un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Adobe va introduce comenzi vocale pentru editarea fotografiilor – abia aștept!

13 Jan 2017  ·

TEHNOLOGIE  ·

11 comentarii

Îmi place mult ideea Adobe de a introduce comenzi vocale pentru folosirea funcțiilor din Photoshop sau Lightroom. Momentan totul este la stadiul de prototip, de demonstrație funcțională, nici măcar una bună, dar ideea este excelentă.

Gândiți-vă la o chestie. Nu știu dacă ați folosit Photoshop sau Lightroom (care-i mai potrivit pentru îmbunătățirea fotografiilor decât pentru modificarea lor puternică), dar este vorba de un lung șir de clickuri pe unelte sau în meniuri, apoi clickuri pe fotografie sau zone ale ei șamd. Trebuie să știi ce fac uneltele, unde sunt meniurile șamd. Și dacă ziceți că poți învăța shortcut-uri, e doar o altă treabă de reținut și un moment care vine abia când ești utilizator avansat.

Este mult mai simplu să-i spui computerului ce vrei și acesta să execute. “Contrast +10” “Fă albul mai puțin luminos” “Clarifică imaginea” șamd. Asta nu doar că ar face lucrul mai simplu pentru oricine, că te-ai uitat la o fotografie și în trei vorbe ai spune ce trebuie făcut, ci ar permite și utilizatorilor începători să facă astfel de modificări. Adobe tocmai asta vrea, să aducă oameni noi în produsele lor, oameni pentru care altfel pictogramele și meniurile sunt ușor criptice.

Mă uit la o chestie în propriile mele obiceiuri. Înainte mai intram pe câte un site meteo. Acum, deschid Cortana și spun acolo “weather next three days” sau “weather in the weekend” și computerul mă înțelege, îmi afișează informațiile pe loc și mi le și recită. Comenzile vocale sunt naturale pentru noi și, acum cu puterea cloud-ului și a comunicațiilor disponibile oriunde, sunt tot mai ușor de implementat. Ce vă spuneam aici despre un translator universal nu era un scenariu SF.

Dacă sunt deștepți, cei de la Google deja lucrează la asta ca funcție suplimentară pentru Google Photos și chiar și pentru YouTube.

Apropo, o bună bucată de vreme n-am avut Cortana activată în Windows 10 pentru că la instalare am pus windows-ul în limba Engleză-UK, nu Engleză-USA, iar pachetul de speech/speech recognition pentru EN-UK nu fusese instalat. Am săpat prin setări și opțiuni până am descoperit problema. Am preferat să trec limba interfeței în En-US, ceea ce a dus la alte probleme (Control Panel-ul nu mai era indexat, dar l-am rezolvat și pe acesta). Microsoft spune că pentru Cortana ar fi bine să ai interfața, speech-ul și tastatura în aceeași limbă, dar eu am tastatura pe Română-Programmers, că așa scriu cu diacritice (vă veți obișnui imediat, dacă vă tentează ideea) și merge și așa. Importante sunt primele două.

    11 comentarii

  1. Mă gândesc la comenzi vocale pentru mașină: aprinde faza lungă, deschide radio, schimbă postul, la stânga, la dreapta etc.

      (Citează)

    • Erm….. Tesla până și ultimele modele Volvo au asa ceva standard cel puțin la media ?

        (Citează)

    • Tesla și ultimele modele Volvo? Comenzi vocale sunt de vreo 5 ani minim pe mașinile noi, dar nu includ decât un mod limitat de recunoaștere a cuvintelor. Când adaugi puterea procesării în cloud poți înțelege și ce-a vrut utilizatorul să spună.

        (Citează)

  2. Nico:
    Erm….. Tesla până și ultimele modele Volvo au asa ceva standard cel puțin lamedia ?

    Vaaaiii, în ce secol trăiesc, nu-mi vine să cred! Oricum, căruța mea nu are nici patru roți, așa că…

      (Citează)

  3. Mie mi se pare aiurea. Photoshop este pentru utilizatori avansati (professional). Astfel de comenzi vocale, care sunt foarte generale si nu permit mici ajustari sunt pentru cei care s-ar descurca mai bine in GIMP.

      (Citează)

  4. Personal nu văd așa de util decât dacă fac in același timp altă trebă cu mâinile (nu vă gandiți la prostii), până spun eu câteva cuvinte in engleza de baltă degetele pot lucra mult mai repede. Dar suntem în trend să vorbim cu aparatele din casă acum, mai nou in viitorul update, Windows 10 va fi cu ochii pe tine, pentru a bloca PC-ul atunci când nu mai ești in apropierea lui.

      (Citează)

    • Nu cred că poți lucra mai rapid prin meniuri, dând click cu atenție, decât zicând direct ce vrei. Uită-te la computer, oricât de repede ai tasta, tot schimbi mai repede câteva vorbe prin Skype.

        (Citează)

    • E bun pentru crop. contrast, poate putin sharp sau luminozitate … chestii de baza pentru postat pe FB, dar as vrea sa vad cum se editeaza o imagine de coperta cu comenzi vocale.

        (Citează)

  5. Comenzile vocale sunt o prostie pentru ca nu vor fi recunoscute niciodata corect. Iar pentru Photoshop sunt o mare tampenie, nu poti selecta vocal zona din imagine pe care sa aplici efectul dorit.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus