos ca sa traga mai puternic jucatorul.

    Ultima versiune dezvoltata complet a fost parca FIFA 13 Wii & WiiU (https://www.amazon.co.uk/FIFA-13-Nintendo-Wii-U/dp/B00A76KA34/). Au mai aparut si 14 & 15 care au fost doar Legacy. Vad ca apar pe amazon, eu nu le-am jucat.

      (Citează)

  2. Nintendo oricum nu are calitatea grafică atât de mare încât să se vadă vreo diferență între 720 și 1080.

    Nu ar trebui să fie o problemă atât de mare cu bateria… dacă se încarcă pe USB.Un powerbank decent ar trebui să prelungească viața consolei suficient pentru a ține la un drum lung.

      (Citează)

    • La ce consum are, probabil că o baterie normală nu o încarcă suficient de rapid. Iar baterii cu fast charge există, dar nu știu ce tehnologie are consola în ea.

        (Citează)

  3. Nu cumva touchscreen-ul e capacitiv/rezisitv si nu ecranul?

      (Citează)

  4. mi s-ar parea incredibil ca o astfel de consola sa prinda la public. Apropo, care e publicul tinta?

      (Citează)

    • Cred că, în general, copiii care vor jocuri lejere, cu puțină violență. Nu știu câți adulți se joacă pe Nintendo, în timp ce pe PS sau Xbox sunt mulți care au crescut cu anumite francize și le vor în continuare pentru poveste, cum ar fi Uncharted sau Final Fantasy, sau pentru relaxare “mindless” gen FIFA, Battlefield șamd.

      Pe Nintendo doar seria Zelda cred că are genul de jocuri care să te țină acolo de-a lungul anilor.

        (Citează)

  5. Inca o consola de la Nintendo in criza de identitate: e o consola portabila cu care te poti juca si acasa pe televizor sau o consola de casa pe care o poti lua cu tine afara?

    Este un aspect foarte important si sunt curios in ce directia o sa se focuseze marketingul lor.

    Pentru o consola portabila e scumpa si cam mare de purtat dupa tine iar pentru o consola de casa e prea slaba (cu atata iti iei un PS4 sau Xbone, ambele net superioare ca performante – si implicit calitate grafica).

      (Citează)

  6. rivi:
    mi s-ar parea incredibil ca o astfel de consola sa prinda la public. Apropo, care e publicul tinta?

    Dintr-un interviu cu Reggie Fils-Amie, presedinte Nintendo of America

    Just like every system Nintendo creates, we believe in having a very wide footprint, and we are experienced enough in this industry to know that the footprint changes over time. We believe that by [next holiday season], with the launch of Super Mario Odyssey, that the footprint for Nintendo Switch will be very broad. Kids, young adults, parents, gamers will occupy that footprint. But what’s going to happen is that, that space is going to be filled in at each point in time with the subsequent launches.

    So for example, if you look at the first 45 days, you’ve got Zelda, 1-2 Switch, Mario Kart 8. So the active gamer. And candidly, the more the active gamer sees, the more excited they’re going to be for that game. […]1-2 Switch is a party in a box. And so that is going to be an all family type of experience that will then broaden the footprint. And then Mario Kart 8 is going to expand it even further. And so that’s what I see happening.

    A game like Arms will have a diverse footprint. A game like Xenoblade Chronicles 2 will be much more narrow. And so, I think it’s the best way I could describe how the consumer base for Switch is going to evolve over time. And certainly by the end of our first full year, it’ll be kids, young adults, parents and gamers occupying that footprint.

      (Citează)

  7. Vasi: u

    Marketingul lor se axeaza pe “portable home console” deci ca sa-ti raspund este o consola de casa pe care o poti lua totusi cu tine cand ai nevoie.

    Nu, nu este deloc mare. Daca ai vazut vreodata tableta de la Wii U, atunci Switch este mai mica.

    Pentru publicul targetat de console hardware-ul este irelevant. O comparatie buna este iOS-Android unde pentru unii hardware-ul este irelevant, iar pentru altii centrul universului. Din cauza asta nu este indicat sa judeci piata si targetul de console din perspectiva pietei si targetului pasionat de PC gaming. Sunt doua lucruri total opuse. Pe piata de conosole cele mai importante sunt jocurile. Francize precum Mario, Zelda, Pokemon sunt exclusiv pe platformele Nintendo, asa cum PlayStation are Uncharted, God of War, GT, iar Microsoft Halo, Gears of War, Forza. Nu sunt la mare cautare in Romania jocurile Nintendo, dar pe afara fac ravagii.

    Revenind la Switch, da, este putin cam scumpa, dar nu neaparat pentru ce hardware are, cat pentru ceea ce poti face cu ea la lansare. Line-up-ul de jocuri este cam tot ce conteaza si el este unul foarte mic (5-6 jocuri), insa ii salveaza faptul ca vor avea The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Asa a fost si cu Wii (nu insa si cu Wii U). Pe parcurs, pana la final de an, tot apar jocuri si probabil de Black Friday sau de sarbatori vom vedea oferte mai bune (eventual cu un joc in bundle care lipseste acum la lansare). Deci, hai sa nu judecam consola in functie de ce hardware are pentru ca nu in functie de asta se va vinde sau nu, ci in functie de ce jocuri va avea si cat succes vor avea ele. Software sells hardware este regula de aur care se pastreaza si azi. Din pacate nu si in Romania unde majoritatea isi cumpara PC-uri de mii de ron ca sa se joace f2p sau console ca sa joace 1-2 jocuri ani de zile. Noi inca nu suntem obisnuiti sa dam bani pe software si nu intelegem ca distractia acolo e, in jocuri, nu in Windows si in meniuri.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus