un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

5 situații contradictorii din politica românească

30 Jan 2017  ·

GÂNDURI  ·

31 comentarii

Bănuiesc că toată lumea este de acord că Grindeanu este o marionetă a lui Dragnea, dar credeam că măcar are ceva stofă de prim-ministru, nu că-i o domnișoară sensibilă:

Sorin Grindeanu, declaratii in studioul Antenei 3 in timpul protestelor: premierul acuza “politizarea” protestelor, opinii “distorsionate” si “mesaje jignitoare”, pe o “tonalitate” mult prea ridicată.

Dar,

La manifestație s-au strigat lucruri precum “DNA, să vină să vă ia”, “Hoții, hoții!”, “PSD, ciuma roșie”, “Jos Iordache”, “România cere: fără grațiere”, “Ieșiți din casă, dacă vă pasă” și “Antena 3, niște derbedei”. La un moment dat a început unul cu “ieși afară, javră ordinară” și n-a fost continuat mai mult de 10 secunde. Maximul zilei a fost când un tânăr a strigat “Antena 3 HD, niște derbedei”, ceea ce a stârnit mai multe hohote de râs decât toate emisiunile lui Buzdugan luate împreună.

La un moment dat s-a cântat imnul național. Probabil că domnul prim-ministru s-a simțit jignit de mesaje precum “deșteaptă-te române, din somnul cel de moarte / în care te-adânciră barbarii de tirani” când probabil și-a dat seama în care dintre taberele “români” sau “tirani” se găsește el.

 


Liviu Dragnea, pe 26 ianuarie, spune că nu știa de Ordonanța grațierii și amnistiei, acum a aflat și el:

In subiectul asta trebuie sa vorbiti cu Guvernul. Cu premierul si cu ministrul Justitiei. Si eu m-am uitat cu foarte multa curiozitate, dupa ce m-am intors din America, n-am inteles foarte mult, exact ce vor sa faca, astept si eu sa vad totuti o linie clara. Nici nu am vorbit cu ei si nici nu vreau sa vorbesc cu ei acest lucru. (Hotnews)

Dar,

încă din 18 ianuarie presa scria că în fișierul Word trimis făcut public cu textul ordonanței scrie că a fost elaborat pe calculatorul Ancăi Spiridon, care este director general al cancelariei președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

L-o fi făcut secretara fără să-i spună…


Mai știți jocul nostru legat de programul de guvernare 2017-2020? Iată ce scrie în el legat de penitenciare:

Pornind de la realitatea unui sistem penitenciar învechit care nu își poate realiza rolul de custodiere și reintegrare socială în acord cu standardele privind drepturile omului, precum și de la faptul că pe rolul CEDO se află aproximativ 1.000 de cauze privind nerespectarea condițiilor de detenție, sunt necesare măsuri pe termen scurt și mediu:

20. Continuarea proiectului de investiții în penitenciare și de modernizare și extindere acolo unde locațiile permit.
21. Alocarea de fonduri europene conform solicitării transmise de România și Italia, în martie 2015, cărora li s-au adaugat alte 10 state membre, pentru finanțarea infrastructurii de penitenciare. Efecte: respectarea drepturilor fundamentale, reducerea supraaglomerării și evitarea condamnării României la plata unor sume importante ca urmare a condamnării de către CEDO.
22. Consolidarea sistemului de probațiune ca formă de diminuare a populației din penitenciare.
23. Aplicarea Strategiei de reintegrare socială a persoanelor private de libertate, elaborată pentru perioada 2015-2019. Efecte: ținta de reducere a recidivei de la 40% la 30% și diminuarea astfel a costurilor cu anchetarea, judecarea, condamnarea și 153 executarea pedepselor.
24. Reînființarea Institutului Român de Criminologie, instituție independentă, pentru ca împreună cu Ministerul Justiției, Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române, Parlamentul României, reprezentanții sistemului judiciar și facultățile de drept, să contribuie la elaborarea principalelor elemente de politică penală ale statului român. Efecte: legislația penală se bucură de stabilitate și să se evite conflictul cu textele constituționale referitoare la drepturi fundamentale.
25. Promovarea standardelor europene în materia prezumției de nevinovăție în acord cu Directiva 346/2016.

Nimic despre grațiere și amnistie, după cum puteți vedea. Programul este elaborat în primele zile din ianuarie.

Și totuși,

Pe 18 ianuarie, soluția Guvernului pentru a rezolva problema aglomerației din închisori prevedea direct grațiere și amnistie în condiții foarte dubioase.


Tot Liviu Dragnea condamnă decesele din penitenciare:

Liviu Dragnea, a cerut, marţi, ministrului Justiţiei, să anunţe public câţi oameni au murit în închisorile din România, făcând referire la ultimul deces, omul de afaceri Dan Adamescu, despre care familia lui spunea că a luat nenumărare bacterii din închisoare. (Mediafax)

Și totuși,

conform Institutului Național de Statistică, numărul deceselor în penitenciare este în scădere:

Și în caz că n-ați citit noua anchetă a lui Tolontan, numele ei este “în centrele pentru persoane cu dizabilități au murit 8500 de oameni, pe când în închisori doar 700” pentru aceeași perioadă de timp și același număr de persoane. Asta n-are mare legătură cu ordonanța; ancheta aia în sine este o altă oroare din România.


Florin Coldea, adjunctul SRI care fusese cu Ghiță prin Seychelles, a fost în fața unei comisii parlamentare. La terminarea audierilor, șeful comisiei a declarat că da, au fost împreună acolo, dar că cel puțin pentru o perioadă de 4 ani există o justificare deoarece Ghiță era în comisia parlamentară de control a SRI (primul video de aici). Cum ar fi, prin natura muncii oamenii lucrau împreună, au devenit prieteni, au mers împreună în Seychelles.

Dar,

Comisia respectivă era DE CONTROL. Altfel spus, cei din comisie și cei din SRI ar trebui să fie orice altceva decât prieteni, că primii au rolul de a monitoriza activitatea celorlalți, de a-i veghea, ba chiar păzi cu strictețe și severitate să nu-și ia lumea în cap și, în loc să apere țara de pericole ascunse, să devină un instrument al dictaturii.

Poate fi o relație de respect, de colaborare, de încredere, dar nu de prietenie încât să pleci împreună în concedii exotice sau soțiile lor să plece împreună la Disneyland.


Poate ați observat că Băsescu, altădată foarte vocal în tot ce ține de ce se întâmplă în țară, tace mâlc de când e discuția asta cu grațierea și amnistia. Înainte mai putea Facebook câte un server ca să fie loc de comentariile sale acide despre cum ar trebui condusă țara, acum e mutulică.

Normal.

Ar beneficia și el de o asemenea lege sau ordonanță. Jumătate din rude îi sunt la pușcărie sau urmărite penal, ce bine le-ar prinde o micșorare de pedeapsă sau eliminarea unor prevederi privind denunțurile. Mare om, ca de obicei!


La dezbaterea publică de la Ministerul Justiției privind grațierea-amnistia, printre “invitați” sunt oameni precum Becali, Scaletchi și Costea, toți anchetați sau chiar condamnați pentru corupție sau infracțiuni săvârșite prin corupție.

Cum ar fi, ministrul Iordache întreabă lupul dacă ar trebui pusă sau nu pază la oi, iar apoi va ieși triumfător în fața camerelor și va spune ce dezbatere frumoasă a organizat și cum au fost atâtea voci care au susținut grațierea…


În caz că cineva nu a înțeles contextul, condițiile din penitenciare sunt într-adevăr foarte proaste, dar soluția este construirea de noi penitenciare (tehnologiile moderne de supraveghere și anchetare duc probabil la condamnarea mult mai multor oameni, deci închisorile vor fi mereu aglomerate) și implementarea unor sisteme bine puse la punct de muncă în folosul comunității și arest la domiciliu pentru a înlocui treptat privarea de libertate pentru anumite infracțiuni, plus stoparea recidivei prin alt gen de măsuri.

Ordonanța care a întors România pe dos nu rezolvă cu nimic astfel de probleme. Grațiază un număr oricum insuficient de persoane, dar și mai rele sunt măsurile privind dezincriminarea unor infracțiuni, măsuri ilogice care par croite fix în folosul politicienilor, făcute parcă special pentru a-i scăpa pe prietenii partidului de urmărire sau condamnare penală. Citiți explicația pe larg despre ordonanță și uitați și alt articol despre miza dezincriminării abuzului, 6, miliarde de euro pe care Sevil Shaideh îi poate aloca după cum dorește.

    31 comentarii

  1. Si totusi daca maine vor fi alegeri tare mi-e teama ca tot PSD va castiga asa pentru ca sunt prea multi romani indiferenți de ce se întâmpla in țara.

      (Citează)

    • problema nu se pune daca castiga…ci cu cat castiga, adica face singur majoritate?

        (Citează)

    • boss, avem psd pt ca doar 2 din 10 romani au votat PSD.

      alti 2 din 10 au votat alte chestii.

      6 din 10 au stat acasa crezand ca n-au nici o sansa.

        (Citează)

    • mac gregor:
      boss, avem psd pt ca doar 2 din 10 romani au votat PSD.

      alti 2 din 10 au votat alte chestii.

      6 din 10 au stat acasa crezand ca n-au nici o sansa.

      De chestia asta nu sunt sigur. Poate că 6 din 10 au stat acasă pentru că știau sondajele, deși tot cu PSD ar fi votat cu ei.

      Sau, mai probabil, 6 din 10 români consideră că nu contează deloc pentru viața lor cine este la conducere, ceea ce într-un fel este echivalent și cu “iar dacă iese PSD și fură nonstop, tot nu-mi pasă”.

        (Citează)

  2. “L-o fi făcut secretara fără să-i spună…”
    ^ Atat de mult il iubeste secretara! :)

      (Citează)

  3. Astia-s amuzanti, deja o dam in telenovele politice romanesti.

    Sper sa rezistem cat mai mult in strada.

      (Citează)

  4. Daca tot ai amintit de Baselu, de Iohannis 6 case care a devenit mai activ ca niciodata nu spui nimic? A devenit foarte vizibil pentru ca ii este teama ca daca nu prinde un al doilea mandat o sa intre in vizorul justitiei. Casele alea nu puteau fi luate doar dintr-un salariu de profesor.

      (Citează)

    • Wow, tu ești Dragnea? Fix același argument l-a zis.

      Nu faci campanie acum pentru alegerile din noiembrie 2019.

      Și nici nu înțeleg scuza. Presupunând că din acest motiv s-ar fi activat Iohannis, ce contează? E mai bine să se bage grațierea și amnistia decât să se arate Iohannis indignat din motive ascunse, asta zici?

        (Citează)

  5. @gigi alte argumente,cu exceptia textelor imunde regurgitate de maciucarii media deghizati in televiziuni,mai ai?

      (Citează)

  6. Mama ce articol de propaganda. Disparare mare. Coldea trebuie sa infunde puscaria grav pentru contractele de sute de milioane de euro incredintate prin atribuire directa lui Ghita si varul lui. Cum se face ca bu protesteaza nimeni pentru jaful asta din banii publici?

      (Citează)

    • La ce contracte te referi? Că eu vorbeam despre altceva.

        (Citează)

    • Pai despre astea trebuia sa vorbesti ca e mult mai grav. Ghita a facut avere din contractele avute cu statul, in principiu serviciile secrete. Cauta pe Google TeamNet, firma marca Ghita si SRI. Vei gasi multe contracte, majoritatea in 2014. Comisia parlamentara de azi care l-a audiat acum pe Coldea este ca cea de data trecuta cand Ghita era “undercover”.

      nwradu:
      La ce contracte te referi? Că eu vorbeam despre altceva.

        (Citează)

  7. măi băieți, gigi și greuceanu, vedeți măi că dacă ieșiți la proteste și strigați niște lozinci, fie ele și în rimă șchioapă, scoateți bani frumoși de la soroș, nu ce luați pe comentariile astea scremute pe care nu le credeți nici voi.

    bașca dacă mai ai și’un câine!

      (Citează)

    • Asta e diversiune predata la unitate? Slab. Ia de aici:
      Google search” Ghita SRI contracte fara licitatie” sau “SRI contracte varul lui Coldea”, etc.Ca sa se documenteze toata lumea.

        (Citează)

    • Oare difera bugetul? Daca iau un caine de talie mare iau mai mult decat daca merg cu un pechinez?

        (Citează)

    • Pe o pisică iei 15 lei. Mie atât mi-au dat.

        (Citează)

    • Al_Core >> Greuceanu nu are nici pentru el, de unde sa ia si pentru altii??

      Plosnitele astea de partid, fara creier in cap, sunt si vor ramane simpli sclaveti platiti la comentariu, click, kil. Nu ai cu cine sa te bati, noi ne vedem de ale noastre, ei isi bat gura degeaba, viata merge inainte.

        (Citează)

  8. M-a distrat enorm acest articol. Mi se pare ciudat ca lipseste la final “Acesta este un pamflet”. Constructia de noi penitenciare nu este singura solutie pentru ca amenda care ne paste este de vre-o 3 penitenciare pe an. Pana facem noi doua penitenciare platim minim 8, e matematica elementara. Cazul Ghita – Coldea arata cum functioneaza sistemul. Omul care trebuie sa verifice este tot de-a lor, contractele se dau prin atribuire directa tot intre ei, isi cumpara televiziuni, bag la puscarie pe oricine le sta in cale. Si toate astea pe banii nostii, dam SRI-ului cel mai mare procent din PID in UE. Presedintele comisiei sri si-a batut joc de noi cu raportul ala, iese cineva in strada pentru asta?

      (Citează)

    • Uite, dacă tot predai “matematică elementară” cu un aer superior, măcar fă-o scriind corect, că altfel nu te pot lua în serios că înțelegi bine ceea ce se întâmplă.

      Nu s-a înaintat nici o sumă pentru vreo amendă CEDO. Nici nu cred că se va aplica vreuna importantă.

      Doi la mână, revenind la articol, tocmai ce-am zis în el că problema mare nu este grațierea, ci faptul că vor să elimine din codul penal anumite infracțiuni special targetate pe politicieni prieteni.

      Apoi, cum penitenciarele sunt arhipline de vreo 20 de ani, fix acum, la 10 zile după venirea guvernului PSD la putere, conducătorii au decis să facă ceva exact în această privință și să facă asta printr-o OUG dată pe sub mână, făcută de secretara lui Dragnea, nu printr-o lege făcută după studii de impact, dezbatere cu CSM, Min Justiției, DNA, ONG-urile din domeniu, opinia publică și, în cele din urmă, întregul Parlament, așa cum ar fi normal. Nimic suspect, nu?

        (Citează)

    • Cand scrii repede se mai intampla ca sa faci greseli, dupa cum poti observa chiar in critica ta asupra greselilor mele (sper ca te-ai grebit, atlfel e rau). Nu pe noi ne-a luat asta cu penitenciarele arhipline, ci pe cei de la CEDO. Amenda a fost calculata de Pruna, minim 80 milioane de euro (am inteles ceva de 8 euro/detinut/an). Nu suntem noi primii, Italia a patit la fel si a inceput tot cu gratieri. Presedintele CEDO a spus clar ce trebuie sa facem: “Romania sa faca precum Italia”. OUG-uri au dat si tehnocratii asupra codului penal publicate in monitorul oficial de pe o zi pe alta. Azi a fost dezbatere publica pentru acest OUG, diferenta mare fata de ce au facut tehnocratii in trecut cand nu se mai agita nimeni.

      nwradu: Nu s-a înaintat nici o sumă

        (Citează)

    • @MariusM>> opreste-te cu PRuna, da-ne te rog un link exact in care sa citim si noi unde a zis Cedo ca ne amendeaza cu 80 de milioane.

      P.S. Sa ne dai si link unde sa vedem ca a fost AMENDATA Italia si cu cat.

        (Citează)

    • Cu link intra la moderare. Vrei link si ca pamantul e rotund? Da si tu un search pe Google ca gasesti destule, am gasit tradus in romana interviul cu italianul ce s-a ocupat de aceasta problema la el in tara:

      “Aceea era sentinta initiala a Curtii, noi in schimb am platit 8 Euro. Din punct de vedere economic multe plati
      s-au diminuat, pentru ca s-a putut reduce perioada de detentie. In cazul in care persoana iesise din
      inchisoare, despagubirea a fost de natura economica. Si in acest caz, Curtea a acceptat ca Italia sa plateasca
      fiecarui individ 8 Euro pe zi, deci, mult mai putin decat ar fi solicitat Curtea, pentru ca s-a considerat ca era suma
      justa, persoana nu trebuia sa mearga la Strasbourg, sa plateasca avocati etc ”

      Alioja:
      @MariusM>> opreste-te cu PRuna, da-ne te rog un link exact in care sa citim si noi unde a zis Cedo ca ne amendeaza cu 80 de milioane.

      P.S. Sa ne dai si link unde sa vedem ca a fost AMENDATA Italia si cu cat.

        (Citează)

    • Apropo Alioja, o arzi mega deontolog, dar eu nu stiu cum te descurci ca sa intri pe blogul asta ca de cautat pe Google sigur nu stii. E a 4-a oara cand ceri link-uri pentru lucruri banale si evidente, in 10 secunde gaseai singur.

        (Citează)

    • @Marius M >> Awwwww, s-a suparat bobita, uite la el. Nu bobita, vroiam sa dai link ca sa vada lumea cat esti de pr0st, facut gramada. Puteam si eu sa fac asta, dar e mai dulce cand te vad cum te scalzi in chinuri sa iti acoperi elucubratiile. Intra in moderare? Awww, si daca intra in moderare te papa lupul? :)))

      Am vrut sa dai tu link cu mauta ta ca Sa vada toti cat de mult dezinformezi, sa vada ca nu e vorba de nici o amenda, ca e vorba de dosar pilot, de explicatii, de SUPLIMENTARE cu 8 euro ptr detinut si nu de amenda de 80 de milioane.

      Greu cu gogosile la deal.

        (Citează)

  9. Programul de guvernare PSD este furtul banului public fără a mai putea fi anchetat pentru asta. Restul e can can!

      (Citează)

  10. Interesant este ca Becali este IMPOTRIVA proiectelor, ceea ce este de comaaa.

      (Citează)

    • Are unele obiectii, insa nu este cu totul impotriva asa cum faci ca sa se inteleaga:
      Gigi Becali: “Vreau graţiere pentru că ştiu ce e acolo. Legea nu se respectă în puşcărie ”

      Gaelex:
      Interesant este ca Becali este IMPOTRIVA proiectelor, ceea ce este de comaaa.

        (Citează)

  11. Vai de mama noastra de dobitoci. Dupa 27 de ani s-a ajuns ca 90% din tara sa sufere de sindromul Stockholm.

      (Citează)

  12. Marius M si Greuceanu, va cam pierdeti timpul pe aici incercand sa le explicati unora despre masinaria propagandei SRI-iste. Cele cateva zeci de mii de oameni care ies in strada cred ca protestul le apartine cand in realitate ei sunt doar niste marionete in mainile unor papusari aflati in umbra puterii sau/si opozitiei. O parte dintre acesti papusari au orchestrat si lovitura de stat din decembrie 1989 dar si mineriadele de la inceputul anilor ’90. Iar placa cu Soros este o diversiune folosita de ambele poluri politice de la noi pentru a distrage atentia maselor sau de a discredita unele miscari de strada. Cei care ies acum in strada sunt in mare parte oameni de buna credinta dar din pacate fac jocul altora. Cum poti sa crezi intr-o miscare sociala sustinuta de un site ca HotNews care se stie cata propaganda de dreapta (platita foarte bine) a facut de prin 2000 in coace? Plus ca intr-un timp au circulat informatii pe net cum ca intre HotNews (mai exact un actionar de acolo) si SRI ar exista niste conexiuni.

      (Citează)

  13. “Adrian Tutuianu, presedintele Comisiei de control a SRI, a declarat ca in presa pot exista ofiteri acoperiti ai serviciilor secrete pentru ca nu exista nicio interdictie legala.”

      (Citează)

    • Sunt de acord cu tine in multe din cele scrise.Da, Oamenii din strada sunt de buna credinta. Da, In spatele mineriadelor au fost alte interese, la fel si la Revolutie.

      Doar ca Mineriadele si Revolutia au fost puse in scena de Iliescu, asa ca exemplele tale sunt cel putin nefericite.

      P.S. Pierzi din vedere, intentionat sau nu, punctul central al tuturor acestor zile: ordonantele vietii. Daca se retrag alea vei vedea ca lumea nu o sa mai iasa in strada.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus